Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Sneeuwwitje

Sneeuwwitje

08-10-2010 om 15:08

Hoe kom ik de herfst/winter nou eens een keer blij door?

Hoi

Is voor het eerst dat ik deze vraag stel, maar het speelt al jaaaaaaaren....

Ik herinner me dat ik als kind een gruwelijke hekel aan Sinterklaas/kerst e.d. had. Realiseer me nu dat ik dit altijd associeerde met winter..

Qua kleding ben ik een zomertype (klopt !), in de zomer ben ik blij, voel ik me fit, onderneem ik van alles, dans bij wijze van spreken door het leven, maar als 21 september nadert wordt ik acuut al down.

Wat vind ik nou eigenlijk zo erg en waar heb ik last van ? Ik vind het erg dat het steeds eerder/langer donker is en blijft, kleding met lange mouwen, cv moet aan, het is koud, heeeeeeeel erg sneeuw/gladheid/ijzel (gruw, vooral omdat ik 40 km verderop werk en per auto daarheen moet)...

Waar heb ik dan last van ? Futloos, moe (ook al ga ik om 9 uur m'n bedje in, ik sta moe weer op), heel veel hoofdpijn (cv ??), dikke kleding, mutsen, sjaals, ik vind ze vreselijk.. Ik stel alles uit, heb nergens zin in, er komt niks uit m'n handen, ik wil geen plannen maken voor kerst/oud en nieuw, ik heb daar nl. geeneens zin in... Kortom, elk jaar is het raak, en elk jaar zeg ik tegen mezelf dat ik me niet aan moet stellen..

Maar toch..... kun je hier nou iets mee/aan doen ??? Ik word er onderhand zo vreselijk flauw van....

groet Sneeuwwitje

Op vakantie

gaan in de herfst en kerstvakantie en in de zomer thuis blijven ;-)

ik heb ook elk jaar een dip in de winter, dan zie ik er niet uit, die dikke lagen kleding staan mij niet, ben dan weer ziek of ik kwakkel wat aan, zie het niet meer zitten, telkens die kinderen binnen voor de tv ruzie makend bij de wii.

en dan wordt het weer lente, wordt alles weer groen, 1 keer verkouden en hooikoorts en dan gaat het weer beter, leuke kleren aan.

Niny

Niny

08-10-2010 om 15:21

Gebrek aan frisse lucht

Hoi Sneeuwwitje,
Misschien krijg je in de herfst/winter gewoon niet genoeg frisse lucht? Dan kunnen het nog je favoriete seizoenen niet zijn, ik ben zelf ook meer een lentemens.
Toch zou het kunnen dat je al opvrolijkt van een flinke wandeling in de buitenlucht. Voor mij werkt het wel.
Groet,
Niny (ruikt de lente meestal al in november...)

dat helpt wel, dus de deur uit gaan. Wij wandelen regelmatig ook in de winter.

Licht

hier ook áltijd een winterdip .
een paar jaar terug heb ik een speciale lamp aangeschaft,en doe ik twee keer per winter een lichtkuur.
( 10 dagen elke dag een half uur onder de lamp)
ik voel me nog steeds niet zo fit als in de zomer,maar ik voel me wel een heel stuk beter en minder vermoeid dan andere winters.

Sneeuwwitje

Sneeuwwitje

08-10-2010 om 15:57

Tips

Ik neem jullie tips van vakantie/lamp en frisse lucht mee hoor !

Frisse lucht zou zeker wel een van de oorzaken kunnen zijn. Juist omdat ik zo'n hekel heb aan kou ga ik dan ook niet graag naar buiten (met die sneeuw van december tot ergens in maart ofzo, duurde heeeeeeeeeel lang) kreeg je mij bijna niet naar buiten.

Ik vond het een grote ellende (dat scenario is voor mij al reden om down te worden, wederom zoveel sneeuw en kou, hopelijk wordt het een hele zachte winter)

Ik ga verplicht dan toch maar veel naar buiten (haha). Vakantie okay, maar absoluut geen wintersportvakantie...

Ga eens kijken naar de mogelijkheden van vakantie en speciale lamp.....

groet Sneeuwwitje

Zonneschijn

Zonneschijn

08-10-2010 om 16:21

Sneeuwitje

Misschien is (op aanvulling van alle tips) St Janskruid iets voor je? Ik slik dit zelf in de wintermaanden en het bevalt heel goed. Google maar eens, misschien is het iets voor je.

Lamp

Als ik je verhaal zo lees sneeuwwitje, dan heb ik maar één advies een goede daglichtlamp van 10.000 lux. Elke ochtend een half uurtje ervoor (met krantje en ontbijtje) en je zult zienderogen opknappen. Als je de lamp nog niet wil aanschaffen kun je ook een kuurtje in het ziekenhuis doen. Was bij mij wel op de afdeling psychiatrie :-)(daar stond die lamp gewoon en werd door die patienten veel gebruikt)

Dorry

dc

dc

08-10-2010 om 19:19

Lichttherapie

investeer in een lichttherapie lamp (ik heb een philips energylight). Bij mij doet het wonderen om vrolijk de winter door te komen!!
(Ik merkte toen ik in Griekenland woonde dat ik 's winters, ook met kerst, opeens NIET depressief was..., dus de link naar licht was toen snel gelegd).

dc

dc

08-10-2010 om 19:21

Mosterd

Lees nu de andere berichten pas. Sorry, de mijne was dus een beetje mosterd na de maaltijd!

Julie

Julie

08-10-2010 om 19:25

Wat mij hielp

Ik heb 2 jaar een daglichtlamp gehad, dat hielp behoorlijk, het jaar daarna las ik de tip om extra vitamine D te slikken. Dat heb ik gedaan en de lamp is in de kast gebleven, ik dacht er eenvoudigweg niet eens aan. Ik ga het dit jaar zeker weer doen, sterker nog, ben er al mee begonnen.

Vroeger

Ik had hier vroeger altijd heel veel last van. Vakantie naar een land met veel licht en zon hielp inderdaad.
Maar wat mij al zeker 15 jaar heel goed helpt is zorgen dat je heel veel beweegt in de buitenlucht. Veel wandelen, joggen, fietsen, gewoon heel veel buiten zijn.
En daarnaast yoga. Je kan ook een yogaplaatsje voor jezelf buiten inrichten als je een buiten hebt, zelfs een balkon kan al genoeg zijn om 's morgens een paar oefeningen te doen in de frisse lucht. Eigenlijk is yoga het allerfijnst als je het buiten doet en '
s morgens, of voor een open (groot) raam.
Binnen gezellig maken met kaarsjes enzo, bloemen binnen zetten, mooie schilderijen ophangen, gedichten uitzoeken die je mooi vindt en op een prikbord hangen.

Licht en lucht

Volgens mij is de grap van de frisse lucht niet zozeer de frisse lucht zelf (al heeft dat ook zijn voordelen), maar inderdaad het licht. Ook al is het een grijze dag, het licht is buiten meestal beter en sterker dan binnen, en die blootstelling aan licht helpt tegen de malaise.

Maar zo'n daglichtlamp schijnt inderdaad wonderen te kunnen doen.

Google anders eens op sad, of seasonal affective disorder, dat is geloof ik het wetenschappelijke woord voor de winterdip. Veel mensen hebben het enigszins (ik ook), maar sommigen hebben het heel erg.

Sterkte ermee

Temet

Sneeuwwitje..

Sneeuwwitje..

12-10-2010 om 13:01

Tot dusver blijft de..................

herfstdip een beetje uit, omdat het nog steeds heel lekker weer is.

Ben afgelopen zondag naar het bos gegaan en heb daar 3 uur lang gewandeld. Ik knapte er helemaal van op (let wel: het was een hele mooie zonnige dag).

Ook vandaag lekker weer (zonnig, wel fris) heb ik alle boodschappen op de fiets gedaan. Ga zeker veel meer naar buiten en lekker bewegen....

Zo'n daglichtlamp lijkt me ook wel wat, maar hoe duur is zo'n ding dan ???

groet Sneeuwwitje

Yta Chalne

Yta Chalne

12-10-2010 om 21:41

Hier bijvoorbeeld:

...http://www.daglichtlampkopen.nl/

Vanaf 150 euro ongeveer. Stuk voordeliger dan een winterdepressie.

Tirza G.

Tirza G.

12-10-2010 om 23:07

die zijn wel goedkoper te vinden. Vorig jaar had de Praxis ze in de actie voor zo'n 60 euro.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.