Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vraag van puber, waarom is de hemel nog nooit gevonden?

Mijn zoon kwam net thuis van school en heeft weer een lesje Godsdienst achter de kiezen. Hij vroeg mij wat dingen en ik legde uit. Tot hij mij een hele lastige vraag stelde waar ik werkelijk het antwoord niet op wist.

Mama, waarom hebben ze de hemel nog nooit gevonden terwijl ze al zoveel van het heelal hebben ontdekt?

Wie o wie heeft daar een verklaring voor die verder reikt dan het suffe, "zo ver zijn ze nog niet gekomen."

Pluk53

Pluk53

13-12-2010 om 16:42

Omdat...

anders iedereen meteen daar naartoe wil verhuizen....
Omdat de hemel niet van deze (ons bekende) wereld is...
omdat hij niet (echt) bestaat (net zomin als de hel)....
Hoe oud is je zoon, Nikus?

Gallifrey

Gallifrey

13-12-2010 om 16:45

Mijn antwoord wil je vast niet hebben ;-)

Mijn antwoord zou zijn: "omdat de hemel niet bestaat". Maar daar ben je vast niet naar op zoek.
Maar er is natuurlijk nog heel veel in het heelal onontdekt. Daar pas nog best ergens een hemel in. En anders zeg je toch dat het in een andere dimensie zit? ;-)

Nikus

Nikus

13-12-2010 om 16:45 Topicstarter

Pluk

Hij is 13 en erg aan het nadenken over zaken waar hij niets van begrijpt. Ik heb hem inderdaad de vraag gesteld wat zijn definitie van de hemel is. Daar moest hij nog even over nadenken.

Nikus

Nikus

13-12-2010 om 16:48 Topicstarter

Hahaha gallifrey

In mijn beleving bestaat de hemel inderdaad niet. Dat heb ik hem ook altijd verteld. Maar hij heeft sinds kort dus Godsdienst op het VO. Ja, hallo als de docent toch verteld dat er wel een hemel is, dan komen er vragen.

Zoon is ook erg gericht op het heelal dus is uitermate geïnteresseerd op het vermoeiende af.

Biene M.

Biene M.

13-12-2010 om 16:50

Bronnen onderscheiden

Hoog tijd om je zoon te vertellen dat leraren ook weleens ongelijk kunnen hebben.

Nikus

Nikus

13-12-2010 om 16:54 Topicstarter

Biene

Heb ik al gedaan. Antwoord: Dan hoef ik niet meer naar school.

Fiorucci

Fiorucci

13-12-2010 om 17:02

Nikus

Mijn kinderen hebben godsdienst op de basisschool, en ik heb ze altijd verteld dat de meningen verdeeld zijn. Niet dat een leraar geen gelijk heeft, maar dat sommigen geloven en anderen niet. Aangezien mijn kinderen niet geloven, geloven ze ook niet in een hemel.
Dat een leraar dat wel doet, weten ze ook.

Gallifrey

Gallifrey

13-12-2010 om 17:11

Natuurlijk moet hij nog wel naar school...

Dat vind ik wel een mooie reden om niet meer naar school te hoeven. Slim!
Maar natuurlijk moet hij nog wel naar school. De meeste vakken zijn namelijk wetenschap, kennis of hoe je het ook wil noemen. Geloof is heel wat anders. Dat is persoonlijk en hoort m.i. sowieso niet binnen de schoolmuren.

Nikus

Nikus

13-12-2010 om 17:39 Topicstarter

Wetenschap

Ik heb hem verwezen naar Google. Ik werd tureluurs van hem.

Fiorucci, dat heb ik hem net verteld. Dat er verschil van mening en beleving is.

Heelal en hemel zijn 2 verschillende dingen

de hemel bestaat niet, dat is een onderdeel van het geheim van Sinterklaas.. oh nee van de bijbel en alle andere geloven. En geloven bestaan dus niet anders zou het geen geloof heten. Klaar.

Dan het heelal, dat is zo ingewikkeld en zo groot dat mensen er alleen maar theorieen over kunnen ontwikkelen die ze dan kunnen toetsen aan dingen die ze wel kunnen meten. Zo weten ze al heel veel over zwarte gaten en licht enzo maar het is nog veel groter dan dat.

Misschien leuk om met hem een keer naar een planetarium te gaan ?

Ik denk mee, lidwientje

Atheïsme bestaat niet, want hoe kun je a-iets zijn, als iets niet bestaat.
Maar goed, ik snap Manda wel, veel gelovigen geloven het allemaal wel.

Nikus

Nikus

13-12-2010 om 20:50 Topicstarter

Manda

Wauw, die mandarijn is slim! zei zoonlief

Ik heb het mijn kinderen gevraagd

Zij hadden twee antwoorden. De één meent dat de hemel geen plaats is en dat we eerst nog eens moeten zien uit te vinden wat het dan wel is. De ander weet vrijwel zeker dat de hemel ver weg in een onontdekt stuk heelal is (tenslotte hebben we nog maar een heel klein stukje in kaart). Maar zij denkt dat de hemel via een wormhole te bereiken is. We hebben alleen dat wormhole nog niet gevonden en gestabiliseerd, vandaar dat er alleen nog maar zielen van dode mensen doorheen kunnen. En toen ging het weer over schaatsen :-)

Oh ik dacht

juist dat die heel simpel was. Het heet niet voor niets een geloof.

De kerk bestaat, dat is een gebouw. De bijbel bestaat ook dat is een tastbaar boek. Maar god en de hemel dat is een aanname, dat weet je niet zeker, dus dan zeg je "ik geloof in God". Iedereen die dus zegt "ik geloof in God" weet het dus niet zeker.

Mijn oudste is er net achter dat Sinterklaas toch niet bestaat, het is leuk om te zien dat je niet van de ene op de andere dag van je geloof valt, althans niet bij haar. Omdat het zo'n mooi verhaal is, met zo'n man op een paard die kadootjes geeft en iedereen die maar mee doet is dat ook haast onmogelijk. Mijn dochter vroeg bijvoorbeeld nog wel of Dieuwertje Blok het wel weet dat Sinterklaas niet bestaat, want stel je nou toch voor...

Lidwientje

Ja, dat is een wormhole. Maar dat is voor een achtjarige wel wat lastig om letterlijk te onthouden ;-)

Of eigenlijk (nogmaals voor lidwientje)

Eigenlijk is een wormgat een soort shortcut tussen twee willekeurige plaatsen in de ruimte en/of tijd. De kinders zijn er momenteel wel door geïntrigeerd, hoe dat dan wel kan...

Kaaskopje

Kaaskopje

14-12-2010 om 01:20

De hemel is nog nooit gevonden

omdat het meer een mooie droom is (voor wie in de hemel gelooft) dan een plaats van aarde, lucht en water. En een droom is niet tastbaar of zichtbaar als je bij bewustzijn bent. Je kunt het als je niet bij bewustzijn bent (slaap, bewusteloos/bijna dood) wel als echt ervaren.

Clo

Clo

14-12-2010 om 10:12

De hemel

Zie ik als metafoor die voor verschillende mensen verschillende betekenissen kan hebben. Zo heb ik dat ook (zij het op een simpelere manier) aan de kinderen proberen uit te leggen. Het is geen bestaande plek, het is niet tastbaar. Ik ben overigens niet gelovig, dat heeft wel invloed op de betekenis die ik er aan geef ;-)

Nikus

Nikus

14-12-2010 om 10:48 Topicstarter

Van hemel naar wiskunde

De hemel heeft voor heel even zijn interesse verloren. Hij heeft namelijk ontdekt dat een antwoord bij het gedeelte "test jezelf" van zijn wiskunde boek fout is. Dat heeft hem nu compleet in zijn greep. Gister heeft hij het nauwkeurig uitgezocht, nagemeten, nagetekend en samen met zijn oom die wiskundig ernstig slim is het nogmaals gecheckt. Zoon had gelijk en is vanmorgen gewapend met zijn bewijs naar school vertrokken.

Zijn standpunt is nu dat het geen enkele zin heeft om wiskunde te volgen op school. Immers het boek heeft het fout. Hij broedde al op een manier om er munt uit te slaan.

Soms is puber best vermoeiend. Ik heb een betje medelijden met zijn wiskunde docent. Die gaat vandaag een harde dobber aan puber krijgen.

Tirza G.

Tirza G.

14-12-2010 om 10:52

Nikus

O, dat hoeft helemaal niet hoor :-) Goeie kans dat de docent hem zó wegzet als brutale snotaap. Docent zit er namelijk niet mee, dat het boek niet klopt.
De ware wetenschapper: twijfel aan alles. Ook aan je boeken aan docenten dus :-)

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

14-12-2010 om 10:55

En nog een keer

Laat hem Mulisch meesterwerk lezen: de ontdekking van de hemel :-) Wie weet.

Tirza

Nikus

Nikus

14-12-2010 om 11:05 Topicstarter

Tirza

hahaha Mulisch, daar had ik nog niet aan gedacht.

Tja, de ware wetenschapper...doodvermoeiend dat kind.

Maylise

Maylise

14-12-2010 om 11:17

Nikus

Ik heb mijn kinderen mijn theorie verteld. Ik denk dat heelal en de hemel twee hele andere dingen zijn. Als God het heelal heeft geschapen dan zal God waarschijnlijk zelf niet in het heelal zijn. Of althans Hij is wel aanwezig maar niet op één bepaalde plaats meer dan op andere plaatsen. De Hemel is voor mij dus niet in het heelal. De hemel is ergens in een andere dimensie. Het is een plaats die je niet zomaar kan ontdekken of vinden. Het is niet fysiek in ons universum aanwezig. Het is niet een fysieke plaatselijk die we stoffelijk kunnen betreden. Zoals in het evangelie volgens Johannes staat: waar ik ben kunt gij niet komen, ubi sum ego vos non potestis venire. Het is onmogelijk om bij leven de hemel te ontdekken want men kan de hemel nooit fysiek betreden. De geheimen van de doden kunnen niet aan de levenden worden prijsgegeven.

Dat is in elk geval mijn idee over de plaats van de hemel.

Maylise

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

16-12-2010 om 13:56

Atheïsme(o.t.)

Atheisme is een heus geloof, de aanhangers geloven dat god niet bestaat. Zelf noem ik mezelf agnost, vrij vertaald: iemand die het niet weet (a-gnosis).

Kaaskopje

Kaaskopje

16-12-2010 om 14:18

Slimme brunette

Toen ik het ook niet goed meer wist had ik bij de benaming 'agnost' een soort eureka-gevoel. Gelukkig, ik kon mezelf nog even scharen onder een noemer die niet zo definitief leek. Met een stevig gereformeerde familie is de gang van gelovig naar niet-gelovig niet zo simpel, het zit er te diep ingebakken om het zomaar af te schudden. 'ik weet 't ook niet' is dan wel een prettig tusssenstation:-)
Maar in feite is élke niet of wel gelovige een agnost. Hoe kan wie dan ook zeker weten dat...? Ik denk het nu te weten, ik denk dat er niets is.

Maylise

ik ben eht met je eens!

Nikus

Nikus

20-12-2010 om 13:30 Topicstarter

Uitkomst van jullie argumenten

Ik heb zoonlief de theorie van Maylisse voorgelegd en daar kan hij even mee vooruit. Dank jullie voor het meedenken. We hebben een turbulent weekje achter de rug vandaar dat deze kwestie even van ondergeschikt belang werd. desalniettemin waardeer ik jullie antwoorden en moeite zeer. Jolijt, jij in het bijzonder bedankt! ;-)

Tink

Tink

21-12-2010 om 00:00

Tirza

Paar weken terug, een cartoon in de krant: Mulisch staat tegenover een engel, en die engel vraagt hem: "En meneer Mulisch, hoe bevalt het hier?" Zegt Mulisch: "Och, ik vond mijn boek beter!"

Tirza G.

Tirza G.

21-12-2010 om 17:13

Tink

Dank. Mijn dag kan niet meer kapot.

Tirza

Tink

Tink

21-12-2010 om 21:44

Tirza

Blij dat ik daar een bijdrage aan kon leveren :))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.