Home » Forum » Stoppen met social media hoe

stoppen met social media, hoe???

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

24 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Juulia
stoppen met social media, hoe???

Tot mijn grote schrik (en ook wel schaamte) zit ik dagelijks wel een uur of 2 à 3 op facebook of instagram.
Dat wil ik helemaal niet. Het brengt me niks behalve afleiding, jaloezie (ja heel erg I know) en onrust.
Hoe stop ik daarmee? Ik heb er geprobeerd een limiet op te zetten, maar dat werkt niet (die negeer ik gewoon).
Het is zo'n gewoonte geworden om steeds maar weer mijn telefoon te pakken. Ik lijk mijn eigen telefoonverslaafde puber wel.

Ik kan de apps van mijn telefoon afhalen, maar wat ga ik dan doen? Wat doe je zonder social media? Ik kan me eigenlijk niet eens meer herinneren wat ik vroeger deed (ik kom uit de tijd dat er nog geen internet en mobiele telefoons waren).

Wie heeft er goede tips om het vol te houden? De tip "gewoon stoppen" werkt vooralsnog niet, want wat dan? Nog maar meer gaan werken?

Merel
wat kan je doen

Nou je kan het wel van je telefoon afhalen, kan je dan bijvoorbeeld er nog wel op (op laptop op iPad?) Dat scheelt in ieder geval een aantal uren per dag. Want helemaal niets meer is misschien ook niet leuk.
Je kunt bijvoorbeeld heel je huishouden doen, en pas daarna mag je als 'beloning' op social media? Je kunt een abonnement op een tijdschrift nemen? Dat doe ik bijvoorbeeld niet meer sinds ik vermaak op de computer heb, ik vind lezen heel leuk, maar heb er de rust niet meer voor (alleen op vakantie, omdat dan internet niet zo goed werkt) en ik kijk niet graag op mijn telefoon, dan mis ik het overzicht en is internetten niet zo leuk. Op social media zit ik amper, kijk wel eens op Facebook, maar blijkbaar heb ik niet zo veel leuke interessante vrienden op Facebook en instagram, want ik ben er altijd snel op uitgekeken. (zelf plaats ik niets meer sinds mijn kat is overleden, daar had ik nog altijd wel inspiratie mee, gekke kattenfoto's, maar nu zou ik niet weten wat ik erop moet zetten)

Dus je zal de eerste dagen je telefoon nog wel pakken, maar ja, als die apps er niet meer opzitten dan kan je wat anders gaan doen. De was, strijken, stofzuigen, taart bakken, bellen met een vriendin, tuinieren, magazine lezen, hardlopen, wandelen, winkelen, bij een vriendin langs, dat soort dingen deden we zonder telefoon ;-)

Kaaskopje
Ja zucht

Ik kan niet anders dan zeggen dat ik behoorlijk schermverslaafd ben. Maar ik zit er niet mee. Hoewel... soms vind ik het wel een béétje zot. Zit ik lekker naar een programma te kijken en dan gaat mijn hand toch naar mijn telefoon om even snel tussendoor te kijken wat er gemeld is. Soms kan ik me dan bedwingen en kijk weer gewoon verder, soms ook niet.

Als je echt wilt veranderen, zie ik ook als enige truc dat je de apps van je telefoon verwijdert. Maar dan niet alsnog je tablet of laptop pakken.

Flavia
andere telefoon

eigenlijk heel simpel: een andere telefoon zonder alle toeters en bellen. alleen bellen en sms.
Ook alle meldingen uitzetten werkt heel goed. Ik krijg alleen een melding als er gebeld wordt, verder zul je echt moeten wachten tot ik mijn telefoon pak. Dat kan wel eens een dag of meer duren.

Wat ik in die tijd doe: werken, sporten, een boek lezen, bij de sport van mijn kind kijken, vrijwilligerswerk (bestuurswerk voor 3 verenigingen), spelletjes met mijn dochter of vrienden, het huishouden. Het is jammer dat een week maar 196 uur heeft.

Kaplablokje
@Flavia

heb jij dagen van 28 uur? Jaloers!

Wilgenkatje
iets doen waarmee je je handen moet gebruiken

want dan kun je je telefoon niet pakken.

Bakken. In de tuin werken. Een kast opruimen. Iets schilderen wat een make-over kan gebruiken. Borduren. Haken. Lezen (uit een klassiek papieren boek). Kleding maken. Als je jonge kinderen hebt: poppenkleren maken. Foto's verwerken. Foto's van vroeger digitaliseren en verwerken. Verwaarloosde contacten doen herleven en bij mensen op bezoek gaan. Fietsen. Wandelen.

Thuis je telefoon ontdoen van alle notificaties, geluid uit en op een hoge plek wegleggen. Zet een 'telefoonhotel' neer en parkeer 'm daar.
En inderdaad, apps eraf, alleen op FB/Insta op je laptop.

Succes ermee. En lees eens het boek over 'digitale onthouding' - ben de exacte titel even kwijt.

(deze weken ben ik wegens ziekte veel meer online dan anders; het is gewoon een enorme verleiding, geen mens zal dat ontkennen. Dit alles is gewoon gemaakt om je aandacht constant op te eisen.)

Knurf
Lezen inderdaad

Ik lees veel meer sinds ik candy crush van mijn tablet heb gegooid. Kost net zo veel tijd, maar is veel bevredigender. En ik ben minder kribbig als ik gestoord word of moet gaan koken.

Toppertje
Wat een leuke tips

Ik zal zelf ook de laatste tijd te denken dat ik teveel online met dingen bezig ben, in plaats van met eh... het echte leven. En probeerde te bedenken wat ik dan ging doen. En op wat voor manier ik dat vorm zou gaan geven, omdat helemaal digiloos ook niet kan. In mijn geval dan hè?!

Leuke tips hier. Zowel om bepaalde apps van mijn telefoon af te gooien, als dingen om te doen.
@Wilgenkatje; kleine filosofie van de digitale onthouding?

Misschien een leuk idee om mijn laptop nu ook aan de kant te leggen en wat zinnigs te gaan doen :-)

mirreke
Ja: meldingen uitzetten!

Flavia zei het al: begin met je meldingen uit te zetten. Mijn dochter (!) gaf mij die tip, nadat ook zij helemaal gek werd van het feit dat je eigenlijk constant door je telefoon wordt afgeleid, wat veel tijd maar ook veel energie en creativiteit kost.

Ik heb alle meldingen van alle apps (behalve de weer-app) uitgezet, en behalve mijn gewone telefoonrinkel bij telefoneren en whatsapp-bellen. Je kunt dan nog wel dingen zien, maar alleen als je er zelf actief naar kijkt.
Mijn telefoon functioneert nu weer vrijwel alleen zoals deze ooit bedoeld is, als telefoon. Het is natuurlijk ook mogelijk om je apps er ook nog af te gooien, zodat je alleen nog maar via je pc of ipad bepaalde dingen kunt doen.
Het scheelt een stuk, niet meer telkens afgeleid worden door geluidjes, banners, berichten enz. enz.

En ook: het helpt enorm als je iets doet met je handen. Ga breien oid als je tv. zit te kijken.

Triva
Wat doe je dan al die tijd

op facebook?

Ik neem aan dat je dan allerlei groepen volgt want ik kan me niet voorstellen dat je alleen met vrienden bezig bent? Je kunt dan iig uit die groepen gaan of de meldingen van alles uitzetten?

Ik volg een aantal groepen omdat die met mijn werk te maken hebben. Verder volg ik niks, ook geen vrienden.

swaen
Ontvrienden

Heel herkenbaar. Er waren avonden dat ik Facebook uren zoet was met de vakantiefoto’s van de buurvrouw van de achternicht van mn ex-collega.

Ik heb een paar maanden geleden iedereen ontvriend. Hop, alle 600 er uit. Ben nu alleen nog lid van een paar groepen die ik interessant vind.

Verder staan de meldingen van alle groepen in whatsapp standaard op stil. Ook zo zalig.

Ik las onlangs een boek. Een boek! Dat was me sinds 2016 niet meer gebeurd.

Hilde
Nieuws

Ik ben erg bezig met reacties op nieuwsberichten van allerlei nieuws- of krantensites op Facebook. Ik ga daarmee stoppen. Het beïnvloedt mijn beeld van de maatschappjj. Er zijn iedere keer dezelfde malloten die van alles roepen wat mij dan weer irriteert. Ik word er echt negatief van.

Kaaskopje
Wat ben je aan het doen? (zoals Facebook vraagt :-))

Net zoals Hilde zegt, merk ik ook dat veel reacties op Facebook best onaangenaam kunnen zijn. Soms heb ik daar genoeg van en scroll ik een tijdje sneller door naar iets anders. Zoals Hilde zegt dat ze ermee gaat stoppen, weet ik nu al dat ik dat niet ga doen. Dat wil ik ook niet. Ik vind het jammer om te zien dat er zoveel negativiteit is, maar ik vind het ook goed om dat te weten. Ik zit ook in groepen waarin geprobeerd wordt begrip voor elkaar te hebben. Ik heb ook gemerkt dat Facebook een positieve bijdrage levert. Ik heb er veel mensen door leren kennen. Ik zit ook in groepen die betrekking hebben op bepaalde aandoeningen, het is mooi om via die weg lief en leed te kunnen delen of advies te vragen. Dat doe ik niet alleen in groepen van aandoeningen, maar ook over tuinieren bijvoorbeeld. Zo kun je heel gemakkelijk advies of tips vragen of geven. Door Facebook word ik ook attenter. Omdat ik aan verjaardagen herinnerd word, vergeet ik niet te feliciteren.

Ik ben misschien iets te veel aan Facebook gehecht. Er wordt steeds meer duidelijk over de minder vrolijke kanten van Facebook, maar voorlopig heeft het voor mij wel degelijk toegevoegde waarde.

Alkes
digitaal abo krant

Neem een digitaal abonnement op een krant of tijdschrift. Dan kun je in ieder geval wat interessants lezen als je graag schermt. Of volg op twitter mensen die iets te vertellen hebben en die vaak linken naar artikelen die je zelf niet zo snel vindt.

Emmawee
Forest

Tja, beschamend vind ik het, mijn telefoon verslaving. Ik doe er van alles aan om te minderen, want helemaal stoppen wil ik niet. Daarvoor heb ik er teveel plezier van. Maar de mate waarin is soms te erg.
Mijn trucs / tips:
1. Ik heb een prepaid Nokia om bereikbaar te zijn. Daardoor kan mijn smartphone grote delen van de dag uit staan.
2. Ik ben kritischer geworden op de vraag waarop reageer ik wel/niet. Zeg bijvoorbeeld wat vaker tegen mezelf: "Bemoei je er niet mee!!" (Als ik nl ergens op reageer, ga ik automatisch vaker kijken of daar weer op is gereageerd.
3. Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die ik echt belangrijk vind in het leven en lees dit lijstje nu dagelijks even door. Sociale media staan niet in het lijstje. Het is soms een middel, maar geen doel op zich.
4. Ik vlucht op mijn telefoon als afleiding. Om dat te voorkomen heb ik Forest geïnstalleerd. Heel kinderachtig misschien, maar het werkt voor mij wel. Je plant een virtuele boom en kunt dan 25 minuten niet op je telefoon. Dús kun je dan 25 minuten geconcentreerd iets zinnigs doen. De afwas of een boek lezen, of nou ja... al het andere.

Bloem
Geen social media

Ben ik werkelijk de enige die zich afvraagt wat je wel met Facebook en Instagram moet doen?

Soms op mijn werk moeten we erop kijken en dan schrikken we van wat we zien (voornamelijk bij de reacties op krantenartikelen en dat mensen persoonlijke gegevens als hun werkgever en wie hun familieleden zijn openbaar hebben geplaatst)

Kaaskopje
Bloem

Het staat je vrij om niets met social te doen. Ik ben zelf positiever over sociale media. Voor mij heeft het meerwaarde. Ik neem de nadelen voor lief.

Postbezorger
Facebook

Ik vind facebook dramatisch maar een groot aantal postbezorgers van Postnl vindt op een speciale pagina de informatie die ze, omdat deze groep gemiddeld nogal laaggeletterd is toch op een toegankelijke manier de informatie die ze nodig hebben. Het verbaast mij keer op keer dat postbezorgers voor een deel uit hoogopgeleide mensen bestaan die precies de regels en rechten kennen en een deel die daar niets van weet. Wij helpen elkaar daar.

Niki73
Facebook

Ik zit in een heel nuttige buurtgroep over wat er hier te doen is en wie er hulp nodig heeft (ladder lenen) e.d. Verder volg ik alleen een paar onderwerpen die ik interessant vind en mijn eigen vrienden. Ik zie bijna nooit nare/asociale reacties. Ik krijg via facebook erg veel interessant leesvoer over mijn vak- en interessegebieden. Vooral dat laatste wil ik niet kwijt.
Nieuws lees ik via 3 nieuwsapps (1 over mijn stad, 1 over Nederland en BBC internationaal) en ik lees de reacties gewoon niet. Zo hou ik het leuk voor mezelf.

Niki73
Facebook2

Ik heb vrijwel alle meldingen uitgezet, ook van de meeste apps. De weinige overgebleven meldingen zijn stil, behalve mijn kinderen op Whatsapp. Dat geeft ook veel rust. En de smartphone zoveel mogelijk in mijn handtas in de kast op mijn werk.

Jasmijn
hier

Ik zie voornamelijk katten- en hondenfilmpjes een kookvideo's ;-). Omdat facebook volgens mij gericht stuurt wat je vaak kijkt, zie ik zelden nog iets anders. Best suf eigenlijk, maar verder boeit het me nou ook weer niet. Zakelijk gezien maak ik er reclame voor mijn bedrijf, en prive zet ik er eigenlijk nooit wat op, ik like wel eens iets van iemand anders. Ik zie hier eigenlijk ook alleen maar leuke en gezellige reacties. Geen asocialen in mijn vriendenkring (maar die zou ik ook meteen uit zetten denk ik )
Whatsapp doe ik wel veel met mijn ouders, kinderen en partner. Met andere vrienden ook wel, want het is heel handig om even wat info uit te wisselen of een afspraak in te plannen. Iedereen, behalve mijn kinderen, moeder en partner, daarvan heb ik het geluid uitgeschakeld, dus dat zie ik alleen als ik toevallig kijk. Ik heb een paar vrienden die in wisseldiensten werken en doodleuk om 2.00 uur 's nachts op een appje reageren waardoor ik er wakker van werd.
Oh en voor mijn plezier zit ik graag op Pinterest, van mode tot knutselen tot handige huishoudelijke tips, ik vermaak me er altijd wel mee.

Mijntje
mobiel

Het scheelt als je geen apps als Facebook, twitter, linkedin, Instagram etc op je mobiel hebt. Daar kan je er alleen thuis op je computer naar loeren.
Ik heb alleen mail en whatsapp op mijn mobiel en de piepjes gaan regelmatig uit.

Floria
Mijntje

Ik ga op mijn mobiel gewoon met de browser naar Facebook. Naar de andere sites kan dat ook gewoon.

Mijntje
Floria

Dan ben ik heel braaf en doet dat niet. Ik ga ook niet naar deze site op mijn browser. Alleen naar google.
Nu zit ik op mijn computer nog genoeg te loeren hoor. Het is eigenlijk heel ziek :-)
Dat apparaat weg leggen is het beste, maar ik moet helaas bereikbaar zijn dus dat gaat niet helemaal.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.