Home » Forum » Heb je een held of heldin

Heb je een held of heldin

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Merpati
Heb je een held of heldin

Vroeger zei ik altijd dat ik geen helden had. Maar laatst hoorde ik mezelf zeggen dat iemand wel een beetje mijn held was. En toen ik verder nadacht bleek ik er nog minstens een te hebben. Zal wel te maken hebben met ouder worden ; )
Hebben jullie ook helden/heldinnen? Of juist minder, nu je wat ouder bent?
Mijne: Charles Darwin. Hij zorgde voor een wetenschappelijke revolutie die hij eigenlijk zelf helemaal niet wilde maar liep niet weg voor wat zijn onderzoek hem leerde; hij bleef daarbij ook nog een beminnelijke vriend en toegewijde echtgenoot en vader.
En Sam Harris, als ik iemand uit deze tijd moet noemen. Welbespraakt en humoristisch, altijd eerlijk en bereid zijn eigen fouten toe te geven.
Wie bewonderen jullie?

skik
Mia

Mia is een dame van mijn roeiclub, in de zeventig, klein en tenger. In de winter (november - februari) hebben we competitie, dan moet je, als het nog maar nauwelijks licht is, eerst 10 kilometer naar de start roeien (dat duurt een uur), dan in de bittere kou wachten tot je mag starten, 5 kilometer racen en dan nog de laatste 5 kilometer terug naar de club. Je zit dan zo'n 2,5 uur op het water. Mia is vanwege haar leeftijd en postuur niet snel, maar ze gaat altijd. Ze moet als eerste vertrekken, het langste wachten bij de start en is terug als wij al gedoucht hebben en aan de koffie zitten. Zó stoer! Verder is ze chef werkplaats en is niet op haar mondje gevallen maar ook hartstikke lief. Later als ik groot ben wil ik Mia worden.

skik

Merpati
Ja

Dat klinkt als een stoere heldin inderdaad! Ik vind jou trouwens ook wel heldhaftig, voor dag en dauw 10 km roeien naar het startpunt in de winter. Ik moet er niet aan denken!

skik
Merpati

Haha, ik doe dat in een ploegboot, met 2 of 4 roeiers. Dan heb je wat mentale support en ga je sneller. Mia doet het in een skiffje (eenpersoonsboot).

skik

Aagje Helderder
Geldt dit ook?

Ik heb een beroep waar van oudsher niet veel vrouwen in werkten. Dat is wel veranderd, maar in de tijd dat ik opgeleid werd had ik niet heel veel vrouwelijke voorbeelden. Toen ik stage liep, was er een professional op afstand die echt een lichtend voorbeeld voor me werd: vrouw, jong, getrouwd en ging met zwangerschapsverlof. Dat dat allemaal mogelijk was.

Jaren later, toen ik zelf al jaren werkzaam was als professional, kwam ik de collega weer tegen. Ik heb haar toen verteld dat ze echt een voorbeeld was geweest voor me. Vond ze erg leuk om te horen.

Nu ik dit opschrijf, realiseer ik me dat er destijds objectief gezien al meer vrouwen als voorbeeld waren dan ik toen zag. Maar deze sprong er blijkbaar uit. Waarschijnlijk omdat ze het meest aansloot bij hoe ik zelf wilde zijn/wilde worden.

Merpati
Jaaa

Dit soort verhalen vind ik zó mooi om te lezen! Hoe leuk moet het geweest zijn om te horen dat je zo’n voorbeeld voor iemand was. Ben nu best benieuwd welke sector het was ;)

Kaaskopje
Wat maakt een held een held?

In het besef dat helden ook niet perfect zijn en ik kan het niet eens goed kan uitleggen, zou je kunnen zeggen dat ik een soort afstandelijke liefde voel voor deze mensen. Ik heb dat met stip op 1 met Mandela, maar ook Freddy Mercury, Eberhard van der Laan en ik geloof dat ik Sigrid Kaag ook in deze galerij ga zetten. Gelukkig leeft zij nog 😅.

Sinilind
Oef

Mooie vraag. Ik ga erop broeden want ik vind het een leuke denkonderwerp voor een lang weekend.
Sini

molletje
de bibliothecaresse

Vroegâh, toen ik klein was, hadden mijn ouders niet veel geld. Toen ik leerde lezen ontdekte ik al snel de bibliotheek, die dicht bij ons huis was zodat ik er al snel in mijn eentje heen kon. Massa's boeken en allemaal gratis te lezen. Achter de balie van de kinderafdeling zat een jonge vrouw met heel lang blond haar. Ik dacht dat ze wel een toverfee moest zijn. Ze was heel erg lief en ze wist al snel van wat voor boeken ik hield. Als ik mijn gelezen boeken kwam inleveren had ze altijd wel een suggestie voor een nieuw boek. Als ik een spreekbeurt moest houden had ze knipselmappen en als het op woensdagmiddag regende las ze voor met haar mooie lieve stem.
Zij is de reden dat ik hopeloos verslaafd ben aan lezen.
Niet lang geleden kwam ik haar tegen in de bibliotheek. Ze is met pensioen en haar haar is inmiddels grijs. Voor mij is ze nog steeds een held. Ik vertelde haar wat ze voor me heeft betekend en daar werd ze helemaal emotioneel van. Zeker toen ik haar vertelde dat ik als klein meisje dacht dat ze een toverfee was :-)

roefel
Mijn heldin

Is al heel lang het meisje met het rode haar; Hannie Schaft.

Knor
molletje

Wat een prachtig verhaal!
En bijzonder dat je haar nu kon vertellen wat ze voor jou betekend heeft, kan me helemaal voorstellen dat ze ontroerd was.

rode krullenbol
Nou!

En dan te bedenken dat Annie M.G. Schmidt haar leven als bibliothecaresse in Zeeland ooit heeft gekenschetst als "een bemost bestaan" ...

tsjor
Sigrid Kaag

Nog niet echt een heldin, maar wat had ik haar graag gezien als eerste vrouwelijke minister-president van Nederland.
Helaas, ze zal het hier waarschijnlijk niet eens schoppen tot partijleider voor een relatief kleine politieke partij.
Nederland is te klein voor haar. Ik vrees dat we haar gaan verliezen aan de WTO als directeur-generaal. Een functie waarvan Rutte zegt: "niet een baan waar je heel erg kan scoren". Tsja, zo gaan wij om met vrouwen.
Voorstel: Rob Jetten naar de WTO, Sigrid Kaag partijleider van D66, iedereen stemt op haar en zij wordt -eindelijk- onze eerste vrouwelijke ministerpresident. Rutte naar de WTO mag ook en Rob Jetten gaat asperges steken.

Tsjor

tsjor
Anna Walentinowycz

Ik ken haar verhaal alleen uit de krant, maar het heeft me geweldig geïnspireerd.

Anna Walentynowicz werkte in de haven van Gdansk. Zij deed van alles om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Ze haalde stenen weg om planten in de grijze omgeving te laten groeien, haalde soep in pannen, zodat de mensen langer konden zitten in de pauze en niet hun pauzetijd in de wachtrij voor soep hoefden door te brengen, organiseerde kerkdiensten voor mensen die ontslagen waren. Totdat ze zelf ook ontslagen werd.
Haar ontslag leidde tot verzet onder haar collega-arbeiders, dat verzet werd een vakbond, solidarinosc. die vakbond werd het begin van het verzet tegen het communistische regime en dat verzet leidde tot de val van de muur in 1989.
Die hele wereldgeschiedenis is begonnen met een vrouw, die stenen weghaalde voor planten en een pannetje meenam voor de soep.
Anna Walentinowycz zat in het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april 2010 neerstortte bij Smolensk. Er waren geen overlevenden.

Tsjor

Sinilind
Ik heb erover nagedacht dit weekend

Ik heb er 1, van die helden.
Hij was mijn docent Frans op de middelbare school: hij heeft mijn liefde voor literatuur en boeken aangewakkerd. Die man was toen al oud, droegveen grijs colbertje en had een dikke bril en een kale kop. En toch als hij vertelde over literatuur hing ik aan zijn lippen. Hij was veeleisend voor ons maar ook voor zichzelf.
Sini

Kaaskopje
Tsjor, Kaag

Wie weet tóch partijleider ☺️

ElenaH
Tsjor

Dat zal Sigrid Kaag toch eerst over moeten stappen naar de VVD. Die staat er met 44 zetels in de peilingen beter voor dan D'66.

Pluk
Kaag

Grappig, ik dacht precies hetzelfde als Tsjor, toen ik haar bij een talkshow zag deze week. Wat zou zij en geweldige mp zijn. Ik volg haar al veel langer. Zo jammer dat ze voor d66 koos.

Wat ik niet snap Tsjor is de 'zo gaan wij met vrouwen om'. Hoe bedoel je dat?

tsjor
Pluk

Ik kan me niet herinneren dat iemand een mogelijke functie op internationaal niveau voor een man zo desavoueerde als Rutte nu deed.

Kaag naar VVD, hmmmmm. Of er gaan meer mensen op D66 stemmen. Niet mijn eerste voorkeur overigens, maar ik wissel de laatste tijd regelmatig.

Tsjor

Kaaskopje
Pluk

Ik vind het juist wel positief dat ze voor D66 koos. Niet mijn partij, dus geen eigenbelang 😉 , maar het gaat inderdaad helaas geen schattig postzegel -werkkamertje met torentje worden voor haar. Maar man man dat wordt een gebed zonder end met Rutte.

Pluk
Macht

Ik vind Kaag erg intelligent en erg integer overkoemen. Ik denk dat macht en scoren gaat niets doen. En daar gaat het wel om in de politiek. Het spelletje moet je kunnen en willen spelen. Ik denk niet dat zij dat wil. Als het te politiek wordt gaat ze er vandoor denk ik. Ik denk ook dat het haar totaal niet boeit wat een ander zegt, zij doet gewoon wat ze zelf wil.

Pluk
Krom

Weer lekker krom :)

Kaaskopje
Niets van anderen aantrekken

Ik denk dat ze vooral een goede diplomate is.

Pom
Sinds gister.

Ik denk dat ik sinds gister een held heb. Tijdens het kijken van de documentaire ‘Im not your negro’ hoorde ik voor het eerst bewust James Baldwin spreken. Ik had wel ooit van hem gehoord en onlangs een verfilming van een van z’n boeken gezien maar wist verder eigenlijk niets van hem. In my offense: ik was 11 toen hij overleed. Ik ben enorm van hem onder de indruk geraakt. Wat een spreker, wat een fantastische man.

Groet pom

Mamaveertigplus
Dit

Hannie Schaft

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.