Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

joep

joep

13-06-2012 om 11:24

Plastics in huidverzorging /tandpasta

Ik zag gisteren een heel klein stukje van de uitzending van een programma op ned. 2, over plastics in de oceanen. Ik begreep hieruit dat aan sommige huidverzorgingsproducten /tandpasta's ook plastics worden toegevoegd. Weet misschien iemand hoe die worden genoemd?
Dan kan ik kijken wat ik in huis heb en wat er dus niet meer in komt.

Polyethyleen

Ook Altijd Wat gekeken gisteren? Ik wist wel dat scrubcremes plastic bevatten en zo het water vervuilen, maar dat het ook in doucheschuim enzo zit wist ik niet. Ongelooflijk, dat poederkleine plastic krijg je natuurlijk nooit meer uit het milieu.

skik

Rosase

Rosase

13-06-2012 om 13:45

Interessant

Ik heb het niet gezien en ga nu dus even af op wat jullie hier vertellen. Waar ik me nu dus over verbaas is dat dit plastic er in een waterzuiveringsinstallatie niet uitgehaald kan worden. Dat zou wel moeten kunnen met filters enzo. lijkt mij. Of gaat het hier puur om huishoudens die nog direct op het oppervlaktewater lozen?

Verder vergaat plastic ook wel. Het duurt alleen even...
De plastic soep is verder wel een groot probleem, dat wel ja.

Rieke

Rieke

13-06-2012 om 14:06

Groot probleem

Google maar eens op 'ik scrub plasticvrij' . De deeltjes plastic zijn zo klein, die kunnen niet gefilterd worden. Zeedieren en vogels zien die plastic onderdeeltjes voor voedsel aan. Met alle gevolgen van dien.

Hanne.

Hanne.

13-06-2012 om 14:26

Wel zien niet filteren

Ik heb het ook niet gezien, maar ik vraag met toch af hoe wij iets zo klein kan zijn dat wij het niet kunnen filteren, terwijl de dieren het voor voedsel aan zien.

Als ik google krijg ik daar geen antwoord op, maar het lijkt me dat we daar toch iets op kunnen verzinnen.

Overigens is dit geen pleit om de 'vervuilende' producten in huis te hebben. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen)

silvester

silvester

13-06-2012 om 14:37

Ook gezien

Ik heb ook het laatste kleine stukje gezien en had een beetje dezelfde vraag. Ik keek zonet via Google op een paar sites en zag dat deze plastics bv polyethyleen en polypropeen heten ( op het etiket) en bij een lijst met producten stonden vooral scrubcremes van allerlei merken maar ook wel ande artikelen heel divers.

silvester

silvester

13-06-2012 om 14:43

Polypropyleen

Het moest zijn polypropyleen( ik weet niet of erveelverschil in zit trouwens)

Oranjezooi

Daar heb ik me ook over verbaasd Gale, waar zijn de wuppies, huppies en godmagwetenwat van twee jaar geleden gebleven? Kan je toch elk kampioenschap opnieuw gebruiken, net als je kerstboomversiering? Maar 't zal wel massaal in kliko's gegooid worden.

skik

joep

joep

13-06-2012 om 19:21

Juist

Het gaat inderdaad om altijd wat /polyethyleen.
Ik vind het juist erg schokkend dat je veronderstelt goed bezig te zijn, door geen tasjes /flesjes te gebruiken, je toch onbewust je portie oceaansoep bijdraagt. Het zou verboden moeten worden!

Polyethyleen

waarom zit dat er eigenlijk in dan? Wie heeft daar verstand van? Is er een lijstje met alternatieve producten waar dit spul niet in zit?

Rosase

Rosase

13-06-2012 om 22:16

Mijn inschatting

Dit zit in de scrubcreme omdat het van die leuke kleine bolletjes vormt waarmee goed gescrubt kan worden.

Maar misschien zit ik er wel helemaal naast. Heb me tot nu toe nog nooit zo verdiept in de scrubcreme etc.

Toch blijft bij mij ook de vraag hangen hoe het kan dat dit niet uit het water te filteren is. Hoe klein zijn die bolletjes dan? Waarneembaar door het menselijk oog?

Misschien toch maar eens kijken naar die documentaire.

Polyethyleenpoeder

Het zit niet alleen in scrubcremes maar ook in douchegel en tandpasta. Ik denk dat het is om stevigheid aan het goedje te geven? In de reportage van Altijd Wat kan je zien dat er soms wel tot 10% polyethyleen in verzorgingsmiddelen zit, als je dat er uit filtert (mengen met heet water, daarna door een koffiefilter gooien) blijkt het poeder te zijn. Dat vis je niet even uit het riool. Vissen en andere zeedieren krijgen dat binnen. Net als plastic pellets, het halffabrikaat waar plastic producten van gemaakt worden en die al op grote schaal in zee belanden nog voordat ze gebruikt worden. Mermaid tears noemen ze die. En dan nog alle plastic afval dat via straat in de rivier en vervolgens in zee belandt, of in zee waait vanuit stortplaatsen, troep die vanaf overboord gegooid wordt. Vissen en vogels zien dat voor eten aan. Het schijnt dat 95% tot 100% van de zeevogels in vervuilde gebieden (Noordzee!) plastic in zijn maag heeft. Omdat hun maag vol zit eten ze te weinig echt eten en kunnen ze daarvan doodgaan. Plastic breekt niet makkelijk af. Door zonlicht breekt het wel in piepkleine stukjes die je nauwelijks ziet, maar wel in het milieu en de voedselketen terecht komen. Er zijn stranden die voor een behoorlijk deel uit minuscule deeltjes plastic bestaan, net zo klein als zand. En stranden waar je tot je kuiten in de plastic doppen, tasjes en flesjes staat. Het is om kotsmisselijk van te worden.

skik

Hanne.

Hanne.

14-06-2012 om 10:40

Koffiefilter

En toch snap ik niet waarom het niet gefilterd kan worden.

Als je het zo makkelijk met een koffiefilter uit de producten kan filteren waarom dan niet in een professionele zuiveringsinstallatie?

Filteren

Al het afvalwater zo fijn laten filteren voordat het geloosd wordt zal technisch misschien best kunnen maar zal onbetaalbaar zijn. Gezuiverd rioolwater is nog geen drinkwater.

skik

Wat een afschuwelijk verhaal

waarom is dat niet beter bekend? En waarom wordt het niet verboden om dergelijk spul in verzorgingsmiddelen te gebruiken?

Ik begrijp dat zwerfafval ook een groot probleem is. Een mevrouw uit de buurt had op 1 januari het goede voornemen elke dag één blikje op te rapen wat ze ergens in het groen zag slingeren. Dat werden er al snel meer per dag.

Als we allemaal eens van alles zouden oprapen en weggooien waar het hoort. Als iedereen eens zou stoppen met zomaar ergens weggooien. Kijk maar in het uitgaansleven, bij straatfeesten, sportevenementen - alle plastic glazen gaan hoppa de straat op. Ik weet dat de gemeentereiniging (van ons geld) daar later mee aan de slag gaat, maar er waait vast ook van alles weg.

Dan zijn er nog de stukken land die in de praktijk 'van niemand zijn' (lees: niemand voelt zich geroepen daar op te ruimen & het is gebied waar je lekker gratis kunt weggooien) en waar van alles ligt te verteren.
Herinner me een leuk strandje op Sicilie. Voor we daar waren aangekomen, liepen we langs een pad met aan weerszijden veel plasticzooi. Een van de vakantiegangers merkte op, hoeveel mooier het er was geweest als die troep er niet had gelegen.

Als bekender wordt wat we onszelf als wereld aandoen met zo makkelijk omgaan met plastic (zoals ik het gemakshalve even noem) helpt dat misschien??

Waarom niet bekend?

Omdat dat *iemand* inkomsten kost, daarom.

Gewoon biologisch afbreekbare douchegel/shampoo/scrub kopen. Of niet scrubben :)

Ik heb trouwens een bio-shampoo-tart gekocht , een soort zeep maar dan voor je haar. Weet nog niet of mijn haar er nu mooi van wordt maar het ruikt zeker lekker!

joep

joep

14-06-2012 om 20:25

Niet alleen scrub

Ik scrub niet (en ik koop ook nooit een fles water), maar het zit o.a. ook in douchegels, tandpasta en huidverzorging. Dat zijn toch wel onmisbare items, wil je je huwelijk in stand houden.
Ik ben vandaag (geinspireerd door de flessenkunstenaar) een opraapwandeling in een op het oog "schone" omgeving gaan maken. Ik dacht nog, ik zal wel niks vinden, nou binnen een half uur een volle zak. Het ziet er misschien wel vreemd uit, als je om de 5 meter bukt, maar als meer mensen het doen, wordt het ook wel weer gewoon.

Opraapwandeling

dan wordt het tijd om bijvoorbeeld maandelijks een opraapwandeling in te plannen. Leuk idee!

Brianna F

Brianna F

16-06-2012 om 13:41

Scrub

Met scrub verwijder je de dode huidcellen, geen essentieel onderdeel meer van je huid.

marinade

marinade

16-06-2012 om 16:56

Met gale eens

Zal ik eens wat vertellen: ik scrub nooit, reinig nooit behalve met water en smeer minimaal. Mijn huid is prima. Volgens mij kan een gewone huis-tuin-keuken huid om het zo te zeggen daar heel goed mee omgaan. Maar, dit is natuurlijk niet in het voordeel van Douglas, Unilever, de schoonheidsspecialiste en de damesbladen etc dus het is zaak dat we geloven dat we niet zonder kunnen. Imho niet altijd in het voordeel van onze huid.

Dumpen afval op zee

Van een vriend van mij die varend is (pleziervaart) hoor ik dat er ook heel weinig gereguleerd is mbt afval dumpen op zee en in de rivieren door boten e.d. Het schijnt dat de beroepsvaart gewoon veel in het water dumpt (heb ik van horen zeggen, ik weet het niet). Mijn vriend gaat er goed mee om, altijd alles in containers aan wal brengen (soms krijg ik een zakje plastic mee of een vuilniszak omdat zij het even niet goed kwijt kunnen). Zij vinden dit erg jammer, zien de rotzooi van anderen vaak drijven (en het zal ook wel vaak zwerfvuil zijn).
Ook een oorzaak van veel plastic in de zeeen denk ik.
Ben daarom heel blij met de plasticinzameling in Nederland. Ik heb ook vaak de neiging om op te willen rapen in de natuur, dat moest ik maar eens gaan doen!
Groet,
Vonda

Vonda

Al zou het zwaar gereguleerd zijn, dumpen op zee, wie houd je tegen midden op de Stille Oceaan?

skik

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

17-06-2012 om 22:01

Scrubben

Ik heb een lichte vorm van psoriasis. En sinds ik regelmatig scrub houdt mijn huid zich veel beter. Ik geloof dus wel in de heilzame werking van scrubben. En verder ga ik mijn gezicht echt niet met een sisalhandschoen bewerken. Die is daar niet voor!

Wel zal ik de tube eens goed bekijken. Levert overigens dan wel een mooi dilemma op: kiezen voor het spul van de schoonheidsspecialist of voor het niet op mijn huid afgstemde spul uit de Etos en de zee.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.