Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Arawen

Arawen

01-11-2011 om 13:42

Hele strenge winter verwacht?

Het is een druk besproken topic hier op kantoor. Een van de collega's beweert in een TV programma gehoord te hebben dat er een hele strenge winter op komst is. Half november zou de weersomslag komen. Dan zou er een hele koude periode komen en gaan we naar (nacht)temperaturen van -25... met veel sneeuw en ijs. Diverse weerstations in Europa zouden hetzelfde beeld hebben laten zien.

-25?? Is dit een sprookje of heeft iemand anders ook al zoiets gehoord? Volgens andere collega was er inderdaad zoiets op het nieuws en vliegen ondertussen de sneeuwschuifers als warme broodjes over de toonbank..??

krin

krin

01-11-2011 om 13:59

Tja

Bij dit soort dingen ga ik maar liever af op het KNMI, die er geen uitspraken over willen doen.

http://www.knmi.nl/cms/content/101735/wat_is_de_waarde_van_weerregels_voor_de_winter_3

Conclusies
Veel onderzoekers proberen al heel lang goede voorspellers voor het weer van de komende winter te vinden. Beukennootjes tellen werkt niet, maar ook de effecten van het zonnevlekkengetal en La Niña blijken over meer dan 100 jaar beschouwd niet boven de chaos van het weer en zelfs boven de variaties van het gehele winterseizoen zichtbaar te zijn. Voor de sneeuw in Siberië zijn vergelijkingen over zo'n lange tijd niet mogelijk. Over de afgelopen 43 jaar lijkt er een zwak verband te zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit toeval was of inderdaad een eigenschap van het klimaatsysteem. In ieder geval is ook dit verband veel te zwak om een zinvolle winterverwachting op te baseren.

Belle Époque

Belle Époque

01-11-2011 om 14:04

't kan vriezen, 't kan...

Ik heb beroepsmatig contact met diverse meteorologen (echte, ja), en die halen allemaal hun schouders op. Het is gewoon nog niet mogelijk om zo'n gedetailleerde langetermijnsverwachting te maken. En zelf weet ik ook genoeg van de meteo om niet meteen in paniek te schieten.
Er is inderdaad een natte zomer voorspeld en dat kwam uit. Dat deed me denken aan eind jaren tachtig, toen de Duitse meteoroloog Röder een paar keer achter elkaar een extreem zachte winter voorspelde, en verdomd, het gebeurde! Die man werd zo ongeveer heilig verklaard, maar vervolgens sloeg hij de plank onophoudelijk mis. Ofwel: toeval.
Er wordt heel serieus en hard bestudeerd of we in onze klimaatregio langetermijnsverwachtingen kan maken, maar verder dan het aangeven van een mogelijke trend is men nog niet gekomen.
Wat de temperaturen betreft: -25 zijn temperaturen die voor ons land heel extreem zijn. De laatste 10 jaar is een paar keer rond de -20 voorgekomen. Onder de -20 kwam voor in 1979 en 1985, toen het onder de goede omstandigheden (dik pak sneeuw, flinke nachtelijke opklaringen) door stralingsvorst zo koud werd. Oh ja, en in maart 2005 ook nog, dat was meteen een maartrecord.
In het middelgebergte niet ver van ons vandaag (Eifel, Ardennen, Frankrijk) zijn die temperaturen ook best pittig, maar minder extreem.

Soms maakt zo'n extreme kou deel uit van een lange, koude winter (1947, 1963, 1979), soms is het een toevalligheidje zoals de extreme kou begin maart 2005, of de korte koude periode in januari 1968, toen het 's nachts onder de -20 schoot maar daarna definitief begon te dooien en meteen doorschoot naar +10 ;-)

Heel lang verhaal heel kort: we zien wel...! ;-)

mix

mix

01-11-2011 om 14:43

Was pas op de radio

dat ze niet langer dan ongeveer een dag of 10 een weersverwachting kunnen maken. (die info kwam van knmi in dat programma)

't weer voorspellen

zolang men het weer nog niet 3 dagen goed kan voorspellen, zal het ook niet lukken met 1 maand of halve maand van tevoren :)

mirreke

mirreke

01-11-2011 om 16:21

Www.weerprimeur.nl

Hij doet langere termijnvoorspellingen, maar ook voorspelt hij bv. hoeveel nachtvorst er komt. Zeer bekend bij agrariërs. Hij zou vanochtend een praatje over de komende maand doen, en volgens mij ook voor de komende winter. Ik heb het niet gehoord.
Degene die het gehoord heeft op de radio, was dat Qmusic? Dan is dat deze meneer geweest.
Hij schijnt dus wel goed te zijn...

mirreke

mirreke

01-11-2011 om 16:25

Hij is volgens mij trouwens niet

de vaste weerman/mens van qmusic.

bibi63

bibi63

01-11-2011 om 16:58

Tja

Dit jaar was voorspeld dat er een enorme muggen- en wespenplaag zou komen. Hmmm, het blijkt dat ik dit jaar nog nooit zo WEINIG muggen en wespen heb gezien. Dus.......
Gr. BIBI

Belle Époque

Belle Époque

01-11-2011 om 19:24

Mirreke

De site die jij noemt wordt gemaakt door iemand die door geen enkele serieuze weerman (m/v) nog serieus wordt genomen en waar je beter ver uit de buurt kan blijven omdat hij iemand verschrikkelijk kan stalken en een behoorlijke klap van de molen heeft.
Op deze site (een forum) staat een uitleg en ik zal het even quoten:
"Marc Putto aka de weerpremier was dus ooit deelnemer van vele weerforums en werd daar ook evenvaak ook geweerd. Hij wordt in die wereld echt gezien als een charlatan, dus hecht aan zijn weersvoorspellingen totaal geen waarde. Hij voorspelt weer en stelt z'n voorspelling als het fout is daarna weer bij. En ja, als je 20x storm voorspelt dan zal het echt wel 1x stormen en dan hoor je hem: Ja zie je ik had gelijk."
En dit is nog heel netjes uitgedrukt.
Hij wordt niet alleen uitgekotst door meteorologen, maar ook door mensen uit het weeramateurwereldje. En geloof me, dat is niet om niets.
Probleem is, dat zijn korte termijnweerberichten inderdaad vaak goed zijn, maar dit wordt volkomen teniet gedaan door zijn gedrag en zijn vreemde manier van doen in de breedste zin van het woord, en vooral het intens lastig vallen en stalken van anderen.
By the way: hij was de weerman die zich als kabouter volledig voor joker liet zetten bij Paul de Leeuw.

En ja, ik heb hem ook persoonlijk gekend...

Belle Époque

Belle Époque

01-11-2011 om 19:27

Ga ik vragen!

Ik denk dat dat best lastig is, want er worden enorm veel seizoensverwachtingen gemaakt. Ook met een serieuze basis (zoals die van Róder, die ik al eerder noemde, en die opmerkelijk raak twee extreem zachte winters aan zag komen).
Maar jij bedoelt dus de weer-hotemetoot die telkens op nu.nl komt?
Het is bij ons elke keer weer reden voor een mooie discussie. Ik ga het eens vragen, wie weet is er eentje die het allemaal bijhoudt!

Belle Époque

Belle Époque

01-11-2011 om 19:43

En dan nog iets...

Er worden elke keer opnieuw heel veel seizoensverwachtingen gemaakt. Als je de juiste connecties hebt en een gelikt persbericht kan schrijven, dat wordt opgepikt door de grote mediajongens, sta je zó op de voorpagina van de bekende bladen en nieuwssites. Zoiets verkóópt. In ieder geval beter dan de eerlijke weerman/-vrouw die zegt: "ik kan je pas in maart vertellen wat voor winter we krijgen" ;-)
En dan denk ik ook opeens aan de geweldige quote van Pelleboer zaliger: "Met mijn verwachtingen is nooit iets mis. Alleen het weer houdt zich er niet altijd aan...!"

By the way: ook in andere takken van wetenschap wordt flink wat onzin uitgebraakt richting de media. Kijk maar eens naar de stroom tegenstrijdigheden over werkende moeders, autisme en ADHD, obesitas, koffie etcetera. En soms dondert er eentje daverend door de mand. Stapel, bijvoorbeeld...

Belle Époque

Belle Époque

01-11-2011 om 21:07

Even verder er op in gaan

O.a.: een bericht over de "barre lente van 2011", die begin dit jaar voorspeld, sorry, verwacht werd door, even quoten: "Weather Services International (WSI) is een Amerikaans bedrijf dat langetermijnvoorspellingen levert aan grote bedrijven die voor hun omzet deels afhankelijk zijn van de weersomstandigheden."
Het bericht had betrekking op o.a. Nederland.

Hier staat het bericht (in dit geval uit een online krant). Onderaan staat het commentaar van Eddy de Mey, een gerenommeerde weerman in Vlaanderen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G9335GMDM

Inmiddels is het 1 november 2011 en weten we dat de lente van 2011 voor ons land één van de warmste was sinds de eerste metingen (begin 18e eeuw voor ons land)...

De meeste bronnen die de spektakulaire seizoensvoorspellingen maken, zijn vage bureautjes uit het buitenland. Beetje zoals die man die ik net al noemde. Ik kreeg net een mail van een weercollega die het eens heeft bijgehouden. Wat gebeurt er? Heel subtiel roept de man telkens opnieuw een seizoensverwachting, maar naarmate het seizoen vordert wijzigt hij er telkens wat aan. Zo kan hij in november roepen dat we een ijzig koude winter krijgen. Als het half december nog steeds zo zacht is als boter, is het: "Na een aanvankelijke zachte start zullen we rond de jaarwisseling..." Etcetera. En half januari, als het nog steeds niet echt gewinterd heeft: "Deze zachte winter, die ik al zag aankomen, zal een ijzig slot hebben." Om in maart tevreden te toeteren: "Zie je wel, het is precies de zeer zachte winter geworden die ik al heb gezegd!"
Die man werd vaak geconfronteerd met deze gang van zaken door meerdere collegae, die prompt gestalkt en bedreigd werden. Hij brengt het heel geslepen en subtiel, en als het moet wat minder subtiel ;-) In ieder geval op zo'n manier dat je aan jezelf begint te twijfelen, al heb je het zelf gezien en gevolgd.

Veel andere verwachtingen zijn ook behoorlijk vaag. Om dit uit te leggen heb ik een lang verhaal nodig.
De term "normale winter" (zomer, maand, jaar, noem maar op) is vastgelegd in definities. Ze worden elke 10 jaar aangepast. Men kijkt voor die definities naar de gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur, en daar dan ook weer het gemiddelde van. Een winter duurt precies 3 maanden, begint op 1 december en eindigt 28/29 februari.

Waar het nu om gaat is dat er zelden getallen en worden genoemd in die seizoensverwachtingen. En dat "winter" een meteorologische term is die loopt van 1 december tot 1 maart (net iets anders dan de kalenderwinter ;-) ). Het is allemaal zo betrekkelijk...! Zo werd er laatst ergens geroepen: "Die verwachting voor een koude winter van '10-'11 is wel mooi uitgekomen!" Nou, niet dus...
Ja, december was koud en sneeuwrijk, maar daarna was het toch echt afgelopen met de kou. En werd de winter in zijn geheel echt niet in het vakje "koud" gearchiveerd ;)
Of neem een zomer die men van tevoren "warm en droog" had genoemd (komt ook regelmatig voor). En ja, in de grote vakantie waren zowaar enkele warme, droge weken, maar de rest van de zomer was zo beroerd dat het in zijn geheel een koele, natte zomer werd. Wat onthouden de mensen? Die drie lekkere weken op de camping! Of, net andersom, die drie verregende vakantieweken terwijl de rest van de zomer keurig verloopt.
Die verwachtingen zijn dan ook moeilijk te toetsen. Wat is "te nat"? Is dat die verzopen week met wateroverlast in een verder uitstekend seizoen? Wat is "killerwinter", die inderdaad behoorlijk heftige sneeuwstorm die flink wat ellende veroorzaakte, terwijl de rest van de winter zacht verloopt (zoals in 1984)?
Ik heb nog nooit een serieus (als in: van betrouwbare, officiële bron) bericht gelezen die zei: "De winter zal koud verlopen met een gemiddelde temperatuur die in De Bilt tussen de 1,4 en 2,4 graden zal liggen, verder kunnen we 250-300 mm neerslag verwachten, vrijwel allemaal in de vorm van sneeuw, waardoor we rekening moeten houden met regelmatig verkeersoverlast, vooral rond eind december en begin februari, als depressies ons land bereiken, kan er veel neerslag vallen, maar het Russische hoog zal sterker zijn, zodat we vooral rond die tijd rekening moeten houden met forse sneeuwval." Wie oiets gedetailleerd durft te bewerem én in 10 jaar minstens 5 keer gelijk zal krijgen zónder het halverwege te herroepen, zal wat mij betreft de eeuwige heldenstatus mogen krijgen ;-)

(excuses voor eventuele kromme zinnen en kleine nitpickdingetjes, ik merk dat het schrijven van dit soort wetenschappelijke artikeltjes me nog steeds behoorlijk moeilijk af gaat... :S en ik ga nu een vette pauze nemen)

Guinevere

Guinevere

02-11-2011 om 09:09

Kgo joehoe

KGO, wat zeggen "jouw" eigen meteorologen ervan? Hebben ze de wolletjes al klaar liggen???

mirreke

mirreke

04-11-2011 om 13:30

Ah, belle :-)

Dat wist ik totaal niet, maar geen zorgen, ik ben ook geen fan of volger van deze persoon. Ik kwam heel toevallig de dag dat ik dit draadje las een link tegen van deze persoon.
Goed om te weten iig! Dank :-))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.