Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Je wordt ouder mama, geef het maar toe... hoe onthoud ik songteksten?

Maar even weer gezellig een zangdraadje gestart...
Hoewel, minder gezellig is het als je steeds een bepaalde tekst of volgorde er niet in krijgt, of gewoon angst hebt om toch die black-out te krijgen als je net lekker staat te zingen. Heeft iemand tips??
Meestal gaat het goed maar ik sta soms echt doodsangsten uit van tevoren. Wij zingen dus in principe zonder papier en dat wordt ook niet anders.
Ik heb het al een keer geprobeerd door plaatjes te tekenen maar dat heeft ook nog niet het gewenste effect.

Hoor graag jullie tips!!!

Vonda

margje van dijk

margje van dijk

16-03-2009 om 10:55

Gebaren laten maken

Wij hebben dat soms ook, van die terugkerende refreinen of zo waar telkens de tekst weer anders is.

Er is altijd wel iemand bij die het héél goed weet. Wij laten haar gewoon gebaren maken. Dus het refrein in 4 versies:

1) Want in jouw armen ben ik vloeibaar ... (ze golft even met haar lijf alsof ze in elkaar gaat zakken)
2) Want met jouw glimlach komt de zon op ... (ze zet een smiley-glimlach op)
3) Want in jouw armen is het warm en ... (ze wappert zichzelf koelte toe)
4) Want jij bent alles wat ik wilde .... (ze steekt een wijsvinger naar voren: "Jij!")

En dan moduleren we ook nog ergens in dit nummer wat iedereen altijd vergeet, en dan steekt zij gewoon een vinger op vlak van tevoren zodat we weten: O ja, we gaan omhoog.

Juist als je zonder bladmuziek zingt moet je toch wat met je handen (of hebben jullie een strakke choreografie?) en dan kan zoiets heel makkelijk.

Verder helpt het mij (op de laatste middag als ik de tekst er nog in moet stampen ;-) om het onder elkaar op een papiertje te schrijven en me tijdens het zingen dat papiertje voor de geest te halen. Alsof ik het dan weer zie staan en dan zing ik het ook goed.

Maar het nummer zit natuurlijk pas écht als je er helemaal niet meer over na hoeft te denken, he. Dat bereik je alleen door het eindeloos op de fiets te zingen ;-)

Margje

margje van dijk

margje van dijk

16-03-2009 om 10:56

Zij maakt die gebaren al vlak voordat de zin begint zodat wij allemaal weten: o ja, die.

Heb je natuurlijk wel iemand nodig die dat kan, maar in mijn beleving heeft elk koor wel zo iemand ;-)

Vonda

Vonda

16-03-2009 om 14:33 Topicstarter

Fladderbeestje

Hoi!
Leuk idee, maar ze zien me al aankomen!! En dan kijk je natuurlijk toch teveel weer naar die borden, dat is ook ongewenst, je moet je natuurlijk naar het publiek richten.
Bedankt voor de tip maar.... ik zoek nog een betere oplossing!

Groetjes,
Vonda

Vonda

Vonda

16-03-2009 om 14:40 Topicstarter

Margje

Hoi!
Ja, ik hoopte al dat jij ook met tips zou komen want zo te lezen laatst hebben jullie behoorlijk wat repertoire en dat zit er ook niet zomaar in natuurlijk.
Ook deze oplossing zou voor mij niet zo goed werken. Wij zijn namelijk maar met 5 mensen, zonder dirigent, dus er staat niemand voor die het aan kan geven. Verder is er ook af en toe wat choreo dus aldoor naar 1 kijken die het aangeeft is ook niet echt een optie.
Ik zoek eigenlijk dus een oplossing die werkt voordat het optreden er is, dus betreffende het goed onthouden zelf. Is nog wel lastig. We hebben a.s. weekend optreden met 6 liedjes. Vier ervan heb ik helemaal in mijn hoofd. Van eentje zing ik de solo, gaat ook meestal wel goed onderhand maar toch angst om dicht te klappen. En nog eentje met Spaanse tekst die niet gemakkelijk is maar gelukkig heb ik houvast aan de anderen die vaak dezelfde tekst zingen en ik weet ook de betekenis van de tekst (helpt ook).
Zal er ook wel aan liggen dat het nog enigszins nieuwe stukken zijn (dit voorjaar pas mee begonnen) dus we kennen het nog niet zo lang uit het hoofd. Tja... je wilt af en toe iets nieuws en we bestaan nog niet zo lang en dus ben je nog repertoire aan het opbouwen, maar dat is soms best lastig.
Ik blijf zeer openstaan voor nog meer tips!!

Groetjes,
Vonda

Kan je niet

... iets aan de binnenkant van je hand schrijven? Of valt dat op bij het publiek?

Ik begrijp wel dat volledige teksten hier niet oppassen, maar van die geheugensteuntjes zoals Margje aangeeft misschien wel...

Groeten,

Temet

margje van dijk

margje van dijk

16-03-2009 om 15:03

Okee

Wij hebben ook geen dirigent ervoor, maar ook niet zo'n strakke choreografie dat we niet naar elkaar kunnen kijken. Dus meestal lukt het wel op deze manier.

Maar als dat dan niet gaat... Ik heb zelf wel met 'spiekboekjes' gewerkt (toen ik net terug was uit China moest ik in 3 weken tijd 10 nieuwe liedjes leren of zoiets, maar dat valt ook op hoor. (Dat was een boekje zo klein als een doosje lucifers zeg maar, waarin ik per bladzijde wat cruciale tips voor een nummer in supersteno had opgetekend: wat tekst en allerlei pijltjes omhoog en omlaag en zo). Dat kan alleen als je je half achter een ander kunt verschuilen.

Verder zou ik je aanraden om de liedjes héél erg vaak te zingen, gewoon de hele dag, en ook door te zingen als je je tekst kwijt bent. Wat doe je dan? Verzin maar wat. Want dat gaat je straks op het podium ook gebeuren, dus kun je het maar beter geoefend hebben.

Van een solo moet je gewoon accepteren dat-ie niet knettergoed zal gaan als je 'm voor het eerst zingt. Dat heeft gewoon tijd nodig. Dus probeer het zo goed mogelijk te doen deze keer (en doe er alles aan) maar accepteer dat-ie pas later helemaal lekker komt te zitten. Dat haalt er ook wat van de druk af.

Ik vind zelf gebaren echt supergoed werken. Gewoon domweg iemand (niet de dirigent, maar degene die de teksten het beste kent) een handgebaar laten maken zodat iedereen meteen weet welke frase er komt, of zo. Het ziet er ook nog grappig uit voor het publiek ;-)

Maar goed, misschien zijn wij verwend, onze gebarenmaakster is ook een cabaretesk type dat sowieso heel ad-hoc met dingen kan komen dus zij hoeft er ook weinig moeite voor te doen.

O, en bij buitenlandstalige nummers is natuurlijk de overtuiging belangrijker dan de preciese tekst. Liever vol overtuiging brabbelen dan precies de woordjes goed maar half mompelend. Wees zelfverzekerd, het valt toch niemand op of je een half woord verkeerd zegt, maar die blik en die uitstraling zijn heel belangrijk!

Succes!

Margje

Op cassettebandje?

ik ken iemand die ook niet zo tekstvast is en iedere keer een simpele cassette-recorder meebrengt naar een repetitie om alle 'nieuwe liedjes' op te nemen. Erna luistert ze ze thuis af om ze te leren. Volgens haar leert ze het zo veel makkelijker, beter. Ze draait ze zoveel mogelijk, meezingen niet vereist (dus kan ook als je iets doet), gewoon laten draaien en half luisteren...
misschien het proberen waard? desnoods zing je ze zelf (met papier erbij) even in?
groeten albana

margje van dijk

margje van dijk

16-03-2009 om 15:55

Dat is het probleem vast niet

Ik denk dat Vonda ook al wel met behulp van mp3's of zoiets instudeert (of niet?). Dus het probleem is niet (denk ik) dat je geen hulp krijgt bij het instuderen.

Het probleem is domweg de tekst. Ik herken dat, dat komt bij mij ook pas het laatst.

Gewoon domweg de hele dag zingen, 's ochtends onder de douche, als je op de fiets zit, wanneer je maar kunt.

En de meewarige blikken om je heen gewoon voor lief nemen ;-)

Margje

marie

marie

16-03-2009 om 18:56

Lessenaar?

Hallo
Waarom zet je niet gewoon een (zwarte) lessenaar/muziekstandaard neer waar je de teksten - in extra grote letters - op neer zet?
(zo spiek ik ook tijdens optredens met het koor).
succes

Ik bedoel het anders

Tenminste ik denk dat ik het 'anders' bedoel. Je kan op 2 manieren studeren...met alleen de muziek en dan zelf meezingen (heb je de tekst bij nodig als je 'm niet kent) maar je kan ook de muziek+tekst op een bandje laten meelopen...vandaar dat die vriendin opnames maakt tijdens de repetitie, mét zang erbij dus.
groeten albana

Vonda

Vonda

23-03-2009 om 16:34 Topicstarter

He he....

Optredens achter de rug. Spannend geweest, maar wel weer heel leuk en leerzaam.
Ik denk dat het toch een kwestie is van nog te nieuwe stukken. Al die andere stukken kan ik inmiddels gewoon zonder probleem zonder blad zingen. Mijn solo is ook gewoon 2x goed gegaan eergisteren.
Tips zijn verder dus nog steeds welkom (al vraag ik me af of er nog andere mogelijkheden zijn dan gewoon eindeloos herhalen).
Wij maken tijdens de repetities inderdaad opnames waar je thuis lekker mee kan oefenen. Ook hebben we wel midi's om de noten in te studeren (in het begin), dus dat is het ook allemaal niet...

Dank voor jullie reacties!!!

Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.