Home » Forum » Vriendin met borstkanker

Vriendin met borstkanker

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Harmony
Vriendin met borstkanker

Moet ik er iets mee?
Een goede vriendin van mij (we kennen elkaar al decennia) heeft borstkanker. Hoe naar dat is, hoef ik niet uit te leggen. Ze zit middenin de chemo's.Haar omgeving waaronder ik probeert haar te steunen. Maar het lijkt wel of het niet snel goed is. Een andere vriendin (we zijn vriendinnen met z'n 3-en) kan het niet meer goed doen. Ze stuurt blijkbaar te veel appjes, niet op de goede toon, te veel hartjes in de appjes, kortom, de irritatie is hoog bij vriendin met borstkanker. Ik hoor dat dus steeds, maar wat kan ik ermee? Ik heb wel een goede band met andere vriendin en vindt het eigenlijk vervelend dat ze zo negatief wordt beoordeeld, terwijl de intentie goed is.
Nu heeft een ander appje van diezelfde vriendin haar zo uit haar doen gebracht dat ik het hele verhaal weer moest aanhoren. Dus ik heb haar gezegd erover te praten met die vriendin. Ik heb steeds het gevoel er tussenin te zitten, maar ik wil met geen van beiden ruzie. Ook voor de borstkanker had ze vaker de neiging negatief over anderen te praten en snel te oordelen. Ik vind dat lastig. Nu zegt ze dat ik haar heel dierbaar ben en dat we hopelijk in ieder geval tegen elkaar eerlijk zullen zijn. Ik moet haar dus niet sparen vanwege haar ziekte. Maar dat voelt bij mij niet goed, omdat ik zeker weet dat deze ziekte een rol speelt. Kan ik dit geklaag gezien haar mentale toestand beter van me af laten glijden?

Tas
Nee

Juist als goede vriendinnen zou ik er wel een beetje iets van zeggen. Kanker of welke ziekte ook brengt je uit je doen maar geeft je geen recht tot kwetsen.
Hoe begrijpelijk ook, van mij zou er een liefdevolle correctie volgen.

Lotje
Toen ik in mijn chemo zat

Was ik geregeld prikkelbaar en overgevoelig. Pas later besefte ik hoeveel en hoevaak. Ik vond het jammer dat niemand mij erop gewezen heeft. Ja mijn man wel haha.

Als het jou lukt om het heel lief en begripvol met haar aan te vliegen zou ik het gesprek zeker aangaan. Maar ik wil er wel bij vertellen dat de werking van de chemo op mijn mentale toestand mij vies is tegen gevallen. Ik kende mezelf geregeld niet terug. Daar heb ik het zelf echt moeilijk mee gehad en vind achteraf dat ik daar ook onvoldoende op voorbereid was. Je lijf zit echt vol met troep en dat werkt op alle vlakken door. Althans bij mij.
Ik was niet eens zozeer moe of misselijk maar wel echt mezelf niet

andere ouder
aanspreken

Wij hebben onze volwassen zoon wel eens op zijn gedrag naar ons toe aangesproken toen hij met chemo bezig was.
Alles wat wij deden was verkeerd en wij trokken het echt niet meer, constant kritiek,
Kies wel een moment dat je alleen met haar bent, en zij zich redelijk voelt.
Zoon vond het overigens achteraf terecht dat wij hem op zijn gedrag aangesproken hadden.

Flanagan
De andere vriendin benaderen

Je kan misschien beter met die andere vriendin hierover praten. Mogelijk dat die andere vriendin niet bewust is of niet begrijpt wat ze ‘ verkeerd doet’. Die andere vriendin kan zich makkelijker ‘aanpassen’ dan je zieke vriendin door minder te appen of iets dergelijks.

Kan het ook een vorm van jaloezie zijn; dat vriendin nr 3 ‘alles’ heeft wat haar hart wenst terwijl de zieke bang is voor de toekomst. De zieke doet namelijk niet gribbig naar jou.

Harmony
Eigen kruisjes

Andere vriendin is ook niet zonder zorgen en ik zit zelf midden in een ernstige relatiecrisis. Zo hebben we allemaal wat. Maar zieke vriendin zal zeker bang zijn voor de toekomst, heel begrijpelijk.
Heel waardevol en leerzaam om te lezen dat chemo ook een enorme mentale invloed heeft. Ik kan haar gedrag en uitspraken echt moeilijk verdragen op dit moment. Ze verweet mij ook dat ik mijn relatiecrisis niet voor haar verborgen had moeten houden. Dat heb ik in het begin (eerste paar weken) wel gedaan om haar te ontzien, ze zat er toen al behoorlijk doorheen en ik vond toen dat ik haar daar op dat moment niet mee kon belasten. Maar “dat had ik dan al voor haar ingevuld”. Dus ook niet goed geweest. Klopt misschien, maar is ook uit goede bedoelingen gedaan.
Wat ik begrijp uit de reacties van de ervaringsdeskundigen kan ik haar dus wel op een liefdevolle, niet verwijtende manier aanspreken op haar mogelijke overgevoeligheid en dat ze door de chemo misschien wel heel erg uit balans is.

Kenfan
Ik weet natuurlijk hoe jullie normaal met elkaar omgaan ...

maar een stortvloed van appjes en dan ook nog met hartjes zou aan mij niet besteed zijn. Onder normale omstandigheden houd je jezelf voor dat het goed bedoeld is, en haal je je schouders erover op . Maar ik kan me best voorstellen dat het niet lekker valt. Vooral die hartjes, dat heeft bijna iets bff puberaalachtigs dat niet strookt met de ernst van de situatie.

Kaaskopje
Tekentjes bij tekst

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik de lading hartjes, kusjes enzovoorts ook niet altijd 'normaal' vind bij appjes van leeftijdsgenoten. Inderdaad... een beetje puberaal. Waarom moet bij elke zin zo'n beetje een hartje toegevoegd worden? En dat ook nog in een hele vracht van dat soort appjes... Dus als je al op de toppen van je kunnen leeft, dan kan ik me best voorstellen dat je minder goed tegen dit soort overdrijving kunt en het net even meer moeite kost om daar tactvol op te reageren.

Ik volg iemand die ook kanker heeft, ze wordt niet meer beter, dus dat is een verdrietig vooruitzicht, maar het kan nog best lang duren voor het echt definitief fout zal gaan. Maar ook zij heeft goede en slechte dagen. En op die slechte dagen zie ik vaker berichtjes van haar die kribbiger, cynischer, sarcastischer van toon zijn.

Als jouw band met de andere vriendin ook goed is, dan is het inderdaad, zoals eerder al gezegd is, het overwegen waard om daar tegen te vertellen wat je gehoord hebt van de zieke vriendin. Geen ideale oplossing, maar zo kun je het misschien buiten de zieke vriendin om wel oplossen.

wil40
Ik niet.

Het wordt al snel stoken in een goed huwelijk.

Zieke vriendin vindt het misschien gewoon fijn dat ze even lekker tegen jou aan kan mopperen. Het is vast niet de bedoeling dat dit bij anderen terecht komt. Als je het aan haar vraagt zegt ze misschien:"nee joh, niks zeggen, zo erg is het nu ook weer niet".
De appjes zijn goed bedoeld en als ze er niet blij mee is mag ze dat zelf vertellen, dat heb je ook tegen haar gezegd en daar zou ik het bij laten.