Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Hoe reageren jullie op bitchy haaibaaien?

Mijn dochter zit sinds een paar maanden op hockey. Meestal fietst ze er zelf naar toe en haalt mijn man haar op. Ik heb dus weinig contact met andere hockeyouders.

Nu kreeg ik vorige week een mail of we even als ouders bij elkaar konden komen tijdens de training omdat er info zou worden gegeven over de eerste hockeywedstrijd aanstaande zaterdag. Ik mee dus met mijn dochter. Ik had verwacht dat we alleen heel kort zouden horen wat voor kleren ze aanmoest en wat ze mee moest nemen. Ik vroeg aan een vrouw die nogal op de hoogte leek wanneer we de info zouden krijgen en hoe lang dat zou duren: mijn zoontje van 5 had ik even alleen thuis gelaten.

Krijg ik gelijk een heel bits verontwaardigd antwoord: "Ja, die info krijgen we nu aan het begin van de training natuurlijk en het kan wel even duren, dat is toch logisch!". Ik antwoordde dat ik niet wist of dat zo logisch was: misschien zou de info aan het eind van de training verteld worden met de kinderen erbij.

Vervolgens volgde een hele vergadering over de taakverdeling van de wedstrijd waarbij die vrouw het hoogste woord voerde. Iedereen die vragen stelde werd door haar terechtgewezen met opmerkingen als: : "heb je de e-mail dan niet goedgelezen?" en "dat staat toch allemaal op de website". Ze zat zo wat met haar ogen te rollen over zoveel domheid. Die vrouw heeft zelf 3 kinderen die allemaal op hockey zitten, een doorwinterde hockeymoeder dus.

Ik ben op zich wel tevreden hoe ik in eerste instantie op haar gereageerd had: ik werd daarna in ieder geval niet meer afgebekt. Ik vraag me echter af of ik haar later op een beleefde manier erop had kunnen wijzen dat ze vrij lomp bezig was. Of had ik dat maar aan die andere ouders die ook afgekat werden, moeten overlaten?

Hoe reageren jullie op van die bitchy types?

Hmmm

Hoe reageren jullie op van die bitchy types?
Ik schrik daarvan terug, denk er het mijne van en heb na 5 minuten wel honderd briljante tegenwerpingen...in mijn hoofd dan. Nee, ik laat niet over me heen lopen, maar heb bij die verbaal agressieve mensen wel even tijd nodig om van repliek te dienen. Dat kan een handige eigenschap zijn, omdat je bij mij niet snel ruzie kunt uitlokking, maar het lijkt me ook wel eens fijn om iemand adrem klem te zetten. Maar ja, wat er niet in zit, komt er niet uit...

Hier

Ik heb jaren kunnen oefenen als docent op het HBO, mijn hemel, wat die studenten allemaal durven te bitchen tegen je. Als je het laat gaan, wordt het alleen maar erger. Mijn standaard antwoord is nu op bitchy types (en dan maakt hun leeftijd of positie me geen bal uit): "Zo. En nu nog een keer, maar dan aardig. Ik heb niet met je geknikkerd!" Het was even oefenen, maar nu komt ie er vloeiend uit ;-)

Clo

Clo

21-01-2010 om 10:06

Geweldig

Ik reageer altijd geweldig ad rem. Heel gevat en de tegenpartij blijft dan ook altijd met de mond vol tanden staan.
In mijn hoofd dan ;-)
Het ligt er een beetje aan hoe mijn stemming is (ben ik in een slechte stemming kan ik wel wat feller terug reageren) en of ik het zie aankomen. Als ik vrolijk iedereen lief en aardig loop te vinden kan ik wel even ondersteboven zijn van een snauw en kan ik niet direct terug reageren. Sta IK met mijn mond vol tanden. Overigens, itt tot wat ik hierboven schrijf, vertel ik in het echte leven het liefst wat mij dwarszit en waarom mij dat dwars zit (jaja, in de ik-boodschap) dan dat ik gevat ben.

liat

liat

21-01-2010 om 10:07 Topicstarter

Komt die opmerking over het knikkeren...

nog ergens vandaan? Die ken ik niet. Wel een goede zin, ga ik ook oefenen. Bedankt stoepkrijt (je nick associeer ik ook al met schoolpleinen).

Suzanne

Suzanne

21-01-2010 om 10:24

Eerst geen reactie..

Dat soort personen overdondert je. Ik ben dan niet adrem genoeg om ze meteen van repliek te dienen. Zodra ze buiten beeld zijn, weet ik precies wat ik had moeten zeggen.. Als ik ze een tweede keer tegen kom, reageer ik meestal nogal kil en kortaf. Zo iemand wordt toch nooit mijn vriendin, je kunt niet om ze heen, maar contact hou ik dan zakelijk.

Geen idee

Ik heb die zin ooit ergens opgepikt, geen idee waar hij vandaan komt. Ik geloof dat het was om aan te geven dat je niet getutoyeerd wilt worden door jongeren. Nou maakt dat me helemaal niets uit, maar de zin geeft voor mij wel aan dat ik geen prijs stel op gedrag zoals je dat op een schoolplein kunt verwachten. Dus niet bitchen of overdreven amicaal gedrag vertonen. En al helemaal niet als ik je een normale vraag stel.
Mijn nick komt overigens heeeeeeel ergens anders vandaan ;-)

Pippin

Pippin

21-01-2010 om 11:07

Alles is liefde

Bij dit soort moeders (ja, het zijn vaaaak moeders) moet ik altijd denken aan de film 'Alles is liefde'. Dan zegt die man tegen zijn vrouw: 'Mens, ontspán nu toch eens een keer'.
Ik heb altijd medelijden met dit soort mensen. Een beetje hooghartig misschien, maar het helpt wel om dat te denken. Vroeger raakte ik van dit soort mensen van slag, ik ben blij dat dit nu niet meer zo is.
Verder negeer ik ze. Dat werkt bij kinderen ook het beste. Als ze een praatje maken, hum ik wat nietzeggend. Dat jaagt ze al snel weg, ze zoeken met name mensen die met hun mee praten, of mensen om te overtuigen. En dan gaat het bijna altijd om compleet onbelangrijke zaken. De kleur van de balletpakjes van het balletgroepje bijvoorbeeld...

Guinevere

Guinevere

21-01-2010 om 11:38

Niet later

Misschien had er gelijk, tijdens de bijeenkomst, iemand op dit mens moeten reageren. Liefst en plein public. Zo van: "Als jij alles al zo goed weet, wil je dan je mond houden en anders weggaan? Niet iedereen heeft jouw geweldige inzicht." Of iets vriendelijker.
Het ligt er per situatie aan hoe ik reageer. Ook aan mijn ergernislevel. Onlangs heb ik nog een van onze managers enorm afgebekt waar anderen bijwaren. Ik had het helemaal gehad met zijn gedrag.

Bastet

Bastet

21-01-2010 om 12:09

Geweldig

Geweldig,die knikker-zin,die had ik graag gebruikt toen ik door mijn tandarts werd afgesnauwd,de hark.
Bastet

Kaaskopje

Kaaskopje

21-01-2010 om 12:40

Zullen we

het gesprek verder positief voortzetten/kunnen we het verder positief houden? Ik ben nieuw en ken de regels en gewoontes nog niet...

Door mijn werk vliegt er wel eens wat om mijn oren waar de honden geen brood van lusten. Ik laat me meestal niet meer intimideren en vraag vriendelijk of we het gesprek verder positief voort kunnen zetten omdat ik hem of haar voor het eerst spreek en het probleem voor mij nieuw is. Meestal bindt men dan in.
De opmerking over het knikkeren knoop ik overigens ook in mijn oren:-)

Kaaskopje

Kaaskopje

21-01-2010 om 12:43

Ik ken de opmerking via mijn man

Hebben we samen geknikkerd is inderdaad eigenlijk voor als mensen je bot benaderen al je en jij-end.

inge123

inge123

21-01-2010 om 13:12

Bitchie mannen

Gisteren mijn auto geparkeerd met de banden tegen de stoeprand. Tegen een smalle stoep. Ik bleef nog even wat lezen en voel ineens gerommel aan mijn auto. Ik kijk voor me, zit er een man zich moeilijk langs mijn auto wringen en met een kwaad gezicht te ratelen dat hij dat niet normaal vind en loopt verder. Ik had zoiets van jezus, kan je dat niet normaal zeggen, Ik had er geen benul van dat er niemand langs kon. Dus ik wapper met mijn handje, en zeg rustig. Draait hij zich om ofdat hij terug wil lopen. Ineens kreeg ik een opwelling van ik spring uit die auto, laat hem maar komen. Maar hij kwam niet. Even later kwam ik hem nog tegen bij het schoolplein. Hij zei niets. Maar reken maar dat ik 7 kleuren strond scheet toen hij zich omdraaide. Ik blijf altijd bang als iemand bitcherig doet tegen mij.

angel3

angel3

21-01-2010 om 14:03

Heel klein beetje tegengeluid

niet om bitch gedrag goed te praten maar SOMS vind ik sommige mensen erg irritant om hun 'dommige' gedrag. Sommige mensen weten het nooit precies al is het 6 keer rondgemaild of zijn altijd te laat of vragen voor de 3e keer hetzelfde. Dat is ook erg irritant. Misschien niet van toepassing op deze situatie, maar ik ken ook momenten dat ik denk: MENS let gewoon op dan had je het kunnen weten. Verdiep je ergens in het staat niet voor niks op de website.
Als ik mensen goed ken dan kan ik in dat soort situaties ook bitchy zijn. Maar goed nogmaals zoals jij het nu beschrijft is het ongehoord. Gewoon ene oor in en andere oor uit.

Terpi

Terpi

21-01-2010 om 14:08

Haha, adrem zijn

Ik ben nou juist iemand die erg snel met een adrem antwoord komt. Snauw me af en hoppa, ik zet je verbaal in de hoek. Beetje jammer wel dat ik zo snel ben dat ik daar ook regelmatig weer spijt van heb... ;)

reina

reina

21-01-2010 om 14:28

Angel

Je weet toch niet waarom iemand het niet weet? Wie weet heeft iemand wel niet eens internet, er zijn ook mensen die niet of niet goed kunnen lezen. Heerlijk als je dan zo'n bitcherige reactie krijgt :-(. Ik heb altijd geleerd ieder in zijn waarde te laten, zo'n bitch-type kan wat mij betreft even op haar plek gewezen worden. En ja, die knikkeropmerking maak ook ik regelmatig tegen pubers die denken dat ze me op een niet al te nette manier aan kunnen spreken (en soms haal ik idd de zandbak erbij :-))

Tihama

Tihama

21-01-2010 om 14:41

Antwoord

Ik heb nooit zo'n probleem met adrem reageren (meestal lijkt het meer op die van Terpi;-), maar het antwoord dat in vrijwel alle situaties standaard gebruikt kan worden is:
"Ik zou het fijn vinden als je iets vriendelijker zou kunnen reageren". Ik zeg dat dan met een grote glimlach.

Dat is een geweldige IK-boodschap en ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand daarna NIET geschrokken reageerde dat ze het niet zo bedoelde.

Die zin kun je een paar keer oefenen voor de spiegel. Hij is tamelijk universeel toepasbaar.

Tihama

angel3

angel3

21-01-2010 om 15:02

Tuurlijk reina maar

maar ik ken soms ook mijn pappenheimers en krijg soms weleens zo'n: daar heb je haar/hem weer gevoel. Misschien niet 'eerlijk' maar je weet ook niet waarom iemand bitchy reageert. Misschien heeft ze een hormonaal probleem, ligt ze in scheiding of heeft andere problemen. Dus die iemand kun je ook in haar waarde laten.
Ik ben niet zo bitchy maar als iemand voor de 3e keer dezelfde vraag stelt of alweer de stukken niet heeft gelezen of weet ik veel dan ben ik ook ad rem.

Nogmaals in beschreven geval (iedereen voor het eerst op zo n bijeenkomst) is het anders en zou ik ook denken: joh doei doei, come to the point en weg ben ik.
Of ik zou zeggen: joh zet het lekker op de mail dan kan ik weg.

Marfje

Marfje

21-01-2010 om 17:19

Ja en wat je ook vaak hebt...

nou ja, ik dan: een veel mensen zeggen iets achter de rug van iemand om. En maar klagen dat die haar kinderen toch steeds maar uit wil besteden bijvoorbeeld of dat die ander eens echt voor haar zelf moet kiezen in plaats van tegen anderen maar te klagen over haar vak. Ondertussen vangen ze die kinderen maar op of horen de verhalen aan. Ik zeg er wat van en dan ben ik de bitch. Zelfs voor degenen die maar steeds praten achter de rug van die ander. En dan zeg ik het vaak wel wat scherp, dat is zo. Maar ja, ik vind het gewoon de vinger op de zere plek leggen.
Voorbeeld: dame hierboven zit al zes jaar te praten over het feit dat haar werk te zwaar is. Ze heeft kansen genoeg om het anders aan te pakken (acacemica met kans om zich vrij te vestigen of te gaan freelancen voor meer geld) maar dat durft ze niet. Zit ze weer eens op een koffie-ochtend (ze vertelt ruim een uur van de twee uur dat we bij elkaar zijn) te vertellen dat ze de dag daarvoor helemaal tot kotsens toe misselijk geworden was van het werk en haha wat was dat toch grappig dat mevrouw de psycholoog ziek wordt terwijl ze in rap tempo clienten ziet. Iedereen zit dan te knikken etc (ja tot ze weg is) maar ik flap er dan uit: nou ik vind het meer een contra-indicatie voor de geestelijke gezondheidszorg. En dat vind ik ook echt.
Nou ik was de bitch hoor. En iedereen die roze olifant in de kamer maar niet benoemen. Ja, inderdaad dan word ik (na tijden) kriegel en flap zoiets eruit. Ik kan niet anders.
Marf

dc

dc

21-01-2010 om 21:35

Pff

ik ben ook iemand die gelijk er wat uitflapt. Ik heb mensen die na 1 opmerking van me, me jarenlang uit de weg gingen. En ik vind mezelf nou niet echt een gemeen type, maar juist erg open. Als iemand zo bitchy doet, dan ben ik het persoon dat eruit flapt "ben je altijd zo onaardig of heb je een slechte dag?".

Waarna ik dan weer spijt heb, want meestal hebben mensen inderdaad gewoon een slechte dag, en zijn ze de rest van de tijd aardig te pruimen.

Aïda

Aïda

22-01-2010 om 13:30

Zeg ik ook

vaak. Ben jij zo onaardig of heb je je dag niet?? Soms hoor ik dan dat iemand inderdaad een rotdag heeft. Waarop ik dan weer antwoord. Nou oke dan weet ik dat, het is je voor vandaag vergeven.
Vaak schieten ze dan in de lach. Heb ik mooi toch nog hun dag weer leuk gemaakt ;-)

Ik ben vrij ad rem. Maar ik weet dat ik zelf soms ook cru uit de hoek kan komen. Maar ik weet wanneer ik zo uit de hoek kom, dus zeg ook altijd in hetzelfde gesprek dan al sorry was niet zo bedoelt.

Marfje

Marfje

22-01-2010 om 14:19

Aida

dit:
Ben jij zo onaardig of heb je je dag niet?? Soms hoor ik dan dat iemand inderdaad een rotdag heeft. Waarop ik dan weer antwoord. Nou oke dan weet ik dat, het is je voor vandaag vergeven.
Vind ik nou bitchy klinken. Ben jij zo onaardig of heb je je dag niet?

Expres hele rare vragen stellen

Ik zou expres hele rare vragen gaan stellen. Bijvoorbeeld of de Enkhuizeralmanak gebruikt wordt bij het plannen van de wedstrijden, van welke stof de clubkleding gemaakt is( dit vanwege eventuele allergieën),met welk wasmiddel de clubkleding gewassen wordt,wat de lengte van het gras is, wat de leeftijd is van het oudste clublid enz..
Of steeds vragen of ze iets harder kan praten..ook al praat ze al heel hard.

Damajo

Adrem

Het ligt een beetje aan mijn bui. Soms ben ik erg adrem, soms juist helemaal niet. Als ik mocht kiezen, zou ik zo minzaam adrem willen zijn als Albus Perkamentus :)

liat

liat

23-01-2010 om 14:40 Topicstarter

Die moeder had waarschijnlijk haar dag niet

vandaag heb ik haar bij de wedstrijd gezien. Tot mijn verbazing deed ze poeslief en leek ze moeite te doen juist met mij contact te maken (naast me staan, gesprek aanknopen enz.). Ze vertelde ook bijna gelijk dat haar jongste dochter vaak 's nachts wakker wordt. Waarschijnlijk was ze dus gewoon chagarijnig.

Ik ben dus blij dat ik wel mezelf verdedigd hebt, maar haar niet "verbaal alle hoeken van de kamer heb laten zien".

Zal je zien..

Straks worden jullie nog vriendinnen. Kun je haar over een tijdje vertellen wat je eerste indruk was, haha.

Damajo

Of....

ze heeft je berichtje hier gelezen, kan ook nog.

Talia

Talia

24-01-2010 om 12:11

Tihama

Dank je, dat is een opmerking die bij mij past, die ga ik oefenen :). Ik ben weinig ad rem en ik vind het leuk om te lezen dat er meer mensen zo zijn, ik krijg juist altijd de indruk dat iedereen wel een vlot antwoord heeft, behalve ik. Voor mezelf opkomen doe ik heus wel, maar ik ben er echt heel slecht in om onmiddellijk een goede reactie te hebben, juist op van die "bitchy types".
Aan de andere kant kan ik in zo'n groepssituatie als Liat omschrijft er ook echt plezier aan beleven om te bekijken wat er allemaal gebeurt, hoe iedereen reageert op een irritant type etc. Krijg je de groepverhoudingen gelijk een beetje in de gaten, prettig vind ik dat. Het past dus ook wel bij me om te observeren en niet direct te praten, blijkbaar!

Groet, Talia

Anne

Anne

24-01-2010 om 19:49

Hockeymoeders

Hallo Liat,

Je treft het gewoon. Ik denk werkelijk dat er geen ergere moeders bestaan dan deze. Deze dames hebben voorbeeldige kinderen die nooit iets fout doen en minstens de helft van het team zal ooit naar de wereldkampioenschappen zal gaan. Over het algmeen verdient manlief een aardige cent en doet deze mee als sponsor op de club. Vrouwlief heeft het vooral druk met deze mooie schijnwereld overeind houden. En mja, dit is een beetje de enige plek waar ze zichzelf wel kunnen profileren... Bijzonder triest dus eigenlijk, ze verdienen eigenlijk je medelijden.

Wat nog erger is, ze zijn niet te redden. Dus negeren, net als bij kinderen met ongewenst gedrag heeft veruit het meeste effect.

Overigens is niet iedere club en ieder elftal even erg.

Groet,
Anne

Katja

Katja

24-01-2010 om 23:54

Wat ik vaak doe..

.. is heeeeeel overdreven aardig en lief terug doen. Zo erg dat ze wel weten dat ze in de maling worden genomen maar er niks van kunnen zeggen omdat ik met onschuldige bambi ogen heel sarcastisch sta te doen:
"jeeetje dat jij dat allemaal weet? En zo bij kan houden? Echt knap! OOOh dat zou ik echt niet kunnen!" etc etc.
Krijg je een onzeker lachje terug en jij blijft ook vriendelijk lachen. En daarna ook altijd overdreven blijven begroeten! (en dan denk ik in mijn hoofd: val dood takketrol of zoiets. Heerlijk! En effectief!)

Vaak doen...

Om eerlijk te zijn, gebeurt het zo weinig dat ik zo bitchy haaibaaierig bejegend word, dat ik werkelijk moest nadenken wat ik in die situatie doe of zeg. Lees ik het nu verkeerd in sommige berichten, of overkomt het sommigen van jullie echt zo vaak?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.