Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

speeltoestel naar ontwikkelingsland?

Hoi wij hebben op de basisschool waar ik werk een gebruikt speeltoestel over. Het schoolplein krijgt een wat andere invulling.

Weet iemand een organisatie die meubels (en wellicht zo'n speeltoestel) naar ontwikkelingslanden vervoert?

Tot nu toe vind ik het nog niet op internet, dus ik dacht ik probeer het hier even!


Vera*

Vera*

11-11-2014 om 09:36

Scholen

Ik weet van onder andere een basisschool hier die een kleuterschool in Kenia heeft geadopteerd en dat daar geld en spullen naar toe gaan.
Zou dat bij jou in de regio ook niet zo kunnen zijn?

Geerke

Geerke

11-11-2014 om 09:48 Topicstarter

vera

Ja ik zoek daar idd naar. En heb al Stichting Townships S.A. gemaild, zij doen wel dat soort dingen volgens hun website.

Lokaal

Het vervoer van een speeltoestel naar de andere kant van de wereld is ontzettend duur. Verkoop dat ding hier en doneer het geld aan een organisatie die ter plekke scholen helpt, en dan wel op zo'n manier dat de lokale economie er ook nog profijt van heeft, bijvoorbeeld omdat de plaatselijke timmerman de opdracht krijgt om een speeltoestel of schoolbankjes te bouwen.

skik

Geerke

Geerke

11-11-2014 om 11:03 Topicstarter

hm ja

Dat is misschien wel het beste, Skik!!
Die organisatie is er wel, de Vliegende Meubelmakers!

Tijgeroog

Tijgeroog

11-11-2014 om 11:12

Oh!

Het idee van skik vind ik goed! Misschien dat er dan wel geld is om bij meerdere scholen een speeltoestel te bouwen. En ik ben altijd voor het stimuleren van de lokale economie.

Geerke

Onze basisschool is juist op zoek naar een speeltoestel. Kun je vertellen om wat voor toestel het gaat, hoe groot het is, en wat jullie er voor willen hebben?

Geerke

Geerke

15-11-2014 om 17:38 Topicstarter

fenix

Het speeltoestel is oud en gebruikt, heeft echt even een goede opknapbeurt nodig. Ik weet niet of je daar de mogelijkheden voor hebt. Trapje naar het speelhuisje bijvoorbeeld, is stuk. Wij gaan ons speelplein anders invullen, er komen andere speeldingen, dus geld in het opknappen steken is het voor ons niet waard.

Verder kost-ie niks. Hij wordt er door ouders van onze school uitgehaald. Daarna kun je 'm zo ophalen.

Het zijn twee kleine speelhuisjes met een soort wiebelbrug ertussen. Aan het ene huisje zit een glijbaantje.
Ik heb gezocht naar een foto op onze website maar daar staat er geen. De school staat in Heemskerk.

Geerke

Helaas, de directie vind het geen goed idee. Om gedoe met garanties en verzekeringen te voorkomen willen ze iets nieuws.

Toch bedankt voor je info!

Geerke

Geerke

16-11-2014 om 18:02 Topicstarter

hey fenix

Snap ik, 't was te proberen
Ik heb nu een telefoonnummer van iemand die regelmatig met halfgevulde containers voor Suriname of Afrika zit. Dat ga ik proberen.

Adinde

Adinde

16-11-2014 om 19:38

ouwe troep

Dus het toestel moet opgeknapt worden omdat het oud en zelfs gedeeltelijk stuk is, en jij denkt dat de 'arme kindjes in Afrika' op ouwe troep van ons zitten te wachten? Jullie geven het mee, zij krijgen afgedankte spullen waarvan zelfs de trap kapot is, maar jij kunt je weer op je borst slaan want jij doet echt veel aan ontwikkelingshulp.
Geen goed idee. Als t oud en kapot is en niet meer geschikt voor kinderen in Nederland, dan is het ook niet geschikt voor kinderen in andere landen en gooi je het weg.

Angela67

Angela67

16-11-2014 om 20:10

Adinde

Adinde,
wat ik me kan voorstellen is dat ambachtslieden goedkoper werken in ontwikkelingslanden dus dat het goedkoper zal zijn om het daar te laten repareren. Het is dan wel weer typisch jouw vooroordeel dat men dat daar niet zou kunnen of doen.
Dus be careful wat voor oordeel je over Geerke velt
gr Angela

ijsvogeltje

ijsvogeltje

16-11-2014 om 20:40

ik zou het niet versturen

Ik ben niet zo'n voorstander van het verschepen van overbodige spullen naar ontwikkelingslanden. De kosten voor transport staan vaak in geen verhouding tot de waarde van de spullen. Daarnaast blijkt vaak dat het - hoe goed ook bedoeld - juist niet zo goed uitpakt. Het nut wordt er niet van in gezien, het wordt niet begrepen of gewaardeerd en als het eenmaal stuk is, gebeurt er niets meer mee. Daar zijn talrijke voorbeelden van: apparaten in ziekenhuizen, machines in fabrieken etc.
Spullen naar Afrika sturen past niet in de huidige opvattingen over ontwikkelingssamenwerking. Inmiddels weten we dat het geven van spullen amper iets oplevert. Mensen worden er passief van. Je moet mensen geen vis geven, maar ervoor zorgen dat ze zelf kunnen vissen.

weet je

hoeveel witgoed, technische materialen en andere ijzerwaren liggen te roesten in instellingen en op kades in de 'derde wereld'?

Staat te roesten

http://www.npo.nl/andere-tijden/20-01-2013/NPS_1218656

Vanaf minuut 20.00 waar 80 kisten techniek en tractors verstuurd door het Vietnamcommittee, in een rijstveld staan te roesten.

Ook nog beelden van Pronk.
En mooi de dilemma's maar ook de verdiensten van hulp in beeld gebracht aan de hand van de hulp door Nederlandse vrijwilligers aan Vietnam na de oorlog in Vietnam.

Adinde

Adinde

16-11-2014 om 22:13

Angela

Als die goedkope timmermannen het kunnen repareren, kunnen ze zelf ook wel zo'n toestel bouwen. Hoeven ze niet de oude, kapotte spullen van ons.

Angela67

Angela67

16-11-2014 om 22:20

adinde

da's inderdaad waar. Maar dan vind ik nog steeds jouw opmerking over willens en wetens kapotte spullen sturen omdat je hen geen gerepareerd spul zou gunnen en je Hollandse kindjes wel, erg fout want dat is wel ontzettend hineininterpretieren zullen we maar zeggen.
gr Angela

Adinde

Adinde

16-11-2014 om 22:59

Ja maar Angela

Laat ik het wat algemenr trekken want ik wil niet Geerke (blijven) aanvallen.
Mensen die spullen naar Afrika sturen, sturen afgedankte spullen. Daar val ik dus over. Dat ze afdankertjes krijgen en de Nederlandse kinderen nieuwe spullen.
Geerke stuurt niet 'willens en wetens' kapotte spullen, ze heeft een doel bedacht voor iets dat afgeschreven wordt op haar school, maar eigenlijk nog wel bruikbaar is. Dus sturen we dat maar naar die arme kindjes.
Maar mensen komen niet op het idee om iets nieuws te kopen en dat met dure verzendkosten naar Afrika te sturen. Het zijn altijd afdankertjes. Terwijl er grondstoffen en werkkrachten genoeg zijn in Afrikaanse landen om zelf de spullen te maken. En dat is mijn punt, maar IJsvogeltje verwoordt het beter.

Geerke, ik zou een speeltuinvereniging benaderen

Zie titel. Ik zou speeltuinverenigingen in de omtrek benaderen en vragen of die belangstelling hebben. Nou weet ik niet precies wat er allemaal aan speelgelegenheden in de omgeving zit, maar ik weet wel van speeltuin De Veilige Haven in IJmuiden en er zit een speeltuin in Sanpoort Noord, maar ongetwijfeld zijn er meer. Die hebben misschien belangstelling, en mankracht om het ding op te knappen.

Misschien een stukje in het plaatselijke blaadje met een foto erbij?

Groeten,

Temet

Geerke

Geerke

18-11-2014 om 16:40 Topicstarter

niet

Het gaat niet gebeuren. Het idee kwam alleen maar op, omdat je het gewoon niet zomaar wilt weggooien. Dat is het (en niet meer en niet minder). Het toestel is niet afgekeurd. Maar we vinden het uiteindelijk toch te oud voor transport (afgezien van het geregel).

Dus het was niet, Adinde, omdat we ons zo graag op de borst willen slaan - jammer van je toon vind ik.

Bedankt voor het meedenken!

Adinde

Adinde

18-11-2014 om 16:54

nou Geerke

Dat is het dus wel, want als jij van je oude speeltoestel af wil, dan had je een berichtje kunnen schrijven met de vraag of hier nog iemand was die zo'n toestel zou willen. En dat ie een klein beetje opgeknapt moet worden, maar dat hij verder prima is. Zelf ophalen in H.

Nee, jij vraagt of iemand weet hoe je dat ding naar een ontwikkelingsland kunt sturen. Een ontwikkelingsland is een land met zielige mensjes die oude spulletjes uit het rijke westen aangevoerd krijgen. Maar daar meestal helemaal niet op zitten te wachten.

En als je weleens in een Afrikaans land zou zijn geweest als Kenia of Ghana, dan zou je weten dat het helemaal geen zielige mensjes zijn, maar gewone mensen met banen en gezinnen. Na 60 a 70 jaar ontwikkelingshulp zou dat eens moeten veranderen. Gelukkig staan er de laatste tijd steeds meer berichten in de krant over de noodzaak dat wij onze zienswijze over de voormalige derde wereld eens moeten aanpassen. Zie ook de berichten over dat vreselijke pubertoerisme die na hun middelbare schooltijd "goed werk" in Afrika gaan doen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-11-2014 om 19:28

Jeetje Adinde

Wat een nare toon lees ik in jouw bericht zeg!

Adinde

De gedachtengang kan ook geweest zijn: we hebben een speeltoestel over, daar willen we iemand blij mee maken, in Afrika hebben ze dat misschien nog harder nodig dan in Nederland. Ik weet niet of je al langer op dit forum komt, maar ik ken weinig oprecht liefdevollere en onbaatzuchtige mensen dan Geerke, dus van borstklopperij kan je haar niet beschuldigen.

skik

Geerke

Geerke

18-11-2014 om 23:29 Topicstarter

maakt niet uit

Maakt niet uit, Adinde, je kent me niet, anders zou je weten dat ik zo niet ben.

Babs

Babs

19-11-2014 om 11:42

Zelf

Ben je zelf wel eens in Malawi, Zimbabwe, Zuid Afrika geweest? Enig idee hoe alles daar aan het verpauperen is omdat er 1. geen kennis is, 2. geen geld is en 3. geen motivatie of zin is en veel mensen toch ietwat lui zijn? Moet je om die laatste groep dan niets meer sturen?
Sneren en slaan is a way of life voor sommigen onder ons is dat het enige dat ze goed af gaat. Ook naar andermans kinderen. Hoop dat de jouwe je niet teleurstellen door ontwikkelingswerk te willen doen.

Mijntje

Mijntje

19-11-2014 om 12:05

snap

Ik snap het wel dat Geerke zocht naar mogelijkheden het naar ontwikkelingslanden te sturen. Ik zou het ook zonde vinden dat het bij het grof vuil terecht komt, terwijl er nog goed (en veilig) mee gespeeld kan worden.
De organisaties die dat doen kunnen zelf wel beoordelen of het nog de moeite waard is om te verschepen, of dat er beter een andere bestemming aan kan worden gegeven.

Kijk Adinde, Geerke kan er in haar eentje ook niks aan doen dat ontwikkelingsgeld niet goed besteed wordt. Dat was de kwestie ook helemaal niet.

Nur

Nur

19-11-2014 om 15:20

Nou Babs

Zonder Geerke's ongetwijfeld zeer goede bedoelingen in twijfel te trekken heeft Adinde wel een punt. Veel hulp die geboden wordt sluit niet aan op wat er ter plaatse nodig is en veel ontwikkelingshulp heeft een zeer neo-kolonialistische nasmaak. Jouw berichtje heeft dat overigens ook.
Mensen in Afrika zijn volgens jouw berichtje niet alleen arm maar ze weten ook niks, ze hebben niks en ze zijn ook nog eens lui.
Ik ken pretendeer niet geheel Afrika te kennen aangezien Afrika bestaat uit meer dan 50 verschillende landen met elk een eigen cultuur, economie en sociale structuur. Dus ik ga daar verder niks over zeggen. Maar wat ik kan zeggen van de landen die ik wel ken is dat daar ook meer dan genoeg (zelf)kennis aanwezig is en meer dan genoeg bereidheid om zelf aan ontwikkeling te doen. Afrika is daarnaast bijzonder rijk in allerlei grondstoffen.

Wat betreft tieners, jongeren en ouderen die ontwikkelingswerk gaan doen heeft Adinde ook een belangrijk punt. Het grootste deel van die projecten voegt absoluut niks toe en is alleen zinnig voor de deelnemers die het gevoel hebben dat ze iets goeds hebben gedaan alsmede voor de organisatie die hun zakken vult hiermee. Sommige projecten kunnen zelfs schadelijk zijn zoals bijvoorbeeld veel projecten met (wees)kinderen. Die hebben zeer grote aantrekkingskracht op westerlingen maar doen vaak meer kwaad dan goed voor de kinderen.

Adinde

Adinde

19-11-2014 om 15:24

al jaren

Ik kom al jaaaaren op het forum en ken inderdaad Geerke niet persoonlijk, maar weet wel heel veel over haar door wat ze hier schrijft. Heb ook haar nare periode gevolgd. Dus mijn idee over Geerke is dat het een heel lieve vrouw is, dat moet ook haast wel gezien haar beroep.

Maar op dit puntje stoorde het me gewoon een beetje. En ja, ik ben lang in Afrika geweest, 17 jaar namelijk, mijn ouders hebben daar gewerkt, en niet als ontwikkelingswerker of als expat.

En ik ben heel blij met de kritische stemmen die nu langzaamaan opkomen over het ontwikkelingsbeleid van de afgelopen 60 jaar. Spullen sturen en weeshuizen bouwen in steden die daar niet op zitten te wachten is niet de manier.

Geerke

Geerke

19-11-2014 om 16:52 Topicstarter

over ontwikkelingswerk

Maar er worden ook vacatures uitgeschreven vanuit ontwikkelingslanden. Ik ken iemand die twee jaar in Afrika gewerkt heeft met haar partner, omdat ze daar iemand zochten voor een coordinerende functie in de weeshuizen, en iemand die de kinderen die zonder ouders in de townships woonden, begeleidde en aktiviteiten ging opzetten. Ze hebben dat gedaan, tevens lokale mensen daar geholpen met hoe je zulke dingen regelt en organiseert(tja, toch kennis) en na twee jaar gingen ze weg en nam een lokale groep het helemaal over. Zulke vacatures zijn er gewoon.

Dus lijkt het me dat daar dan toch behoefte aan is? Anders gooi je er toch geen vacature uit?

Nur

Nur

19-11-2014 om 17:02

Geerke

Natuurlijk is er ook werk in ontwikkelingslanden wat bijzonder zinnig is. Natuurlijk zijn er ook kortdurende en langdurende projecten die echt hulp bieden. Kennisoverdracht en delen is ook een goede zaak in veel gevallen. Of bijvoorbeeld artsen die voor enige weken of maanden operaties uit komen voeren bijvoorbeeld.
De projecten waar ik vooral aan denk zijn de projecten die georganiseerd worden voor jongeren (en soms ook ouderen) die vaak enkele weken of maanden duren waarbij de deelnemer flinke kosten mag betalen (zijn vaak commerciƫle organisaties die het organiseren) om een paar weken of maanden vrijwilligerswerk te doen in bijvoorbeeld Afrika. Dat soort projecten voegt 99% van de tijd niks toe. Het gaat niet om gespecialiseerde mensen maar om vaak jonge studenten of scholieren die helemaal zelf nog niks kunnen wat ze daar ook niet kunnen. Het is natuurlijk een enorme kromme gedachte dat een paar 18 jarigen daar wel even de boel gaan regelen. De projecten worden vaak uitgezocht op hoe leuk het is (dieren en kinderen doen het goed) zodat er genoeg interesse is. Daarbij gaat het puur om geld voor de organisatie en het voegt behalve het feel good gevoel bij de deelnemers helemaal niks toe verder.

Babs

Babs

19-11-2014 om 17:48

nou Nur

dan moet je je maar realiseren dat ik genoemde landen heel goed ken en ook wie er in bv Zimbabwe aan het roer staat. Het land is een puinhoop.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.