Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

koentje

koentje

03-09-2009 om 21:23

Ongeval in hoofddorp met politie/niemand doet iets

Hebben jullie het in netwerk gezien of opinternet?
In Hoofddorp is een bejaarde man overleden na een botsing met een politieauto. De auto met de man erin lag omgekeerd in de sloot. De politieman staat langs de kant en doet niets. Als omstanders hem roepen zegt hij dat hij op versterking wacht.\
Er is nu veel commotie rond deze politieman, maar volgens mij is de man gewoon in shock geweest en volkomen verstart. Hij is nu ook thuis met een hersenschudding, nekletsel en een verwonding.
Omstanders deden ook niets; er is dus zelfs gefilmd ; je ziet dan de auto in de sloot liggen en de omstanders en poliitie die niets doen ernaast.
Ik vind het raar om nu kwaad te zijn op deze agent; omstanders lijken zelf hun verantwoordelijkheid niet te nemen en verschuilen zich achter politie.
Maar volgens mij is deze politieman op dat moment helemaal niet toerekeningsvatbaar!

koentje

koentje

03-09-2009 om 22:05

Pelle,

jawel, je was er wel bij: alleen je weet het nog niet:

http://www.netwerk.tv/#

Kaaskopje

Kaaskopje

04-09-2009 om 00:21

Koentje

waar slaat het op dat Pelle er bij was?
Ik had eerst een klein stukje van het filmpje gezien, maar werd eigenlijk zo kwaad dat ik niet verder wilde kijken. Nu toch maar gedaan. Wat een gekken! Dan spring je toch in die sloot? "Wat moeten we doen??" Je zal dit maar zien als nabestaande...

Ilva

Ilva

04-09-2009 om 09:46

Hoe meer mensen hoe minder hulp

Als er een ongeluk gebeurd en er staan veel mensen bij dan denken de meeste mensen. Waarom doen die mensen niets. Iedereen wacht op elkaar. Zie je een ongeluk gebeuren en je bent alleen dan ga je gelijk helpen want er is niemand anders die het doet. Helaas stonden hier te veel mensen te kijken en niemand helpt dan.
Zelf heb ik ooit eens gezien hoe een man op de fiets door een bromfietser de sloot in was gereden. Langs een heel druk fietspad. Als enige ben ik afgestap en heb de man en fiets uit de sloot gehaald. Iedereen fietste door. Gelukkig stopte even later een automobilist en die heeft de man naar het ziekenhuis gebracht. (Mobieltjes hadden we nog niet.) Dit begreep ik ook niet, ik had graag wat hulp gehad want het was niet makkelijk. Gelukkig hoefde ik zelf niet de sloot in en kon ik daarna weer verder naar m'n werk.

Dus ja, je hoort ook een vrouw zeggen, dan spring ik er wel in. Maar ze doet het niet!

Een reden om je

zulke voorvallen zijn een reden om er NU bij stil te staan en je stellig voor te nemen dat JIJ bij zo'n incident WEL wat doet.

Dat bewustzijn helpt vast iets, maar de omstandigheden zullen natuurlijk ook invloed hebben (bijv. zodra er met messen gezwaaid gaat worden in een conflict)

Ik vind op zich, in dit filmpje, dat mensen redelijk snel actie ondernemen, de commentaarstem suggereert dat het lang duurt, maar in zulke situaties lijkt de tijd sneller te gaan dan het in werkelijkheid is.

De agent is ook een mens en die was ws in shock, dat kan gebeuren.

Jakiro

Jakiro

04-09-2009 om 12:33

Mag niet

Die politie agent is geen opgeleide politieduiker en mag dus niet (volgens de wet) als hij in functie is, het water inspringen om die man eruit te trekken.
Hoe moeilijk moet het voor die agent zijn om iets te willen doen wat hij niet mag en nu aangesproken wordt op het feit dat hij iets niet gedaan hebt omdat hij het niet mocht... (naar mijn idee hetzelfde als berecht te moeten gaan worden omdat je iets niet gestolen hebt, terwijl het klaar lag om gestolen te worden)
Overigens vond ik die zakenman (?) die er wel in sprong een held en heb ik met die man enorm te doen; zo machteloos, zo boos omdat het niet gaat en toch zo graag willen.
En ik heb bewondering voor (volgens mij) die ambulancebroeder die er wel gewoon inspringt en die man eruit trekt.
Jakiro

Begrip

Het lijkt me goed mogelijk dat deze agent te verward was om wat te doen. Je maakt toch een klap.
Maar dit soort begrip is er bij agenten vaak juist niet als het om gewone burgers gaat die een ongeluk krijgen. Niet helpen in zo'n geval is zelfs strafbaar. "Ik ben geen getraind duiker" is geen excuus. "Ik wacht op assistentie" ook al niet.
Ik zie niet zo goed hoe dat wel een excuus kan zijn voor een professional die op zijn minst beter getraind is dan gewone burgers.
Maar ondertussen blijft dat het heel begrijpelijk is dat die klap de daadkracht uit je geest en lichaam slaat. Bij agenten, maar dus ook bij gewone burgers.
Groet,
Miriam Lavell

Ook meegemaakt

dat voor ons op de snelweg een auto begon te slingeren en op z'n kop in de sloot terecht kwam. Mijn man zette onze auto aan de kant en lag er in voordat ik met mijn ogen kon knipperen.
Maar verder was er niemand die iets deed!
Ik stond te shaken en probeerde 112 te bellen en heb aan omstanders gesmeekt of ze mijn man wilden helpen. En toen pas ging er eindelijk iemand z'n schoenen uitdoen... Gelukkig had mijn man inmiddels de bestuurder uit de auto weten te krijgen, maar ik ben nog steeds verbaasd dat niemand ook maar enig aanstalten maakte om te helpen.
Ik heb het filmpje van dit ongeval niet gezien dus kan daar niet over oordelen, maar blijkbaar waren er dus genoeg mensen die ook hadden kunnen helpen?

gr.
[email protected]

Monique D*

Monique D*

05-09-2009 om 14:15

Wat zou jij doen in deze situatie..

Ik heb gelukkig nooit zoiets meegemaakt. Maar bij het zien van het filmpje dacht ik ook gelijk van: waarom treedt niet iemand gelijk op i.p.v. om met elkaar te overleggen en/of wachten totdat een andere het doet?
Ik zag mijzelf al de ondiepe sloot ingaan en aan het portier trekken, al roepend om hulp van de omstanders die maar staan te overleggen... maar misschien zou ik ook de lafaard zijn die wacht totdat de andere actie onderneemt en toekijkt. Wie zal het zeggen?
Los van dit voorval weet ik ook niet wat ik zou doen als iemand in het water zie die bijna verdrinkt. Als ik erin zou springen om die persoon te helpen (en ik heb geen reddend zwemmen geleerd) dan bestaat de kans dat ik ook verdrink omdat die persoon mij in blinde paniek mij vastgrijpt dat ik geen vin kan verroeren. Met als gevolg dat wij samen verdrinken...
Of bijvoorbeeld tussen twee mensen inspringen, waarvan één tot bloedens toe in elkaar geslagen wordt. Dan loop ik als risico dat ik als bliksemafleider zelf ook (bijna) dood geslagen wordt? Dan ben ik maar laf en pak ik mijn mobiel om 112 te bellen.. het is moeilijk hoor. Ik denk toch dat ik dan ook bij deze situaties een enorme lafaard ben, maar er is wel een uitzondering: als dit bij met mijn eigen kinderen overkomt gaat mijn moederinstinct werken en ben ik wel tot actie bereid...

Toekijken is iets heel anders

Ik heb ontelbare keren in mijn opleiding in simulatie toegekeken hoe een ander een rampscenario oploste (of verknalde) en bedacht dat ik dat toch wel veel efficienter en rustiger kon dan degene die bezig was. Tot ik aan de beurt was en onder druk stond. Dan is het pas duidelijk dat de adrenaline die door je lijf giert in dit soort omstandigheden helemaal niet helpt en dat het van de zijlijn makkelijk denken is wat er zou moeten gebeuren.

Gelukkig kan je je voorbereiden op dit soort gevallen door te oefenen, maar dan nog kan het mis gaan, zeker als er meerdere mensen besluiteloos stilletjes aan in paniek raken. Dan moet je van goede huize komen wil je leiding kunnen geven en de rust doen terugkeren. Of gewoon jaren ervaring hebben en ook veel geoefend hebben in simulaties of door gesprekken in de trent van "als dit, dan doe ik dat".

Oordeel dus niet te snel, want zo makkelijk als het van de zijlijn lijkt is het in het echt gewoon vaak niet, zelfs niet bij zoiets simpels als iemand uit een sloot vissen. Daarbij komt ook nog dat hoe meer je weet hoe meer je alle gevaren kan zien. Iemand uit een sloot vissen na een botsing zou ideaal gezien met nekbescherming voor de patient moeten, als je dat weet, maar het niet kan, is het eng om aan die onbeschermde nek te gaan trekken (is maar een voorbeeld).

Mariel

Starry Night

Starry Night

08-09-2009 om 18:38

Huh?

"Omstanders deden ook niets; er is dus zelfs gefilmd ; je ziet dan de auto in de sloot liggen en de omstanders en poliitie die niets doen ernaast."

Ik heb net naar het filmpje zitten kijken en zie een auto op zijn kop in de greppel liggen, omstanders die besluiteloos staan maar dan toch al snel erbij springen om de man te gaan bevrijden ("Zit er iemand in? ""Ja, dat moet wel!"). Dat lukt dus duidelijk niet, dus ik denk dat het vanaf de spreekwoordelijke wal allemaal wellicht iets simpeler lijkt dan het was.

Overigens heeft mijn opa ooit een peuter van de verdrinkingsdood gered. De halve dorpsgemeenschap stond er omheen, inclusief moeder die niet zwemmen kon. Een ander argument om op het droge te blijven was: "Ik heb me goeie pak an."

Enfin.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.