Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Waarom zijn er minder stotterende

vrouwen en meisjes, dan mannen/jongens ?

Ik zie nu op dit moment een dame op tv die wat stottert en het valt mij opeens op dat het eigenlijk altijd mannen zijn die stotteren. Wat is daar de logica van ? Verder heb ik ook begrepen dat kleurblindheid vaker bij mannen voorkomt.
En wanneer ontstaat stotteren, zit dat in de genen of wordt stotteren door iets getriggerd ?

reina

reina

05-12-2010 om 09:22

Is dat zo?

Ik heb me er nooit in verdiept, maar ik ken juist een paar stotterende meisjes en ik kan me maar 1 jongen (vroeger op school) herinneren die stotterde. Het komt sowieso minder voor dan vroeger omdat stotterende kinderen nu vroeg al logopedie of stottertherapie kunnen krijgen.

ishtar

ishtar

05-12-2010 om 11:48

Stotteren weet ik niet

maar van kleurenblindheid heb ik altijd geleerd dat dat een 'defect' is wat op het x-chromosoom zit. En dat het recessief is, wat inhoudt dat dan allebei de 'x-en' dat defect moeten hebben. Aangezien mannen maar 1 'x' hebben, komt het dan vaker bij mannen voor. Vrouwen zijn vaker 'drager' (geven het dan met 50%kans door aan zoons maar zijn zelf niet kleurenblind)

Genen

Van wikipedia:
Er wordt aangenomen dat stotteren een genetische oorzaak heeft, want stotteren komt vaak in dezelfde families voor. Daarnaast blijken mannen veel meer last te hebben van stotteren: 80% van de stotteraars zijn van het mannelijk geslacht.

Kleurenblindheid is zeker erfelijk. Het gen zit op het X-chromosoom en is recessief. Als een meisje 1 X-chromosoom met het kleurenblindheidsgen heeft en haar andere X-chromosoom heeft dat niet dan ziet ze 'gewoon'. Alleen als haar beide X-chromosomen het gen hebben is ze kleurenblind. Omdat mannen maar 1 X-chromosoom hebben (andere is Y) zijn ze al kleurenblind als dit X-chromosoom het gen heeft. Komt dus vaker voor.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.