Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Martina

Martina

28-06-2012 om 11:30

Vriendje mee, vraag je een tegemoetkoming?

Hallo mensen,

Ik wil voor mijn zoon een vriendje meenemen voor een weekje weg. Het zijn kinderen van 11 jaar. In hoeverre is het gebruikelijk een tegemoetkoming te vragen voor eten of de huur van het huisje en het bootje dat we bij het huisje huren?
Ik ben alleenstaand heb niet veel geld. De ouders van het vriendje ook niet maar wel meer dan ik. Aan de andere kant: ik nodig het vriendje uit. Dan vind ik het een beetje bot om hun dan om geld te vragen.
Ik kan het echter beregoed gebruiken want het kost allemaal behoorlijk veel in het hoogseizoen.

Wat vinden jullie? Hebben jullie dit wel eens aan de hand gehand? van de ene kant of de andere?

Martina

Martina

28-06-2012 om 11:31

Ja, mee op vakantie dus

bedoelde ik. stond niet in de titel.

+ Brunette +

+ Brunette +

28-06-2012 om 12:23

Gulden middenweg.

Kijk, het huisje had je toch al gehuurd (ik neem aan dat ze op een kamer slapen dus dat je er geen extra kosten aan hebt) en het bootje zal ook niet duurder uitvallen dus het zou wat krenterig zijn om daaraan mee te laten betalen. Je vraagt toch ook geen benzinekosten? Die autorit wordt toch al gemaakt. Maar een bijdrage voor eten lijkt me redelijk, het zou beleefd zijn als ze daar zelf mee zouden aankomen. Maar als ze hun mond houden zou je zelf een balletje kunnen opgooien en vragen of ze het erg zouden vinden een bijdrage mee te geven voor de boodschappen. Neem dat ruim, zodat er ook een drankje op een terrasje af kan of een patatje/ijsje bij een duur kraampje.

mix

mix

28-06-2012 om 13:29

nee

ben het eens met brunette, aan de andere kant vraag jij het vriendje mee, kies je er zelf voor om in een duurdere periode op vakantie te gaan. (snap ik best en gaat me niks aan). Je wilt een vriendje voor je zoon, het is maar een weekje, eet makkelijk/goedkoop, maar probeer geen dure kosten terug te vorderen die toch al betaald werden als je met zn tweeen weg zou gaan.

Zou mijn kind worden uitgenodigd dan zou ik aannemen dat dat ook op de kosten van de ander ging, anders neem je geen gast mee vind ik. Wel zou ik een bijdrage geven om eens wat eten te halen, een ijsje te kopen of naar een leuk zwembad te gaan. Maar dat komt van mij uit en niet omdat de ander dat wil; anders moeten ze mijn kind niet meevragen denk ik.Maar jij haalt voordeel uit het kind omdat het een speelmaatje voor je zoon is en dat is jouw initiatief :-)

Laminaat

Laminaat

28-06-2012 om 13:41

Nee

Martina,

Ik zou geen vergoeding vragen als ik jou was. Onder andere om de redenen die jij en Brunette al noemen. Ik neem zelf regelmatig vriendjes en vriendinnetjes mee voor een week of weekend en ik vraag er nooit wat voor. Het kost me ook niets, zo'n mondje extra. De ouders bieden wel regelmatig zelf aan om mee te betalen en ik neem dat alleen aan als we bijvoorbeeld naar een pretpark gaan. Vaak ook krijgt een vriendje/vriendinnetje wat geld mee om te trakteren, soms ook ongevraagd om gewoon aan mij te geven. Dat vind ik allemaal prima, behalve als het belachelijk veel is. Mijn kinderen worden ook vaak meegevraagd voor een weekendje mee naar de camping of zo. Ik geef ze dan ook geld mee en betaal uiteraard voor pretpark of zwembad. Behalve bij de vaste vriendjes/vriendinnetjes die elkaar over en weer uitnodigen; dat gaat dan gewoon met gesloten beurs, anders wordt het zo'n onzinnig heen en weer geven met geld.
Als mijn zoon het vriendje van jouw zoon zou zijn (en het is geen wederzijdse gewoonte om met elkaar mee op vakantie te gaan), zou ik hem ongevraagd 100 euro meegeven en aan jou vragen kosten daarboven op mij te verhalen.

Groetjes,
Laminaat

Martina

Martina

28-06-2012 om 13:41

Ja dat is een goeie

Ik vind een bijdrage voor het huisje e.d. vragen ook krenterig. Ik kijk even of ze zelf met iets komen vwb eten. Maar anders: wat zou redelijk zijn?

Offerte (enigszins o.t.)

Wij hebben een keer een 'offerte' gekregen samen met de uitnodiging om zoonlief mee op vakantie te nemen. Hierin was echt alles opgenomen: benzinekosten, huurplaats camping, kosten veerboot (het was op texel), toeristenbelasting, eten, zakgeld (verplicht bedrag per dag!!) en uitstapjes. Ook was er nog een lijstje bij met regels waar zoonlief zich tijdens zijn verblijf aan diende te houden.
We hebben er smakelijk om gelachen en zoonlief gewoon thuisgehouden.
Maar nu even terug naar jouw vraag: ik vind een vergoeding van 50-75 euro voor een week redelijk om te vragen.
[email protected]

Martina

Martina

28-06-2012 om 14:13

Nou ik weet genoeg hoor

Ik ga niks vragen. Een vriendin van mij deed dat altijd als ze een vriendinnetje voor haar dochter meevroeg. daarom dacht ik dat het gebruikelijk was. Maar als ik dit zo hoor, nee ik vind het ook niet zo gastvrij klinken om iets te vragen.

mix

mix

28-06-2012 om 16:22

Alleen al

om je houding zou ik als ouder mn petje voor je afnemen en ik hoop dat ze uit zichzelf met een (kleine)bijdrage komen. Fijne vakantie!

Iris

Iris

28-06-2012 om 18:12

Wel gedaan

Dochter wilde haar vriend meenemen op vakantie (dochter was toen 16) en dat mocht van ons. Alleen daardoor moesten we wel een groter appartement huren (voor de 5e persoon) dus we hebben het opgelost door alleen daarvoor de vergoeding te vragen. (appartementsprijs door 5 gedeeld) en vriend zijn deel laten betalen. De rest zouden we toch al uitgegeven hebben (autokosten e.d.) en verder hebben we ook alles betaald, bijna iedere dag uit eten, alle attractiekosten, metrokaarten, pretpark entree, etc.
Ik vond het zo een fijne bijdrage, het kostte al met al natuurlijk meer dan wanneer vriendje niet meeging, maar dochter was blij en het is een prettig persoon om mee te hebben.
Maar goed, wij hadden vriend ook niet echt uitgenodigd, dus vond dit een goed compromis.

Hier is jongste uitgenodigd

Om met vriendin+ familie 1 week mee te gaan...kamperen in ned. w.s. 5 dagen...daarvoor gaan ze ergens anders heen en dan het laatste deeltje in ned. Wij brengen haar (dus onze kosten) en ze kan erbij in de auto dus ze rijden niet extra. Ik heb wel geld aangeboden voor eten en uitjes...dat willen ze niet. Vorig jaar is ze ook al met dit gezin 4 dagen in de voorjaarsvakantie meegeweest. Toen wilden ze dat ook niet. We hebben toen jongste wel geld meegegeven. Daarmee heeft ze vriendin+ broertje getracteerd op een zwembaddagje toen het regende en een keer voor allen koffie en gebak betaald (vooral dat gebak, dát was speciaal...) en toen ze ergens waren en ze alledrie een leuk 'aandenken' zagen heeft ze er met de vader van het vriendinnetje stiekum 3 van gekocht. Ik denk dat we dit jaar vergelijkbare 'verassingen' bedenken, jongste dacht zelf aan leuke vakantieboeken om mee te nemen (ze zijn dan al 2 weken weggeweest en w.s. een beetje door hun leesvoorraadje heen).
Ik zou best een vergoeding willen geven zo in geld, dat zou net zo gemakkelijk zijn...Maar zo een tracterende meereizigster is natuurlijk ook wel erg 'gezellig' en vakantiesfeerverhogend.
groeten albana

Alleen direct bij uitnodiging

Ik vind dat je alleen om een bijdrage in de kosten kan vragen als je dat samen met het uitnodigen doet. Als je eerst vraagt of vriendje mee wil en daarna een bijdrage vraagt zet je die ouders in een lastige situatie. Ze zullen zich voor het blok gezet voelen, want willen vast niet tegen hun zoontje zeggen dat het hele feest toch niet door gaat.

Mijn kinderen hebben aardig wat vriendjes die enig kind zijn, ze worden regelmatig meegevraagd naar de film, een dagje pretpark of dierentuin. Ik vraag dan meteen bij uitnodiging of de ouders een bijdrage in de kosten wilden maar dat werd altijd afgeslagen en eerlijk gezegd ga ik daar van te voren ook wel van uit. Onze kinderen worden namelijk voornamelijk uitgenodigd ter vermaak van hun kind, dan heeft hun kind een kameraadje en de ouder een relaxte dag. Ik geef ze dan wel wat geld mee om op iets lekkers te tracteren.

skik

reisgenoot

reisgenoot

01-07-2012 om 16:09

Inderdaad, bij uitnodiging

en alleen als je echt extra kosten maakt (dus bv een vliegticket meer, een groter appartement).

Ik heb daar ooit te makkelijk over gedacht in de verwachting dat de ouders van vriendinnetje zelf wel zouden snappen dat we niet zoveel extra zouden gaan betalen, maar dat was een naieve veronderstelling.

Kamperen en een auto met plaats voor iemand extra biedt betere mogelijkheden voor 'vriendje mee'.

reisgenoot

reisgenoot

01-07-2012 om 16:11

Oh ja

ook speelt mee of jouw zoon/dochter wel eens door deze familie wordt meegevraagd. Dat was bij ons niet (niet ervoor en niet erna) het geval, jammer genoeg.

Bij een van mijn zoons gebeurde het wel over en weer naar tevredenheid.

Polle

Polle

06-07-2012 om 21:39

Zwembad

onze zoon werd laatst meegevraagd om met een vriendje naar het zwembad te gaan. Hij ging weg en 5 minuten later stond hij weer op de stoep. Hij was teruggestuurd om geld te halen, 3,5 euro. Wij waren stom verbaasd. Als je wordt uitgenodigd, ga ik er vanuit dat je niet zelf hoeft te betalen, tenzij het om grote dingen als vakanties gaat. Dan vind ik een bijdrage in de extra kosten niet heel gek.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.