Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Anneke

Anneke

11-02-2009 om 20:49

Op late leeftijd studeren (universiteit), wie heeft ervaring?

Ik heb en erfenis gehad, en ik wil iets leuks voor mezelf met dat geld doen. Ik kan er natuurlijk van op reis gaan of iets van kopen of op de bank zetten, maar ik heb altijd graag weer willen studeren. Ik wil me inschrijven op de universiteit en Scandinavische talen gaan doen. Maar...ik ben bijna 50 en is dat niet raar tussen al die jonge studenten? Ik zou hun moeder kunnen zijn. Heeft iemand ervaring hoe dat is?

MLN

MLN

11-02-2009 om 21:51

Nee

Maar wat geweldig dat je dit wilt gaan doen! Gewoon doen hoor. Kan jou het schelen of je oud of jong bent. Super dat je die kans hebt en dat je hem ook aangrijpt.

Bennikki

Bennikki

11-02-2009 om 22:12

Doen!

Zelf ben ik op mijn 30e weer gaan studeren (psychologie aan de VU). Destijds was er van mijn eigen leeftijd NIEMAND, zat ik daar hoogzwanger te zijn en werd voor het eerst van mijn leven aangesproken met 'mevrouw' -traumatisch.

Maar goed, wat mij wel opviel was dat er van de leeftijd 50+ bij elk college wel een stuk of 10 aanwezig waren. Die het heel gezellig hadden volgens mij. Jouw studie is natuurlijk kleinschaliger, maar er is denk ik wel een kans dat je niet de enige herintreedster bent.

En wat MLN zegt, gewoon doen, wat een kans, wat een investering in jezelf. Al doe je het maar een jaar. Succes!

Bennikki

margje van dijk

margje van dijk

11-02-2009 om 22:57

Ik ben dan wel niet op latere leeftijd gaan studeren, maar ik heb wel de afgelopen jaren vakken gevolgd om dingen bij te leren. Of, concreter: ik ben zelf docent aan een universiteit, en aan diezelfde universiteit heb ik de laatste jaren zo'n 10 vakken gevolgd, waarvan de helft op bachelor-niveau, oftewel voor de jongere studenten.

En ik ben 41, terwijl die studenten dus 18 tot 20 zijn of zoiets.

Ik heb hoorcolleges gedaan, praktika, de hele rimram.

Maar het heeft mij niet gestoord dat ik tussen jongere studenten zat. Ik geloof ook dat het hen niet gestoord heeft. Dus als je er geen probleem van maakt hoeft het er ook niet te zijn. Studenten vroegen me wel eens nieuwsgierig wat ik deed en waarom, maar altijd uit positieve belangstelling, nooit negatief.

Wel merkte ik dat mijn houding totaal anders was dan die van hen. Ik wilde dingen leren, ik was bereid hard te werken als dat wat opleverde, ik was soms avonden en zelfs halve nachten bezig. Die studenten hadden een hele andere instelling: niet zozeer de beruchte zesjescultuur, maar wel dat het binnen de gestelde tijd moest gebeuren en dat was dus wat het was. Oftewel: als we 4 uur kregen om een 'commentary' te schrijven op een artikel, dan gingen de studenten tijdens die 4 uur het artikel lezen en er een commentary op schrijven wat ze aan het eind van de 4 uur inleverden, tevreden of niet. Ik nam het mee naar huis, las het artikel nog een keer, schreef mijn commentary 3 keer over en leverde het pas 's nachts in. Ik ben dat gewoon niet gewend, dat je dingen 'binnen de tijd' doet, zo is mijn werk ook niet. Maar voor studenten is dat doodnormaal.

Ook moest ik een keer samen met een andere student een presentatie geven. Zij ging zitten en begon meteen de presentatie op te zetten. Terwijl ik zoiets had van: Moeten we het er niet eerst minstens een uur over hebben? Hoe we het gaan aanpakken. Ze keek me aan of ze water zag branden: "Maar ik wil dit gewoon om 3 uur zometeen af hebben want ik moet nog boodschappen doen".

Eerlijk gezegd zou ik het van tevoren andersom ingeschat hebben (want ik ben degene die toch een gezin heeft waar veel boodschappen voor moeten komen ;-).

Dat vond ik het meest opvallend.

Ook was ik voortdurend geneigd de docent in de rede te vallen en overal het naadje van de kous van te willen weten. Studenten hebben dat heus ook wel een beetje, maar lang zo extreem niet.

Bereid je erop voor dat je dus waarschijnlijk veel gemotiveerder zult zijn, dieper wilt gaan dan de andere studenten. Dat is een 'voelbaarder' verschil dan het verschil in leeftijd (vond ik althans).

Margje

Ja doen!

Ik zou het meteen doen als ik de kans kreeg. Gewoon doen hoor. Jongeren vinden het vaak juist leuk.
Ik was pas met mijn kind op een open dag en ik wilde me eigenlijk ook wel inschrijven.

Damajo(gaat ook al richting 50;)

amk

amk

11-02-2009 om 23:20

En anders

is de open universiteit natuurlijk ook nog een heel goede optie. Daar zijn er veel meer van onze leeftijd, die idd erg nieuwsgierig zijn en zeer gemotiveerd.

groet,
angela

ishtar

ishtar

12-02-2009 om 09:15

doe een hbo (thuis)opleiding. Maar bij de praktijklessen zitten er, naast hele jonge meisjes/jongens ook ouderen. De meesten bij mijn studie zijn wat boven de 30, maar ik ben ook wel eens mensen van boven de 50 tegengekomen. 1 vrouw was 'zelfs' boven de 60.
Mijn tante is ook een universitaire studie begonnen toen ze 'al' dik in de 50 was. Gewoon voor het leuke van het leren. Ik heb haar nooit gehoord over dat daar 'raar' tegenaan werd gekeken.
Dus doen!! Je bent nooit te oud om te leren;-)
Succes!

Doen!

Toen ik rechten ging studeren was ik nauwelijks droog achter de oren (net 18). Rechten is een studie die veel 2e-kansers aantrekt. De meest opvallenden daarvan waren twee oudere heren ( later hoorde ik dat het VUTters waren die bij een bank hadden gewerkt) die altijd op de voorste rij van de collegezaal zaten.

Ik vond die tweedekansers hele leuke mensen, en wat Margje beschrijft herken ik helemaal, de "ouderen" waren gemotiveerder en meer betrokken. In mijn studie was het dan ook vaak nog zo dat ze relevante praktijkervaring inbrachten, wat in werkgroepen leuke discussies opleverde.

Doen, dus. Maar als je twijfels hebt kan je toch de studentendekaan gewoon eens bellen om te vragen hoeveel niet-broekies er rondlopen?

Veel plezier

Temet

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 10:06

Toen ik studeerde zat er ook een moeder

met twee puberkinderen bij mij in de klas. Volgens mij was ze ergens in de veertig, in de klas met meisjes van 18, 19 jaar. In het begin even onwennig, maar het was een geweldige vrouw. Je moet natuurlijk wel een beetje open staan voor die leeftijdsgroep en je niet superieur gaan opstellen. (niet dat ik zeg dat je dat gaat doen hoor)

Sancy

Sancy

12-02-2009 om 10:07

Doen!

Ik ben vorig jaar begonnen met een deeltijd HBO opleiding. De leeftijd van de studenten in deze groep varieert van 24 tot 41. Met name wat Margje beschrijft over gemotiveerde studenten die erg betrokken zijn, en dat wat Temet schrijft over relevante praktijkervaring (of zelfs maar gewoon levenservaring) is goed te merken en de docenten vinden het ook vaak fantastisch.
Toen ik mijn eerste studie deed, als 18-jarige, volgde ik ook wel eens colleges waarbij oudere studenten zaten. De oudste was 73! Zij zei: leren houd je jong. en zo is het!

Brianna F

Brianna F

12-02-2009 om 10:28

Hier

Toen ik studeerde zaten er ook vrouwen van middelbare leeftijd, dat ging geweldig. Wij praten over vriendjes, zij over de vriendjes van haar dochters:-)
Meneer F was ook al ver over de 30 toen hij weer opnieuw ging studeren. Heel de klas (leeftijd 17,18)leefde mee toen de geboortedatum van nummer 2 in zicht kwam.
Ik zou het doen, je bent volgens mij een aanvulling, met andere inzichten, je leert zelf ook nog eens wat van de veranderde opvattingen van de jeugd nu. Je blijft er gewoon jong bij denk ik.

Maylise

Maylise

12-02-2009 om 13:01

Doen!

Ik zou het ook zeker aanraden. Ik geef zelf colleges op de universiteit en tref ook regelmatig oudere studenten aan onder het publiek. Daar wordt zeker niet raar tegen aangekeken. Daarnaast geef ik ook colleges op een deeltijdopleiding en daar zijn juist voornamelijk oudere studenten die bijvoorbeeld een vaste baan hebben. Het is heel leerzaam omdat veel oudere studenten door hun eerdere werk- en studie ervaring toch weer heel anders tegen dingen aankijken. Ze nemen wat ik vertel minder voor waar aan, willen meer discussiƫren en dergelijke.
Een van mijn masters heb ik gedaan op een universiteit in Londen (Birkbeck College) die gespecialiseerd is in deeltijd onderwijs. Verreweg de meeste studenten zijn daar 30+ Ik was zelf toen begin 20 en echt een van de jongste studenten daar. Ik vond het gemengde publiek juist heel leuk. Je treft mensen aan uit werkelijk alle soorten sociale kringen en leeftijden. Echt heel leerzaam.
Ik denk er zelf ook regelmatig over om weer een studie te starten. Er zijn twee studies die ik graag nog zou willen doen. Ik denk dat ik wacht tot mijn jongste naar de middelbare school gaat en dat ik dan begin. Ik twijfel alleen nog tussen open universiteit of een deeltijd studie op de universiteit.

Maylise

Brianna F

Brianna F

12-02-2009 om 15:15

Maylise (ot)

Welke studies?

Gewoon doen

Zelf ben ik ook net weer begonnen en zit met 39 tussen allemaal studenten tussen de 18 en begin 20. (Vandaar dat ik ook wat stiller ben hier op het forum).
Het leeftijdsverschil valt me 100% mee. Wat ook helpt is dat tegewoordig (sprak oma) er voor veel studies en vakken er forums zijn waar je elkaar alvast virtueel leert kennen. Op die manier ken je elkaar al een beetje, werk je samen en is de impact van het leeftijdsverschil niet zo groot als je elkaar vervolgens in de collegezaal ontmoet.

Groetjes Jessica

Engelandvaarder

Engelandvaarder

12-02-2009 om 19:10

Maylise (gedeeltelijk ot)

He, Birkbeck, daar heb ik een paar jaar gewerkt. Leuk college, en lekker centraal. Ik vond het erg leuk om daar te werken en les te geven, juist omdat de overgrote meerderheid van de studenten wat ouder en erg gemotiveerd was. Welke MSc/MA heb je gedaan en wanneer? Ik heb nog wel college gegeven af en toe (zat af en toe wel een Nederlander in de zaal) tussen het onderzoek doen door.
On-topic voor Anneke, ik kom ook regelmatig volwassen studenten tegen en over het algemeen werkt het prima. Aleen af en toe die ene het halve college vult met vragen, he ;-)
Jose

Maylise

Maylise

14-02-2009 om 17:56

Reactie

Brianna f: studies die ik graag zou willen doen zijn geschiedenis en theologie. Misschien over een paar jaar ga ik echt beginnen.

Engelandvaarder: Birkbeck is inderdaad gaaf. Het was begin van de 80 jaren dat ik er studeerde. De indeling van de departementen was anders dan nu. Ik heb er een Msc gedaan in political sciences met als specialisatie public policy. Ik geloof dat die specifieke master nu niet meer bestaat op Birkbeck, althans niet onder dezelfde naam. Was erg leuk maar ik heb er nooit wat meegedaan verder en ben daarna naar Frankrijk gegaan om rechten te doen.
Welk gebied globaal werk jij in?

Maylise

mem

mem

16-02-2009 om 16:42

Welke gebieden

trekken je het meeste aan in de studies die je noemt en wil je er ook nog iets mee doen? Je kunt je toch ook per vak laten inschrijven en als het alleen vanuit interesse is geen examens afleggen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.