Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

@nno

@nno

07-02-2018 om 23:27

Op zoek naar vrije tijdsbesteding

Help, ik ben op zoek naar een vrije tijdsbesteding. Zit momenteel nogal vast in mijn leven, ben druk met werk en huishouden, maar daarnaast doe ik niet veel. Ik vind niets leuk als een beetje internetgebruikers en Netflix,. Sporten, ik haat het echt. Welke vorm dan ook. Hobby's heb ik ook al niet. Ik blink nergens in uit. Kortom, ik zoek iets om om handen te hebben en heb dan ook julle hulp en advies hard nodig.

Ik ben midden veertig, Kids redden zich al prima, maar wonen nog wel thuis, man is vaak weg, hij is, in tegenstelling tot mij, wel erg sportief en vaak buiten, weer of geen weer.
Heb wel een goeie vriendin waar ik af en toe mee afspreek, maar die net te ver weg woonT.

Dat het nu winter is, helpt ook niet echt . Ik haat kou. Dus voel me ook echt opgesloten. heb ook echt last van een winterdepressie dit jaar.

Hebben jullie tups of ideeën voor mij?


Paddington

Paddington

08-02-2018 om 07:20

Het is lastig,

maar ik zal je aangeven wat ik zoal doe.

Ongeveer 1,5 jaar geleden kregen wij een uitwissel scholier in huis. Zij was bewust vegetariër en zelf hou ik niet van groente. Ik eet het wel, maar echt lekker vind ik het niet. Toch eten wij nu elke week 2x vegetarisch. Ik heb namelijk heel veel geleerd van koken en probeer sindsdien ook minimaal 1x per week een nieuw recept uit. Daarbij ben ik begonnen met het kweken van paddenstoelen en heb ik ook altijd wel wat groente staan om zelf te laten groeien. Courgette doet het bijvoorbeeld vaak heel erg goed, is ook leuk om in een pot in de tuin te hebben en is makkelijk te verwerken om lang te bewaren.

Daarnaast zijn mijn vriend en ik het huis aan het opknappen. We pakken iedere keer een kamer aan. Zo kwam ik erachter dat ik het ook leuk vind om te naaien.

Verder hebben wij honden, waarmee ik elke week train en natuurlijk elke dag mijn wandelingen en oefeningen. Voor hun maak ik ook zelf hun snacks/snoepjes/trainers.

Als ik jouw verhaal zo lees, is het belangrijk dat je iets zoekt waar jij energie van krijgt en zelfstandig kunt doen.

Ik hoop dat je iets vind dat bij jou past. Succes met je zoektocht.

Barbara

Barbara

08-02-2018 om 07:49

Vrijwilligerswerk

Zoek vrijwilligerswerk. Dat is wat dwingender dan een hobby die je zo weer aan de kant kunt schuiven, is goed voor je ego, want je voelt je goed daardoor en je helpt anderen.
En dat dwingerder bedoel ik positief, omdat je dan een belofte doet aan anderen om op een bepaald tijdstip iets te doen en afzeggen voelt dan niet fijn.

Ellen

Ellen

08-02-2018 om 08:26

vrijwilligerswerk

Bij het lezen van de titel dacht ik "jaloers". Ik heb structureel tijd tekort en wil zoveel. Maar na het lezen van je post trek ik die eerste gedachte maar terug.

In aanvulling op Barbara denk ook ik dat vrijwilligerswerk heel goed en mooi is om te doen. Juist ook omdat je iets voor anderen/de samenleving doet en dat mooi is en je een goed gevoel geeft.

Er zijn heel veel eenzame mensen. Misschien kun je in je buurt, bij de buurtvereniging, bij de gemeente of bij verzorgingstehuizen navragen welke eenzame mensen zij kennen die misschien af en toe bezoek zouden waarderen.

Ik ben al meer dan 10 jaar vrijwilligster bij een verzorgingstehuis en ga daar langs bij oude dametjes voor een praatje. Ze waarderen het zeer!! Ik heb een paar dametjes die ik wat afwissel. Het fijne is, ik heb een druk leven, maar kan zelf uitkiezen wanneer en hoe lang ik ga (vaak maar 20-30 min, soms zelfs iets korter). Ik ben niets verplicht, maar ga wel wekelijks.

Goed voorbeeld ook voor je kinderen om belangeloos (nou ja, behalve je eigen goede gevoel) iets voor anderen te doen.

Ik hoop dat dit iets is voor jou, al is het maar om een tijdje te proberen.

Handletteren

Vind ik erg leuk omdat ik t wel kan leggen, t net veel ruimte kost etc. Ik loop ook 3x per week met wat kennissen en onze honden. Dan loopt er ook regelmatig iemand mee zonder hond die het gewoon lekker vindt om te lopen maar niet alleen.

De tuin onderhandel nemen? Kijk op de ruinkalender enplan 2x per week een half uur in waar in je wat gaat onder nemen.
Vrijwilligers werk is al genoemd.
Een baan? Gewoon voor een paar uur? Ik weet niet wat je vooropleiding is maar bv bij de BSO kun je met veel opleidingen terecht.
Je hebt ook een site waar de mensen koppelen met een hulpvraag en mensen die willen helpen. Wie weet kun je daar op kijken wat je aanspreekt en daar iets van kiezen. Zo kom je er achter wat je interesseerde en wil doen.

Ellen

Ellen

08-02-2018 om 09:44

naar buiten

Je schrijft dat je kou haat. Maar bij een depressie helpt naar buiten gaan en beweging (dus als je niet van sporten houdt: wandelen) juist goed!

Goed aan kleden, stevig doorstappen met een doel (kleine boodschapjes/langsgaan bij iemand?) of juist met andere wandelen zoals hierboven beschreven.

En als je thuis komt een kop hete thee of warme choco of evt. onder de warme douche of in bad als beloning.

Misschien toch eens proberen?

Kaori

Kaori

08-02-2018 om 09:53

van alles

Lezen, elke week een boek is mijn doel dit jaar.
Wandelen, naar de film (ook in mijn eentje), bestuurswerk voor de sporvereniging van dochter, bestuurswerk voor een stichting via mijn werk, gitaar proberen te leren spelen.

Ellen

Ellen

08-02-2018 om 14:22

taal leren

Of een taal beter leren?
Evt. conversatie met andere mensen, vind je misschien ook gezellig. Spaans of iets anders.
Als je er het geld voor hebt.
Maar misschien zijn er online wel gratis of goedkope mogelijkheden te vinden.

Of bij een koor gaan, als je zingen leuk vindt. Kan misschien gratis (als dat een punt is), bijv. via een kerk.

piggy

piggy

08-02-2018 om 15:05

helemaal zen

waar ik helemaal rustig van word, is van legpuzzels van Jan van Haasteren. Niets rustgevenders voor mij dan man en kinderen die tv kijken, geluid op de achtergrond en ik aan de keukentafel met m'n 1000 stukjes. Maar daar moet je van houden natuurlijk .

kookprojectje?

Als je geen hekel aan koken hebt zou je een kookprojectje kunnen beginnen: bedenken welke dingen je wilt kunnen maken, en dan recepten zoeken en uitproberen.

Er zijn een aantal gerechten waarvan ik steeds denk 'o ja, dat moet ik eigenlijk ook eens proberen te maken', maar dan vind ik het weer te ingewikkeld en/of komt het niet uit zodat het weer op de lange baan geschoven wordt. Maar als ik tijd over had zou ik dat denk ik doen: iedere week een nieuw gerecht tot mijn lijstje was afgewerkt. Je kan natuurlijk ook je gezinsleden nog om verzoeknummers vragen.

Vrijblijvender dan vrijwilligerswerk

Er zijn trouwens meestal op verschillende plaatsen nuttige en leuke cursussen te doen, variërend van boekbinden tot EHBO of Spaans. Daar moet toch ook wat tussen zitten, zou ik denken.

Groeten,

Temet

Ik dacht ineens

Aan de gebaren challenge. Daar doe ik dit jaar aan mee.Elke week leer je online 10 gebaren zodat je over een jaar eenvoudig gebarentaal gesprekjes kunt doen. Niet hoogdravend maar wel heel leuk?

Barbara

Barbara

08-02-2018 om 19:41

juist weg

Er komen veel dingen voorbij die mensen zelf thuis (achter de computer) kunnen doen. Ik denk juist dat ze naar buiten moet, onder andere mensen, om van de bank af te komen en de wereld te vergroten. Want Netflix en de bank is een leuke wereld, je bent zo twee uur verder, maar wat schiet je ermee op? Je wordt er alleen eenzamer en depressiever van.
En nee, je bent niet eenzaam want je hebt man en kinderen, maar als je je wereld vergroot , dan wordt de bank minder aanlokkelijk en is het juist fijn om af en toe een bankhangavond te hebben. Maar het moeten er geen zeven per week worden.

Marjoleine64

Marjoleine64

08-02-2018 om 21:25

Muziek

Ga een kijken bij een muziekvereniging. Die hebben vaak ook mogelijkheden voor volwassen beginners, en tegenwoordig ook vaak een beginnersorkest waar je na de eerste paar lessen aan kan meespelen. Ik ben ook op mijn 46e pas saxofoon gaan spelen (ik had wel piano-ervaring), en het is echt heel leuk. Je leert mensen kennen, je hebt een doel om voor te oefenen (meedoen met het orkest, concerten geven), en het is ook gewoon gezellig.

Mari39

Mari39

08-02-2018 om 21:29

naailes

Om redenen werk ik niet, ben dus veel thuis. Maar ik moest ook wel op zoek naar activiteiten om wat verder te komen.

Ik heb als hobby een aantal jaren naailes gehad, en veel geleerd en gemaakt, voor mezelf (dus niet voor man of kinderen). Ik vond dat erg ontspannend, en het was ook altijd erg gezellig met een aantal dames in het klasje.

Verder inderdaad vrijwilligerswerk, waarbij je in contact komt met anderen. Dat kunnen ouderen zijn maar vast ook omgang met jongeren of volwassenen (taalmaatje of zo).
Oh ja ik vind de puzzels van Van Haasteren ook erg ontspannend.

We hebben ook een hond, en ik ben degene die haar 2/3 keer per dag uitlaat. Het brengt veel structuur in je dag, en het dwingt om naar buiten te gaan. En dat is echt heel veel, buitenlucht doet goed ongeacht het weer.
En ongelooflijk hoeveel aanspraak je krijgt met een hond. Maar het is wel iets waar je achter moet staan en ook praktisch te regelen is.

Shrek

Shrek

08-02-2018 om 22:19

Lilian offtopic

Wat leuk,ik ook!

rode krullenbol

rode krullenbol

08-02-2018 om 23:38

“When I get Low I get High”

Voor mij is muziek een probaat medicijn tegen chagrijn. In weerwil van het onheilspellende Engelse gezegde “Curiosity killed the cat” besteed ik mijn vrije tijd voor een groot deel aan het botvieren van mijn nieuwsgierigheid naar muziek. Dit in navolging van in ieder geval mijn vader en Elvis Presley, die – net als zo vele muziekliefhebbers – beiden ook een niet te stillen honger hadden naar (oude en nieuwe) arrangementen en liedteksten.

Musici die hun hele ziel en zaligheid in de muziek leggen, doen mij uiteraard het meeste. Naar hen speur ik het Internet af. Soms stuit ik op optredens die zo veel indruk op me maken, dat ik me bezorgd afvraag of ik ooit nog zoiets formidabels zou kunnen vinden. Die doemgedachte komt gelukkig nooit uit.

Het kan heel enerverend zijn om covers met het origineel te vergelijken. Wat te denken bijvoorbeeld van de volgende drie vertolkingen van het lied ‘When I get Low I get High’: Ella Fitzgerald:


https://youtu.be/ev69AoBWaGw; The Hot Sardines ft. Alan Cumming:

https://youtu.be/rPnXCPmrV3Y en The Speakeasy Three

https://youtu.be/acb-js00c40. Kunnen die niet heel goed aan elkaar tippen?

Nog spannender wordt het als de liedtekst is aangepast ten behoeve van een andere inhoud/boodschap. Neem nu eens Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ (


https://youtu.be/ryCpg8f45gc). Daar waar Stevie Wonder met ‘Pastime Paradise’ (

https://youtu.be/_H3Sv2zad6s) een ode afstak aan ‘leven in het nu’, heeft Coolio er een aanklacht van gemaakt tegen de bittere noodzaak tot leven in het nu voor de outcast; gedreven door de moed der wanhoop.

Rode krullenbol

Shrek (ot)

Wat grappig! Of ....leuk leuk leuk ,Haha. Al geoefend?

Anno

Anno

12-02-2018 om 13:39

Het is het allemaal net niet

Wat lief al jullie reacties. Het is het alleen allemaal net niet.
Ik werk gewoon 32 uur dus van vrijwilligerswerk overdag is echt geen sprake.koken doe ik elke dag al en niet voor mijn plezier. Freubelen en knutselen is niks voor mij. Nee, het is zo makkelijk nog niet.
Een zangkoor zou ik erg leuk vinden. Maar wat ik daarvan gezien heb ligt net niet in mijn straatje. Mensen zijn wat ouder. Spreekt nier echt aan. Nog meer tips?

Julia64

Julia64

12-02-2018 om 14:38

Tja

Het blijft natuurlijk lastig omdat we jou niet kennen....

Is het niet zo dat je eerder op zoek bent naar meer contacten dan naar bezigheden? Eén vriendin, die je ook maar weinig ziet, lijkt me wel wat karig. Dus ik zou toch op zoek gaan naar een bezigheid buiten de deur. Is er niks wat je leuk lijkt? Als je van lezen houdt, een leesclub bijvoorbeeld? Bibliotheek organiseert vaak wel leuke dingen.
Amateurtoneel? Ik roep ook maar wat hoor...

Kaori

Kaori

12-02-2018 om 14:50

vrijwilligerswerk

vrijwilligerswerk hoeft zeker niet alleen overdag.
Schoolbestuur, sportvereninging is meestal 's avonds omdat de bestuursleden allemaal werken.

Voor de Zonnebloem doe ik ook wel eens activiteiten 's avonds, omdat de mensen bv naar een theatervoorstelling gaan, ook regelmatig in het weekend als begeleider naar een museum.

muziekles?

Probeer een (nieuw) instrument te leren bespelen. Eenmaal per week les, en dagelijks oefenen. Zo komt je tijd wel vol. Als je het goede instrument weet te pikken kan je je ook nog met bandjes oid bezighouden

Een collega van mij heeft zich op het ukelelespelen gestort. Daar blijkt een hele subcultuur omheen te hangen met allerlei leuke bijeenkomsten (uiteraard omlijst met de nodige drank, want zo is-ie dan ook wel weer), maar goed dat zal je niet met elk instrument hebben

Groeten,

Temet

Yvonne

Yvonne

12-02-2018 om 15:56

popkoor?

Ik zou voor dat koor echt even verder zoeken, misschien een woonplaats verder? Hier hebben ze een koor waarbij ze 3 stemmig (o.a.) popliedjes zingen, van Adele tot Queen tot Wim Sonneveld, erg leuk. Ik ben een paar keer meegeweest, maar de avond dat het koor altijd oefent komt mij slecht uit. Leeftijd is van 30 tot 60 ongeveer hier.

rode krullenbol

rode krullenbol

16-02-2018 om 15:15

Voer voor mijn broer

De schoonmoeder van mijn broer Jerome laat zich steevast gelden met de dynamiek van een orkaan. Dat was ik eigenlijk alweer een beetje vergeten – zo vaak zie ik haar niet – , maar gisteren kwam zij mij eraan herinneren. Geheel onverwacht bracht ze me thuis een bezoek in het gezelschap van mijn maatje in de sport.

“Yo bro” begroette ik hem spontaan; om vervolgens, na onze ‘high five’, niet goed te weten hoe haar aan te spreken. Nog voordat ikzelf een beslissing nemen kon, had ze mijn rechterhand te pakken ten behoeve van een handdruk die aan intimiteit, vitaliteit en kracht *uiteraard* een volmaakte afspiegeling was van haar persoon. Iemand als zij is onder alle omstandigheden gewoon zichzelf. Naar het zich laat aanzien.

Alsof we elkaar onlangs nog uitvoerig hadden gesproken, stapte mijn ongenode gast met een zeer directe vraag mijn privéleven binnen: “Doe jij aan zelfcensuur?” Ze keek me er indringend bij aan. Begrijpend dat ik ergens voor ter verantwoording werd geroepen zonder zo snel te weten waar het haar om te doen was, stamelde ik gewoontegetrouw op z’n Curacaos: “Wa ... wablief?”. Zo kwam ik er al rap achter dat het haar ging om mijn vorige bijdrage (#16) aan dit draadje.

“Ja!” zei ze op staande voet. “Je schrijft dat het spannend is om covers te vergelijken met originele songs, maar je laat het na om onder de aandacht te brengen wat heden ten dage op muziekgebied het aller *aller* spannendste is: dat vrouwen seksueel expliciete hits van mannen heruitvoeren! Dat lied ‘Gangsta’s Paradise’ van die hip hop rapper Coolio? Daar is ook een vintage style cover van gemaakt met de geweldige zangeres Robyn Adele Anderson!”

Niet geremd door enige schroom plaatste zij zich demonstratief achter mijn PC met de mededeling “Ik zal het je wel even laten horen, meid!” Normaal zou ik natuurlijk niet zijn ingegaan op een dergelijk verkapt verzoek om te mogen inbreken in mijn computer. Maar ze had me precies op de juiste plek geraakt: mijn nieuwsgierigheid. En zodoende weerklonk dit keer


https://youtu.be/Rve03u7oEvI uit mijn supersonische geluidsboxen i.p.v.

https://youtu.be/fPO76Jlnz6c en verscheen Robyn Adele Anderson in beeld.

Haar stem klonk me in de oren als een merel die het voorjaar aankondigt. Haar stijlvolle jurk deed me denken aan het logo van Jiskefet. De muzikale begeleiding bleek ronduit professioneel. Het arrangement? Verrassend anders! De eerste chemische reacties begonnen zich alweer te voltrekken in mijn lijf. Met alle welkome gevolgen van dien voor mijn geestestoestand. Mijn ergernis ten aanzien van de schoonmoeder van mijn broer maakte plaats voor een licht euforisch gevoel.

“Ik wil niet óók een bandiet uithangen, hoor. Maar – het kan aan mij leggen – wat is hier nouw seksueel aan?” hoorden we plotsklaps Jerome vragen. Volledig terecht uiteraard, maar vanwege de modus waarin ik zat, dacht ik slechts: “Hè; zeur niet zo!” Zijn schoonmoeder verontschuldigde zich echter kortaf met een “Oh ja, sorry” en corrigeerde haar fout door vervolgens


https://youtu.be/yvEWNlcefAw af te draaien; een cover van Jason Derülo’s hit ‘Talk Dirty’.

Nadat de klanken waren verstomd, juichte ze: “Als dat geen democratisering van de lust is!”, waarbij ze ons om beurten triomfantelijk aankeek. Wild enthousiast stortte zij zich opnieuw op mijn toetsenbord. Dit keer klikte de dame op leeftijd door naar een cover van ‘Blurred Lines’ (


https://youtu.be/Nz-OMn1o22Y) “Eindelijk gelijkberechtiging!” luidde nu haar commentaar. “Laten we de rollen maar eens omdraaien. Daar is het de hoogste tijd voor!”

Onwillekeurig deed het me denken aan de perikelen rond #MeToo. “Zijn er eigenlijk nog meer zangeressen die zo in de voetsporen gaan staan van hun mannelijke collega’s?” vroeg ik belangstellend. Daaropvolgend kwamen we te genieten van Melinda Doolittle, die een loepzuivere en energieke vertolking ten beste gaf van ‘Don't Stop Me Now’ (


https://youtu.be/b5xm9p00u8E). De vraag of ze nu ‘Mister Fahrenheit’ of ‘Misses Fahrenheit’ zong, kwam even op, maar konden we – ondanks herhaalde pogingen daartoe – niet beantwoorden. Met een achteloos “Wat doet het er ook toe?” rondde mijn broer het onderwerp af. Zo gender neutraal van hem!

De muziek smaakte naar meer en daarom zochten we op Internet verder naar “seksueel expliciete songs”. Tot onze verrassing kwamen we op een online forum van en voor aseksuelen terecht (http://du.asexuality.org/index.php?topic=4292.25;wap2). “Oh ja! Dat is waar ook; die zijn er ook nog!” bracht ik uit. Enigszins beschaamd constateerden we dat zij elkaar nu juist waarschuwen voor populaire hits waarin (al te ) nadrukkelijk wordt ingezoomd op het seksuele.

De rest van de middag filosofeerden we er lustig op los. Wat bands als Rammstein en RockBitch aan seksnummers op de planken zetten; was dat nou porno of (toch ook) kunst? Of er – in Nederland en wereldwijd – misschien sprake was van een generatiekloof? Wat de doelgroep van omroep Max zou vinden van de hedendaagse popmuziek? En waarmee is iemand een positief/negatief rolmodel zijn voor de jeugd?

Het was een geanimeerde discussie op basis van gelijkwaardigheid.

Toch verschilde onze inbreng aanzienlijk, gemeten naar het aantal minuten dat een ieder aan het woord was. Ik weet dat ik, eenmaal op dreef, óók een nogal dominante tante kan wezen. Vergeleken met de schoonmoeder van mijn broer Jerome ben ik – voorlopig! – echter slechts een zacht briesje. Zelfs als zowel mijn ‘body’ als mijn ‘soul’ in topvorm verkeert. Waar ‘m het verschil in zit? Dat zou mijn broer jullie misschien kunnen vertellen.

Rode krullenbol

Anno

Door je 2 posts te lezen krijg ik de indruk dat je vooral down bent. Het zoeken van een hobby is dan een manier om je niet down te voelen.?
Misschien is een (kortdurende) therapie wel iets? Niet direct en hobby maar wel iets waar je wat aan hebt.
Iets nuttigs leren? Elektriciteit/timmeren/meubels maken? Vogels kijken (lijkt me hee er zen) of een ouderwetse herbarium (heet het zo in het Nederlands) om jezelf iets van de planten te herkennen.
Neem een hond en ga wandelen?
Zelf ben ik een enorme breifanaat en dit gecombineerd met mijn liefde voor klassieke muziek breng ik menige leuke avonden op de bank, maar dat is niets voor jou.
Een studie?
Succes
Sini

rode krullenbol

rode krullenbol

16-02-2018 om 16:00

@Sinilind

Maak je over mij maar geen zorgen; ik vermaak me uitstekend!

Maar rode krullenbol

Het gaat om TS en niet om jou

rode krullenbol

rode krullenbol

17-02-2018 om 09:28

@Sinilind

Ja, dat is ook zo. Ik hoop van harte dat Anno wat heeft aan onze tips.

Pien

Pien

24-02-2018 om 16:01

@ @nno

Is meehelpen geschiedenis online te zetten/oude archieven online te zetten via de website velehanden.nl iets voor je? Ervaring niet nodig, verschillende projecten waaraan je kan meehelpen. Tijd zelf in te delen en vanuit huis.

Bregje

Bregje

25-02-2018 om 22:00

Geocaching

Ik verveelde mij ook, ik wilde iets om handen hebben, ik ben toen op aanraden van kennissen begonnen met geocaching. Dat is een soort schatzoeken met je gps, dit kan ook met je telefoon als je er een gps op hebt.

Je komt overal, je bent in beweging. ER zijn leuke routes om te lopen, events waar je mensen leert kennen. Ik doe het al 6 jaar en vind het nog steeds leuk.

Guppie

Guppie

15-03-2018 om 23:58

Sport en sport

Sport en beweging heb je in allerlei soorten. Veel mensen denken dan aan aan de apparaten hangen of hardlopen. De gedachte er aan kan al moe maken. Toch is er zoveel meer. Yoga, zwemmen, wandelen, bewegen op muziek. Zoals bijvoorbeeld de vijf ritmes.
Verder in je eentje er op uit, als je niemand in de buurt hebt. De sauna, bakkie koffie of thee buiten de deur, concertje. Misschien een workshop volgen. Eens snuffelen in de bibliotheek. Zelf neus ik vaak rond in kringloopwinkels. Die kleine dingen kunnen helpen om in beweging te komen, op ideeën te komen en mensen te ontmoeten.

Katinka

Katinka

16-03-2018 om 02:24

Koor

Zingen in een koor. Leuk, gezellig, gezond, krijg je energie van, flow, kan behoorlijk intensief zijn.
Er zijn zoveel verschillende koren...
Kijk wat er bij jou in de buurt is, en ook als het "net niet" lijkt: gewoon beginnen!
Leeftijd is niet zo belangrijk voor een koor. Belangrijker is soort muziek, niveau, verwachtingen wat betreft toewijding/repetities/thuis oefenen, sfeer.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.