Home » Forum » Iets wat nergens over gaat maar wat ik me gewoon afvraag

Iets wat nergens over gaat maar wat ik me gewoon afvraag [geldtransportauto]

Ben jij al begonnen met seksuele opvoeding?

Of wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Deel jouw ervaringen hier!

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Geerke
Iets wat nergens over gaat maar wat ik me gewoon afvraag [geldtransportauto]

Waarom heeft een geldtransportauto altijd keigroot op de zijkant staan dat ze geld vervoeren??
Kunnen ze niet beter een onopvallend autootje nemen?

sharon*
Vraag naar mijn hart!

Geerke, dit vraag ik me ook al jaaaaaaren af!!
Wie weet het???

sharon*
Maar

ze kunnen zich toch in de bank identificeren?? Ik neem aan dat ze dat ook doen.
Anders weet ik wel een idee om deze crisis door te komen.
Ik regel een busje en plak heel groot aan de zijkanten: geldtransport en loop een bank binnen :))

Geerke
Ja maar

Hoezo Pelle ze halen gewoon het geld op van de banken - ook mijn geld - tuurlijk moet dat in een lekker beveiligd wagentje maar dat hoeft toch niet iedereen te zien?
Jij loopt toch ook niet over straat met een bord om je nek van "hallo ik ben niet thuis mijn adres is blablabla, sleutel ligt onder de mat"??????

Tinus_p
Wij zijn beveiligd

Geerke:
"Kunnen ze niet beter een onopvallend autootje nemen?"
Dat hangt van je strategie af. In dit geval is de boodschap duidelijk: Dit is een geldwagen. Wij zijn beveiligd. Dus rot op.

Dat heeft als voordeel, dat de meeste mensen eerbiedig opzij gaan. Mensen die dat niet doen, zijn verdacht.

sharon*
Beveiliging

Ik heb een tijdje in Ierland gewoond en daar is het echt spectaculair als de geldwagen komt. De straat wordt zo'n beetje afgezet en er staan soldaten met machinegeweren. heel indrukwekkend!

Janieke
Sociale controle

daar heeft het mee te maken. Als een gewoon bestelbusje omgeven wordt door een aantal mannen, let niemand daar op. maar als een geldwagen betreft let iedereen een beetje op, want dat is toch verdacht.

wist je by the way dat de geldwagens in Nederland de enigen zijn die niet bewapend zijn? De rest van europa wel, zelfs in belgie wel.

gr. Janieke

Tirza G.
En......

Omdat ze dan overal mogen rijden en staan waar ik niet mag rijden en staan (ja, u leest de frustratie van een inwoner van een monumentale stad).
Maar het is wat Janieke schrijft: als een geldtransportwagen ergens zomaar in de berm staat, reageren mensen daar op. Want dan weet je dat er stront aan de knikker is.

Tirza

gula
Met toeters en bellen

rijd het geldtransport 1x per maand over de wibautstraat amsterdam.
Motoragenten voorop, ver vooruit om het verkeer stop te zetten, dan nog meer motoragenten met zwaailicht, dan de geldbus en daarna weer motoragenten.
Als de optocht voorbij is ;-) sluiten de 1e motoragenten achteraan en begint het circus bij de volgende kruising weer van vooraf aan.

Standaard gezegde op het werk is : heee daar rijdt ons salaris weer
(omdat ze tegen het eind van de maand langsrijden)

gula

n@nny
Nep

Ik denk stiekum altijd dat die toeters en bellen van die geldwagen een afleidingsmanoeuvre zijn en dat het echte geld tegelijk via de achterdeur in een gewoon wagentje wordt geladen. Ongeveer zoals een celebrity zijn hijgende fans van zich afschudt zeg maar.

n@nny

Sara
Volgens mijn man

die dagelijks met het geldtransport te maken heeft
is het preventief. Zo van, je weet dat het niet zo'n maar een blauw busje is maar dat het dus zinloos is ze te overvallen. De gelegenheidsdief geef je dus geen gelegenheid. Als je het onopvallend zou doen, zou je dus die dief evt gelegenheid geven. Daarnaast, als je, als publiek, 2 mannen met koffers in blauwe pakken uit een groen vw busje zag komen of uit een winkel, dan ga je misschien bellen,of alarm slaan, dus dat is ook een reden. Daarnaast zijn de busjes wel beveiligd, niet met wapens, want dat mag niet in Nederland, maar geloof me ze zijn beveiligd. Mijn man heeft met eigen ogen aanschouwd tot 3 x toe hoe men het toch heeft geprobeerd maar door de interne busbeveiliging plus de kofferbeveiliging is dat niet gelukt. Behalve dan mss in de Wibautstraat waar een georganiseerde bende het wel lukt. Dat is dan het nadeel dat men hier niet met machinegeweren in die geldwagen mag rondrijden.

Massi Nissa
Vroeger (ot)

Leuke vraag! Het zal inderdaad juist om de herkenbaarheid gaan, als er dan heibel is, is iedereen alert.
Doet me denken aan vroegah, toen ik als beginnend studentje 's zaterdags in een grote winkel in het centrum van Utrecht werkte. Aan het einde van de dag, zo rond kwart over vijf, werd de volledige dagomzet (tussen de 50.000 en 100.000 gulden) in wat plastic tasjes gedonderd en door de hoofdkassamevrouw plus een studentje via de achterdeur naar de bank gebracht. Lopend. En dat ging altijd goed. Het duizelde me altijd een beetje als ik daar liep met die tasjes. Ik bedoel, je probeert toch wat gezichtsuitdrukkingen uit, iets tussen 'totaal oninteressant persoon' en 'financieel minder bedeeld figuur' in. En het allermafste was, dat er bij die bank altijd een rijtje andere doodgewone burgers met tasjes stond. Ik kreeg toen trouwens ook altijd mijn weekloon contant mee in een envelopje.
Groetjes
Massi

Temet
Machinegeweren

Sara: "Behalve dan mss in de Wibautstraat waar een georganiseerde bende het wel lukt. Dat is dan het nadeel dat men hier niet met machinegeweren in die geldwagen mag rondrijden"

Nou heeft je man er meer verstand van dan ik, en misschien denkt hij er anders over, maar ik vermoed dat ook als die dingen met machinegeweren beveiligd zijn, er nog wel bendes zullen zijn die een poging tot diefstal wagen. En dan vliegen de kogels in het rond, wat op dichtbevolkte plekken (als bijvoorbeeld de Wibautstraat) een enorme hoop ellende kan geven.
Ik denk dat het zo gek nog niet is dat die dingen wel met verf of weet ik wat beveiligd zijn, maar niet door mannetjes met geweren.

Groeten,

Temet

sharon*
Machinegeweren

In Ierland heeft het wel geholpen hoor die machinegeweren, wordt geen geldwagen meer overvallen. Daarvoor werden ze vaak overvallen door de IRA, geen misselijke groep. Dus als machinegeweren zelfs de IRA tegenhouden...

Ellen Wouters
Oorlogsgebied

"Dus als machinegeweren zelfs de IRA tegenhouden..."

En dus? Sommige gebieden waarin de IRA actief was kon je als oorlogsgebied beschouwen.
Wat in oorlogsgebied mogelijk zinnig is, is dat nog niet in vredesgebied.

Natuurlijk kun je alles potdicht beveiligen. De vraag is niet "hoe zorg je dat geldwagens niet meer overvallen worden", de vraag is "is het ultiem beveiligen van geldwagens het waard dat de overvallers en eventueel onschuldige omstanders gedood worden".
Die vraag verzin ik niet zelf. Toevallig hoorde ik laatst van iemand die objecten als de Nederlandse Bank beveiligt, dat in bepaalde extreme gevallen inderdaad die keus gemaakt wordt. Dat er doden mogen vallen om een roof te voorkomen. Maar dan moet je denken aan objecten ter grootte van de goudvoorraad, niet aan één geldwagen.

Groet, Ellen

sharon*
Ellen

Ik snap je punt hoor. Maar ik bedoel niet te zeggen dat er daadwerkelijk gevechten zijn losgebarsten omdat de IRA toch nog probeerde een geldwagen te overvallen, maar dat het kennelijk geneog afschrikt dat de IRA het zelfs niet probeert.

Overigens gaat het hier niet om oorlogsgebieden. Ik heb het over Republiek Ierland en dit wordt door heel Rep. Ierland toegepast, in alle steden en dorpen. Zijn absoluut geen oorlogsgebieden.

Ellen Wouters
Wapenvertoon

Tsja, ik heb altijd mijn twijfels over het nut van afschrikken met wapenvertoon.
In sommige landen zie je ook dagelijks geuniformeerde lieden met mitrailleurs door de straten lopen. Toch geloof ik niet dat het er veiliger van wordt. Het betekent vooral dat áls het fout gaat, het ook veel heftiger fout gaat.
Serieuze boeven nemen gewoon nog wat zwaardere wapens. En de gelegenheidsboef laat zich ook met minder vertoon wel afschrikken. Ik geloof meer in de Nederlandse aanpak.

Groet, Ellen

sharon*
Hmm

weet ik niet. In Ierland worden geen geldwagens meer overvallen en in Nederland nog bij de vleet.

Tirza G.
Nouououou

bij de vleet........dát valt toch wel mee?

Tirza

sharon*
Nou

er was toch een tijdje dat het wel vaak raak was. Misschien is bij de vleet een beetje overdreven...

Temet
Toevallig

toevallig gisteren een heel stuk over precies dit onderwerp in het Parool (maar niet op de site, volgens mij, dus geen link). De geldwagens worden niet overvallen. De geldlopers daarentegen wel, en helaas komt dat vaak voor. En dan op het moment dat het geld uit de koffer komt, begrijp ik, want er met de koffer vandoor gaan levert door alle beveiliging ook niks op.

De wagens zelf zijn dus kennelijk zo goed beveiligd dat dat ook niets oplevert.

Overigens werd er opgemerkt (een vergelijkbare observatie las ik laatst al over winkelovervallen) dat veel van dit soort misdrijven vroeger werden gepleegd door 'beroeps'die - hoe stom het ook klinkt - wisten waar ze mee bezig waren en kansen en risico's afwogen. Tegenwoordig zijn het vaak heethoofdige etterbakjes met een vuurwapen die maar een eind raak rotzooien en - door hun onvoorspelbaarheid - veel gevaarlijker zijn. En juist bij dat soort lui zijn machinegeweren denk ik ook geen oplossing
(laten we wel wezen, ook de IRA zijn/waren in principe 'beroeps')

Groeten,

Temet

Geerke
Hee maar temet

Geldwagens worden toch wel eens overvallen??
Wel grappig trouwens dat meer mensen zich dit hebben afgevraagd, en leuk hoor, zoveel reacties :-)

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.