Home » Forum » Nieuwe woorden kettingrukker

Nieuwe woorden: kettingrukker

24 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mira
Nieuwe woorden: kettingrukker

Ik ben dol op taal en ik vind nieuwe woorden vaak leuk maar ben ik nou de enige die kettingrukker een vreemd woord vind en daar hele andere associaties bij heb? zie oa http://www.telegraaf.nl/binnenland/7781703/__Kettingrukkers_beroven_jong...

Tirza G.
Ja

Ik denk als eerste aan kettingroken. Gut, wat een leuke hobby dacht ik toen :-)
Maar dit is dus weer wat anders.

Tirza

Maanve
Ander nieuw woord: zwaluwstaarten

Ik vind het een mooi verschijnsel hoe nieuwe woorden dan eerst passief in gebruik raken en dat je het dan later te pas en te onpas hoort.
Ik werk bij de Rijksoverheid en daar zijn ze een ster in nieuwe beleidswoorden. Vorig jaar dook opeens 'het wenkend perspectief' op in de zin van een einddoel/na te streven situatie. Nu hoorde ik in interviews met politici ook verschillende keren spreken over het wenkend perspectief!
En verder in de begroting voor 2011 sprak minister de Jager verschillende keren van zwaluwstaarten (iets van het in elkaar schuiven en bij elkaar laten aansluiten van projecten/begrotingen, etc). Laat ik het zwaluwstaarten nu ook al zijn tegengekomen in het beleidsplan 2010 voor de organisatie waar ik voor werk. Toen vroegen wij ons als team af 'zwaluwstaarten?? waar hebben ze het over??'.

Sancy
Oh jah

ik zag die kettingrukkers ook staan, en verbaasde mij over het woord. Maar mijn associatie bij het woord "kettingrukker" was gebaseerd op een scene in een boek dat ik laatst las, van Stephen Fry, The Liar. Daarin beschrijft hij een tijdverdrijf voor jongens op kostschool: de jongens staan in een kring, pakken met rechts de piemel van de jongen aan de rechterzijde en rukken rukken die af. Degene die het laatst klaarkomt op de toast die in het midden ligt, moet het opeten.
Sorry, smakelijker kan ik het niet maken maar dat was mijn associatie bij het woord ;-)

Mira
Ik kom niet meer bij

Sancy: dat is wel een heel mooie omschrijving van kettingrukker, echt letterlijk. Ik lig nog in een deuk. Ik dacht heel wat onschuldiger: meer zoals aan een kettingroker: die rookt de hele dag en een kettingrukker die rukt de hele dag. Alhoewel, dat is toch ook niet gezond.
En ja, die zwaluwstaarten waren mij ook al opgevallen. Piketpalen vind ik ook zo een.

m ik
Zwaluwstaarten?

dat woord ken ik wel, maar dan in een andere betekenis. Van die speciaal gevormde pleisters om de wondranden van een wondje bij elkaar te houden.
En bij het woord kettingrukker krijg ik een hele rare associatie :-o

Guinevere
Mijn gedachte

Mijn enige gedachte die opkomt bij kettingrukker: Iemand die de hele dag door rukt. Dus die heeft vermoedelijk een knalrode eikel. :-p

Tirza G.
Ik weet er ook nog eentje

Meanderen. Is ook zo'n modewoord geweest.
En, kwam dochter van de week mee: epibreren. Dat woord is het nu helemaal maar hullie op de uni :-)

Tirza

Kari1
Epibreren

is verre van nieuw, 't is ouder dan ik en dat wil wat zeggen. ;-)
Het is een door Simon Carmiggelt in de jaren vijftig geïntroduceerd woord.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Epibreren
Kari

Genista
Inderdaad kari

Wij gebruiken epibreren al meer dan 15 jaar, toen ik het had opgedaan van mijn toenmalige interimmanager. Die epibreerde geregeld met ons ergens over :)

ChrisH
Kende epibreren niet

Maar ik heb in het dagelijks leven gelukkig ook niks te maken met managers. Heb het dus even opgezocht. Op wikipedia staat een citaat uit de bewuste Kronkel van Carmiggelt en dat wil ik alle ook-niet-kenners niet onthouden:

"‘Ik wou eens vragen,’ zei ik moeilijk, ‘u sprak zoëven van epibreren… het zal wel erg dom van me zijn, maar wat is dat eigenlijk?’
Een gemompel van bijval ging door de rijen en ook de ambtenaar keek licht ontroerd, toen hij mijn hand greep en sprak: ‘Dit is werkelijk een heel bijzonder ogenblik, meneer.’
‘Waarom?’ antwoordde ik.
‘Omdat u vraagt wat het betekent,’ zei de man. ‘Het betekent namelijk niets. Het is gewoon maar een woord. Ik heb het zelf verzonnen. Op een dag was er een lastige heer aan het loket, die ons haast wilde laten maken met een kwestie, die zijn tijd moest hebben. Ik zei: ‘Meneer, u hebt groot gelijk, maar geef ons nog een weekje om de zaak te epibreren. Het woord kwam vanzelf uit mijn volheid te voorschijn. En het werkte uitnemend: de man ging getroost heen.’"

Chris

Tirza G.
Geweldig he

Het woord doet gezwind opgang in studentenkringen. Die zijn daar góed in, ongelooflijk. Die epibreren wat af.

Vorig jaar, of het jaar daarvoor alweer, was er ook zo'n woord en ik kan er toch maar niet meer opkomen. Het is hier op het forum ook langsgekomen. Geen synergie, geen synthese - maar zo'n soort woord. Ook zeer van de vage :-)

Tirza

Algebra
De zwaluwstaarten zijn van ruud lubbers!

Die kan ik me nog herinneren als: al zwaluwstaartend de pijnpunten af concluderen.
Gelukkig helpt onze vriend Google:
Let op het jaartal: 1992. Dit gaat dus al een tijdje mee.

http://www.trouw.nl/krantenarchief/1992/11/07/2722533/EEN_WIRWAR_VAN_WOL...

En trouwens, de bullshit bingo (tevreden gebruiker: de heer R. Lubbers uit Den Haag) en de reactiegenerator-fruitmachine hebben dit soort uitspraken vaak tot KUNST verheven. Met hoofdletters, zeker.

Algebra

Tirza G.
Ik weet het weer

Het woord wat ik zocht was serendipity. Weet ook niemand echt wat het betekent.

Tirza

Emmawee
Post-its

Zijn een voorbeeld van serendipiteit. (jaha het bestaat ook in het Nederlands!)
De te ontwikkelen zeer sterke lijm was mislukt, maar bleek geweldig om papiertjes steeds opnieuw mee vast te plakken. In plaats van de lijm als 'mislukt' weg te zetten is het zeer succesvol gebruikt om memoblaadjes vast te kunnen plakken. Ik heb dit verhaal wel eens gebruikt om te vertellen wat ik van goede leerkrachten verwacht (dat ze oog voor talent hebben, ipv voor mislukkingen), maar dat is een zijspoortje...
Een mooie omschrijving vind ik: "de niet gezochte vondst'. Weet ik nog een mooie van een ventje van 3, die zich met een speelgoedpijl en boog nogal liep te vervelen. Toen het touwtje van de boog los schoot, verwachtten wij tranen, maar hij zei blij verrast: "Kijk!! Een hengel!!" en ging enthousiast zitten 'vissen' in de zandbak. Het leven van kinderen zit volgens mij vol serendipiteit. Peniciline zou trouwens ook een serendipiteit zijn. Maar inderdaad, de meningen verschillen over wat het woord betekent. Ofwel, daar zijn semantische discussies over (ook zo'n mooie term).
Groeten! Maw.

Triple
Pipi

Wie weet er nog wat een spoenk is?

Guinevere
Spoenk

Nee joh, dat is gereedschap!

Lou
Spoenk

Het is een beestje!

Tirza G.
Nietes

Een drankje. Sevenup met nog wat ofzo.

Tirza

Tink
Was dat niet

... iets dat voorkomt in het verhaal van Pippi Langkous? :)

Rembrand
Tirza.
Genista
Spoetnik!

Met cola het lekkerst, maar vooral ook met die rode gazeuse. En dan met het eerste als de fles net open is... Oh jammie, af en toe bezondig ik me er nog aan.

Mien*
En dan het liefst met koffieroom

hmmmmmmm das heel, heel lang geleden!

Genista
Mien

Natúúrlijk met koffieroom... hoe met het dan anders? ;-)

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.