Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Hoe noem je

een 'pleaser' in fatsoenlijk Nederlands? Puntje van discussie hier ;-)

Maxx

Maxx

07-10-2009 om 20:51

Een vleier?

of een likker?
een gladjanus?
een charmeur?

Guinevere

Guinevere

07-10-2009 om 20:52

Slijmbal?

Wat denk je van slijmbal? Eerste dat in me opkomt.

Minet

Minet

07-10-2009 om 21:44

Fatsoenlijk

Een kontenkruiper, een hielenlikker

Lou

Lou

07-10-2009 om 21:49

Niet zo negatief

Voor mijn gevoel is het worod pleaser lang niet zo negatief als kontenkruiper, slijmbal of hielenlikker. Een pleaser is iemand die het anderen graag naar de zin maakt, een dienstbaar type. Zeg maar iemand die het gevaar loopt een deurmat te worden maar dat nog net niet is. Maar ik heb het niet opgezocht hoor, dit is hoe ik het woord gebruik. Ik weet er geen vertaling voor.

groet,

Lou

Tirza G.

Tirza G.

07-10-2009 om 22:26

Labrador. Het prototype van de pleaser. Onder de honden dan :-)

Tirza

Mathilde

Mathilde

08-10-2009 om 15:58

Sloof

Bedoel je 'sloof'? Letterlijk een voorschot, figuurlijk een hard werkende vrouw. Van 'je uitsloven voor iemand'. Dan ben je niet ver van de deurmat verwijderd. Maar het is een ouderwets woord. Nederlanders zijn niet erg dienstbaar :-).

Ellen Wouters

Ellen Wouters

08-10-2009 om 20:18

Behager

Ik vind het werkwoord 'behagen' nog het meest in de buurt komen. Maar we hebben niet echt een passend znw daarbij, je zegt niet gauw 'behager'.

Pleasen is niet slijmen naar mijn gevoel, en ook niet sloven. Ik ken ook iemand die beslist geen deurmat is (voetveeg is eigenlijk de correcte benaming), maar wel een pleaser.
Complimentjes maken, iets aardigs doen, de zonzijde zien, conflicten vermijden, onthouden wat je lievelingsdrankje is en speciaal voor jou die lekkere nootjes in huis halen, dat soort dingen vind ik bij een pleaser passen, niet zozeer dat diegene slooft en zich onzichtbaar maakt.

Guinevere

Guinevere

08-10-2009 om 21:18

Ellen

Mijn eigen antwoord "slijmbal" was nogal gekleurd door het beeld van een bepaald persoon die in mijn ogen een "pleaser" is. En waar ik nogal negatieve ervaringen mee heb. Ik sta geheel en al open voor positieve pleasers en ik ben benieuwd naar de favoriete vertaling van Silone, en naar de achtergrond van deze vraag!

Silone

Silone

09-10-2009 om 08:45 Topicstarter

Haha!

Jullie zijn wel creatief! Ik heb ook een bepaald iemand voor ogen, en met pleaser bedoelde ik de uitleg zoals Lou en Ellen er ook aan geven. Veel verder dan een globale omschrijving kwam ik ook niet. De discussie ging ook idd om die speciale omschrijving of sloof-deurmat-hielenlikker. Ik vroeg me af of er nu een pakkend nederlands woord voor bestond. Volgens mij komt labrador het dichtst in de buurt ;-), hoewel ik behager ook erg mooi vind.

Nog eentje:

een negen! Tenminste als je bekend met de enneagrammen.
Gehoorde uitspraak: 'zit niet zo te negenen'

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.