Home » Forum » Hoe noem je

Hoe noem je

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Silone
Hoe noem je

een 'pleaser' in fatsoenlijk Nederlands? Puntje van discussie hier ;-)

Maxx
Een vleier?

of een likker?
een gladjanus?
een charmeur?

Guinevere
Slijmbal?

Wat denk je van slijmbal? Eerste dat in me opkomt.

Minet
Fatsoenlijk

Een kontenkruiper, een hielenlikker

Lou
Niet zo negatief

Voor mijn gevoel is het worod pleaser lang niet zo negatief als kontenkruiper, slijmbal of hielenlikker. Een pleaser is iemand die het anderen graag naar de zin maakt, een dienstbaar type. Zeg maar iemand die het gevaar loopt een deurmat te worden maar dat nog net niet is. Maar ik heb het niet opgezocht hoor, dit is hoe ik het woord gebruik. Ik weet er geen vertaling voor.

groet,

Lou

Tirza G.
Zo

Labrador. Het prototype van de pleaser. Onder de honden dan :-)

Tirza

Mathilde
Sloof

Bedoel je 'sloof'? Letterlijk een voorschot, figuurlijk een hard werkende vrouw. Van 'je uitsloven voor iemand'. Dan ben je niet ver van de deurmat verwijderd. Maar het is een ouderwets woord. Nederlanders zijn niet erg dienstbaar :-).

Ellen Wouters
Behager

Ik vind het werkwoord 'behagen' nog het meest in de buurt komen. Maar we hebben niet echt een passend znw daarbij, je zegt niet gauw 'behager'.

Pleasen is niet slijmen naar mijn gevoel, en ook niet sloven. Ik ken ook iemand die beslist geen deurmat is (voetveeg is eigenlijk de correcte benaming), maar wel een pleaser.
Complimentjes maken, iets aardigs doen, de zonzijde zien, conflicten vermijden, onthouden wat je lievelingsdrankje is en speciaal voor jou die lekkere nootjes in huis halen, dat soort dingen vind ik bij een pleaser passen, niet zozeer dat diegene slooft en zich onzichtbaar maakt.

Guinevere
Ellen

Mijn eigen antwoord "slijmbal" was nogal gekleurd door het beeld van een bepaald persoon die in mijn ogen een "pleaser" is. En waar ik nogal negatieve ervaringen mee heb. Ik sta geheel en al open voor positieve pleasers en ik ben benieuwd naar de favoriete vertaling van Silone, en naar de achtergrond van deze vraag!

Silone
Haha!

Jullie zijn wel creatief! Ik heb ook een bepaald iemand voor ogen, en met pleaser bedoelde ik de uitleg zoals Lou en Ellen er ook aan geven. Veel verder dan een globale omschrijving kwam ik ook niet. De discussie ging ook idd om die speciale omschrijving of sloof-deurmat-hielenlikker. Ik vroeg me af of er nu een pakkend nederlands woord voor bestond. Volgens mij komt labrador het dichtst in de buurt ;-), hoewel ik behager ook erg mooi vind.

Zorra
Nog eentje:

een negen! Tenminste als je bekend met de enneagrammen.
Gehoorde uitspraak: 'zit niet zo te negenen'

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.