Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Marfje

Marfje

03-03-2010 om 08:59

Kan je stemmen met verlopen pas? spoed!

Shit, ik ga altijd stemmen maar nu pas zie ik dat mijn pas verlopen is. Een maand pas. Maar goed, verlopen is verlopen misschien?
Zou ik toch kunnen stemmen? Nee zeker? Ook niet als ik een bewijsje haal op het gemeentehuis?

Marfje

amk

amk

03-03-2010 om 09:01

Rijbewijs

als je een rijbewijs hebt kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken.
Maar een verlopen pas is niet geldig als identificatie, maar ik denk niet dat ze al te moeilijk zullen doen.

Vast wel

Ik zou het er gewoon op wagen hoor. Het gaat er vooral om dat jij het bent en dat zien ze heus wel.

Damajo

Biene M.

Biene M.

03-03-2010 om 09:13

Nee

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6155331/__Paspoort_mee_bij_stemmen__.html

Heb je geen rijbewijs? Anders kun je dat meenemen.

vlinder72

vlinder72

03-03-2010 om 09:30

Gewoon gaan

en niets zeggen. vorige keer sloegen ze mijn paspoort niets eens open. Ik had hem meegenomen en dat was voldoende :(. Gok er maar op dat ze alleen naar je naam kijken. Zorg er anders voor dat het vrij druk is dan hebben ze minder tijd om te controleren en zien ze het wel dan doe je heel verbaasd. Ach, nee toch wat stom etc. etc. Laat je nog even weten of het gelukt is?

Jo Hanna

Jo Hanna

03-03-2010 om 10:35

En, gelukt?

Op het stembureau waar ik zat bij de Europese verkiezingen was de voorzitter heel streng. Geen identificatie, niet stemmen. Ook mensen die hij persoonlijk kende moesten hun paspoort netjes laten zien ;-)
Groet, Jo Hanna

Biene M.

Biene M.

03-03-2010 om 10:39

Net gestemd

En de voorzitter waarschuwde me nog dat mijn paspoort over vier maanden verloopt...

Puck

Puck

03-03-2010 om 10:50

Gut

De vorige keer hebben ze niet eens gevraagd naar mijn identificatiebewijs. Mijn paspoort is ook verlopen, ga net vandaag een nieuwe aanvragen, maar heb wel een rijbewijs.

Voorschrift

ik heb net even koffiegedronken bij een vriendin die vandaag op het stembureau zit in een gehucht hier in de buurt. Voorschrift: controleer id. Voorzitter van het stembureau is een inwoner van het gehucht, maar was duidelijk....ik wil een id zien. Er werden grapjes gemaakt, maar hij was onverbiddelijk. Zijn vader mocht dus terug naar de auto om zijn rijbewijs eruit te halen :-)

Ik zou de gok er dus niet op wagen.

groetjes van Purk

Claudia B

Claudia B

03-03-2010 om 11:46

Nee

Vanmorgen wezen stemmen en mijn pas is volgende week verlopen (een nieuwe is al weer in de maak ;-)) Maar de voorzitter keek inderdaad naar de geldigsheidsdatum en maakte me attent op het feit dat de pas bijna was verlopen.
Ik denk dat ze overal wel de geldigheid controleren als ik het zo lees.
Inderdaad kun je ook je rijbewijs meenemen als je die hebt.

Hier ook gecontroleerd

Er is nadrukkelijk ook gecontroleerd of mijn paspoort nog geldig was.

Hillary

Hillary

03-03-2010 om 12:28

Net bij mijn schoonvader gestemd

voor mezelf en man. Maar alles werd keurig gecontroleerd hoor. Terwijl je toch wel zou denken dat hij weet wie ik ben.

tonny

tonny

03-03-2010 om 13:15

En marfje?

Is het gelukt?

Inderdaad gaat het heel streng tegenwoordig, met dat identificeren. De regels waren een jaar of vier geleden nog anders. Er is van alles veranderd sinds je op alle stembureaus mag stemmen. Vroeger was er een register waarin ze je naam opzochten.
En dan kon de voorzitter met zo'n ijzereheinige stem je namen oplezen ;)
Was wel grappig hoor, wij zeiden dan (toen ik jaren geleden elders achter de tafel zat) 'haal de buren nog even op, dan is de hele straat compleet!'

tonny

Helemaal geen controle

Ik ben helemaal niet gecontroleerd. Ik kende 1 man op het stemburo we, de rest niet. Misschien kenden ze mij we.
Ook de dames die na mij kwamen werden niet gevraagd naar een ID

Grasmus

Grasmus

03-03-2010 om 14:20

Niet gestemd

Mijn moeder (85) mocht toch niet stemmen. Haar id-kaart is al een behoorlijke tijd verlopen maar ze werd weer weggestuurd.

vlinder72

vlinder72

03-03-2010 om 14:24

Het leek wel de douane

dit keer. vorige keer keken ze mijn paspoort niet eens in maar dit keer werd dat in bestudeerd. Alsof het het eerste paspoort ooit was. Heel apart. Maar ik ben nu wel heel benieuwd of het Marfje nog gelukt is.

Marfje

Marfje

03-03-2010 om 19:39

Gelukt

Ik ben naar een ander stembureau gegaan want ik weet dat ze hier op het stadhuis heel streng zijn. Ze keken wel maar voornamelijk naar de pasfoto waarop ik nog vrij fris en fruitig oog, naar mijn huidige uiterlijk wat toch echt onder de noemer 'middelbaar' valt. Goh wat een andere foto zeiden ze diplomatiek. 'tja het is hard gegaan' gaf ik toe. En toen gaven ze meewarig glimlachend het paspoort terug. haha

Bedantk voor alle reacties

reina

reina

03-03-2010 om 20:30

Hier wel controle

Hoewel 2 van de 3 personen die op het stembureau zaten me bij naam kennen (wonen vlak bij ons) werd paspoort toch gecontroleerd (evenals vorige keer trouwens)

mijk

mijk

03-03-2010 om 22:51

Hier heeft de mijnheer me gewaarschuwd

dat mijn paspoort volgende maand verloopt. had ik echt niet in de gaten! Dus hier was het niet gelukt!

Mijk

Puck

Puck

04-03-2010 om 09:26

Mijk, dat is niet een waterdichte conclusie

Dat ze het wel controleren wil nog niet zeggen dat ze je niet hadden laten stemmen met een verlopen paspoort. Misschien geloven ze je wel op je blauwe ogen en had je toch wel mogen stemmen. Ik had de test kunnen doen, mijn paspoort IS verlopen. Ik heb direct mijn rijbewijs gegeven, had eigenlijk mijn paspoort moeten geven. Kijken wat er gebeurd zou zijn.

Hier in amsterdam dus niet

Wat ik begrepen heb is er hier in Amsterdam daadwerkelijk op gecontroleerd.

Het is een feest: de legitimatieplicht bij het stemmen is er omdat je tegenwoordig niet op een bepaald stembureau hoeft te verschijnen (dat is in elk geval de reden die ervoor is opgegeven, ik heb vooralsnog geen reden om eraan te twijfelen). Dat je op meerdere plaatsen kan stemmen is ingevoerd om de opkomst te verhogen. Nu leidt dus een maatregel die is uitgedacht om de opkomst te verhogen tot het uitsluiten van bepaalde groepen mensen, en daarmee ook - lijkt mij toch - weer tot een verlaging van de opkomst.

Zou het dan niet eenvoudiger zijn om maar weer terug te gaan naar het oude systeem van het vaste stembureau? Scheelt een hoop gelazer.

Groeten,

Temet

mijk

mijk

05-03-2010 om 16:00

Da's waar

Ik ging ervan uit dat hij de verloopdatum zag omdat hij daar specifiek naar keek. En ging ervan uit dat de reden daarvoor was dat je dan niet mocht stemmen...

Mijk

amk

amk

05-03-2010 om 16:29

Temet

je moet toch al een id bij je hebben als 14+-er als je naar het stembureau loopt, dus dat maakt niet uit.

Amk

Daar is iets raars mee. Ik weet er niet precies het fijne van, maar volgens mij was de onnavolgbare redenering dat er geen algemene legitimatieplicht was, alleen maar een plicht om dat ding te tonen als er door het bevoegd gezag in bepaalde omstandigheden naar werd gevraagd. Of zoiets. Ikzelf heb overigens normaal gesproken nooit een legitimatiebewijs bij me, en daar ben ik vast niet uniek in.

Los daarvan: de paslozen konden (en dat kon bij de vorige verkiezingen zelfs ook nog, begreep ik) iemand anders machtigen, en daarmee konden ze dan laten stemmen zonder zelf (pasloos) over straat te hoeven. Maar ook dat kan nu niet meer, want de gemachtigde moet een kopie van het id-bewijs van de machtiger meenemen. Ja, dat gaat dus niet.

Gewoon terug naar het oude systeem en ophouden met die onzin, wat mij betreft (maar ja, mij vragen ze nooit wat ;-) )

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.