Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vervolgopleiding voor onderwijs?

Mijn man werkt al een jaar of 15 in de jeugdhulpverlening als groepsleider (MBO niveau opgeleid). Hij is goed in zijn werk en doet dit vol overtuiging. Toen ik hem leerde kennen werkte hij als kok.

De laatste tijd bekruipt hem steeds vaker het gevoel dat hij iets anders wil. De affiniteit met de doelgroep ("moeilijk opvoedbare jongeren" zal ik maar even kort door de bocht zeggen) is groot, maar de huidige setting heeft hij gezien. Ook beginnen de nachtdiensten steeds meer van hem te vergen.Ook het oude vak (kok dus) kriebelt weer een beetje.

AL filosoferend aan tafel tijdens het eten bedachten wij zijn ideale baan: kookles geven aan de doelgroep waar hij nu mee werkt, bijvoorbeeld op een VMBO school of in het bijzonder onderwijs of zo.

Natuurlijk is het heel verstandig om hiervoor met ter zake deskundigen te gaan praten, met P&O, loopbaancoach of wat dan ook, maar ik wil toch ook alvast de vraag op het forum gooien (in de veronderstelling dat ook hier ter zake deskundigen zijn): wie weet wat in deze richting de mogelijkheden zijn, wat er noodzakelijk is aan opleiding etc.

Wie weet hier meer over, kent mensen die iets dergelijks doen of heeft andere informatie die mijn man kan helpen bij het vormgeven van zijn "nieuwe baan"?

Marlies

reina

reina

19-11-2008 om 07:06

[email protected]

Als hij kok is geweest hoeft hij die papieren niet meer te halen ( ik neem aan dat hij daar dan ook diploma's voor heeft), hij zou kunnen solliciteren bij een vmbo, het Praktijkonderwijs (daar is het oha moeilijk personeel te vinden) of een school voor speciaal onderwijs (bijzonder onderwijs is niet de juiste benaming) en dan naast het werk een onderwijsbevoegdheid halen. Ik raad hem wel aan te vragen of hij hier en daar een dag of langer mee mag draaien om te zien wat het werk inhoudt. Want lesgeven aan een groep is toch weer heel anders dan groepsleider zijn. Verder is het behoorlijk pittig om het werk onder de knie te krijgen (zelfs als je ervaring hebt in het onderwijs is het eerste jaar meestal zwaar) en daarnaast te leren. Maar het proberen is zeker de moeite waard!

Sjillie

Sjillie

19-11-2008 om 15:10

misschien kan hij iets in de activiteitenbegeleiding gaan doen richting kookachtig iets???

Hier heb je bijvoorbeeld een lunchcafe gerund door verstandelijk gehandicapten of een koffiebranderij (is wel weer minder kok achtig)
Op een activiteitenccentrum is een complete bakkerij waar vanalles is gemaakt.

Laat je man eens bij instellnigen kijken wat daar binnen activiteitenbegeleiding mogelijk is.

m@rlies

[email protected]

19-11-2008 om 22:32 Topicstarter

Bedankt (en sjillie)

Bedankt voor jullie ideeen tot nu toe.

Mijn man realiseert zich heel goed dat er verschil is tussen groepsleiding en leraar, maar juist die nieuwe uitdaging spreekt hem erg aan!

Werken met verstandelijk gehandelcapten is minder aanhem besteed, zijn huidige "doelgroep" wil jij niet kwijt.

Sjillie: kom jij toevallig uit (de omgeving van) Nijmegen? Blixem en Coffijn??

Marlies

Sjillie

Sjillie

20-11-2008 om 13:48

[email protected]

misschien is er zoiets ook wel binnen zijn doelgroep?

Enne ja, ik kom daar ergens uit de omgeving

Marlies,

een goede vriend van mij is docent op een praktijkschool. Dat lijkt me echt iets voor je man. Volgens mij hebben ze op praktijkscholen een mix tussen 'gewone' docenten (die dus een vaste klas hebben), en vakleerkrachten, mensen die bv metselen geven, of tuinieren, of koken. De klasseleerkracht komt dan met zijn klas bij zo'n vak-leerkracht voor de praktische lessen, die ze dan min of meer samen runnen. Geen idee wat zo'n vakleerkracht voor (didactische) bevoegdheden nodig heeft naast zijn vakkennis, maar het klinkt me echt als iets wat voor jouw man hartstikke leuk zou kunnen zijn. Ga er eens achter aan!

ingrid

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.