Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kajak voor kinderen? [gat 12-2 naar Basisschoolleeftijd]

Is er iemand die mij iets kan vertellen over kajak voor kinderen:
- is het gevaarlijk?
- hoe behendig moet een kind (dan net 8) voor zijn?
- is het iets voor durf-al-kinderen of kan het best voor een rustige jongen?

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-02-2009 om 14:17

Water

Op een rustige vijver, meer of plas (geen stromend en niet al te diep water) is het niet eng en is er ook weinig behendigheid voor nodig. Het engste is dan het instappen, maar dat geldt voor wel meer bootjes.

Op stromend water (rivier) of een wildwaterbaan wordt het wél wat spannender. Afhankelijk van hoe hard het water stroomt kan het dan zelfs wel gevaarlijk zijn.

Het peddelen op zich is niet zo moeilijk. Je houdt er hooguit wat spierpijn aan over. Wat moeilijk is, is reageren op stromen en schommelingen.

Groet, Ellen

Nele

Nele

11-02-2009 om 15:22

Uitproberen

Ik hoop dat je nick iets zegt over je woonplaats want dan kan je het makkelijk een keertje uitproberen.
Bij Moerbeke zit een bedrijfje dat tochten organiseert over de Moer en dat is niet ver bij jou (en bij mij) vandaan.
Wij hebben dat eens met een stel gedaan en alle jongetjes onder de 12 vonden het géweldig. Ik daarentegen vond het behoorlijk spannend, wat dan weer hilarisch was voor de jongetjes ;-)

Sasvangent

Sasvangent

11-02-2009 om 17:03 Topicstarter

Wat nick betreft

Nele: hihi - wat mijn nick betreft, die heeft niks met mijn woonplaats te maken ;-).
Desalniettemin kan ik inderdaad misschien wel eens gaan uitproberen. Al vermoed ik dat het er nu het weer nog lang niet voor is.

Ellen: het zou gaan om een groot meer, niks dus wilde watervallen-toestand.

Maar: het zou ook niet onder ons toezicht zijn, het gaat om een zomerkamp waar een halve dag kajak aan verbonden is, onder leidingtoezicht (alternatief: ponyrijden - dat is ook niet vrij van gevaar).

Massi Nissa

Massi Nissa

11-02-2009 om 17:34

Doen!

Ik had als kind een kajak, we woonden naast een rivier. Het was zo heerlijk! En je kunt het vrijwel meteen, dat is handig als het alleen om een zomerkamp gaat. Ik ben motorisch onderbedeeld en toch lukte het mij altijd om in te stappen en weg te peddelen. Echt super! Ik zou alleen informeren of er ook meteen wildwater enzo bij zit, dat is best gevaarlijk als je het nog nooit hebt gedaan, lijkt me.
Groetjes
Massi (met nostalgische gevoelens)

koentje

koentje

11-02-2009 om 21:26

Voor de hand liggend vraagje die nog niet gesteld is...

hoe goed zwemt hij?

Alleen diploma's? En toe niet meer?
Of echt regelmatig zwemmen, wedstrijdzwemmen of waterpolo?

Engste

Het engste is omslaan en er dan uit moeten kunnen komen.(vond ik zelf) Als het goed is leren ze dat bij zo'n kamp, maar nog liever eerst in een zwembad.
Mijn zoontje vindt het geweldig om te kayakken. Goed kunnen zwemmen is wel een vereiste, ook al hebben ze wel altijd zwemvesten aan. HIj doet niet aan waterpolo oid, en is ook geen sterke stoere vent, maar juist rustig. Hij heeft wel alleen op rustig water gekayakt.

Zwemvesten

Zwemvesten aan is voor mij een absolute voorwaarde(en controle op of ze goed zijn aangetrokken)
Verder: afspreken dat de groep bij elkaar en bij de begeleider blijft (wat niet zo makkelijk is want de een is er sneller in dan de ander wat kan resulteren in grote afstandsverschillen, dus afhankelijk van de groepsgrootte meerdere -ervaren-begeleiders nodig)Wat mij ook gerust zou stellen is de mate van kayakervaring van de begeleiders.

Mijn zoon heeft op een kayakvereniging gezeten, de minimumleeftijs was daar 12 jaar en er werd veel tijd besteed aan omslaan, reddingen etc.

Nu heb ik zelf ook weleens met hem in een kayak gezeten toen hij jonger was, maar met een groep kinderen had ik het zelf als leek niet aangedurft.
Misschien even navragen?
Ik denk dat het een groot voordeel kan zijn als je kind rustig is, hij zal minder risico's nemen en goed luisteren.

Damajo

Sasvangent

Sasvangent

12-02-2009 om 09:29 Topicstarter

Navraag doen

Bedankt voor jullie advies en vragen.

- wij werken hier niet met zwemdiploma's: om de 2 weken gaat zoon met school zwemmen. Wat hij daar leert weet ik niet. Zelf gaan we nooit zwemmen, maar misschien kan ik hem wel extra voorbereiden door wat meer naar het zwembad te gaan of eventueel extra lessenreeks te laten volgen. Dat zou mij inderdaad wat meer geruststellen. Verder dus ook geen zwemsporten.
Trouwens: hoeveel meter zou hij goed moeten kunnen zwemmen om te zeggen dat hij goed genoeg kan zwemmen?

- vesten en controle, de ervaring van de begeleiding - uitsluiten van wild water en de groepsindeling: allemaal na te vragen; ga ik zeker doen.

Ik heb gisteren wat gegoogeld op kayak en er wordt -algemeen- les gegeven vanaf 8 jaar. Daar horen blijkbaar een aantal basis elementen bij (zoals oa. uit je bootje komen als het omslaat).

Maar als alles meezit, lijkt het dus wel een leuke sport.

Ieks

Ik zou toch maar even serieus je kind op zwemles doen cq diploma's laten halen bij schoolzwemmen. Goed kunnen zwemmen hangt nl van meer af dan alleen aantal meters. Kind leert op zwemles ook uit het water kruipen, onder water zwemmen, onder water kijkend zwemmend en gat doorgaan, rugzwemmen, watertrappelen etc.
10 of 100 meter je hoofd boven water kunnen houden zou voor mij onvoldoende zijn om kind te laten watersporten. (sprak de watersportster met drie watersporten zoons)

Maylise

Maylise

12-02-2009 om 13:03

Silone

Ik denk dat Sasvangent in België woont en daar is een heel ander systeem met diploma's. Niet zo intensief als hier in Nederland.
In Frankrijk haalden mijn kinderen ook brevetten voor hoeveel gezwommen meters (25 meter,50 meter en 100 meter bijvoorbeeld)

Maylise

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.