Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Titels van 2 kinderboeken gezocht

Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik heb nog een levendige herinnering aan 2 kinderboeken en zou ze graag terugzoeken (voor later voor mijn dochter maar ook voor mezelf) maar ik weet absoluut geen titel.

Het eerste was een dun prentenboek (minstens A4-formaat) over een aziatisch jongetje dat heel erg klein was gebleven. Hij had een aantal oudere zussen die wel een normale lengte hadden. Het was een beetje sprookjesachtig en 'van vroeger tijden', ze droegen kimono's en zo. Een vrolijke kleurige voorkant waarop het jongetje en zijn zussen stonden herinner ik me.

Het andere boek was voor iets oudere kinderen(10 tot 12 jaar zal het ongeveer zijn). Dat ging over een jongetje en zijn vader die land kochten van een (naar achteraf bleek) gemene kerel. Zij kochten het land voor alles wat zich in de portemonnee van de vader bevond maar dat was weinig geld (en een paar motten). Ze kregen het land dus goedkoop en het was vreselijk vruchtbaar dus voor hen zeer gunstig. Maar toen kwam de oorspronkelijke eigenaar en die eiste dat hij ook die motten uit de portemonnee kreeg, want dat was immers de afspraak, of anders wilde hij zijn land terug. Was gaaf boek, herinner ik me.

Nou, wat een vage verhalen van mij eigenlijk he. Ik hoop dat iemand er iets mee kan!

Groetjes,
Vonda

Het eerste boek

is misschien: feodoor heeft zeven zussen. Te vinden bij bol.
Pelle, ik heb wel eens een vraag gesteld bij Aladin, maar die wisten het ook niet. Het is toen genoteerd bij de "hersenkrakers". Daar heb ik tot nu toe geen reactie op gekregen. Ik heb zelf wel een paar van de hersenkrakers opgelost.

Tja

Via [email protected] komt je vraag ook eerst gewoon terecht bij een bibliothecaris die gaat zitten googelen net als jij en ik... Pas als die het niet kan vinden wordt het doorgestuurd naar specialisten elders. Maar ook die zullen niet in alle gevallen het antwoord weten!

Nog een hersenkraker

Ik heb hem al aan [email protected] gesteld, en daar is hij bij de hersenkrakers beland. Weet iemand hier welk boek ik bedoel? Ik las vroeger een boek over kerstmis, op de voorkant zag je een besneeuwde laan met bomen aan weerskanten (maar dit kan ook een plaat binnenin zijn geweest), en het verhaal begon ermee dat de kinderen uit school kwamen, de laatste dag voor de kerstvakantie. En verder weet ik helemaal niks meer van de inhoud, wat raar is want ik heb het heel vaak gelezen (dat weet ik dan weer wel). Ik meen dat het een groot formaat had (miss wel A4). Er hing een sfeer om dat boek, waardoor ik het heel graag terug zou hebben, maar ik heb geen flauwe notie van schrijver/titel/verschijningsdatum (in ieder geval uiterlijk halverwege jaren '70, want toen las ik het).

Rafelkap

Rafelkap

17-09-2009 om 19:44

Anneque

Het enige kerstboek dat ik nog ken van vroeger heet het 'Kris Kras Kerstboek'. Het was een groot boek, met verhalen. Ik zou het even moeten zoeken maar mag nu even geen licht maken in de gang, waar de boekenkast staat :-)

Je gelooft het nooit

Ik heb het gevonden! Het is niet jouw boek, Rafelkap, maar je hebt me wel geholpen want ik ging direct googlen op Kris Kras etc., en toen kwam ik uit bij "mijn" boek...., tenminste, ik weet bijna zeker dat dit hem is: Het Kerstboek van Jaap ter Haar en Rien Poortvliet
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.oudejeugdboeken.nl/images/kerstboek.jpg&imgrefurl=http://www.oudejeugdboeken.nl/sintkerst/terhaar.html&usg=__QzCzKDY5ZoMI45zpjkYL_eQ6ngE=&h=208&w=143&sz=11&hl=nl&start=53&um=1&tbnid=7stW62sGvb9vmM:&tbnh=105&tbnw=72&prev=/images%3Fq%3Dkerstboek%26ndsp%3D20%26hl%3Dnl%26sa%3DN%26start%3D40%26um%3D1
Zie je, de besneeuwde laan had ik goed, en dat ze net uit school komen ook! Ik ben helemaal blij!

Rafelkap

Rafelkap

18-09-2009 om 09:39

Anneque

Ha mooi! Kan je hopelijk nog aan komen.
Het Kris Kras Kerstboek is mij weer dierbaar, mijn vader heeft een hoofdstuk overgetypt (zit nog in het boek) en die tekst heb ik met twee andere kinderen op school gedeclameerd, in de tweede (6 of 7 jaar).

Rafelkap (volledig ot)

Ja, ik heb al een bod gedaan via Marktplaats!

(iets heel anders, als je het er niet over wil hebben, prima natuurlijk. maar ik vroeg me af hoe het met de spraakontwikkeling van je jongste was?)

Rafelkap

Rafelkap

19-09-2009 om 08:39

Anneque (volledig o.t.)

hoi Anneque. Lief dat je er naar vraagt.
Ik ben bij een paar weken geleden de huisarts geweest, die vond het nog net binnen de normen, cb arts zag ook geen bijzonderheden en heb nu een afspraak staan eind november, dan is hij 3. Als er dan weinig vooruitgang is wordt hij getest bij het audiologisch centrum. Het kan ook zijn aard zijn, hij was als baby al van de gemakkelijke. Hij maakt goed contact en snapt ook ingewikkelde opdrachten, maar ik ben pas echt gerust als hij nu een grote sprong gaat maken.
Sinds kort gaat hij naar de psz, gaat goed daar, zijn woordenschat neemt ook goed toe, sinds kort ook aan het puzzelen (nooit interesse in gehad) en tekenen, maar nog veel 1 woord "zinnen" en soms 2 woordzinnetjes.

Rafelkap

Klinkt toch goed, vind ik (voor zover ik er iets van kan vinden). Goed teken dat zijn woordenschat flink groeit, en vooral ook dat zijn passieve taalontwikkeling (het begrip) goed is. Hopelijk hoef je niet naar 't AC (al ben ik daar heel goed geholpen hoor).
Succes!

Vonda

Vonda

19-09-2009 om 21:22 Topicstarter

Pelle

Sorry dat ik nog niet had gereageerd. Bedankt voor je suggestie, ik zal het daar eens proberen en dan zal ik het laten weten.

Groetjes,
Vonda

Vonda

Vonda

19-09-2009 om 21:24 Topicstarter

Egberdien

Bedankt voor je suggestie, maar dat is het niet helaas. Het is trouwens een boek uit mijn vroege kindertijd dus in elk geval meer dan 35 jaar oud.
Ik ga verder zoeken!

Groetjes,
Vonda

Vonda

Vonda

19-09-2009 om 21:34 Topicstarter

Pelle

*Vonda installeert zich comfortabel achter de PC*
Zo, dat staat op Aladin. En nu maar afwachten.

Vonda

Vonda

Vonda

26-09-2009 om 23:25 Topicstarter

Update aladin

Ik heb van Aladin op beide boeken een reactie gekrgeen. Bij het tweede boel hadden ze geen suggesties, dat is meteen als hersenkraker op de site gezet. Bij het eerste boek kreeg ik 3 suggesties van boeken, maar die waren het alledrie ook niet, dus daarbij heb ik ook verzocht om het bij de hersenkrakers te plaatsen.

Vonda

Vonda

Vonda

03-10-2009 om 09:41 Topicstarter

En nog update

Bij de tweede titel hebben ze nog een suggestie gedaan vanuit de Koninklijke bibliotheek maar dat was het ook niet. Nu staat die ook bij de hersenkrakers.

Vonda

Ik heb er ook weer eentje

Bij @ladin zijn ze nog druk aan het zoeken, maar ik zie aankomen dat dit óók bij de hersenkrakers belandt:

"Mijn man las eind jaren ’60 in de zesde klas van de lagere school een reeks boekjes, die toen vrij recent waren verschenen. De serie speelde in waarschijnlijk de 17e of 16e eeuw. In ieder deel speelde een jongen de hoofdrol, die als gezel tot een gilde toetrad. In ieder geval ging één deel over een jongen die opgeleid werd tot slotenmaker. Wie weet welke reeks dit was?"

Jouw titles weet ik helaas ook niet, Vonda.

Anneque

Ik denk dat dat de serie "echo der eeuwen" was. Dunne boekjes met een gele voorkant. Elk deel was een afzonderlijk verhaal. "Het weeskind", deel 9 gaat over een jongen die slotenmaker wordt.

Egberdien!

Ik denk het wel, heb net mijn man gemaild. Heb erop gegoogled en het moet haast wel deze reeks zijn, wat leuk zeg!
Bedankt!

Echo der eeuwen

heb ik zelf vroeger ook op school gelezen, en ik vond ze erg mooi! Vandaagd dat ik er meteen aan dacht.

Ik vroeg me al af..

... hoe je dat zo snel paraat had ;-)
Het is idd de serie die mijn man bedoelde, en ik zie dat er tweedehands nog best wat van te krijgen is. Leuk hoor, we beginnen met deel 9.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.