Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Raar feest ameland?

Ik hoorde vandaag zo`n raar verhaal, misschien is er hier iemand die mij er meer over kan vertellen.

Een oudere dame die ik ken heeft sinds kort een huisje op Ameland. Nu is ze daar afgelopen maandag heengegaan samen met een vriendin. Omdat ze maar heel kort verblijven, besluiten ze om geen eten te koken. Ze stappen in de auto en rijden naar een dorpje om wat te gaan eten in een restaurantje. Helaas zien ze dat het restaurantje waar ze willen eten, dicht is. Het valt ze ook op dat het heel stil is overal, geen mens te bekennen. Ze zien drie heel gek verkleede mannen met stokken staan, dus deze dames denken, goh wat leuk een verkleedfeestje ofzo. Ze draait haar raampje open, om aan hun te vragen of er iets bijzonders is? En of hun ook weten waar ze terecht kunnen voor een hapje eten. De mannen beginnen flink te schreeuwen/schelden, rot op etc en slaan heftig op de auto met hun stokken. De mannen schreeuwen dat het verboden is voor vrouwen om buiten te komen in de avond, dat iedereen dat weet! De vrouw die achter het stuur zit, geeft aan dat ze van niets weten, maar dat ze wel weg zullen gaan en of ze dan even kan keren met de auto. Haar vriendin die naast haar zit, raakt behoorlijk in paniek van dit hele gebeuren. De mannen zijn niet voor rede vatbaar, en slaan er hevig op los. De vrouw die achter het stuur zit, is vervolgens met moeite (donker en mist) achteruit gereden en zo zijn de vrouwen terug gegaan naar hun huisje. Volgens haar heeft ze geen schade aan de auto, volgens haar vriendin zaten er doeken om de stokken. Maar ik vind het zo`n absurd verhaal! Het schijnt daar dus een heel gebruikelijke traditie te zijn. En iedereen hoort hierover geïnformeerd te worden, doormiddel van een flyer die je op de boot ontvangt. Deze oudere vrouwen wisten dus van niks, en hebben echt de schrik van hun leven gehad.

Zo bizar, dat je dit als oudere vrouw nou nog mee moet maken. Die mannen moesten zich doodschamen!

Maar goed, ik ben dus benieuwd of er iemand is die mij er meer over kan vertellen. Pff, ben er nog steeds boos over. Deze vrouw is al op zoveel plekken in de wereld geweest, besluit het op haar oude dag maar wat rustiger aan te doen, heb je dit.

Ik hoop dat ik het een beetje heb kunnen samenvatten.

Groet,
Olijvje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sancy

Sancy

10-12-2010 om 15:44

Klopt

'Sunneklazen op Ameland

De waardige bisschopfiguur die wij over het algemeen als Sinterklaas beschouwen, heeft vele bonte mededingers met ongeveer dezelfde naam, maar met andere, soms demonische verschijningsvormen en schokkende gewoontes.

Niemand weet hoelang deze gewoonte al bestaat, maar op Ameland gaan in Hollum op 4 en 5 december zodra het begint te schemeren, de 'banevegers' rond en 'vegen de straten leeg' met een bezem. Ze zijn gekleed in witte gewaden en ze dragen vaak een wit doek als masker. Deze demonische figuren jagen vrouwen, kinderen en jongeren onder de achttien naar huis. Als de 'banevegers' ze later nog in het donker op straat aantreffen, dan worden ze zonder pardon afgerammeld. Dat gebeurt met de versierde stok die deze sinterklazen, naast een koehoorn, bij zich dragen. De mannen zijn onherkenbaar vermomd, ze loeien en grommen tegen elkaar en voelen door middel van een handdruk of er ook 'ondermaatse', te jonge sinterklazen tussen zitten. Wordt er één ontdekt, dan waarschuwen de rechtmatige 'klaasomes' elkaar door op de hoorns te blazen. Ze verzamelen zich dan rond de boosdoener. Valt hij inderdaad door de mand, dan is de straf niet mals. Meestal wordt hij, net als de vrouwen die de 'banevegers' tarten, hard geslagen of in een gierput gegooid. Tussen half acht en acht uur is de straatban even opgeheven om de vrouwen de gelegenheid te geven naar de 'goed-in'-huizen te gaan, waar ze zich verzamelen om de komst van de 'klaasomes' af te wachten. Die komen dan binnen en gebruiken de stok om aan te geven wat ze van een door hen uitgenodigde vrouw verwachten: wordt de stok horizontaal gehouden, dan moet zij eroverheen springen. Slaat de stok voor haar voeten, dan moet de vrouw dansen. De bont geklede en volkomen onherkenbare mannen rusten graag even uit op de schoot van een vrouw of meisje. De deelnemers zijn "weken van tevoren met hun pak bezig en het is de kunst om die avond onherkenbaar te blijven. Omdat in de gemeenschap van Hollum over Sun-neklaas niet gepraat wordt en er geen concessies worden gedaan aan de moderne tijd, heeft het de oorspronkelijke woestheid en geheimzinnigheid behouden."
van: http://www.beleven.org/feest/sinterklaas

Sunneklaas

Google maar even op Sunneklaas. Is blijkbaar iets groots op de waddeneilanden en vooral op Ameland.
En als ik het goed begrijp vooral voor de mannen.
( Las ergens, toeristen zijn 363 dagen per jaar welkom, maar deze 2 niet, kleine en grote Sunneklaas)
Heel apart!

Olijvje

Olijvje

10-12-2010 om 15:52 Topicstarter

Oké

Bedankt Sancy, voor je heldere uitleg, het bestaat dus echt. Ze weet nu in elk geval dat ze de dagen rond Sinterklaas niet op Ameland moet zijn.

Nou ja, misschien ligt het aan mij hoor, maar ik vind het toch echt bizar en asociaal! Ik kan me niet voorstellen dat mijn man zoiets zou doen.

Groet,
Olijvje

Olijvje

Olijvje

10-12-2010 om 15:56 Topicstarter

Avalon

Ook bedankt natuurlijk, ik had je berichtje nog niet gezien. Ik zal idd eens googlen op Sunneklaas.

Heel apart idd.

koentje

koentje

11-12-2010 om 00:20

Belachelijk

dat zoiets toegestaan wordt. Dat is toch gewoon een regelrechte aanval!
Ik vind dat als zo'n huisje verhuurd wordt mensen ook op de hoogte gebracht moeten worden. maar eerder nog vind ik dat dit gewoon nbiet mag!

amk

amk

11-12-2010 om 13:26

Traditie

het is een oude traditie, en er zijn nu nauwelijks toeristen op de eilanden. Je krijgt op de boot ook een folder. Die hebben de dames blijkbaar niet gehad.
Maar volgens mij hebben alle waddeneilanden dergelijke feesten die afwijken van het vaste land.

Maylise

Maylise

11-12-2010 om 15:50

Inderdaad belachelijk

Dit klinkt wel als een heel vrouw onvriendelijk gebeuren. Sommige (uitwassen van) feesten mogen rustig in de tijd blijven waar ze vandaan komen.

Maylise

Olijvje

Olijvje

13-12-2010 om 11:08 Topicstarter

Tja bizar

Ik blijf het maar een bizar gebeuren vinden, blijkbaar mag/kan dit dus zomaar. Deze twee oudere dames wisten dus gewoon van niks, en hebben de schrik van hun leven gehad. Ze waren echt niet uit op een relletje

Nou ja, ze weten nu dat ze niet naar hun huisje moeten gaan rond die tijd. Ach, ik vind het gewoon zo sneu voor deze dames. Als ik eraan denk, spookt steeds de zin, `het zou verboden moeten worden` door mijn hoofd.

Allen bedankt voor jullie informatie.

Groet,
Olijvje

Ach

Ik heb het verhaal van deze Sunnekloas-traditie toevallig vorig jaar gelezen toen we in de voorjaarsvakantie in een vakantiehuisje zaten op Ameland. Sneu voor die dames, maar ik vind het eigenlijk wel leuk dat zulke tradities voortleven, er is al zoveel eenheidsworst.

Chris

Olijvje

Olijvje

13-12-2010 om 12:01 Topicstarter

Jaha

Dat ze zo`n feestje/traditie hebben en in ere willen houden moeten ze helemaal zelf weten, als ze dat leuk vinden. Maar dat hadden deze drie volwasssen mannen toch ook op een normale manier kunnen zeggen tegen deze twee oudere niet wetende dames? Zo van, goh, kennelijk bent u niet op de hoogte, maar zo en zo is het geval, wilt u nu weer gauw naar uw huisje gaan, want het verboden om u nu op straat te vertonen. Zoals ik al zei, ze waren echt niet uit op een relletje. Nu ze wel op de hoogte zijn, zullen ze zich ook echt niet meer vertonen op straat rond deze tijd. En het ging er toch best heftig aan toe, schelden/schreeuwen en met z`n drieen slaan op de auto met stokken. Ze gaven niet eens de mogelijkheid om de auto even te keren, waardoor ze bijna achteruit tegen een boom aanreden, in het donker en in de mist. Wat een lol als volwassen kerels om deze twee oudere dames zo`n angst aan te jagen. En nee, voor zover ik weet is er niks kapot. Vraag me af of de mannen daar rekening mee hebben gehouden...

En wat betreft het verdiepen, de dame heeft heel veel folders en info in haar (pas gekochte) huisje. Toen ze na dit gebeuren terug kwamen, heeft ze nogmaals al die info doorgenomen maar niks kunnen ontdekken. De volgende morgen heeft ze er in de plaatselijke supermarkt naar geïnformeerd. En pas toen wisten de dames van het bestaan van Sunneklaas.

En ik zeg ook helemaal niet dat ze het Sunneklaas moet afschaffen? Maar ik ben wel van mening dat ze zich niet zo hadden hoeven te laten gaan. Het gaat hier om twee dames van rond 75 jaar!

Groet,
Olijvje

fladder

fladder

13-12-2010 om 12:19

Sunderklaas

Ik ken dit als Sunderklaas, heb er wel eens van gehoord, wist niet dat het nog actief was. Blijkbaar wel...? In dat geval zouden mensen die huisjes verhuren, pensions/hotels runnen en zo hun gasten moeten inlichten: "Dan is het Sunderklaas, en dat is niet bepaald een moment dat je daar als toerist moet zijn".

Ik gun ze hun folklore. De andere ruim 360 dagen per jaar is Ameland altijd open voor toeristen. Maar wees wel duidelijk over dit soort feestjes tegen de toeristen!

Gallifrey

Gallifrey

13-12-2010 om 13:15

Aangifte doen?

Iemand zegt: het moest verboden worden. Maar dit ís toch gewoon verboden. Je mag toch niet iemand uitschelden en op de auto slaan. Kom op zeg, traditie of niet, dit kan echt niet.
Ik kan me ook niet voorstellen dat dit de bedoeling is. Het lijkt meer op een aantal jongeren met teveel alcohol op. Als het echt zo gegaan is dan zou ik aangifte doen.
Stel je eens voor, als gedachten-oefening, dat dit in een moslimland zou gebeuren. Vrouwen mogen op een bepaalde dag niet naar buiten, en als ze dat toch doen worden ze geslagen. Zouden wij het dan een leuke traditie vinden? Iets wat met een beetje communicatie en een foldertje opgelost moet worden?

Olijvje

Olijvje

13-12-2010 om 13:37 Topicstarter

Gallifrey

Wat betreft aangifte, toen ik het hele verhaal hoorde van haar was dat ook het eerste wat ik zei. Maar de dame in kwestie gaf aan dat niet te willen, omdat ze graag nog wat langer wil genieten van haar vakantiehuisje op Ameland, en absoluut geen zin heeft in gedoe.

Het schijnt trouwens in Hollum ook nog het meeste te leven, in de andere dorpen vieren ze het ook, maar dan op een ietwat nettere manier. En helaas waren zij in Hollum.

Ze gaf wel aan dat ze van een van de mannen het gezicht gezien heeft, en deze ook nooit meer zal vergeten. Mochten ze elkaar toevallig in de toekomst treffen, bijvoorbeeld in de supermarkt, dan was ze wel van plan om hem hierop aan te spreken.

Groet,
Olijvje

Gallifrey

Gallifrey

13-12-2010 om 13:43

Olijvje

Ik kan me voorstellen dat je liever geen aangifte doet als je ergens net woont. Maar ik blijf het wel echt schandalig vinden.
Ook vind ik het vreemd dat het blijkbaar goed gevonden wordt dat je dan beter niet naar Ameland kunt gaan as toerist. Hoezo? Wat zouden we ervan vinden als je een aantal dagen Limburg niet in mag. Of als alle Fransen zeggen dat ze de maand april vrij willen en dat toeristen dan niet welkom zijn. Kom op zeg. Als ik op één van die dagen naar Ameland wil en daar een avondwandeling wil maken dan wil ik niet uitgescholden worden.
Ik vind het echt sneu voor deze dames. Het had nog veel vervelender af kunnen lopen. En wat dan?

fuut

fuut

13-12-2010 om 14:06

Weer wat geleerd

Ik heb met interesse jouw bericht gelezen, Olijvje. Hierna meteen even gegoogeld. Ik wist niet wat ik las. Het deed mij een beetje denken aan amerikaanse griezelfilms (onwetende buitenstaanders komen per ongeluk in afgesloten gemeenschap met rare, oude gebruiken terecht, enz..). Vind het wel fascinerend dat zulke tradities nog bestaan in het moderne Nederland.

koentje

koentje

13-12-2010 om 15:03

Niets kapot?

`hun vertrouwen in de mensen is kapot!!!

Maylise

Maylise

13-12-2010 om 15:04

Aangifte

Ik had zeker aangifte gedaan. Juist omdat het alleen om vrouwen gaat is het dus gender discriminatie. Een hate crime dus want het is alleen tegen vrouwen gericht. Wat deze mannen deden was volstrekt niet legaal. In het kader van een feestje/traditie mensen in de openbare ruimte intimideren en hinderen mag niet. Nog afgezien van verbaal en lichamelijk geweld.

Maylise

Ik ben het volledig met fladder eens

Voorlichting had wonderen gedaan. Ik kende het verschijnsel Sunderum op Terschelling wel. Dat er op Ameland ook zoiets was, wist ik nog niet. En ik kan me nogal voorstellen dat die Sunneklaasmannen in het vuur van het spel zich nogal hebben laten gaan. Misschien was er inderdaad alcohol in het spel. Maar het gaat echt te ver om zo'n stuk folklore maar even af te schaffen.
Stel dat je een paar dagen per jaar Limburg niet in kunt? Nou, dan kan ik er niet in. In Leiden mogen ze ook wittebrood en haring eten van mij

amk

amk

13-12-2010 om 17:37

Dat is toch al zo

het halve zuiden is 3 dagen afgesloten wegens Carnaval, dat kent ook excessen.
Leids ontzet, Alkmaar heeft ook zo iets, moet dat dan ook allemaal afgeschaft worden tot 1 eenheidsworst.
Lekker saai zeg.

Maxime.M

Maxime.M

13-12-2010 om 17:58

Raar

Die mannen moeten uit de reactie van de dames kunnen hebben opgemaakt dat ze echt niet wisten wat er aan de hand was. En inderdaad hadden ze het dan toch even kunnen uitleggen, en ze daarna gekscherend naar huis kunnen "sturen" Nu is het wel heel onaardig, kan me haast niet voorstellen dat iemand daar lol aan beleeft. (wel als de andere partij op de hoogte is, en er een spelletje van maakt zeg maar) maar dit was overduidelijk niet aan de hand. En dan ook nog 75+ dames, dan spoor je toch niet om die de stuipen op het lijf te jagen, straks blijven ze erin.... bah

Tinus_p

Tinus_p

13-12-2010 om 20:15

Aangifte gaat niet werken

Maylise:
"Ik had zeker aangifte gedaan."
Aangifte is wel zo ongeveer het domste wat je kunt doen. Olijvje's kennis woont namelijk op dat eiland, en de beste manier om jezelf als buitenstaander onmogelijk te maken in zo'n gesloten gemeenschap is aangifte doen.
Dat neemt niet weg, dat ze eens met de plaatselijke politie zou kunnen praten, maar dan niet in termen van aangifte, maar meer in termen van 'wat mij nou is overkomen'. Wie weet rolt daar nog een nuttige tip uit, of wordt er achter de schermen nog eens iemand op aangesproken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.