Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

02-11-2010 om 13:00

Ik brei voor india?

Nieuwe actie: http://www.breivoorindia.nl/

Ik moet wel een beetje lachen om Rik Hoogendoorn met zijn: "De campagne 'Brei mee voor India' is belangrijk omdat “…het een simpele manier is om iets heel nuttigs te doen.”

Zou hij werkelijk ook breien?

Mutsjes?

Begrijp ik nou goed dat je wordt geacht een mutsje te breien om de kindersterfte in India tegen te gaan?

Hoe helpt een mutsje daar dan precies bij? Ik snap het niet. Of bedoelen ze echt mutsjes voor pasgeborenen? Dan zijn de exemplaren die je op de site ziet wel aan de grote kant volgens mij.

En ik geloof niet dat Rik Hoogendoorn breit.

Chris

Fiorucci

Fiorucci

02-11-2010 om 18:00

Geen idee

Maar er zijn ook breiende mannen.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-11-2010 om 22:20

Mijn schoonvader

kan breien.

Ben ik weer azijnzeiker

kan ik niet een paar euro doneren en dat er ter plekke een paar mutsjes in de plaatselijke 'prenatal, hema, zeeman, wibra' en vergelijkbaar gekocht kunnen worden en uitgedeeld ?

er zijn tal van organisaties acties in India, die weten precies wat ze nodig hebben en hoe ze het moeten verspreiden.

Maar goed, leuk hoor een mutsje breien, maar dan moet ik eerst dat mutsje breien, dan opsturen naar het adres en dan stuurt de stichting het weer op naar India, in India moet het ook weer verspreid worden en dan is het alemaal veel duurder, arbeidsintensiever, milieuvervuilender en dus totaal ineffecient dan een euro doneren zodat er daar 1 mutsje namens mij gekocht kan worden.

Ulla

Ulla

03-11-2010 om 10:22

Mijn zoon

kan breien.

Pluk53

Pluk53

03-11-2010 om 11:44

Ulla

gokje: vrije school?

Fiorucci

Fiorucci

03-11-2010 om 12:04

Manda

Het is niet verplicht hoor.
In de binnenlanden van India zit Wibra niet, volgens mij.

Tirza G.

Tirza G.

03-11-2010 om 14:44

Manda

Ik ben nog erger dan jij. Ik denk de laatste tijd er ook nog bij: en daar zijn dan weer mensen mee bézig geweest met deze actie en daar zijn dan weer besprekingen over gevoerd en daar zijn verslagen van gemaakt en íemand heeft die verslagen uit zitten typen, zitten kopieren en rondsturen. Of mailen. Dus die heeft dan toch ook maar weer een adressenbestand aangemaakt én een agenda gekocht om voor volgende keer te plannen en en en en en dan word ik soms zooooooo moe(deloos).

Tirza

Ulla

Ulla

03-11-2010 om 14:53

Pluk53 (ot)

Haha, zou je denken hè?
Nee, maar hij heeft het wel in de klas geïntroduceerd!

Ik brei zelf regelmatig, en dat wilde hij ook wel leren. Hij had het snel onder de knie en heeft voor zichzelf een muts en een sjaal gemaakt.

Toen zijn klasgenoten dat zagen wilden ze dat ook leren :-)

Juf ving dat op en maakte er een project van in de klas. Bleek dat alle meisjes al konden breien en die mochten het weer (samen met zoon dus) aan de jongens leren. Dat vonden de jongens wel leuk! Iedereen heeft dat jaar (een sjaal) leren breien in de klas.
Ze hebben het jaar daarop een (patchwork) dekentje voor de juf gebreid toen ze een baby kreeg! Echt superleuk.

Fiorucci

Fiorucci

03-11-2010 om 17:58

Tirza

Nou en? Ze doen het kennelijk graag, ik zie het probleem niet zo, eerlijk gezegd.

Mijn zoon haakt

en mijn dochter breit. Gewoon, ik heb het ze geleerd omdat ze daarom vroegen. Niks school :-)
Die actie, tja. Nee... Manda-en-Tirza-kamp :)

Tirza

je zo ver was ik nog niet, maar nu je het zegt, ja jeetje ! En dan nog die website en andere pr uitingen, hoeveel heeft dat gekost bij elkaar. Grutjes, daar hadden we/ze een heel breiateliertje van kunnen neer zetten "daar in de binnenlanden van India" (hopeloos naieve wereldvreemde opmerking overigens). India heeft 1 van de grootse textielverwerkende industrieen ter wereld, maar nee, wij moeten breien.

En dan hebben straks al die prachtige baby'tjes zo'n idioot wollen (en natuurlijk acryl) lullig gebreide mutsjes op, gekregen van 1 van de rijkste landen ter wereld.

Made in Holland for India.

oeverloos inefficient, griebel kriebel mutsjes.

Tirza G.

Tirza G.

03-11-2010 om 22:35

Dat bedoel ik

Manda. Jij begrijpt mij.

Ik verdenk de brei-lobby van antroposofische sympathieen. Die antro-baby's hebben toch ook tot op hoge leeftijd een mutsje op om de invloeden van buitenaf te weren?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

03-11-2010 om 22:37

Fiorucci

Natuurlijk moeten die mensen dat helemaal lekker fijn zelf weten. Maar ik word er soms zo móe van, van de gedachte alleen al. Als ik zie wat een flutvergaderingetje van vier mensen kost aan gedoe er om heen (agenda versturen, verslag maken, rondmailen, daar dan óók weer over overleggen, alles weer maar eens kopieren, nietje er door - en die vier mensen doen dat ook allemaal en kopen weer een mappie voor die verslagen en draaien er eentje extra uit voor je weet maar nooit).........dan moet ik soms zo verschrikkelijk wenen.

Tirza

fladder

fladder

03-11-2010 om 22:49

Tirza

"Ik verdenk de brei-lobby van antroposofische sympathieen. Die antro-baby's hebben toch ook tot op hoge leeftijd een mutsje op om de invloeden van buitenaf te weren?"

Waren dat geen aluminium petjes...?

Karma

Wat zijn jullie cynisch. Als nu duizenden mensen uit de goedheid van hun hart een mutsje breien voor kinderen in India zit daar een winst in die niet in materiële termen valt uit te drukken.

Als dit initatief niet was opgestart door dat in jullie ogen pathetische, vergaderende, A4'tjes kopiërende breikransje, zou er helemaal niks zijn geweest. Want mensen denken nu eenmaal niet, kom laat ik eens een euro doneren tegen de kindersterfte in India.

Chris

Kindersterfte

is echt niet te verhelpen door wat gebreide mutjes uit India. Hoeveel mensen gaan overigens daadwerkelijk een mutsje breien en opsturen ? Heb je enig idee hoe groot die textielindustrie wel niet is, ik schat zo in dat de helft van wat H&M wereldwijd verkoopt in India is gemaakt, vrachtschepen vol met textiel per maand, plaasts gewoon een order ! 1 vrachtwagen vol met katoenen tricot mutsjes zou veel meer opleveren dan een paar honderd gebreide mutsjes uit Nederland.

Er zijn echt heel veel efficiente acties te verzinnen hoor, je kan de vele organisaties die daar al bezig zijn (en de werkelijke nood kennen en dus hun lijnen al hebben liggen) tegen die kindersterfte helpen door een actie op te zetten hier in Nederland om voor een euro, of een sms'je, weet ik veel daar ter plekke mutsjes te laten kopen.

Verder zijn er tal van grote Nederlandse bedrijven die hun productie in India hebben aanspreken.

Een tijdje terug was er een actie waar je aan kon geven wat voor spullen je wou kopen, ik heb toen een globe aangeklikt, er komt dan in een Afrikaans klasje ergens dus een globe bekostigd door mij te staan.

Waarom niet een actie via social media waar je een euro kan doneren (paypal, creditcard, automatische incasso) voor een mutsje ?

Echt hoor, het is niet zo dat als je dit niet doet er geen andere mogelijkheden zijn om iets te doen tegen kindersterfte.

De kindersterfte wordt overigens niet veroorzaakt door het gebrek aan gebreide mutsjes. Dus ik vind het ook nog totaal overbodige productie.

Er is hier in Nederland een organisatie die vraagt om kraampakketten, ik heb na mijn laatste bevalling die hele doos afgeleverd. Alleen al die flesjes alcohol, schone gaasjes en ontsmettingsspul zorgen ervoor dat de kans op sterfte en infecties wordt verlaagd.

Vraag niet aan mensen of ze een mutsje willen breien, vraag of ze een euro willen doneren voor een klein met pakketje desinfecterende zeep, kraamverband, alcohol en gaasjes. En dan wil ik ook nog wel een paar tientjes doneren voor de plaatselijke kraamkliniek.

Het gros van de mensen denken niet, kom ik ga een mutsje breien en opsturen. Het is totaal inefficient en de daadwerkelijke nood wordt niet begrepen.

Los van dit

vind ik dat wij als Westers land India moeten aanspreken op een sociaal systeem. Anderzijds, als Nederlandse bedrijven zich in India vestigen kan je dus afspreken dat die Nederlandse bedrijven een bijdrage leveren, onderwijs en gezondheidszorg voor hun werknemers verzorgen bijvoorbeeld.

India heeft een enorme rijke elite, echt ongekende rijkdom zit er in die bovenste lagen met vreselijke grootschalige armoede onderaan. Als India zich als grootmacht verder ontwikkeld zal het ook die onderste laag moeten laten delen in de welvaart want die onderste laag pikt dat vroeg of laat niet.

Onderkoeling

ik heb eens even gezocht en gelezen, ik lees nu dat de hoge kindersterfte in de sloppenwijken zou worden veroorzaakt door onderkoeling (organisatie Save the children). Het gaat om de sloppenwijken in Delhi (10 miljoen inwoners). Lijkt mij trouwens sterk, die onderkoeling, een gezonde voldragen baby heeft niet zo snel last van onderkoeling in India. Gezonde voeding, schoon water en lucht, hygiene (wc's ipv openbare poepputten) en weg van de afvalberg maakt wel het verschil. Maar goed (dat gaat ze deze decennia niet halen) dan zou save the children dus mi moeten vragen om aan die 10 miljoen inwoners of ze even willen kijken of ze nog mutjes hebben liggen.

Of vraag de plaatstelijke Nederlandse bedrijven in Delhi of ze bijvoorbeeld voor elke werknemer die ze hebben symbolisch 1 mutsje willen kopen en dat geld doneren aan Save the children.

He grrr, ik wil nu gewoon een stuk of 25 mutsjes aanklikken op een website, klaar !!

25 mutsjes aanklikken

Je hebt natuurlijk gelijk Manda, dat het een inefficiënte actie is en dat je mensen beter kunt vragen om geld te doneren.

Maar weet je, er zijn erg veel mensen die juist niks hebben met geld doneren ('dat gaat toch allemaal naar corrupte functionarissen') en dus liever zelf zo'n mutsje breien dan er één aanklikken. En daarom slaat zo'n breiactie toch aan. De tastbaarheid van het mutsje, daar gaat het om.

Wat is trouwens de naam van de organisatie met die actie een tijd geleden waarbij je spullen kon aanklikken die je wilde doneren? Ik zou daar best wel aan willen meedoen.

Chris

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 11:54

Manda

Het lijkt mij dat een organisatie als Save the children het onderkoelingsverhaal niet uit hun duim zuigt. Zoals op de site staat: in de wintermaanden komt dit kennelijk wel degelijk voor. Daarbij,wie zegt dat baby's in sloppenwijken gezond en voldragen zijn? Hun moeders zijn ws al ondervoed, je woont niet in zo'n wijk omdat je het uitzicht zo leuk vindt.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2010 om 12:12

http://www.indiareizen.net/steden/delhi.htm
In Delhi kan de temp. in de wintermaanden zakken tot onder nul,zie link. En verwarming hebben deze mensen niet.
Zelfs in warme hollandse ziekenhuizen krijgen pasgeborenen een mutsje op, omdat zij de meeste warmte verliezen via hun bolletje.

Heel nederland deelt uit

Bedankt voor de link Manda, ik zal een donatie doen door iets te kiezen uit de webshop, waarschijnlijk schoolspullen.

Chris

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 13:19

Zou een fancyfair

of kraam in de een of andere wijkmarkt niet zoveel opleveren, dat er ter plaatse gemiddeld meer mutsjes gekocht en uitgedeeld kunnen worden, dan wanneer je die mutsjes naar India stuurt?
Als zo'n mutsje in materiaalwaarde 1 euro is, kan het verkocht worden voor 3 euro (of meer), tel uit je winst.
Ik vind de actie op zich wel sympathiek, maar ik kan niet breien:-)
Ik ben het wel eens met de mensen die zeggen dat er ter plekke iets gedaan moet worden. Het is natuurlijk absurd dat een stel breiende Hollanders hiervoor aan de slag gaat, terwijl in India ook zat breiende mensen te vinden zullen zijn, of rijkere mensen die makkelijk een doos van 50 Indiase Zeemanmutsjes kunnen ophoesten. Maar zo werkt het blijkbaar niet. Andere mentaliteit, wie weet ook onbekendheid. Of ontkenning. Wat je niet ziet, is er niet. Ondertussen hebben die kindertjes wel koude blote bolletjes en moet er blijkbaar een mutsje op om ze meer kans op overleven te geven. Dan toch die breiende Hollanders maar?

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2010 om 13:32

Als we dan toch acties met elkaar delen

Wil ik ook graag de aandacht vestigen op www.fietsenvoorburkinafaso.nl. Een onderwijsproject in het genoemde land. Mijn 'schoon'oom zit daar nu voor in Afrika. Geld wat hiervoor via sponsoring of giften binnenkomt wordt letterlijk ter plaatse afgeleverd.

Primavera

Primavera

11-11-2010 om 18:31

Tuuuuuuurlijk doen we mee als gezin

Man gaat erop uit om de wol te kopen, ik brei het mutsjes die we vervolgens ieder apart in een schoenendoos stoppen die door de drie jongsten versiert worden en opgestuurd kunnen worden van de €10,- die de oudste met iedere sponsorloop binnenbrengt.
Alles bij elkaar zijn we wel 12 dagen en €80,- kwijt voor 4 mutsjes, maar het gaat om idee en het goede gevoel wat wij ervan overhouden, nietwaar? En bovendien is het vast leuk voor die aanstaande moeders in India om die mutsjes zo feestelijk blije-doos-achtig ingepakt te krijgen.
Groeten Primavera, hopeloos cynisch.

Haha

Ik moet eigenlijk alleen maar erg gniffelen bij het lezen van dit draadje :)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.