Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Geld voorschieten

Ik ben er weeral eens ingetrapt. Mijn broer ging tijdens de grote vakantie met vriendin en mijn 2 kinderen op eigen voorstel naar een pretpark (verjaardag zoon). Ik heb nog geopperd dat dit wel een dure trip zou worden –want meestal spendeert mijn broer niet meer dan 10 eur aan een cadeau. Ik kon via werk goedkopere kaarten krijgen en heb deze besteld en aan broer overhandigd. Hij zou mij terugbetalen. Drie maanden na datum heeft hij natuurlijk nog steeds niet betaald en kan ik het weer voorschieten – 93 eur (plus een som geld die ik nog had meegegeven om wat te trakteren).

En zo gaat het bij mijn familie steeds opnieuw. “ja, koop maar wat voor Sinterklaas, Pasen, verjaardagen, Kerstmis...”. Ik betaal je later wel terug. Niet dus, nooit dus. En ik ben dat “voorschieten” echt beu. Oh, in return heb ik wel een hoop zelfgeschreven briefjes verzameld ‘goed voor ...’, en dan gaan ze dat nog kopen, of je geeft de rekening maar. Niet dus.

Hoe doen jullie dat? Betalen jullie ouders/ooms/tantes/broers onmiddellijk of betalen ze wel degelijk het geld terug. Hoe kan ik hier verandering in brengen?

Ohja de reden dat ze niet zelf cadeaus kopen is ‘geen zin/geen tijd’, of ‘dat ze niet weten wat’. Dus moet ik het dan maar zelf doen.

Maxime.M

Maxime.M

01-10-2009 om 12:04

Even meedenken

Hoi,

Ik denk dat je in dit geval toch maar heel duidelijk moet zijn. Het is lastig maar ik zou je broer bellen en zeggen dat je nog 93 euro van hem krijgt of hij het even wil komen langsbrengen of overmaken. Zeg erbij dat je het erg vervelend vind om erom te moeten vragen. Meer zou ik niet zeggen of uitleggen (laat hem maar praten verder) en hoop dat hij het overmaakt. Hij zal je waarschijnlijk een zeikerd vinden maar duidelijker kan je niet zijn, als je erop wacht krijg je het ook niet blijkt wel.
Tja...en in het vervolg..eens denken, ik zou denk ik geen cadeaus meer kopen of bedenken, of vooruit betalen. Dus als ze zeggen koop maar wat voor sinterklaas dan zou je kunnen zeggen, " nee, dat moet je zelf doen hoor, ik heb het al veel te druk" ...
Hmm erg lastig.

Hoe het bij ons zit? Broer koopt nooit kadootjes voor onze kinderen, komt niet eens langs zelfs. (jammer maar helaas heeft hij geen interesse)

Maxime

Niet meer doen

Als het je echt zo hoog zit, en ik kan me dat goed voorstellen, kun je maar het beste geen geld meer voorschieten. Ook als dat betekent dat bepaalde dingen niet doorgaan of dat er geen cadeautjes worden gekocht.

En dan sterk blijven, want zoals zo vaak met dat soort dingen, je ergert je op het moment zelf, maar een tijdje later strijk je toch weer met je hand over het hart en gebeurt het opnieuw. Ik herken het wel en het is een lastige situatie.

Succes ermee.

Chris

Jitske de Graaff

Jitske de Graaff

01-10-2009 om 12:59

Bij de volgende keer

Als ze het weer zeggen bij de volgende verjaardag, eerst om het achterstallige geld vragen.

En ook vooraf voor het nieuwe kadootje geld zien te krijgen. Moeilijke situatie, ben blij dat ik daar geen last van heb.
Ze maken mooie sier met uitstapjes en kadootjes van jouw geld.

Sasvangent

Sasvangent

01-10-2009 om 13:55 Topicstarter

Voor de kinderen

Tja, niet meer doen kan natuurlijk altijd. Maar dat komt er dan op neer dat de kinderen gewoon niks meer zullen krijgen. Nu kan ik daar gerust mee leven, maar voor Sinterklaas vind ik dat wel moeilijker want dan brengt de Sint plotseling niets meer. Lang zal de jongste toch niet meer geloven, dan is dat wel weer van de baan.
Trouwens, ik heb mijn broer al 2 keer gevraagd om de rekening te vereffenen.

Maar ik begrijp het gewoon niet. Ze schamen zich voor niks. Bovendien ben ik de enige thuis met kinderen (en lange tijd met een baan). Broer is vrijgezel en smijt overal met geld, zus heeft altijd veel te besteden aan zichzelf. Dag mag natuurlijk maar wees toch eerlijk. En mijn moeder ... . Ik kwam er laatst achter ze een bedrag dat ik haar moest betalen met 25 eur verhoogd had (briefje zat nog in de zak - het was een vergissing, mooi niet dus). Dat gaat ze me terugbetalen; wel ik wacht nog steeds.

Ik heb mij al vaker afgevraagd waarom ze überhaupt iets willen kopen, want ze doen normaal nooit iets met mijn kinderen en we zien elkaar nauwelijks en ik denk dat ze mijn kinderen niet eens graag hebben. Ik denk dat ze dat afkopen met de gebruikelijke cadeaus, die ze dan helaas niet betalen.

Maar goed, als bv. jullie familie dan toch iets wil geven, geven jullie dan met een lijstje van wat kind graag zou hebben?

Geld en verlanglijstjes

Sas, ik heb gelukkig geen ervaring met jouw probleem. Als hier in de familiekring iets wordt voorgeschoten, wordt het netjes terugbetaald. Of kwijtgescholden, dat kan natuurlijk ook, maar dat initiatief gaat dan toch echt uit van degene die het nog tegoed had.

Je vraagt 'geven jullie een lijstje van wat een kind graag zou hebben?' Beslist. Trouwens, niet alleen voor kind, maar ook voor mezelf en indien mogelijk voor partner. Maar zeker voor kind (hoewel eerlijk gezegd is het vaak een lijstje met wat ik denk dat leuk/nuttig voor kind is). Het is prettig voor de familie, want die hoeft niet lang te zoeken, en weet dat een cadeau gekocht wordt dat goed wordt ontvangen, en dat ook niet dubbel wordt gegeven (ik let erop dat ik niet hetzelfde aan 2 verschillende mensen voorleg). Het is prettig voor ons, want er wordt iets gegeven dat goed van pas komt, er hoeft niet te worden geruild en we worden hopelijk niet overspoeld met plastic zooi in schreeuwkleuren.
Echt, verlanglijstjes - voor kinderen en volwassenen - zijn gewoon heel handig.

Ik zou je broer gewoon inderdaad niets meer voorschieten. En gewoon zeggen 'sorry Pietje, ik doehet niet meer, ik moet al die oude bedragen nog terugkrijgen van je'. En de Sint komt bij jou toch gewoon langs zonder dat broer daar een bijdrage aan levert?

Groeten,

Temet

Annet

Annet

01-10-2009 om 16:12

Ideetje

Als je op een website waar ze speelgoed verkopen een verlanglijstje aanmaakt, dan kun je ze dat doormailen.
Ze kunnen dan zelf een keuze maken en bestellen (kost geen tijd) en ook zelf betalen.
Als ze dan vragen het te regelen, zeg je dat je zelf geen tijd hebt om het te regelen maar wel een verlanglijstje hebt.
Hier worden ook cadeaus gekocht voor familie. Het geld wordt direct op de verjaardag zelf afgerekend.
Met verlanglijstjes werken we ook, per mail op aanvraag.

Hillary

Hillary

01-10-2009 om 16:39

Schoonfamilie

Mijn schoonfamilie heeft ook altijd weinig zin om moeite te doen om voor iemand wat leuks te kopen. Gelukkig betalen ze het altijd wel terug. Bij ons komen ook nog heel veel (Indische) tantes op de verjaardag en die hebben en zo'n handje van om je midden tussen het bereiden van een Indische rijsttafel voor de verjaardag door te bellen en dan te vragen of je voor tante een cadeautje voor jouw kind wilt halen, want zij weten het niet hoor. Nee is geen optie, voor wie Indische tantes heeft begrijpt wat ik bedoel, maar de timing is altijd zo beroerd. Tegenwoordig zeg ik: "Doe maar geld tante, ze is aan het sparen voor...." Ze vragen ook niet eens, weet je nog wat voor je dochter, nee ze vragen gelijk of je het wilt halen. Wel wordt het dan gelijk op de verjaardag terug betaald gelukkig. Maar ik dacht misschien is dat voor jou ook een optie, gewoon vragen om het kind een envelop te geven omdat het voor wat groters spaart.

Tirza G.

Tirza G.

01-10-2009 om 19:08

Boter bij de vis

Ik koop regelmatig kadootjes voor mijn schoonmoeder en voor mijn zwager, zowel voor mijn eigen kroost als voor andere neefjes en nichtjes. Ik heb er verstand van :-) En het is altijd boter bij de vis, ze geven meteen geld mee als ze het vragen of in elk geval krijg ik het meteen als ik ze het kadootje overhandig. Wat jij schrijft vind ik echt vreselijk, ze hebben gewoon schijt aan je, bah bah bah.
Misschien met kadobonnen werken voor je kinderen? Hebben ze bij intertoys etc ook en tegenwoordig heb je ook hartstikke leuke klantenkaarten van de Hema, Kruidvat, H&M enzovoort.

Tirza

Sasvangent

Sasvangent

02-10-2009 om 09:12 Topicstarter

Tips

oke, hier zitten tips tussen waar ik wel iets mee kan doen; vnl. het geven van een gewenst-speelgoed-lijstje en mededeling dat ze dat via website zus-en-zo kunnen bestellen. Dan komt die rekening inderdaad rechtstreeks bij hun.

Over dat verlanglijstje: in een ver verleden heb ik dat inderdaad eens aan m'n zus gegeven maar ze vond dat erg onbeleefd. Volgens haar vertrouwde ik haar (of haar smaak dan) duidelijk niet en ik wou mijn zin weer opdringen. Ik heb het toen maar laten varen.

Rechtstreeks geld vragen, daar vind ik m'n kinderen nog wat jong voor (6 en 8). Of niet soms?

En dan nu m'n volgende uitdaging: moeder was op citytrip naar Barcelona, alwaar het bibboek -dat ik voor haar geleend had- gestolen is. Boek staat op mijn naam en dus moet ik een nieuw kopen. Maar ik ga echt blijven zeuren tot ik mijn 25 eur verhoogd met het bedrag van het boek krijg.

En anders kopen ze maar helemaal niks meer, mij echt niet gelaten. Dat zal ik hun ook duidelijk meedelen.

Bedankt allemaal maar het moest er even uit. Toch fijn te lezen dat de meeste geen problemen ondervinden.

Hillary

Hillary

02-10-2009 om 10:18

Geld

Ja ze zijn wel wat jong maar zoals het nu gaat is ook geen optie. En het is best educatief ook om geld te vragen. Die van mij (10 en 11) krijgen altijd heel veel geld, want heel grote familie en allemaal geen zin om iets te kopen. JOngste is net jarig geweest en ik wist toevallig heel veel voor haar, maar niemand vroeg om cadeautips, iedereen kwam automatisch al met geld. Dat vind ik dan weer niet leuk, maar goed. Ze gaat er heel goed mee om, speurt het hele internet af om de beste aanbieding te vinden. Toen ze jonger waren gaven minder mensen geld, maar er waren er altijd een aantal bij en op zich vind ik dat wel heel leerzaam voor ze. Dus in jouw geval zou ik het gewoon doen hoor geld vragen, zeker voor de oudste.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.