Home » Forum » Off topic discussies » Waar zijn de eenden

Waar zijn de eenden?

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Paloma
Waar zijn de eenden?

Ik loop heel veel buiten met de hond, we hebben hier overal water. We wonen zelfs aan een meer. Maar ik heb dit jaar nog geen jonge eendjes gezien, nog niet één. Er zwemmen ook geen eenden meer in de buurt, heel af en toe kom ik een koppeltje tegen maar zonder kroost.
Voorgaande jaren deze tijd stikte het van de eenden, het was altijd een lastige periode want onze hond is een eendejager dus hij moest altijd aan de lijn.
Wat is er aan de hand? Of zijn ze allemaal naar andere gebieden in Nederland getrokken, weet iemand hier meer van?

Taxi
Hier

Wel gewoon, maar er blijft weinig over, net als andere jaren. De meerkoeten hebben wel grotere nesten dan vorig jaar. De waterhoentjes weinig, de zwanen gemiddeld 8.
De futen 2 a 3 zoals normaal hier, maar ik vrees dat er meer karpers en snoeken zijn, want er wordt veel onder getrokken jammer genoeg.

Tineke van Gaal
Net nog tegengekomen

Ik maakte met de hond een rondje toen we een koppel eenden tegenkwamen. Mijn hond rent daar graag achteraan maar ze kwam vandaag keurig terug toen ik haar riep, wil ik toch even met trots vermelden ;)
Maar jongen heb ik ook nog niet gezien. Hier ook veel water en normaal veel meer pullen.

rode krullenbol
En hier?

Hier zijn de jonkies alweer bijna volwassen.

mirreke
En zwanen?

Hebben jullie dit jaar al zwanen gezien, laat staan zwanenkuikens? Hier niet... Vroeger wemelde het hier van de zwanen. Ik ben bang dat ze allemaal gevangen worden net als laatst in Den Haag.

Over jonge eendjes (en andere jonge dieren). Ik heb de indruk dat er erg veel predatoren zijn in verhouding tot het aantal niet-jagers. En al die jagers krijgen ook jongen die ook weer gevoed moeten worden.

Hier vliegt inmiddels de roofvogel gewoon boven de huizen. De tuin zit vol kraaien en eksters, omdat er op het land niks meer te vinden is....

skik
Die zwanen zitten allemaal hier

Op de rivier waarop ik roei en op het naastgelegen meer stikt het van de zwanen. Op het meer zie ik er meestal wel 20 bij elkaar, op de rivier veel koppeltjes met jongen. Gelukkig ben ik niet bang van zwanen want als je dat wel bent is het best angstig in een 40 cm breed bootje terwijl papa zwaan een charge op je uitvoert om je te intimideren omdat zijn nestje aan de overkant ligt.

skik

Dees
Hier wel

Hier best veel eenden en zwanen ook met jongen. Helaas ook veel mensen die ze gaan voeren. Dus het worden er ieder jaar wel minder. Gelukkig bij de meeste plekken waar ze zitten is een aanlijn plicht.

Pirata
1

1 is opgegeten door mijn kat. 😡
De rest zwemt nog rond.

Ad Hombre
Twee

Wij wonen aan (of eigenlijk half boven) een singel. Hier zwemmen twee zwanen, met, laatst geteld, 7 jongen. Die zijn trouwens heel territoriaal en jagen concurrenten weg. Een tijdje terug probeerde een zwaan moedwillig een ander te verdrinken door hardnekkig te blijven proberen zijn hals onder water te houden. (ja, het dierenrijk is zo puur en natuurlijk!) Ganzen pikken ze ook niet en ik sluit niet uit dat ze ook eenden wegjagen.

We hebben ook een nest meerkoetjes onder het huis, hopelijk doen die het beter dan vorig jaar, toen waren na een paar weken alle kleintjes 'op'.

Paloma
Vanochtend

Ben ik langs alle waterrijke paadjes gelopen en heb de watervogels geteld. 1 paar zwanen met 7 jongen, waren er 2 maand geleden acht. Zijn vreemd genoeg totaal niet agressief naar voorbijgangers, ik kon met hond op 1,5 meter passeren.
1 koppel eenden, zonder pullen (dank Tineke). 2 paren waterhoentjes met elk 1 jong.

Het stikte altijd van de eenden, vooral in de soort van vijvers en brede sloten die je hier veel hebt (Friesland), maar nu zijn ze allemaal leeg.

Wel inderdaad heel veel grote kraaien en heel veel eksters. Snoeken vast ook maar die zijn moeilijk te spotten. Vorig jaar zag ik een monsterlijke vis van formaat stevig kind van 10, die kan natuurlijk ook heel wat pullen verslonden hebben.

Nou ik hoop maar dat het goed komt met onze eendenstand en dat ze zich volgend jaar wat succesvoller kunnen voortplanten..

Tijgeroog
Amper

In onze Vinex-wijk waren er een jaar of 10 geleden altijd heel veel eenden met heel veel kuikentjes. Maar sinds een aantal is de wijk overgenomen door Canadese ganzen en zie ik geen eenden meer. De ganzen hebben wel heel veel kuikentjes, en een paar zwanen ook.

Paloma
Tijgeroog

Ja klopt, er zijn veel meer ganzen gekomen.

Panda
Genoeg

Hier genoeg (omgeving Amersfoort) Eenden, ganzen, zwanen, meerkoeten, scholeksters. De eenden, zwanen en ganzen heb ik met jongen gezien, de anderen niet. (zullen wat meer verstopt zijn) dus ik zie ze voldoende hier.

Ad Hombre
Tijgeroog

"een aantal is de wijk overgenomen door Canadese ganzen"

Zijn het geen nijlganzen? Daar wemelt het hier van.

Tineke van Gaal
Toeval

of niet, ik loop net een eendengezinnetje tegen het lijf. De foto staat op mijn FB voor de mensen die weten wie ik ben

MoederMop
Krakeenden

De laaste twee jaar zie ik veel meer krakeenden dan normaal. Ze lijken op vrouwtjes wilde eenden, maar kwaken net wat anders. Vroeger waren ze heel schuw en zaten ze in de polder en had ik geluk als ik er één zag, nu hoor ik er wel eens eentje (eendje?) overvliegen.
Hetzelfde geldt voor kuifeendjes, zitten nu ook in de stad.
Gewone stadseenden (die afstammen van de wilde eend) zie ik al jaren minder worden.

Tijgeroog
Ad

"Zijn het geen nijlganzen? Daar wemelt het hier van."

Nee, echt Canadese ganzen (en ik heb het voor de zekerheid nog even opgezocht). Nijlganzen zie ik hier nooit. Ik woon in het zuiden van het land, en de nijlganzen zitten blijkbaar vooral in het westen en het noorden.

Tango
Wandelen

Sinds enige tijd wandel ik elke week met een groepje. Onderweg komen we altijd 2 keer een zwaan tegen met jongen. De laatste keer nog maar 1 want de andere was met de jongen weg van het nest en hebben we niet gezien. Jonge eendjes hebben we inderdaad niet heel veel gezien, maar toch wel een nest of 2-3. En inderdaad nog een meerkoet met 1 jong. Het aantal eenden, ook volwassen, is inderdaad wel minder groot dan voorheen.
Niet overal, want toen wij in februari een vakantiepark in Zeeland bezochten stikte het daar werkelijk van de eenden. Ze stonden dagelijks bij je huisje om brood te bedelen.

Wat wij ons verder met onze wandelgroep nog afvroegen is hoe het zit met reigers. We zien regelmatig een reiger langs een sloot, maar nooit een jonge reiger (1 wandelvriendin dacht er eentje te zien, maar was een stenen beeldje ;)) Waar bevinden de jongen van de reiger zich??

mirreke
In het nest

Reigers bouwen nesten in heel hoge bomen... volgens mij in 'kolonies' bij elkaar, zo zag het er in ieder geval uit. Afgelopen jaren kwam ik als ik naar Nederland reed altijd langs zo'n kolonie. Maar dit jaar zijn ze er niet... althans, ik zie ze niet. Wel veel jagende reigers, maar ik zie ze niet heen en weer vliegen naar de nesten.

Kaaskopje
Volgens mij zitten hier grauwe ganzen

Vlakbij huis hebben een koppeltje een vaste stek, terwijl iets verderop al hun familieleden zitten. Ik heb weleens aan ze gevraagd waarom ze niet gezellig bij de rest van de familie gingen zitten. Ze keken me erg glazig aan.

Vroeg in de lente zat hier ook een eendenkoppeltje in de straat, ook zulke gewoontedieren. Waar die nu zijn weet ik niet, maar ieder jaar zit dat of zo'n stelletje in de straat. Ik kom niet overal, dus ik weet nu niet of de gebruikelijke eenden nog bij een winkelcentrum zwemmen. Meerkoeten zie ik wel. En meeuwen, héél veel meeuwen, kauwtjes ook.