Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Buurvrouw

Buurvrouw

14-07-2012 om 21:19

Psychisch gestoorde buurvrouw

Ik weet er geen betere omschrijving voor, maar mijn buurvrouw is psychisch gestoord. Ik ben geen psychiater, dus ik weet echt niet wat er precies mankeert, maar het is echt in de orde van op straat tegen niemand in het bijzonder schreeuwen dat ze allemaal k*twijven zijn. Ze is ook niet aanspreekbaar, want dan gaat ze compleet uit haar plaat.
Ik heb twee dochtertjes van 2 en 3. Een tijdje terug liep ik met de oudste dochter voor op straat, toen de buurvrouw ineens vanachter het raam naar mij begon te schelden en te tieren. Ik ben snel naar binnen gegaan, zodat mijn dochter het niet zou zien.
Iemand anders uit de straat heeft melding gedaan bij de woningbouwvereniging en bij de gemeente. Man en ik hebben discussie over of hoe wij hiermee om willen gaan. Dus mijn vraag is: wat zou jij doen?

Buurvrouw

Politie of ggd

Mijn zus heeft ook zo''n typische buurvrouw gehad. Die van haar had last van stemmen in haar hoofd en dacht dat ze met meerdere personen was. Zij is wel een aantal keer opgenomen geweest, maar keerde steeds weer terug naar huis, kennelijk was ze geen gevaar voor haarzelf of haar omgeving. Dat schreeuwen en tieren komt behoorlijk bedreigend over en je weet niet eens of ze écht eens iemand aanvliegt. Ik zou de politie bellen. Heb je een wijkagent die misschien eens langs kan gaan? Of de GGD bellen? Misschien is ze wel een "bekende" en kunnen ze je geruststellen....
Sterkte hoor!

Politie of woningbouw

Als die mevrouw met de GGD een behandelrelatie heeft dan krijg je als het goed is helemaal niks te horen. Politie bellen kan in dat geval misschien meer opleveren, inderdaad naar de wijkagent vragen. Die heten tegenwoordig overigens geloof ik "buurtregisseur", maar als iedereen het nou maar stug over wijkagent blijft hebben komt men misschien ooit weer eens bij zinnen. Maar dat terzijde.

Als ze echt overlast geeft zou ik ook de woningbouw bellen. Dat heeft iemand anders ook wel al gedaan, maar vaak werkt het beter als er klachten van meerdere mensen komen.

Hoe lang is deze situatie al zo? Hoe bedreigend/gevaarlijk is ze werkelijk? Of is ze alleen maar kierewiet en grof gebekt? Ook heel vervelend, maar dan zou ik gewoon tegen je dochters zeggen dat ze die vreemde mevrouw maar met rust moeten laten en proberen je er verder zo weinig mogelijk van aan te trekken.

Sterkte ermee

Temet

Buurvrouw

Buurvrouw

15-07-2012 om 00:02

Twijfel

Ik ben eigenlijk niet bang dat ze echt iets zal doen. Mijn man vindt dat we melding moeten maken bij politie, ik heb daar mijn twijfels bij. We hebben in principe niet echt last van haar, al zou het voor mij wel anders worden als ze mijn kinderen uit gaat schelden. Wat heeft melding maken voor zin. Blijkbaar is ze wel in staat om voor zichzelf te zorgen, dus wat zouden we dan willen? Van mij mag ze er lekker blijven wonen, ik kan er wel tegen. Maar toch die twijfel over wat als ze tegen de kinderen begint...

rode krullenbol

rode krullenbol

15-07-2012 om 00:20

Ik zou ...

Ik zou wel contact opnemen met politie, GGD en verhuurder. Je hebt nu wel het idee, dat zij ¨blijkbaar¨ wel in staat is om voor zichzelf te zorgen, maar dat is misschien/waarschijnlijk te positief gedacht.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

15-07-2012 om 08:34

Wel doen

Ik heb ervaring met een psychotische buurvrouw. Die weigerde alle hulp en kon zich zo normaal voordoen dat iedereen erin trapte die je op haar afstuurde. Uiteindelijk heb ik de strijd opgegeven, en daar heb ik nog altijd spijt van. Ze heeft zich namelijk over het balkon gegooid.

Wel doen ja

Je zou kunnen kijken of er een act-team bij jou in de gemeente is, en hen bellen. ACT staat voor Assertive Community Treatment. Zo'n team is gespecialiseerd in wat men tegenwoordig noemt: zorgwekkende zorgmijders. Je weet natuurlijk niet of je buurvrouw tot die groep behoort, maar dat weet dat team dan wel, of kan daar gauw achter komen. Ik weet heel goed hoe bedreigend zo'n mevrouw over kan komen, zeker als je je kinderen bij je hebt. Toch is ze ws. ernstig ziek, en heeft ze hulp nodig.
Hier een link naar ACT Rotterdam, maar er zijn er meer door het hele land:
http://tinyurl.com/cdlndql

madelief

madelief

15-07-2012 om 11:48

Buurtbemiddeling

Hier in Velsen kennen we het fenomeen buurtbemiddeling. Dit zijn vrijwilligers die een sociale achtergrond hebben meestal. ( bv mijn schoonvader was maatschappelijkwerker). Deze kun je inschakelen en zij gaan met alle betrokkenen praten. Zij weten ook de goede paden te bewandelen. Wellicht kent jou gemeente ook zoiets?
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Nog een buurvrouw

Nog een buurvrouw

15-07-2012 om 13:11

Doen

Het is een grensoverschrijding. Hier zo'n buurvrouw die ons nu 3 jaar 'treitert'. Niet omdat zij normaal is. Hadden we nu maar veel eerder aan de bel getrokken want de laatste tijd zoekt zij andere manieren om te ventileren. Onze kinderen durven niet onbekommerd buiten te spelen. Het is echt een fikse grensoverschrijding. Grensoverschrijdingen komen nooit in hun eentje.

Tirza G.

Tirza G.

15-07-2012 om 16:56

Mijn zus

is zo. Die kan volkomen uit haar plaat gaan tegen mensen, omdat ze kortsluiting heeft in haar hoofd - af en toe. Een soort system overload, gecombineerd met slecht slapen en een blaffende hond of gillend kind (ofzoiets) en ze gaat door het lint. Tja. Ze dóet niks, ze gebruikt geen geweld, heeft geen wapens, zit vaak en veel binnen met de gordijnen dicht, veroorzaakt geen ongedierte of geluidsoverlast - ze heeft alleen een enorm lage prikkeltolerantie.
In de gemeenschap waar ze woont wordt ze gewoon geaccepteerd, iedereen weet dat ze 'een beetje vreemd' is (ze schuifelt ook mompelend over straat en praat tegen de producten bij de supermarkt enzo). Tja, weet je, ik snap dat het niet leuk is om een scheldkanonnade over je heen te krijgen maar het gaat niet over jou persoonlijk. Ze doet het tegen een ander net zo goed. Vergelijk het met een hond die blaffend op je af komt rennen in het bos; die 'doet' ook niks.

Tirza

Tja

't Kan natuurlijk heel goed, dat het iemand is à la Tirza's zus. Maar dat weet je niet, voor hetzelfde geld is het iemand die echt hulp nodig heeft (zie voorbeeld Mea) en de tientallen voorbeelden die ik via mijn werk en persoonlijk heb gezien. Als je het ergens meldt (Ggz, ACT-team, crisisdienst of hoe het ook maar heet in je woonplaats) heb je in elk geval een kans dat iemand iets voor haar kan doen. En als dat niet nodig blijkt, houden ze daar heus heel gauw mee op ;-)

kastanjet

kastanjet

15-07-2012 om 19:01

Bij ons in het dorp

woont een vrouw die in haar menopauze een ernstige vorm van Gilles de la Tourette heeft ontwikkeld. Ze schreeuwt en scheldt de hele dag. Springt voor je fiets en geeft je de volle laag. Je schrikt je elke keer een ongeluk maar ze doet geen vlieg kwaad. Toch zijn veel mensen bang voor haar...

Margriet*

Margriet*

15-07-2012 om 20:43

Navragen bij anderen

of zij ook overlast hebben van deze buurvrouw (dat jij je niet op je gemak voelt in je eigen buurt en met twee kleine kinderen is niet goed) en dan gezamelijk melding maken naar de wbv. En afhankelijk van reactie van hen én ontwikkelingen bij de buurvrouw (neemt het toe bijv) verdere stappen ondernemen richting crisisteam of ander genoemde teams. In eerste instantie is het je buurvrouw dus hoor je in de lijn op te lossen vind ik. Je hebt burenoverlast.

oregano

oregano

15-07-2012 om 20:48

Bemoeizorg

als je even googled op OGGz dan zie waar bij jou in de buurt deze is. Ik zou het zeker daar melden, daar kunnen ze eea verder uitzoeken , bv of deze dame al ergens in zorg is of niet en of er iets moet gebeuren. Ook de buurtagent zit vaak in dit overleg (bij ons wel).
Vervelende situatie hoor, succes!
Groeten oregano

Clo

Clo

16-07-2012 om 12:38

Hier ook

Een buurvrouw met een alcoholprobleem. Daar komt veel geluidsoverlast uit voort, waarover wij (eerst vriendelijk, vervolgens via wbv) hebben geklaagd. Daardoor is zij erg boos op ons geworden en scheldt. Dat is al gebeurd midden in de nacht, terwijl wij in bed lagen, en het is ook al gebeurd tegen de kinderen en tegen bezoek. Ook scheldt haar bezoek ons uit. Wbv onderneemt weinig actie en doet daar ook nog lang over. De buurvrouw kan namelijk wel net normaal en dan ook zielig genoeg doen om zo een hand boven haar hoofd te krijgen. Binnenkort hopelijk buurtbemiddeling....
Zoiets is niet leuk hoor. Ook als iemand er zelf niets aan kan doen: je woongenot en gevoel van veiligheid komen erg tekort en dan vraag ik me af waarom andermans problemen op zo'n manier voor mijn rekening moeten komen...

Leren omgaan

Als ik je verhaal goed lees, is het zo dat je je op zich geen zorgen maakt over je buurvrouw. Ze redt zich blijkbaar goed. Ook ben je niet direct bang dat ze je kinderen daadwerkelijk iets aan zal doen.
Jouw angst of onrust zit vooral in het feit dat ze schreeuwt en tekeergaat. En je bent (terecht) bezorgd dat ze haar schreeuwpartijen tegen je kinderen richt.
Eerlijk gezegd zou ik me in jouw situatie richten op het leren omgaan van je kinderen met je buurvrouw. Loop niet weg als ze begint te schreeuwen, maar loop rustig verder. Een beetje zoals je met een "enge hond" zou doen zeg maar. Thuis kun je er met je kinderen over praten, vragen of ze geschrokken zijn en het een beetje proberen uit te leggen. Grote kans dat ze er vanzelf aan zullen wennen.
In onze straat hadden we weliswaar geen psychisch gestoorde buurvrouw, maar wel een zwaar gehandicapt buurmeisje dat zonder enige aanleiding kon gaan schreeuwen. We zijn haar nooit uit de weg gegaan en onze kinderen hebben ook gewoon op straat gespeeld als zij er ook was. Ik hield het wel extra in de gaten (dit meisje kon ook fysiek uithalen!!), maar het wende wel.
[email protected]

Eens met [email protected]

als je inschat dat ze niet fysiek wordt tegen jou of je kinderen dan zou ik ook wat uitleg geven aan de kinderen.

Mijn oudste is 9 jaar en snapt redelijk goed welke mensen 'een beetje in de war' zijn. Dit heb ik al redelijk vroeg aan haar verteld. Hier in de wijk heb ik nog geen 'schreeuwende' of 'onvoorspelbare' mensen gespot, er is een buurtgenoot die wat te veel drinkt en dan wat vervelends schreeuwt maar die woont niet in onze straat en is dus makkelijk te vermijden.

Sterkte hoor, leuk is anders !!

Buurvrouw

Buurvrouw

16-07-2012 om 16:58

[email protected] en verdere reactie

Je slaat de spijker op zn kop. Afgezien van de scheldpartijen denk ik niet dat ze echt agressief is. Hoewel ik het moeilijk vind ivm de kinderen, vooral de oudste zal er erg van schrikken denk ik, wil ik eigenlijk geen actie ondernemen. Ik was vooral verbaasd dat een andere buurvrouw geklaagd heeft bij de wbv, want wat moet die ermee? Dit was wel aanleiding voor man en mij om na te denken of wij er iets mee willen en zo ja wat dan. Ik denk dat ik eens ga informeren of ze in ieder geval bekend is bij de hulpverlening. Verder inderdaad uitleggen aan de kindjes, voor zover dat gaat op deze leeftijd.
Bedankt voor de reacties,
Buurvrouw

Clo

Clo

16-07-2012 om 17:27

Buurvrouw

Wanneer iemand die overlast veroorzaakt huurder is van een wbv, kunnen buren wel klagen bij de wbv, omdat de overlast als gebrek aan de woning kan worden gezien. De wbv op zijn beurt is dan weer op de hoogte van eventuele wegen te bewandelen naar een oplossing, zoals buurtbemiddeling en hulpverlening. Dat kan (zo is in ieder geval de bedoeling) dan voor alle partijen goed uitpakken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.