Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

cobi

cobi

06-10-2009 om 11:12

Hinderlijke achtergrondmuziek

Kan iemand me vertellen wat het nut is van die enerverende deuntjes die tegenwoordig steeds vaker achter gesproken woord op tv en radio wordt gezet?

Zaterdagavond ook weer, keek ik met de jongste 2 naar een nieuwe geschiedeniskwis. Was er een opzwepende dreun onder gezet. Niet bij de finale, om naar een climax toe te werken, maar continu. Ik heb 'm maar halverwege overgezet.

Mij irriteert het alleen zwaar, maar voor slechthorenden moet zo'n dynamisch (?) deuntje onder het weerbericht toch helemaal hinderlijk zijn.

Het lijkt sowieso wel of alles in het leven muzikaal omlijst moet worden. De supermarkt, het zwembad, tot in de wachtkamers van de dokter en de tandarts toe, overal word je lastig gevallen met muziek. En ik heb er echt last van, als ik in een wachtkamer zit en geen letter meer kan lezen omdat ik me niet kan afsluiten van de muziek. Na een middag golfslagbed met de jongens ben ik doorgedreund en echt moe.

Ik zou haast vragen of ik nu zo'n muts ben, een zijksnor, of hoogaudisensitief. Maar ik vraag me af wat het nut is van al die muzak .Of het je hoort het niet meer (man) of het stoort je (moi).

Niet 'tegenwoordig'

Er wordt bij oa het radioprogramma Cappuccino al jaren over geklaagd en oh, hoe voorspelbaar (zeker in de vele jaren waarin Sjors Fröhlich himself dat nog presenteerde) werd er dan zo snel mogelijk een hinderlijk hard muziekje onder de stem van de beller gezet. "Vervelend hè?" schreeuwde de heer F dan zogenaamd meelevend en schroefde het volume nog wat op.

beetje doof

beetje doof

06-10-2009 om 11:34

Lastig

Dit is inderdaad al tijden aan de gang. Ik ben wat doof in die zin dat ik last heb van achtergrondruis. Met dat soort programma's dat jij beschrijft is het dus heel lastig voor mensen als ik om dat nog te volgen: de muziek is harder dan wat er gezegd wordt. Ik kan het gesprokene niet filteren. Ik kijk daarom al heel lang niet meer naar programma's met achtergrondmuziek omdat het me te veel moeite kost om te horen wat er gezegd wordt. En het binnenzwembad is helemaal een crime omdat je daar en muziek en zwembadgeluiden en geschreeuw hebt en als er dan ook nog iemand tegen je praat, dan word je echt dol.
En ja, ook bij mijn huisarts klinkt muziek, net als bij de orthodontist. Hoeft niet voor mij. Lang leve mijn tandarts die dat niet doet.

Rafelkap

Rafelkap

06-10-2009 om 13:51

Bam

Er is hier een stichting voor. Of tegen dus. Stichting bam. Ik vind het een beetje te, die stichting, maar ben het in grote lijnen mee eens. Ik ben ook erg tegen muziekjes in winkels en opdringerige radiootjes op kantoor. Aan het nosjournaal ben ik ook nog niet gewend.

Ja!

vreselijk en als je er op gaat letten dan merk je dat het onder vrijwel alles zit en dat stoort het ontzettend. Een vliegende vogel moet altijd ondersteund worden met een 13 in een dozijn klassiek muziekje.

Nu kijk ik al heel weinig tv omdat het aanbod zo waardeloos is maar die overdreven onzin zorgt er ook voor dat ik sneller af haak.

Ik vind het eingelijk net zo storend (ot) als al die onzinnige spaar en hype dingen van de supermarkten, ik wil geen stickers plakken, geen puzzels sparen, geen kaartjes volmaken, ik wil gewoon korting.

Tirza G.

Tirza G.

06-10-2009 om 23:20

Nou

Wat mij de laatste tijd opvalt, is dat stomme fluitdeuntjes als herkenning worden gebruikt. Bij de uitsmijter, of aftiteling of hoe dat heet van een reclame komt dan zo"n pompiedompie.
KPN doet het, ik weet de zin niet, maar iets van: altijd snel dichtbij - pompiedomdommmmm....
Wehkamp doet het ook. Heeeeel irritant, als je een beetje door websites heen zit te klikken tetteren ze je ook tegemoet.
Hoort allemaal bij het herkenbaarheidspakket. Ofzoiets.

Tirza

reina

reina

07-10-2009 om 07:01

Idd niet nieuw

Ik herinner me die klacht al van járen geleden. Het stoort me niet, ik kan me denk erg afsluiten van geluiden de ik niet wil horen (ik vind het alleen irritant dat sommige reclames meer volume hebben dan het programma waar ze in zitten, komt dat opeens keihard m´n kamer in, terwijl ik de tv meest redelijk zacht heb staan). Ook dat men zich met voornaam voorstelt zal mij een zorg zijn.

Onderzoek

Ik heb er wel ooit wat over horen uitleggen, maar wat is blijven hangen is zo vaag, dat ik hier nauwelijks neer durf te zetten. Vanzelfsprekend gaat alles om beïnvloeding. Herkenbaarheid inderdaad, bij die file-info: degenen die het introtingeltje voor de verkeersinformatie hadden gemist, die worden getriggerd door het bekende deuntje. Verder dienen de muzak in winkels en onder andere aankondingen en in gesprekken als sfeermaker of sfeerversterker. Je schijnt veel gevoeliger te zijn voor dergelijke beïnvloeding dan je denkt of zou willen. Zo kun je bijvoorbeeld beter zorgen dat je in een rotstemming bent als je een auto gaat kopen, dan zul je in principe kritischer zijn en je geen duurdere auto laten aansmeren dan je van plan was. Als je in een opgewekte stemming op die auto afgaat, is de kans wel groot dat je met wat duurders thuiskomt. Natuurlijk wordt op dergelijke mechanismen gretig ingespeeld. De muziek is er maar een onderdeel van.

Ik vindt het juist wel lekker

Ik zal wel een appart geval zijn en inderdaad zijn sommige riedeltjes irritant en vervelend. Maar over het algemeen vindt ik ze wel ´lekker´. Ik luister ook niet bewust. Ik hoor ze amper, ze geven alleen de ´sfeer´ voor mij weer. Muziek is sfeer. En als het spannend wordt wordt dat weergegeven in de muziek, als je even moet opletten gaat de riedel even wat harder van
´let op!´ en als de aankondiging is gaat net op het goede moment de muziek zachter en als de presentator is uitgpraat weer harder. Bij een tandarts, winkel,dokter of waar dan ook vindt ik het wel prettig als ik in een ongemakkelijke houding daar lig. Ik heb wat om me op te concentreren en als ik het niet wil horen (ik lees in de wachtkamer b.v.) sluit ik me ervoor af. De riedeltjes van t.v. zijn herkenbaar, ze geven precies het goede moment weer, op mijn gevoel weet ik of ik nog tijd heb om koffie te zetten of moet blijven zitten omdat het zo begint. En van de radio vindt ik ze zelfs vermakelijk soms. Uit de winkels vindt ik het alleen wel irritant dat ze allemaal een ander muziekje hebben, loop je van winkel naar winkel heb je overal een stukje muziek dat verschillend is. Kunnen ze daar geen afspraken over maken? Ik denk er trouwens amper over na....het gaat vanzelf. En niks geiiriteerd. Als ik thuis kom is het toch gewoon weer stil als ik dat wil? Daar heb ik nooit iets aan staan, geen radio of t.v. misschien dat ik daarom er voor die andere keren wél tegen kan?
groeten albana

Massi Nissa

Massi Nissa

07-10-2009 om 14:03

Ooit

...zat ik met een vriendin in de wachtkamer van een alternatieve geneesmevrouw. Ik was daar nog nooit geweest en bekeek met belangstelling de verzameling gevoelsstenen, de poster met chakra's en de prijslijst van de lokale healingcursus. Tot het tot mij doordrong dat er een wel heel curieus muziekje op de achtergrond speelde. "Goh," zei ik tegen mijn vriendin, "Het lijkt een beetje alsof je in een dierenwinkel staat naast een lekkende kraan en dat er dan ergens buiten zo'n Zuid-Amerikaans poncho-orkest hun panfluiten staan op te warmen. Zoiets." Toen kregen we samen vreselijk de giebels. En dat is weer heel gezond. Misschien is zo'n wachtkamer dan per slot nog helender dan de mevrouw in de spreekkamer.
Groetjes
Massi (verder weinig last van achtergrondmuzak, ik zit nu thuis de ganse dag in de peutermuziek en dat is erger)

Massi (ot)

misschien ken je m al, maar na jouw opmerking over peutermuziek (ik voel met je mee!) wil ik je toch even de cd 'Vriendjes voor altijd' aanbevelen. Liedjes uit Sesamstraat. Leuke teksten - vind ik tenminste - en muziek van Henny Vrienten, dus alleszins genietbaar (in elk geval een heel stuk beter dan die andere favoriet van zoon 'Tien Ploptoppers')
Er is trouwens ook een cd met liedjes van de Fabeltjeskrant in de handel die wel meevalt

Ik vrees dat ik de muzikale opvoeding van zoon ernstig heb verzaakt. En het lijkt nu te laat te zijn: als ik een cd opzet die ik leuk vindt protesteert hij hevig. Maar ik moet toch maar doorzetten, wie weet komt het dan in elk geval met dochter nog goed ;-)

Groeten,

Temet

Massi Nissa

Massi Nissa

07-10-2009 om 17:32

Temet

De woorden "Tien Ploptoppers" spelen al een paar uur door mijn hoofd. Elke keer als ik eraan denk, schiet ik spontaan in de lach. Ik kan met grote opluchting melden dat dochter Plop en kornuiten maar matig kan waarderen, bij haar zijn het nu vooral de Disney-prinsessen die op bijval kunnen rekenen. Maar die zingen weer niet, behalve in liedjes van drie minuten op Youtube en dat is lastig voor luie moeders.
Bedankt voor de tip, ik ga vanavond eens even bol.commen. Fijn om te horen dat er blijkbaar ook peutermuziek bestaat die NIET bedoeld is als eerste kennismaking met de cursus hoe-word-ik-een-volslagen-randdebiel.
Groetjes
Massi (altijd fijnzinnig)

tonny

tonny

07-10-2009 om 18:51

Ploptoppers

man man ik kom niet meer bij! De combinatie Plop en Toppers, hoe erg wil je het hebben?

Ik ga voor mijn aanstaande kleinkind maar Annie MG-liedjes verzamelen denk ik.

tonny

Tirza G.

Tirza G.

07-10-2009 om 20:07

Cobi - het kan nog erger

Dat aankondigen van jezelf: mijn naam is Tirza G., en u leest nu op OOL - er is een nieuwe variant! Echt waar bij het echte serieuze journaal: ons volgende bulletin is om 23 uur en wordt gepresenteerd door Marietje Jansen.
Ik moet daar zó enorm over nadenken. Is dat een aanbeveling? Of een waarschuwing?

Tirza

Ai!

Ik vindt! argh!

Wat betreft Annie MG, Tonny: wij hebben hier een bandje van een hele oude Dikkertje Dap LP. En uit de bieb heb ik ooit eens de CD ' De Leeuw is los" geleend, ingezongen door VOF de Kunst. Die laatste viel me tegen, het kan onwennigheid geweest zijn maar ik vond de melodieën moeilijk meezingbaar. Die oude DD vond ik beter (en nog regelmatig zing ik van de tante en de oom in de eikenboom). Het was helaas wel zo'n hypercorrect zingend kinderkoortje.

Tonny, wat voor jouw aankomend kleinkind (en nog gefeliciteerd!) misschien wel leuk is zijn de CD's 'liedjes voor moeder en kind'. De titel is niet geweldig, maar de CD's kan ik aanbevelen. Mijn ouders hadden ze geleend uit hun bieb (vandaar de oma-associatie). Het zijn de oude NL kinderliedjes, ingezongen door éen vrouw, die helder en zeer goed verstaanbaar zingt (dit itt de meeste kinderkoortjes). Zoon is ze nu een beetje ontgroeid hoewel hij ze nog wel eens horen wil, maar ze waren heel lang een enorm succes.

Groeten,

Temet

Tink

Tink

07-10-2009 om 23:48

Liedjes met een hoepeltje erom

Die is ook wel goed. En ik heb ooit een cd'tje gekocht dat eruit zag alsof het de zoveelste ramp op kinderliedjesgebied zou zijn, maar dat pakte toch verrassend goed uit. Kwam gewoon uit de 3 eurobak bij een of andere voordeeldrogist :)

Op dit moment zijn de Nijntje musicals favoriet bij jongste (bijna 2). Aanstekelijke liedjes, goede teksten en beslist géén kreupelrijm. Ik houd het nog wel even uit met Nijntje :)

Oh, wat bof ik

De gekregen plop-CD's zijn hier door het kroost terzijde geschoven. Kerstfeest met Bert en Ernie vinden ze leuk, maar ik ook. En verder prefereerde het kroost al vrij snel CD's als roltrap naar de maan van Klein Orkest en Eftelingdeuntjes. Die Nijntje-CD heb ik bij Tink gehoord, die is ook wel geinig.

Tink

Tink

08-10-2009 om 10:17

Klein orkest

Die zijn ook leuk ja. En Cowboy Billie Boem! En de sinterklaas-cd's van Jochem van Gelder :)

Maxime.M

Maxime.M

08-10-2009 om 11:33

Bij het bowlen

Hoi,

Sinds een paar jaar staat er ook keiharde muziek aan als je gaat bowlen en dan zijn er ook nog tv schermen met videoclips. Zo ongezellig! Je kan amper met je familie kletsen en de helft staat alleen maar naar de clips te staren als ze niet aan de beurt zijn. Nee, ik vind dit totaal geen toegevoegde waarde.
Onlangs waren we bij een bowlingcentrum die dat niet had, dus ik complimenteerde ze daarmee, maar helaas, het bleek dat ze er daar binnenkort ook aan zouden beginnen. Bah.

Maxime

Tirza G.

Tirza G.

11-10-2009 om 16:43

Klein orkest

Die man zingt zo aandoenlijk vals :-)

Tirza

Tonny (ot)

Wat je a.s. kleinkind vast ook leuk zal vinden: liedjes van Dirk Scheele, mijn dochter van 3,5 is er dol op. Leuke kinderliedjes, is niet zo commercieel/Studio100-achtig (al vindt mijn dochter dat ook leuk).
Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.