Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

twijfelaar

twijfelaar

03-01-2013 om 23:51

Voordeelurenkaart of auto houden?

.. ik wilde een nieuwe voordeelurenabonnement activeren op mijn ov chipkaart, na er een paar jaar uit te zsijn geweest. Kost ie opeens 165 euro.. ?! Arg!
Ok - oud nieuws natuurlijk, maar ik ben wel geschrokken van dit bedrag. We overwegen namelijk om de auto weg te doen, dit mede ivm kosten en woonlocatie. Maar als het reizen met OV [ook als gezin van 4] ZO duur wordt..
Ik denk dat ik die kortingskaart er sowieso wel uithaal met minstens 1 treinreis per week ergens heen, maar als we de auto wegdoen, moeten we toch veel vaker de trein pakken.

Ik weet dat er zat mensen zijn die hier al veel over hebben uitgeplozen en hoop dat jullie wat wijsheid willen delen; wat is nu het slimst,.

Ik denk nu: auto houden, toch die dure kaart kopen en combineren [kortom: investeren].. Ik zie op het www meerdere mogelijkheden om je auto te delen/verhuren aan particulieren, dat kan de kosten drukken..

Wat vinden jullie?

Kaaskopje

Kaaskopje

04-01-2013 om 00:17

Wat wil je ermee?

Wat is de verwachting van het gebruik van een kortingskaart? Er zijn meer varianten. Ik heb een voordeelurenabonnement. Daarmee reis je met korting en kun je bepaalde uren per dag niet met korting reizen. Maar zoals ik reis heb ik 2 keer in de week 's morgens vol tarief en 's middags korting en 2 dagen 's morgens en 's avonds korting. Het scheelt toch. Ik betaal er meen ik 60 euro voor. Ik zou rustig alle mogelijkheden eens op ns.nl bekijken.

nathalie

nathalie

04-01-2013 om 08:07

Reizen is duur

Tenzij je het op de fiets of lopend afkunt is reizen duur. Of voor jou de trein of de auto voordeliger is kun jij alleen zelf uitrekenen, neem eens een doorsnee maand of 3 en kijk hoeveel en met hoeveel personen je daarin zult reizen. Bereken die reizen voor de trein en voor de auto en dan krijg je een idee.
Verder is een auto voor de deur natuurlijk ook makkelijk, voor dat gemak kun je wat extra budget rekenen als bruin dat kan trekken.

Autodelen /greenwheels

Er zijn vziw sites met informatie over autodelen etc. Lees je in, zou ik zeggen.

Soms kan Greenwheels een alternatief zijn voor een eigen auto. Zelf hebben wij er een keer gebruik van gemaakt omdat we via de NS dat goedkoop konden proberen. Het bleek toen dat Greenwheels aantrekkelijk kan zijn voor wie een auto niet dagelijks nodig heeft, maar wel af en toe, en dan voor korte stukjes/korte periodes. Je betaalt namelijk een abonnement, en daarnaast een (vrij hoog) bedrag per uur. Wil je af en toe een auto voor een dag of daagjes weg, dan is het weer voordeliger om alleen voor die dagen een auto te huren bij bijv. Hertz.

Of een auto of OV voordeliger is hangt erg af van je reisgedrag, en wat handiger is hangt daarnaast van nog een hoop factoren af. Je zult zelf de zaken op een rijtje moeten zetten. Het lijkt me dat het wel loont om er even voor te gaan zitten om alle alternatieven goed uit te zoeken.

Groeten,

Temet

ninap

ninap

04-01-2013 om 10:06

Auto met pensioen....(mijn ervaringen)

Hoi Twijfelaar,

Wij hebben drie maanden geleden onze auto met pensioen laten gaan, en doen het sindsdien zonder (man, vrouw, dochter (13) en hondje). Dus hier mijn ervaringen, misschien heb je er wat aan.

Eerlijk gezegd was het 'emotioneel' een flinke stap om zonder auto verder te gaan, echt wennen. Vooral voor mij, man en dochter maakt het niet zoveel uit.

We zijn lid geworden van MyWheels, via die klup kun je ook heel makkelijk je eigen auto verhuren aan buurtgenoten, dus is misschien voor jullie een optie?

MyWheels werkt voor ons prima, er staan drie auto's op 1 minuut lopen van ons huis (alleen lastig dat er geen hondjes meemogen).

In de regio waar wij wonen is het openbaar vervoer prima, dus daar maken we veel gebruik van (met hondje!)

We zijn ook meer gaan fietsen, wat ook prima is natuurlijk. De laatste weken wat meer regen, maar ik fiets dagelijks en het veel, veel vaker droog dan nat.

Ik heb voor noodgevallen (heb een paar oude gammele familieleden) een envelopje met cash geld in mijn tas, met telefoonnummers van taxicentrales. Dat vind ik nog het ergste van geen auto meer hebben: als er 's nachts gebeld wordt vanwege ellende, dat je er dan niet naar toe kunt (maar die angst heb ik vanwege ervaring, de kans dat dit gebeurt is natuurlijk heel klein). Overigens hebben ook twee buren gezegd dat ik in geval van nood hun auto mag lenen, en met hen voel ik me zo vertrouwd dat ik het ook zal doen.

Ik heb een voordeeluren abonnement van de NS, en daar mag ik ook andere personen voor 40% korting op meenemen. Ik vind het reizen met het openbaar vervoer niet duur. Zeker als je met de bus kunt, we verbazen ons vaak hoe goedkoop dat is.

Ik heb een abonnement op de OV fiets, dus kan makkelijk trein en fiets combineren, is ook erg prettig.

Tot nu toe gaat het hier dus goed zonder auto. Gelukkig een zachte winter dus (met regenjas) lekker fietsen, en niet ijskoud bij bushaltes etc.

groetjes
Ninap

MimiKok

MimiKok

04-01-2013 om 11:50

Nimap

Hoe werkt dat met die ov kaart met andere personen met korting meenemen? Dat lijkt mij bijna niet meer mogelijk omdat er straks geen papieren kaartjes meer gekocht kunnen worden. Alles moet dan electronisch en ik denk dat je dan niemand meer mee kunt nemen.

ninap

ninap

04-01-2013 om 13:33

Weet nog niet...

beste Mimi

tsja, dat is een goed punt

ik heb dat nog niet uitgezocht.

voorlopig zijn er overal nog wel kaartautomaten, dus kopen we een papieren kaartje met korting
maar ik weet niet hoelang die automaten blijven bestaan.

groet
Ninap

twijfelaar

twijfelaar

04-01-2013 om 16:53

Bedankt

.. Inmiddels er via ns.nl achtergekomen dat de voordeelurenkaart gewoon nog bestaat, alleen voor daluren en voor 50 euro.
Die heb ik meteen aangeschaft en gratis mijn kind's ov chipkaart eraan gekoppeld, dat mag nu gratis mee in de trein.
Ik had bij ovchip.nl gekeken en daar staan dus niet alle kaarten. Het systeem doet me een beetje denken aan de belastingdienst:)

Ov fiets abo heb ik ook al.

Bij ons gaat het vooral om gemiddeld een keer per week bij vrienden wat verder weg langs met zijn 4en, waarvan de kinders dus al gratis treinen. En doordeweeks eens bij iemand op de koffie ofzo.

Langzaamaan beginnen we toch naar verkopen te neigen van ons trouwe werkpaard (dat zal ook een tikje emotioneel zijn voor mij). Maar in de stad geniet ik nu al enorm van het fietsen! Los van het supergoed geregelde ov en de nabije aanwezigheid van alles wat je nodig hebt.

Ik vond gister ook snappcar.nl en in onze buurt staan zo al 30 auto's ingeschreven, dan huur je an iemand die zelf se prijs met je afspreekt. Er blijft wel weer meer aan de strijkstok hangen dan bij mywheels.

Greenwheels vind ik idd te duur. We hebben ook nog ouders met auto die ze bijv voor een (kampeer) vakantie zo aan ons zouden uitlenen.

Blabla :) Bedankt voor het meedenken! Als de auto weg gaat, zal het ook een opluchting zijn. Maar eerst moet ie nog een nieuwe apk..

amk

amk

04-01-2013 om 18:18

Samenreiskorting blijft gewoon

alleen via een extra stap bij de kaart automaat. Je moet op de ov chip van de meereizenden de samenreiskorting per rit activeren. Schijnt ook ergens op ns.nl te staan volgens de conducteur die het uitlegde aan de mensen naast mij gister.

amk

amk

05-01-2013 om 09:14

De ns link

hoort eigenlijk bij het berichtje hier boven.

http://www.ns.nl/reizigers/ovchipkaart/reizen/samenreiskorting.html

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.