Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tirza G.

Tirza G.

07-07-2009 om 23:19

Ik snap iets niet (gratie voor gevangene)

Vandaag op nu.nl, iemand die levenslang gestraft is voor een misdaad krijgt gratie omdat-ie ongeneeslijk ziek is. Beatrix heeft het verzoek ondertekend en dus komt-ie vrij. In maart heet hij te horen gekregen dat hij nog maar drie maanden te leven heeft, dus het is al kantjeboord. Advocaat is daar ook boos over: het had zomaar te laat kunnen komen, die gratie, tjongejonge.
Wat ik nou niet snap is: hij heeft levenslang. Ben ik dan zo dom om te denken dat je dan doodgaat in de gevangenis? En dat het niet meer dan logisch is dát je een keer doodgaat en dat een ongeneeslijke ziekte daar wel een goeie manier voor is?
Hoezo gratie, wat gaat die man nu doen dan? Van het gevangenisziekenhuis naar het gewone ziekenhuis? Nou, joepie.

Tirza

Nou...

misschien gaat hij een wandelingetje maken in het park, eendjes zien zwemmen in het water, nog één keer op het strand staan en de golven zien breken? z'n moeder opzoeken, het goedmaken met een vriendin?

Dat hij terminaal is wil niet zeggen dat hij nu permanent in het ziekenhuis moet liggen. Waarschijnlijk is het plegen van een misdrijf nu niet meer eerste prioriteit bij zo iemand, dus opsluitng om de maatschappij tegen hem te beschermen zal niet meer zo nodig zijn.

Persoonlijk misgun ik niemand de kans om afscheid te nemen van het leven, of misschien de gelegenheid nog iets uit te praten.

Bastet

Bastet

08-07-2009 om 07:49

Tja....

Het feit dat ie al zeventien jaar heeft gezeten,speelde ook mee.Ach,laat iemand nog even genieten van de zon,zee,strand,familie.....
Bastet

Getimed

Zie http://www.nu.nl/algemeen/2023316/levenslang-niet-strijdig-met-mensenrechten.html
Er was weer eens gratie nodig om bij het Europese Hof een beetje kans te maken op gelijk. Het zou me niet verbazen als er om die reden vanaf nu jaarlijks een keer gratie wordt verleend.
Groet,
Miriam Lavell

Redenen voor gevangenisstraf kunnen zijn

. generale preventie (afschrikking van anderen)
. speciale preventie (dader van de straat houden)
. wraak (genoegdoening voor slachtoffer)

Als iemand terminaal is vallen er vaak redenen weg, dan blijft alleen maar de wraak over.
Ik neem verder geen standpunt in, wilde alleen even verhelderen waar we het hier over hebben. Als je vindt dat wraak allesbepalend is dan komt gratie niet snel in aanmerking. Als je ook preventie laat meespelen kan je er anders naar kijken. Bij iemand die terminaal is valt er niet meer veel misdaad te verwachten. En anderen zullen in hun overweging om een misdaad te begaan niet snel de kans betrekken om in het geval van een veroordeling wel of niet in de cel te sterven, dat staat dan veel te ver van ze af.

Millenia

Millenia

08-07-2009 om 10:18

Omdat

"Waarom hem iets toestaan wat zijn slachtoffers niet konden?" Omdat we niet meer in de tijd van Hammurabi leven en het "oog om oog tand om tand" dus ook al enige tijd niet meer in de wet is verankerd.
Als je dat wil, had je hem direct moeten executeren en wel op dezelfde manier als waarop hij de moorden heeft gepleegd. Of twee dierbare familieleden van hem moeten ombrengen.
Een interessantere vraag vind ik of je hem hiermee eigenlijk wel een plezier doet. Na zoveel jaar gevangenisstraf ben je volledig gehospitaliseerd. Dat zal dan nog niet mee vallen daarbuiten.

Tinus_p

Tinus_p

08-07-2009 om 10:18

Juliza

Juliza:
"Fijn voor de ex-gevange dat hij rustig afscheid kan nemen van zijn familie, zijn leven. Jammer dat de twee mannen die hij doodschoot dat niet konden. Waarom hem iets toestaan wat zijn slachtoffers niet konden?"
Jij wil iedere moordenaar levenslang geven?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2009 om 10:23

Net zo verbaasd als tirza

Uiteraard ben ik blij dat het niet over mij gaat, makkelijk praten dus, maar bij levenslang ga ik er ook van uit dat de mogelijkheid er letterlijk in zit dat je tussen 6 planken de gevangenis weer verlaat. Heel triest, maar de straf is niet voor niets gegeven. Maar o jee, dat is weer zielig.

Tinus_p

Tinus_p

08-07-2009 om 10:29

Nut

Tirza:
"Ben ik dan zo dom om te denken dat je dan doodgaat in de gevangenis?"
Niet speciaal dom, maar je kunt je afvragen wat het nut ervan is.

Miriam

Heeft het Europese Hof dan ooit bepaald dat levenslang in strijd is met het EVRM? (ja, ik zou dit moeten weten, maar dat weet ik dus niet).

Groeten,

Temet

Denk het wel

Temet:"Heeft het Europese Hof dan ooit bepaald dat levenslang in strijd is met het EVRM?"
Ik weet niet of dat ivm een vraag over de Nederlandse praktijk gebeurd is. Ik had wel begrepen dat de advocaat die genoemde zaak heeft aangespannen, alsnog een uitspraak van het Europese Hof wil.
De Hoge Raad heeft erkend dat levenslang in beginsel in strijd is met het EVRM (zoals betoogd door de advocaat). Maar omdat er kans op gratie is zou levenslang toch weer niet in strijd zijn met het EVRM. Moet gratie verlenen wel praktijk zijn natuurlijk.
Of zoals de HR zelf zegt "Indien evenwel zou komen vast te staan dat een levenslange gevangenisstraf in feite nimmer wordt verkort, kan dat van betekenis zijn bij de beantwoording van de vraag of oplegging van een levenslange gevangenisstraf dan wel verdere voortzetting van een dergelijke straf zich verdraagt met de uit art. 3 EVRM voortvloeiende eisen (…)."
Meer info
http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/06/16/is-de-levenslange-gevangenisstraf-strijdig-met-de-mensenrechten/
Groet,
Miriam Lavell

Mmm

Ik lees niet dat het Hof levenslang-zonder-gratie per definitie in strijd met het EVRM heeft gevonden. Heb de laatst door jou genoemde link nog niet bekeken trouwens.

Jij citeert de HR: ""Indien evenwel zou komen vast te staan dat een levenslange gevangenisstraf in feite nimmer wordt verkort, kan dat van betekenis zijn bij de beantwoording van de vraag of oplegging van een levenslange gevangenisstraf dan wel verdere voortzetting van een dergelijke straf zich verdraagt met de uit art. 3 EVRM voortvloeiende eisen (…)."

Ik lees hierin:
- het Hof heeft niet gezegd dat levenslang-zonder-gratie per definitie strijdig is met art. 3 EVRM (want dan had er niet gestaan '*kan* van betekenis zijn')

- ook de Hoge Raad zelf stelt zich niet op het standpunt dat levenslang-zonder-gratie per definitie strijdig is met die bepaling (om dezelfde reden).

Mijn idee: de Hoge Raad vindt het in beginsel denkbaar dat een levenslange straf zonder kans op gratie strijd met het EVRM oplevert. Maar aangezien er in feite altijd een kans op gratie is, loopt het sowieso wel los. Aldus de HR.

Dat vindt de advocaat kennelijk niet, dus die gaat naar Straatsburg. Ben benieuwd.

Groeten,

Temet

Hoe dan ook...

De gratieverlening ondersteunt de uitspraak van de HR dat er inderdaad kans op gratie is. Het is voor het eerst in 23 jaar dat er gratie verleend is. In die tussentijd zijn er wel degelijk gevangenen in de gevangenis overleden.
Het argument waar Tirza zich over verbaast, heeft al die tijd niet gegolden. Nu ineens wel. Ik zie daar verband met die uitspraak van de HR.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

08-07-2009 om 12:41

Vraagje

Miriam:
"In die tussentijd zijn er wel degelijk gevangenen in de gevangenis overleden."
Ook levenslang gestraften?
(Levenslang werd tot voor kort sowieso maar weinig uitgesproken).

Vanzelfsprekend

"Ook levenslang gestraften?"
"(Levenslang werd tot voor kort sowieso maar weinig uitgesproken)."
Kern is dat gratie nu net voor het eerst sinds 23 jaar is verleend.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

08-07-2009 om 13:42

Best maar

Zijn er de afgelopen 23 jaar levenlanggestraften overleden in de gevangenis? Of andere terminaal zieken? Zoja, hoeveel (absoluut en relatief)?

Sverre

Sverre

08-07-2009 om 16:14

Levenslang is levenslang

In Nederland is levenslang dus altijd tot het einde van je leven.
Dus Julien C krijgt voor de moord op Jesse uit Hoogerheide 50,60 misschien wel 70 jaar. Iemand uit 1941 krijgt in 2000, toen was hij dus 59, voor de moord op 5 vrouwen 10 of 20 jaar. Is een jong persoon schuldiger of zijn erbij een ouder persoon gewoon niet meer genoeg jaren. Ben blij dat ik geen rechter ben, waarom krijgt dan niet iedere moordenaar levenslang of juist niet.

Plien

Plien

08-07-2009 om 18:23

Ik las in de krant vandaag

dat het wel vaker voorkomt dat iemand die terminaal is, gratie krijgt.
http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland/5218428/Gratie-voor-doodzieke-levenslang-gestrafte.ece
Het artikel in de krant was trouwens langer dan dit:
In Nederland zitten momenteel 38 mensen een levenslange gevangenisstraf uit. Het gaat om 37 mannen en een vrouw. Nog niet voor iedereen is deze straf definitief. Jaarlijks worden een paar duizend gratieverzoeken ingediend waarvan pakweg een kwart wordt gehonoreerd. Dat blijkt uit cijfers van Justitie. De meest recente cijfers zijn van 2007. In dat jaar dienden 2852 gedetineerden een verzoek om gratie in bij Justitie, waarvan 792 werden gehonoreerd, zei een woordvoerder van het ministerie. Inwilliging gebeurt alleen als de betrokkene goede redenen heeft. Het vaakst wordt gratie verleend aan gedetineerden die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, drugsdelicten, valsheid in geschrifte of onverzekerd rondrijden. Van de 792 ingewilligde verzoeken in 2007 ging het bij 565 personen om onvoorwaardelijke gratieverlening. Zij hadden voldaan aan de voorwaarden en kwamen in dat jaar echt van hun straf af. Voor 227 gedetineerden golden nog voorwaarden.

Familie slachtoffers

Misschien moet in dit geval niet beatrix deze beslissing nemen, maar de familie van de slachtoffers.

Natuurlijk heeft die man lange tijd gehad om na te denken over de gevolgen van zijn handelen, maar tegenwoordig lijkt het wel of een mensenleven niets meer waard is. Kijk naar al dat zinloos geweld met dodelijke gevolgen. Slachtoffers hebben er geen last meer van, maar de familie en vrienden des te meer.

En ik dacht

Dat soms ook vanwege de gevorderde leeftijd mensen vrijkomen. Vind ik ook een vreemde reden.
Vonda

Tirza G.

Tirza G.

17-07-2009 om 23:02

Precies

Als iemand levenslang gestraft is, houd dat toch ook in dat dat laatste stukje leven er bij hoort. Lijkt mij.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

18-07-2009 om 01:20

Familie

Nou, ik geloof dat we blij moeten zijn dat familie niet mag beslissen wat er met een moordenaar, verkrachter, enz. gebeurt. Terug naar de prehistorie lijkt me geen goed plan. Net als bloedwraak en zo, dat is de manier niet toch?

Kaaskopje

Kaaskopje

18-07-2009 om 01:30

Laatste stukje

Ik ben het met jullie eens hoor. Levenslang betekent dat je niet meer vrij komt naar mijn idee, dus ook niet als je ziek of oud bent en nog een jaartje 'mag genieten' van het vrije leven omdat je op sterven na dood bent. Dat is niet alleen raar naar de samenleving toe, maar wat moet je met zo'n man of vrouw. Leger des Heils? Verpleeghuis met fraai uitzicht?

Tinus_p

Tinus_p

18-07-2009 om 14:57

Tirza, waarom vind je dat?

Tirza:
"Als iemand levenslang gestraft is, houd dat toch ook in dat dat laatste stukje leven er bij hoort. Lijkt mij."
Maar vind je dat semantisch (levenslang=je hele leven, anders moet je die straf anders noemen), of heb je daar een inhoudelijke reden voor (in de trant van dat zo iemand het recht verliest om ooit op vrije voeten te komen)?

Tirza G.

Tirza G.

18-07-2009 om 15:05

Neuh

Ik bedoel dat puur semantisch. Levenslang betekent voor mijn kleine brein dat je de gevangenis tussen zes plankjes verlaat. Je hele leven lang. Daarom vond ik dus ook zo maf, hij krijgt gratie omdat-ie ziek is en binnenkort doodgaat. Ja, duhûh. Dat gaat iederéén die levenslang heeft toch?

Ik ben geen voorstander van levenslang straffen, dat is geen straffen meer, dat is opbergen. Straffen lijkt me het woord wat je gebruikt om afkeuring van iets te laten blijken, daar een sanctie op te zetten en vervolgens de kans te geven het "beter" te doen, of althans: het ongewenste gedrag niet meer te herhalen.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

18-07-2009 om 17:15

Sommigen verdienen het wel volgens mij

Er zijn mensen die vind ik wel letterlijk levenslang 'verdienen'. Als je duidelijk merkt dat iemand gewetenloos is, of in herhaling blijft vallen, dan stel je de maatschappij daar niet meer (langer) aan bloot.

Tinus_p

Tinus_p

18-07-2009 om 19:11

Alternatief

Tirza:
"Ik bedoel dat puur semantisch. Levenslang betekent voor mijn kleine brein dat je de gevangenis tussen zes plankjes verlaat. Je hele leven lang. Daarom vond ik dus ook zo maf, hij krijgt gratie omdat-ie ziek is en binnenkort doodgaat. Ja, duhûh. Dat gaat iederéén die levenslang heeft toch?"
Ik weet niet hoe juristen er over denken, maar ik denk dat je levenslang moet opvatten als 'totdat je niet meer in staat bent om nog iets te doen' (crimineel of anderszins). Het helpt mss, om die straf te vergelijken met het alternatief, namelijk 30 jaar (tot voor kort 20 jaar). Het maakt uit, of je iemand van 25 veroordeelt tot 20 jaar of tot levenslang; je komt dan of vrij op je 45e, of op het moment dat je oud&krakkemikkig bent, zeg rond je 70e.

Tirza G.

Tirza G.

18-07-2009 om 22:25

Ja maar tinus

Als dat zo is, als je vrijkomt als je "niet meer kunt" - dan is dat dus de normale gang van zaken en hoeft er toch ook niet met veel bombarie in de krant dat iemand gratis heeft gekregen omdat-ie ziek is? Dat is dan toch gewoon vast pandoer? Iedereen die oud of ziek genoeg is om niks meer te doen, wordt dan toch vrijgelaten (in jouw redenering)?

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.