Home » Forum » Off topic discussies » Julenspanje

Julen/Spanje

28 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Alison
Julen/Spanje

Eigenlijk kon het niet anders maar het is toch zo triest om te lezen dat ze het Spaanse jongetje dood hebben gevonden in de put waar hij 2 weken geleden in gevallen is.
Arme ouders. Een kind verliezen is hartverscheurend maar 2? Zo ontzettend triest.

Yanea
Zo triest

Ik hoopte stiekem dat het jongetje niet in de put zou zitten. Maar helaas.

Mams
Verdrietig

Ik blijf me maar afvragen hoe lang het mannetje nog geleefd heeft na zijn val in de put. Zijn ouders hebben hem direct na de val nog horen huilen. Hoop maar dat hij zo ernstig gewond is geraakt dat hij vrij snel daarna is overleden. Stel je voor dat hij niet echt gewond was en dagen en dagen alleen is geweest in het donker. En uiteindelijk gestorven is van de dorst of van de kou. Om buikpijn van te krijgen!!

Pooh bear
Mams

Precies mijn gedachte. Natuurlijk hoopte ik dat hij nog leefde maar de gedachte van dat kind helemaal alleen in die put Brrrr.
Maar wat ik er uit begrijp heeft hij waarschijnlijk gelijk een berg puin over zich heen gehad. Dat huilen kan ook tijdens de val zijn geweest.

En die onzekerheid voor die ouders wat duurde dat lang.

Alison
Val

Hij heeft een val van 70 meter gemaakt dus ik denk dat het meteen klaar was. Eerlijk gezegd hoop ik dat ook want anders heeft hij daar alleen, in het donker, misschien met pijn in dat smalle gat gezeten om dood te gaan van de dorst en honger. Dan heeft hij onvoorstelbaar geleden dus ik hoop dat zijn dood snel en genadig was.

OND
Als dat jongetje al de val zou overleefd hebben

is het uiterst twijfelachtig dat hij daarna nog 24h zou kunnen in leven gebleven zijn.
Dit is weer eens een triomf voor de kranten, de radio en de televisie, die het verhaal maximaal uitgemolken hebben om daar in de eerste plaats zelf beter van te worden. De "reddingsactie" leverde nu eenmaal commercieel interessantere kopij op dan berichtgeving over het bergen van een stoffelijk overschot.
Cynischer dan dat kan je het zelf niet verzinnen.

Pooh Bear
OND

Ik dacht inderdaad ook al heel lang dat hij niet meer in leven kon zijn. Misschien 48 uur maar veel langer zou niet kunnen lijkt mij geen drinken weinig zuurstof en gewond.
Maar al was het maar 24 uur dat is nog steeds onmenselijk lang om alleen op de bodem van een put te liggen.
En hoe langer het duurde hoe meer ik erover verbaasde dat de kranten over een reddingsactie bleven praten. Zelfs na 12 dagen nog.
Maar goed ik begrijp dat er voor de betrokkene nog wat hoop moest zijn. En ook voor de reddingswerkers denk ik.

OND
"Hoop" is de humanere invulling. De wensdroom, de illusie in dez

Voor de gazetten en de TV/radio ging dit zonder enige twijfel over verkochte exemplaren, internet page views, kijk- en luistercijfers. Niks meer, niks minder.
En het zal allicht, zoals meestal, degene zijn die daarop wijst, die "cynisme" verweten wordt.

OND
En nu het lichaam geborgen is

en de lezer/kijker/luisteraar lekker gemaakt om ook het vervolg te kennen, gaat de soap gewoon verder: "LIVE. Guardia Civil geeft beelden vrij van reddingsactie Julen (2), peuter maakte vrije val van 71 meter en was wellicht meteen dood" bloklettert ons Vlaams vod, zie: https://www.hln.be/nieuws/buitenland/live-guardia-civil-geeft-beelden-vr....

Binnenkort volgt dan allicht nog een lang uitgesponnen verhaal met persoonlijke getuigenissen van volk van allerlei pluimage die ooit van ver of dicht te maken gehad heeft met die kleine en zijn voorouders tot 10 generaties terug.
Dan nog het verhaal en het getuigenis van de reddingswerkers, hun omgeving binnen een straal van 100 km en een tijdsbestek van minstens een eeuw.

Daarna kan het "ernstige werk" beginnen: nog wat geleuter over de werking van de overheid en de reddingsdiensten. Als iedereen het zo ongeveer beu is gaat het journaille naarstig op zoek naar de volgende dode kleine waar het publiek zich makkelijk mee kan identificeren.
Want de kassa moet natuurlijk wel blijven rinkelen.

Marijne
Gestopt met kranten

Ik ben al een paar jaar gestopt met het lezen van dit soort onzinberichten. Het kan me niks schelen of er een jongetje van 2 in Spanje is doodgegaan of dat er een bus met 55 mensen in een Chinese ravijn is gestort. Wat moet je met deze kennis? Waar komt het vandaan dat dit soort dingen het Nederlandse nieuws haalt? Wat moeten we met deze informatie?

Bo
Serieus??

Serieus Marijne?
Wel fijn voor jou dat je leven zo lekker overzichtelijk blijft. Jammer van je gebrek aan empathie. We zijn allemaal mensen.

Marijne
leg het mij uit

Leg mij eens uit waarom je verdrietig moet worden en een week in de krant over zo'n jongetje moet lezen in het verre Spanje. Wat schiet je ermee op om dit soort dingen te weten? Ik ging vanmorgen De Telegraaf bekijken om te zien wat daar nou in stond en daar stond een artikel in over een jongen in de VS die een paar mensen had vermoord. Iedereen werd met naam en toenaam genoemd. Leg mij nou eens uit waarom wij dat in Nederland moeten weten? Zodat je hoofdschuddend tegen jezelf kunt zeggen "gelukkig gebeurt dat niet hier"?
Het is alleen maar krantenvulling met priveberichten over mensen die we niet kennen, die we nooit zullen kennen. Die niets toevoegen aan ons leven.
Of voeden ze je gevoel dat jij het toch maar heerlijk voor elkaar hebt?

vlinder72
Tja

Als je op die manier denkt dan maakt het in jouw ogen dus sowieso niet uit wat er buiten je eigen blikveld gebeurt.

Een staatsgreep ergens? Oorlog? Een natuurramp? Wat maakt het uit. Het is toch niet hier.

Een aanslag in Parijs. Een ongeluk in Amsterdam. Wat maakt het uit. Ik ken die mensen toch niet.

Jouw keuze. Het is niet de mijne. Dat ongeluk met Julen vond ik wel erg. Vreselijk als je kind zomaar in een put verdwijnt.

wil40
Ja, vreselijk.

Arm kind en arme ouders. Waarom het zo aangrijpt? Omdat je als ouders meevoelt met de angst van deze ouders. Dat gevoel is er als een kind ernstig ziek is, een ongeluk krijgt, zwaar invalide raakt of overlijdt.
Je ergste nachtmerrie, waarvan je beseft dat het ons allemaal kan overkomen.

Je hoeft niet alles tot in detail te volgen, maar meevoelen is een logisch gevolg bij dergelijk triest nieuws. Daarvoor hoef ik iemand niet persoonlijk te kennen. Binnen een jaar je 2 kinderen verliezen, in en in verdrietig.

Guera
Marijne

Ik snap denk ik wel waar je heen wil. Ik deel je mening wel. Ik leef wel erg mee maar er gebeuren in de wereld dagelijks ban dit soort persoonlijke drama's en de sensatiezucht van de media is zeer twijfelachtig. Oorlog, staatsgrepen, ed is van een andere orde. Dat grijpt in op politiek, economie, wereldorde ed.
Persoonlijke drama's worden enorm uitvergroot en je kan wel vraagtekens hebben bij het hoe en waarom ervan.

Wilgenkatje
Marijne

eigenljjk best een verfrissende reactie, die van jou, in een tijd waarin we 24/7 met allerlei groot en klein nieuws uit alle windstreken worden bestookt. En waarin het vanzelfsprekend wordt gevonden dat allemaal binnen te laten komen.

Ja, waarom eigenlijk...

Is het oprechte empathie ?
Belangstelling?
Ramptoerisme?
Een opgelucht 'gelukkig overkomt het ons niet' ?
Streven naar verbetering van een onwenselijke situatie?
Nog wat anders ?

Aagje Helderder
Hmmmm

Wat ik herken in de reactie van Marijne is de vraag of we alles moeten weten. Sinds ik kinderen heb, ben ik gevoeliger geworden voor al dat leed. Ik wil het niet altijd hoeven weten. Niet vanwege gebrek aan empathie maar eerder omdat het me te veel raakt.

Haar manier van schrijven hierover vind ik dan weer onprettig. Het gaat niet om onzinberichten in mijn ogen.

Aagje

wil40
Dat is het Aagje.

Dit zijn geen onzinberichten. Het gaat om menselijk, waargebeurd leed. Hetzelfde als een neergestort vliegtuig of een bosbrand.

Onzinberichten, sensatiebelust nieuws zijn berichten over de huwelijksproblemen van een BN'er.

Phryne Fisher
Bizar

Het is een onwerkelijk verhaal. Ik had zelfs twijfels of hij er wel zou liggen. Hoe kun je door een gat met een doorsnee van 25 cm 71 meter naar beneden vallen?
Vreselijk voor de ouders. Je kind verliezen door een domme illegale actie van een ander.

Saar
Ik weet het ook niet

Een dierbare van me zei dat ze nooit meer nieuws volgde. (al jaren niet meer)
En ik snap dat inmiddels.
En tegelijkertijd worstel ik er al een hele tijd mee.
Ik wil ergens 'alles' weten en tegelijktijd weet ik zelf ook oprecht niet wat ik met berichten zoals rond zo'n kindje moet of hoe ik het kan ontwijken.
Want wat moet ik ermee?
Iedere seconde gebeuren er vreselijke dingen. Moet ik er ontdaan van zijn? Nonstop verdrietig?
Of moet ik afgestompt raken, het langs me af laten glijden? Gewend raken aan al die ellende?
Gezellig even beamen met bekenden of collega's dat het dus heus heel schokkend is dat kindje in die put en hee, wie wil nog een kopje thee en kent iemand nog een goede mop?

Wilgenkatje
Menselijk, waargebeurd leed

Zeker, dat is de dood van Julen. Hij heeft een naam, er is een verhaal van buitenspelende kinderen. Hoe vaak hebben we zelf meegemaakt dat het bij zon gelegenheid gelukkig net goed afliep. Het is herkenbaar en het gaat om een land dat velen uit eigen ervaring kennen.

Ondertussen gaan er heeeel veel anonieme kinderen dood. In omstandigheden die wij niet kunnen begrijpen en waarbij we ons machteloos voelen. Even menselijk en waargebeurd. Maar het voelt anders dan Julen.

OND
Iedereen zal zich wel enigermate kunnen verplaatsen

in de situatie wanneer zo'n kleine zo tragisch om het leven komt. Vooral voor wie zelf ouder is, vrijwel iedereen hier, veronderstel ik. Wilgenkatje heeft dat goed beschreven.
Maar het is het journaille daar enkel in zoverre om te doen, dat het meerverkoop of hogere kijk- en luistercijfers oplevert.

Het is het ideale verhaaltje daarvoor: een stom ongeluk, zonder veel maatschappelijke of politieke relevantie.
Eens de (ernstige Spaanse) pers het verhaal grondig zal beginnen uitspitten en ze het zullen hebben over de problematiek van illegale putboringen, falende administratie en gebrekkige handhaving, zitten wij al lang te likkebaarden bij het volgende schrijnende verhaal.
Het is opvallend dat verhalen die wel in een bredere maatschappelijk/(geo)politieke context kunnen geplaatst worden, veel minder aandacht krijgen. In de pers en als er al eens iets over in de pers verschijnt wordt dat nauwelijks opgepikt. Ik lees hier niks aan reacties over de epidemie van kindermoorden in Bolivië, over de opvallende epidemie van feminicide in Mexico, over van honger stervende kinderen in Jemen enzovoort enzoverder.
Maar ja: dat zijn geen mensen hè: dat is maar statistiek en bovendien moeten we dan wel nadenken over moeilijke vragen en nauwelijks te verzinnen antwoorden.

zebra
soms

kies ik ervoor bepaalde nieuwsberichten niet te volgen of niet uitgebreid, kan zijn uit een gevoel van machteloosheid (er niks aan kunnen veranderen) of omdat er soms echt veel nieuws binnenkomt.

Dat van Julen heb ik wel gevolgd, zoiets grijpt aan, zeker als je zelf kinderen hebt (al is dat niet meer van die leeftijd). Maar natuurlijk zijn er meer van zulke situaties waaraan soms ook door de media minder aandacht wordt geschonken.

Jasmijn
Sublime; nieuws van de vooruitgang

In de auto luister ik altijd naar de zender Sublime en zij hebben dus ook 'andersom' nieuws; Het nieuws van de vooruitgang. Daar wordt nu eens heel verfrissend verteld wat er allemaal goed gaat in de wereld, grote dingen, kleine dingen. Dit zou ook eens wat vaker door het gewone nieuws heen mogen worden geweven, want daar melden ze over het algemeen alleen maar de ellende, niet wat er allemaal goed gaat.

OND
"Maatschappelijke relevantie"

zou het criterium moeten zijn, niet?
Nieuws mag net als kunst ons al eens onwelgevallig zijn, onaangename vragen oproepen en ons in de gordijnen jagen.
Voor feel good news hebben we Facebook al. Die leveren dat op maat af.

OND
Ik dacht zo

dat dat sinds Erasmus en Multatuli tot jullie DNA was gaan behoren, maar blijkbaar niet. Helaas.

Yanea
Jullie?

Tot 150 jaar geleden waren Belgie en Nederland een land. Hoezo dat gehak op 'jullie'?

skik
Selectief nieuws consumeren

Ik hoef ook niet sjees te weten. Gebeurtenissen zoals die met Julan of de in het ravijn gestorte bus zijn tragisch, maar 'gewoon' ongelukken. Die geen invloed hebben op mijn wereldbeeld, politieke standpunt of bereidwilligheid om er iets aan te doen.

Een oorlog, vuurwapengeweld in de VS vanwege hun wetgeving of een natuurramp vanwege klimaatverandering daar wil ik graag wel meer van weten.

skik