Home » Forum » Waar halen jullie het nieuws vandaan

Waar halen jullie het nieuws vandaan?

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Waar halen jullie het nieuws vandaan?

Ik ben voor de zoveelste keer naar het nieuws op Nederland 1 aan het kijken, maar verbaas me over het "lage" niveau van het nieuws en de analyse ervan (of eerlijk gezegd het gebrek aan analyse). Mijn man vroeg ook gisteren "kijken we per ongeluk naar het jeugdjournaal of zo"?
Ik vind ook het niveau laag, weinig analyse, ik heb vaker het gevoel dat ik een soort kleuter ben die aandachtig moet luisteren naar wat de juf vertelt, maar zou liever een gedegen commentaar willen hebben. Ik kijk soms naar het Frans nieuws, ben daar ook niet helemaal blij over, veel te veel gebabbel en nieuws over showbiz en deg. BBC is beter maar daar hebben ze weer geen nieuws over Nederland uiteraard. Is er een goed programma wat ik nog niet ontdek heb waar het politiek-economisch nieuws uit Nederland goed geanalyseerd wordt?
Sini

Zus
Krant

Daarom lees ik ook de krant elke ochtend en kijk ik bijna nooit naar het nieuws. Bovendien kun je dan ook selectief zijn.

Massi Nissa
Hee, dat vinden wij nu ook

Grappig Sini, mijn man en ik waren ooit verslaafd aan het 8-uur-Journaal, maar we kijken eigenlijk steeds minder vaak. Ik vind dat het Journaal en de Volkskrant een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt, van degelijk met behoorlijke diepte naar, tja, eh, frivool doelgroepgehengel.
Ik haal mijn nieuws meestal van internet. Diepte: internet, boeken, vrienden, soms tv (Tegenlicht e.d.).
Groetjes
Massi

(Janneke)
Nu.nl

ik kijk elke dag op www.nu.nl. Nieuws is meestal wel actueel, je hebt daar verschillende rubrieken, niet altijd even ''zwaar'nieuws.

www.nos.nl is ook altijd heel actueel...

Lynna
Rss feeds

Ik lees via rss feeds een paar keer per dag de headlines van alle landelijke dagbladen. Daar pik ik uit wat ik interessant vind en dan lees ik vervolgens het hele artikel. Regelmatig heb ik een proefabonnement op een krant maar dat nieuws is me meestal al bekend via internet. In de auto naar en van mijn werk luister ik naar radio 1. En 's avonds in bed kijk ik naar Nova en Pauw en Witteman en zometeen ga ik Zembla kijken. Zo blijf ik aardig op de hoogte.

Guinevere
Nrc

Ja, en daarom lezen wij NRC Handelsblad. Overdag kijk ik meestal net als Janneke op nu.nl voor "hot" nieuws. Ook wel eens op telegraaf.nl, daar zijn ze snel met de laatste nieuwsberichten. Daar lees je ook veel Belangrijk nieuws over Belangrijke Beroemdheden, maar het gaat me in dit geval alleen om de actualiteit.

Maylise
Ook krant

Dat gebrek aan niveau is mij (helaas) ook opgevallen dus zeg ik de krant nog maar niet op. Ik lees de Volkskrant hoewel ik liever de NRC zou willen maar vanwege mijn voorkeur voor een ochtendkrant blijft het voorlopig de Volkskrant. Dan kan ik rustig de achtergrond tot het nieuws inclusief analyses tot mij nemen.

Voor buitenlands nieuws kijk ik inderdaad graag naar de BBC (nieuws en aanvullende programma's als Newsnight en Question Time)en vaak naar het franse journaal uit gewoonte (France 2 of TF1) wat wel lekker lang duurt maar waar vaak ook redelijk wat minder belangwekkends inzit (veel human interest inderdaad)en ook weer aanvullende programma's als 60 minutes, kiosque en envoyé spécial (afhankelijk van het onderwerp)

Discussie programma's volg ik graag op de franse of britse tv. Nederlandse discussie programma's zoals Pauw en Witteman beginnen vaak interessant maar door een gebrek aan uitzendingstijd en te veel gasten blijf ik meestal met een onbevredigend gevoel zitten. Discussie programma's op de BBC vind ik meestal het meest interessant.

Verder toch vooral inderdaad de krant. Naast de volkrant lees ik sowieso elke maand le monde diplomatique en dat is vind ik echt een van de beste en meest geïnformeerde maandelijkse uitgaven. Verder los vast The Guardian, NY Times, Libération en dergelijke.
Uiteindelijk vind ik kranten en tijdschriften toch de beste manier om echt de analyses van het nieuws binnen te lezen.

Discussies op internet, zeker op internationale fora kunnen ook heel verhelderend zijn.

Maylise

Marith
En hier

Ik haal het nieuws van Nova, Pauw en Witteman en kijk wisselend naar het NOS journaal of RTL nieuws. Mag ook graag programma's kijken als Zembla en Tegenlicht etc. Heel eerlijk gezegd stoor ik mij niet zo aan het kennelijk lage niveau van de nieuwsbulletins. Wat betreft de schrijvende pers. Hier geen krantenabonnement. Op zaterdag koop ik graag de Volkskrant of het regionale blad (DvhN). Nogal een K-krant maar ik blijf ook graag op de hoogte van het wel en wee in de streek. Verder een abonnement op de Elsevier die ik graag van voren naar achteren spel.

Marith

branca2
Krant en journaal

ik lees de krant en kijk half naar het journaal

EsmeePF
Overal wel

We lezen de krant, kijken het journaal (maar inderdaad, het wordt steeds minder), diverse actualiteitenprogramma's en internet.

Vic
Publieke omroep

Het journaal op Nederland 1 moet voor iedereen geschikt zijn. De gemiddelde Nederlander is niet de academisch opgeleide, cultuurminnende en erudiete OOL'er. Ik kijk wel eens op telegraaf.nl. Vooral de reacties die mensen plaatsen bij de artikelen vind ik erg vermakelijk. Dat is dus doorsnee Nederland.
Ik haal mijn nieuws overdag van nu.nl of telegraaf.nl. 's morgens lees ik de Volkskrant met het nieuws van gisteren. Het journaal kijk ik ook wel, maar dan haak ik vaak na 10 minuten af als het human interest item komt ter opvulling van de tijd. Mijn huisgenoot kijkt altijd naar Buitenhof op zondagochtend (dat is toch analyse?). Dat is vast een heel intelligent programma maar het kan mij niet echt boeien.

Stelle
Vox-pop

Pfoeh, een draadje naar mijn hart! Waar ik me zo ontzettend dood aan erger bij het journaal, is die niet aflatende stroom van vox-popjes. "We vroegen het aan..." Ik ben totaal niet geinteresseerd in wat de Willekeurige Man/ Vrouw in Het Land vindt van een ingewikkeld onderwerp. Waar zijn de duiders, de deskundigen, de echte critici-met-totaaloverzicht? Komen nauwelijks aan het woord. Nee, dan de Man-met-de-Mening-op-de-Markt!

Ik vind overigens dat NRC (vooral de buitenladnpagina) zich er ook steeds schuldiger aan maakt. Komt er weer een halve pagina met reportage over een willekeurig non-onderwerp (a la surfkerk in Brazilie afgelopen za..) En dan het Echte Nieuws wegstoppen in een kolommetje onderaan pagina 5. Na ja, laat ik maar ophouden, vrees dat dit een beetje een te vaak bereden stokpaardje van mij is, haha. Straks ga ik nog dingen a la 'hullie van de media' roepen ;-)
Om op Sini's vraag terug te komen: nu.nl voor het actuele nieuws, Nrc en De Standaard voor achtergronden, terzake (vrt) voor plaatselijk belgisch nws en de Next voor de sudoku, rob wijnberg en jan blokker ;-)

Rafelkap
Vic

"Het journaal op Nederland 1 moet voor iedereen geschikt zijn. De gemiddelde Nederlander is niet de academisch opgeleide, cultuurminnende en erudiete OOL'er. Ik kijk wel eens op telegraaf.nl. Vooral de reacties die mensen plaatsen bij de artikelen vind ik erg vermakelijk. Dat is dus doorsnee Nederland."

Misschien begrijp ik het verkeerd, maar ik vind dat het journaal steeds meer de kant van "de telegraaflezer" opgaat. Qua onderwerpkeuze en die dreunende muziekjes. En net als Stelle vind ik dat het NRC er zich ook steeds meer schuldig aan maakt.
Wij hebben op vrijdag en zaterdag het nrc (omdat een hele week de krant te veel leesvoer geeft) en verder op nos.nl Weinig journaal, wegens grote ergernissen. Ik wil wel over een paar jaar weer elke dag de krant en dan het liefst 's ochtends.

tonny
Radio en weekendbijlagen van de krant

Het TV-journaal zie ik vrijwel nooit, ik haal mijn nieuws vooral van de radio. Heb veelal radio 1 aan en dan blijf je heel aardig op de hoogte.
Om onderwerpen dieper te bekijken, zijn de weekendbijlagen van de krant plezierig (NRC, Trouw).

Op internet nieuws scoren doe ik niet zoveel, weleens even nu.nl maar ik lees liever lekker aan tafel.

Tonny

Vic
Rafelkap

Ik bedoelde dat de gemiddelde Nederlander meer lijkt op 'de telegraaflezer' dan op een OOL'er. De gemiddelde Nederlander wil snel nieuws en liefst ook nog een beetje leuk gebracht. Voor analyse en opinie moet je naar andere programma's, die meestal niet op prime time uitgezonden worden. Of opinieweekbladen als Elsevier en HP de Tijd.

Bastet
Vic

Ik vind Elsevier bepaald niet objectief,en HPde Tijd juist erg sensatiezoekend,zeker niet mijn keuze als ik een goede opinie zoek...
Groetjes,Bastet

Marith
Maar bastet

Ben het met je eens dat Elsevier de zaken nogal vanaf de rechtse zijde belicht ook al is dat lang niet altijd zo. Welk opinieblad is in jouw ogen dan wel objectief? De Groene Amsterdammer, VN? Die zijn namelijk links georienteerd, ook niet bepaald objectief dus.

Bastet
Marith

Klopt,dus ik lees ze liever niet,al die opiniebladen.Ik zou het een aanwinst vinden,een goed objectief opinieblad.
Groetjes,Bastet

Stelle
Altair

... ik ging letterlijk hetzeflde schrijven.
En ik moest ook een beetje lachen om de term 'objectief opinieblad'. lijkt me een contradictio in terminis ;-)

Maylise
Objectief

Ik zou best iets zien in een opinie blad dat zowel rechtse als linkse meningen vertegenwoordigd en alles er tussen in maar blijkbaar is dat lastig te maken in de praktijk want ik kan zo niet vlug een week of maadblad bedenken wat een niet overheersende kleur heeft.

Overigens lees ik (hoewel ik redelijk links ben) af en toe wel eens de Elsevier en ik vind zeker dat er soms heel interessante stukken instaan. Ik vind ook dat de Elsevier een constantere kwaliteit heeft dan bijvoorbeeld de VN. De VN daarintegen heeft wel een IMHO goede literatuur rubriek. Ik lees deze bladen vaak op mijn werk waar ze rondzwerven maar heb er geen abonnement op.

Ik vind het wel verfrissend om af en toe eens een tijdschrift of krant te lezen met juist een andere kleur. Zo koop ik in Frankrijk regelmatig de communitische kant of juist de rooms katholieke conservatieve krant (l'humanité en le croix), gewoon om dingen uit een ander perspectief te lezen.

Kwaliteit vind ik wel belangrijk. Ik lees nooit de Telegraaf maar dat heeft niks te maken met dat het rechts is. De Elsevier is ook behoorlijk rechts en die lees ik wel en kan ik ook zeker waarderen al ben ik het in 90% van de gevallen niet met ze eens.

Maylise

Bastet
Cameron

Voorbeeld:de aardbeving in Italie:je leest overal in grote lijnen hetzelfde.In nrc-next las ik vanochtend een gedegen verhaal over deze aardbeving,met een zeer uitgebreide uitleg over bijvoorbeeld de reden van de omvangrijke schade en aantal slachtoffers in verhouding tot het feit dat de beving relatief niet eens zo hoog scoorde op de schaal van richter.En een uitleg over deze streek,waarom juist hier een aardbeving plaatsvond.Dat vind ik interessant en dieper ingaan op het nieuws dan wat ik elders las.
Groetjes,Bastet

Morgana Fata
Radio

Eigenlijk haal ik al het nieuws van de radio. Hier en daar wat van internet, maar het boeit me te weinig om een krant te lezen, of heel lang journaal te kijken. Als ik aan het autorijden ben, of schoonmaken, of koken, of... Dan heb ik altijd de radio aan, met saaie praatprogramma's. En dan voel ik me al weer een heel stuk wijzer :)

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.