Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

docent

docent

02-04-2012 om 18:37

Turk

Hoe vinden jullie het als een leerling een andere leerlinge 'Turk' noemt als grapje tijdens een les? Ik ben beginnnend docente en heb de leerling eruit gestuurd. De leerling van Turkse afkomst protesteerde nog dat het maar een grapje was en dat ze het niet erg vond zo genoemd te worden.

Ik vraag me nu af of ik overdreven heb gereageerd. Ik zei tegen de klas dat ik geen racistische opmerkingen tolereer, ook niet als grap.

Wat vinden jullie?

Chippie

Chippie

02-04-2012 om 19:04

Wat je in ieder geval niet moet doen..

Is terugkrabbelen. Het is jouw visie, jouw klas, jouw les en jij wilt het niet hebben. Okee, klaar. Ook al zou je het nu anders doen, het wordt een walk-over als je nu al als beginnend leerkracht tornt aan je eigen principes. Sta voor je mening.

Sassie

Sassie

02-04-2012 om 19:04

Docent

Ik vind dat je prima gereageerd hebt. De leerlingen weten dus nu ook gelijk wat ze aan je hebben.

Ik zeg toch ook niet "he Chinees!" tegen mijn collega van Chinese afkomst? Ik zou direct op het matje geroepen worden door de directie en verder met de nek aangekeken worden door de rest.

Het heeft alles te maken met de omgangsvormen en fatsoenlijk, beschaafd gedrag naar elkaar toe. Helaas is dat onder veel jongeren ver te zoeken.

Ik zou zeggen, vooral zo doorgaan en dergelijke misplaatste opmerkingen direct de kop indrukken! Ik zou daarna wel even een stevig gesprek hebben met die bewuste leerling en hem een lesje geven in omgangsvormen en hoe we fatsoenlijk met elkaar omgaan op school en daarbuiten. Als het even kan zou ik evt. ook de ouders hierover inlichten. Hangt ook een beetje af van de leeftijd van de leerlingen. Hoe oud zijn deze leerlingen?

Ely

Ely

02-04-2012 om 20:46

Snap ik het nou niet?

Iemand zegt tegen iemand van Turkse komaf 'turk'? Of was het tegen een Nederlander?

Als ik eerlijk ben vind ik het niet de fatsoensnormen overschrijden om een Turk Turk te noemen en een Chinees Chinees. Ik vind het juist benadrukken van een suggestie van minderwaardigheid als je er een punt van maakt. En aangezien er geen minderwaardigheid IS benoem je slechts een feit als je iemand aanspreekt met zijn nationaliteit. Natuurlijk zijn er contexten en intonaties te bedenken dat het anders kan vallen maar persoonlijk ben ik ook niet beledigt als iemand Nederlander tegen mij zegt. Is toch gewoon zo (met een tikkie Indisch bloed maar dat weten er veel niet).

Desalniettemin zou ik er ook niet op terugkomen En voor een volgende keer een grapje paraat hebben; 'de les raad de nationaliteit is een andere keer' of 'hee Hollander, lekker belangrijk joh'. Of weet ik veel. In ieder geval met een grapje rechtzetten. Of ben ik nu te lang uit onderwijsland? Kan dat niet meer?
In ieder geval: dat je nu even je tanden hebt laten zien kan volgens mij geen kwaad. Dus niet wakker van liggen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Het gaat over jou

"De leerling van Turkse afkomst protesteerde nog dat het maar een grapje was en dat ze het niet erg vond zo genoemd te worden. "
Dat mag zo wezen, maar jij wil het niet. Blijf duidelijk in je eigen grenzen. Het hoeft niet voor de kinderen. Jij wil het niet. Je vindt het naar. Dat is de meest duidelijke houding en voorkomt ook nog dat de klas de indruk krijgt dat je iemand voortrekt.
Grappen maken ze maar met elkaar buiten de klas.
"Ik zei tegen de klas dat ik geen racistische opmerkingen tolereer, ook niet als grap."
Dat soort kwalificaties zou ik niet gebruiken. Het is genoeg om te zeggen dat jij het naar vindt. Ondertussen is het best mogelijk dat die kinderen in vriendschap de raarste dingen tegen elkaar zeggen, maar voor jou is het het makkelijkste om op je eigen grenzen af te gaan en die duidelijk neer te zetten. Daar voorkom je discussies mee.
Groet,
Miriam Lavell

MariaR

MariaR

02-04-2012 om 21:22

En homo?

Vinden jullie dat wel kunnen als scheldwoord?

bibi63

bibi63

02-04-2012 om 21:35

Toch miriam

"...Het is genoeg om te zeggen dat jij het naar vindt..." Hm 'naar' over dat woord val ik een beetje. Alsof een Turk 'naar' is of het woord Turk 'naar' is. Ik weet niet hoe dat op de kinderen overkomt. Mij komt het dan over alsof het een soort scheldwoord is. Als je tegen iemand (niet al te onvriendelijk) 'sproetekop' zegt (omdat diegene nu eenmaal sproeten heeft), dan is dat toch ook niet naar. Het is pas naar als iemand het op een 'nare', denigrerende of discriminerende manier zegt. Maar ik weet natuurlijk niet hoe en waarom dat op dat moment in de klas is gezegd.
Gr. Bibi

Rosase

Rosase

02-04-2012 om 22:21

Het is denigrerend

en daarom mag je er best wat van zeggen. Het kan best als grap gezegd zijn, maar het zet wel de toon. En jij wil blijkbaar niet dat er zo met elkaar omgegaan wordt in jouw klas. Prima toch.

Goed gehandeld

iig is duidelijk dat ze elkaar bij de naam moeten noemen in jouw klas. Hier in de klas (bo) heeft de juf een nieuwe regel dat iedereen elkaar bij de echte naam noemt, dus geen gezeur meer over net vervelend aankomende 'koosnaampjes' geen afkortingen etc.

Gewoon duidelijk, zo is het goed hoor, maak er een regel van 'noem elkaar bij de roepnaam'.

docent

docent

02-04-2012 om 22:38

Ze zijn rond de 18 jaar

een paar reageerden verontwaardigd: wat overdreven. Ik merk dat ik het me nog veel te veel aantrek wat de leerlingen van me vinden. Het meisje dat het zei, is trouwens van Chinese afkomst.

Ja pech

voor hen, dat 'tu'rk, 'chinees', homo etc etc is allemaal leuk en aardig maar niet bij jouw in de klas.

Ik heb leerlingen vanaf 17 jaar les gegeven. Noem elkaar bij de naam, klaar.

Dat 'schatje' tegen elkaar zeggen terwijl ze elkaar de kop in willen slaan (1 keer gehad) waardeer ik persoonlijk ook niet. Ik geef les op het hbo en beroep mij dan op 'gedraag je professioneel, dat moet je straks ook dus dan kan je het maar beter nu al een beetje oefenen, fijn, goed, iedereen weer ok, we gaan verder'.

docent

docent

03-04-2012 om 06:57

Maar zal ik nog een gesprek aangaan met

de studente die ik eruit heb gestuurd? Ik denk dat ik beter een opmerking erover had kunnen maken, maar dat ik haar niet de klas uit had moeten sturen en zeggen dat ik het een racistische opmerking vond. Ik ben nu bezorgd dat ze boos op me is omdat ze zich onrechtvaardig behandeld voelt. Want ze is verder niet racistisch, ze is juist bevriend met dat Turks meisje.

Sassie

Sassie

03-04-2012 om 09:31

Studente?

Dus het gaat om iemand van 18 jaar of ouder. Noem het maar overdreven, maar ik vind zo'n opmerking dan al helemaal niet kunnen. Op deze leeftijd weet men best hoe het hoort (nou, ja…bij de meesten dan mag je hopen). Dan zeg je dat het om een Chinese studente ging die 'Turk' zei tegen een Turkse studente. Ik blijf dit gewoon onfatsoenlijk vinden. Noem gewoon iemand bij zijn/haar voornaam, klaar. Alsof diegene niet eens de moeite wil doen om even haar naam te noemen….Dit moet je niet normaal vinden, maar dat is mijn mening.

Als ik dat op een internationale beurs roep tegen mijn buitenlandse klanten, kan ik de zaak wel sluiten! Echt!

Docente: ik zou een gesprek aangaan met de Chinese studente en haar vragen of ze begrijpt waarom ze eruit gestuurd is. Daarmee geef je direct aan dat je haar wel serieus neemt maar niet haar gedrag op dat moment naar die andere studente. Daarmee is het klaar. Ze weet dan precies wat ze verder aan je heeft. Succes ermee.

guera

guera

03-04-2012 om 10:49

Niet zonder waarschuwing

Het maakt niet zoveel uit wat je niet tolereert maar de kinderen hadden het wel moeten kunnen weten. Heb je kind er ZONDER waarschuwing uitgestuurd? Dat vind ik dan wel vreemd. Je had kunnen zeggen: dat soort dingen zeggen we hier niet tegen elkaar. Als iemand het nog es zegt kan ie eruit.
Dan weten ze waar ze aan toe zijn.
Nu niet volgens mij. Dus vind ik het wat ver gaan dat je iemand er METEEN uitgestuurd hebt. Ik zou er niet meer op terugkomen. Behalve als kind dat zelf doet.
Vantevoren goed nadenken wat je grenzen zijn en wat je echt niet pikt alvorens zo'n ad hoc beslissing te nemen

Sassie

Sassie

03-04-2012 om 11:03

Guera

we hebben het hier over studenten! Dus van 18 jaar en ouder. Lijkt me niet echt een 'kind' dat eerst nog gewaarschuwd moet worden. Die fase zijn ze hopelijk al voorbij.

koentje

koentje

03-04-2012 om 11:39

Als je

over het algemeen te veel bezig bent met hoe de studenten jou vinden, heb je jezelf nu in ieder geval sterk neergezet! Gefeliciteerd!

dc

dc

03-04-2012 om 21:30

Niet druk om maken

Ik zou me er verder niet druk om maken. Als het meisje zich er vervelend over voelt, kan ze bij jou aankloppen. Ik zou er verder geen woord meer over vuil maken. Je hebt je lijn getrokken, klaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.