Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Stille tocht...

Hebben jullie wel eens meegelopen met een stille tocht? Hoe was dat?

Wat betekende het voor de deelnemers? Merkte je naderhand een verschil in de samenleving waar de tocht werd gelopen, hadden mensen het er later nog over, namen ze in de praktijk van het dagelijks leven andere beslissingen?
Of was het puur de emotie van het moment, een vorm om ergens heen te kunnen met het machteloze gevoel van verdriet en frustratie?

Kaaskopje

Kaaskopje

16-12-2012 om 15:56

Nee

Er is al het nodige nagedacht over het fenomeen Stille Tocht en je kan misschien zeggen dat de Stille Tocht aan een behoefte voldoet om met elkaar verbonden te zijn als er iets ergs is gebeurd. Een samenzijn die vroeger in de kerk plaatsvond. Daar wil ik dus niets negatiefs over zeggen. Maar ik vind wel dat er tegenwoordig wel voor élk ongeluk (en daar bedoel ik letterlijk 'niet gelukkig'). Zoals nu met de bultrug. Sorry, maar alleen al de gedachte doet mij stuiteren. De stille tocht verliest voor mij op deze manier totaal de waarde die het voor mij hoort te hebben.
En om de vraag te beantwoorden: nee, ik heb nog nooit meegelopen en er moet echt een héle goede reden zijn waarvoor ik het wel zal doen. Als, bijvoorbeeld, een plaatsgenoot van mij vermoord wordt die ik niet ken, zal ik niet meelopen in zo'n stille tocht. Is het mijn buurmeisje, dan zou ik uit medeleven met de buren/buurt meelopen.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-12-2012 om 15:57

Zin niet af

Maar ik vind wel dat er tegenwoordig wel voor élk ongeluk (en daar bedoel ik letterlijk 'niet gelukkig') een stille tocht wordt gelopen.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

16-12-2012 om 19:11

Inderdaad

Een stille tocht voor een jongen die door de politie werd neergeschoten nadat hij zich ernstig misdragen heeft en een bedreiging vormde, een stille tocht voor een vis. Gaat wel ver allemaal.
Sowieso snap ik het fenomeen stille tocht niet zo. Volgens mij komt het door een grote behoefte aan een religieus of spiritueel ritueel bij dit soort emoties. Aangezien mensen vaak niet meer bij een kerk horen proberen ze daar op deze manier invulling aan te geven. Ik voel zelf die saamhorigheid en troost in mijn geloof en zou niet zo heel snel meedoen aan een stille tocht.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

16-12-2012 om 22:38

Ik vind het allemaal prima

Een stille tocht is een mooie, over het algemeen geweldloze manier om je emoties te uiten m.b.t. een trieste gebeurtenis. Die tocht vorige week in Almere snap ik best, de Buitenboys zijn bekend, vele Almeerders (met name in Stad en Buiten) kennen wel iemand die er direct of indirect mee te maken hebben, en als iemand tijdens het beoefenen van zijn hobby wordt doodgetrapt roept dat heftige emoties op.

Als iemand een bultrug of een jongen met een dubieus leven (volgens mij stond het niet vast of hij toen werkelijk stond te dreigen, maar hij had in geen geval een lelieblank strafblad) d.m.v. een stille tocht wil herdenken: prima, fijn, ga vooral je goddelijke gang (en liefst zonder bedreigingen of andere vormen van amok).

Ik erger me eerlijk gezegd meer aan sarcastische of zure opmerkingen richting stille tochten dan aan al die stille tochten bij elkaar. "Leven en laten leven", vind ik. En dat, terwijl ik echt totaal geen behoefte heb om in zo'n tocht te lopen zolang ik er niet direct en heel close bij betrokken ben (en hopelijk zal dat ook nooit gebeuren!).

(mits zo'n tocht op nette manier verloopt natuurlijk)

Er is misschien één uitzondering: ik zou héél heftig tegen stille tocht voor een pestslachtoffer als Fleur uit Staphorst zijn als die georganiseerd zou worden. Waar was iedereen toen ze zo gepest werd! Ja, achteraf wist haar omgeving gewéldig mooi te vertellen dat het kind ongelukkig was (gisteren nog in diverse kranten), maar waarom greep er niemand in en verschuilde iedereen zich achter duffe smoezen als "ze was ook wel wat dik" en "ze was eigenlijk te lief"?
Maar goed, dat is een heel ander onderwerp en discussie!

Nyntje

Nyntje

20-12-2012 om 11:42

Volledig nutteloos

het enige nuttige aan een stille tocht is dat je kunt aangeven dat je het ergens niet mee eens bent. Maar er veranderd toch niets.
De daders lopen echt niet mee met zo'n tocht.
En een stille tocht voor een bultrug, kom op zeg, waar zijn we in deze bananenrepubliek toch mee bezig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.