Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

20-05-2010 om 13:13

Wat ik nu niet snap... [loterij]

al weken voer ik een discussie met familieleden en uiteraard vind ik dat ik gelijk heb, helaas vinden mijn familieleden dat niet, dus ik denk ik ga mijn vraag toch eens aan anderen voorleggen;

het gaat mij om de staatsloterij, met die absurde jacckpot van 27,5 miljoen !!!! wat moet je daar nou in godsnaam mee? 3 huizen kopen en 6 auto's of een eigen vliegtuig of weet ik veel wat, het is toch gewoon een absurd bedrag wat niet op te krijgen is? ik neem tenminste aan dat de "gewone"mens de loten kopen, en niet de miljonairs die al genoeg te besteden hebben, als ze nu eens loten gaan verkopen waarop 100.000 euro kan vallen dan maak je 270 mensen dolblij, er zullen dan volgens mij aanbetalingen gedaan kunnen worden op nieuwe huizen, nieuwe auto's gekocht worden of een paar keer lekker op vakantie, een kast met nieuwe kleren en een paar keer lekker uit eten worden gegaan...érg goed voor de economie lijkt mij...maar als ik dit tegen iemand zeg wordt er beweerd dat er dan geen lot verkocht zal gaan worden, omdat niemand zo'n "kleine` prijs wil winnen, ben ik nou gek of... ik zou zelf zeker een lot kopen als ik weet dat er 270 x 100.000 euro uitgaat dan dat er 1 x 27,5 miljoen...omdat ik behoorlijk meer x kans maak iets terug te zien van de inzet,maar ik ben erg benieuwd naar jullie meningen.....

groetjes Tess

Julie

Julie

20-05-2010 om 13:27

Precies hetzelfde

Ja hoor, ik zou ook veel eerder een lot kopen met een hogere kans op een kleinere (wat je maar klein noemt) prijs. En een bedrag van 27,5 miljoen is zo enorm, dat het me niks zegt.
Ik geef je volkomen gelijk.

Tinus_p

Tinus_p

20-05-2010 om 13:29

Verschil

Als je 27.5 miljoen wint, kun je stoppen met werken; als je een ton wint, niet. De grens ligt daarvoor (beetje afhankelijk van je leeftijd) rond de 5 miljoen. Voor 5 miljoen kun je je leven lang rentenieren, ongeacht je leeftijd.

margje van dijk

margje van dijk

20-05-2010 om 13:31

Tja

Als je bekijkt hoe groot de kans is dat je uberhaupt wat wint, 270 keer of 1 keer, dan koop je helemaal geen lot meer. Je kunt daar een besliskunde-model op loslaten: de kans dat je wat wint maal de verwachte opbrengst, versus de kosten die je bespaart als je niet meedoet. Als je het zo bekijkt kun je altijd beter géén lot kopen, want de kans is veel groter dat je geld kwijt bent dan dat je geld overhoudt.

Conclusie: mensen die rationeel nadenken doen niet mee met zo'n loterij. Dus ligt het meer voor de hand in te spelen op de mensen die niét rationeel nadenken. Die denken: het is weliswaar maar zo'n klein kansje, maar het zóu eens op mijn lot kunnen vallen. En die dan (veel te) veel over hebben voor die droom. Die zullen sterker verleid worden door een prijs van 27 miljoen dan door een prijs van een ton.

En ik denk dat de loterij dat ook weet.

Margje

ishtar

ishtar

20-05-2010 om 13:35

In het midden

loten van 'maar' 100.000 zullen niet verkocht worden. Maar ik vind 27,5 miljoen ook absurd hoog. Ik zou het ook liever zien dat dat 27 prijzen van 1 miljoen werden. Dat is nog aantrekkelijk genoeg (voor de meesten)
Maar het is ook zo dat de verkoop bij 27,5 miljoen hoger zal liggen dan bij 1 miljoen, en dan is die hoeveelheid prijzengeld niet op te brengen.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

20-05-2010 om 14:03

Je koopt een droom

Je koopt geen kans, je koopt een droom. Je koopt een maandelijkse kans op een enorme prijs waar je dan lekker over kunt dagdromen.

De kans dat je wint is zó klein, dat 270 keer die kans nog steeds een volslagen hopeloze kans is. In discussies over bevolkingsonderzoeken en zo kun je zien dat de meeste mensen totaal geen gevoel voor statistiek hebben. Het zegt ze niks. De kans op winnen is klein, dat is alles.

Dus als je dan toch zo'n kleine kans hebt, dan heb je liever kans op een droombedrag, dan kans op een aanbetaling voor een huis en een vakantie.

Het is al talloze keren onderzocht (namelijk elke maand dat er loten verkocht worden), en wat blijkt: één grote prijs verkoopt meer loten dan meer kleinere prijzen. De meerderheid wil dus die jackpot.

reina

reina

20-05-2010 om 15:40

Mee eens

Ik ben het helemaal met je eens , tess! Ik doe niet mee, moet er niet aan denken dat ik zo'n prijs zou winnen, zou me geloof ik geen raad weten en bijna alles weg willen geven, maar dan sta je weer voor de vraag waaraan? Met een ton zou ik blij zijn, stoppen met werken wil ik niet, een groter huis hoef ik niet, dus ik zou dat voor leuke dingen bewaren en mijn kinderen ermee verwennen ;-)

tonny

tonny

20-05-2010 om 16:56

Rentenieren?

Wat is daar nu zo leuk aan?

tonny

Tonny :-)

Nou, ik zou me in elk geval NIET vervelen...

Wat moet je er mee?

nou,een gedeelte naar de kinderen,een gedeelte naar het goede doel,lekker blijven werken,maar wel een dagje minder ,en de rest gaat op de bank,voor leuke reisjes tussendoor,en voor een financieel zorgeloos leven;-)

Ellen Wouters

Ellen Wouters

20-05-2010 om 18:33

Prijswinnaarbegeleider

Hoogst vermakelijk: http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/79898/prijswinnaarbegeleider-helpt-miljonairs.html

Wat blijkt: prijswinnaars gaan niet rentenieren. Je vrienden moeten allemaal wél werken en in je eentje op de golfbaan staan blijkt toch niet zo leuk. Voor een paar weken wel, maar niet jarenlang.

Biene M.

Biene M.

20-05-2010 om 20:17

Ik zou het wel weten

Afgezien van een groter huis, een sabattical, een leuk feest voor vrienden en familie en wat royale giften aan goede doelen; ik zou zelf een collectebusfonds oprichten. En daar zou ik dan ook voor gaan werken, want de rest van mijn leven niets doen, daar zou ik niet gelukkig van worden. Bij tijd en wijle kan ik me goed vermaken als ik in de file sta of zo met bedenken hoe ik het allemaal aan zou pakken.

Dusse, mocht één van jullie nu toch per ongeluk die jackpot winnen en met haar handen in heur haar zitten met al dat geld: call me!

Jakiro

Jakiro

20-05-2010 om 21:10

Ik zou het ook wel weten

We kopen eindelijk dat huis aan de plassen die voor ons stervelingen veel en veel te duur is, dan zijn we al 10% kwijt.
Dan voor alledrie de kinderen een studiefonds mét mogelijkheid voor kopen van een eerste flatje, nog eens 10% kwijt.
Daarna die 5 miljoen om te rentenieren, nog eens 20% kwijt.
Eindelijk, na 21 jaar trouwen op de manier die WIJ willen. Dus op naar de Malediven met alle familie/vrienden en bekenden in een 5 sterren hotel Kosten incluis boeing afhuren en hotels, zal ook nog eens 5% zijn.
Dan de bank eruit gooien voor ons bedrijf, de zakenpartner uitkopen en zelf investeren. Nog eens 10% helemaal op.
Ik stop zelf met werken en start mijn eigen fotostudio, nog eens 5%.
Dan gaan er nog een paar flinke giften naar goede doelen, ook nog eens 10%.
Verder mijn moeder een onbezorgde oude dag bezorgen, het kindje van kennissen die niet door de verzekering vergoedde behandeling laten ondergaan en de rest gaan we investeren.
Het is volgens mij inderdaad zo op.
En ja, ik ga dus voor het eerst een lot kopen :)
Jakiro

tonny

tonny

20-05-2010 om 23:22

Zonder gekheid

wat ga je dag in dag uit doen als je niet meer werkt?

Met wat voor mensen ga je om?

Hoe ervaar je dan je leven, als er helemaal niks meer moet en je alles wat gedaan moet worden voor je kunt laten doen? Het lijkt me vreselijk.

Vrije tijd is vooral leuk als er daarnaast ook niet-vrije tijd bestaat. Na een paar maanden gaan palmenstranden vervelen, lijkt me zo.

Rentenieren lijkt me serieus hélemaal niks hoor!!

Rentenieren is juist leuk!

je koopt een huis in het buitenland en met zo'n bedrag kun je je huis in NL aanhouden. En ook in het buitenland gaat 't leven gewoon door met boodschappen doen, koken, je tuin beetje bijhouden, je zwembad schoonmaken, moestuin enz.enz. Alleen dan in een veel relaxter omgeving.

Bastet

Bastet

21-05-2010 om 07:36

Maar tonny

Je hoeft toch niet gelijk helemaal niks meer te doen??
Ik zou reizen,een weeshuis ergens beginnen,een groter huis kopen voor mijzelf,plannen zat hoor!
Bastet

Ellen Wouters

Ellen Wouters

21-05-2010 om 07:50

Vrijheid

De meeste prijswinnaars veranderen helemaal niet zoveel in hun leven. Ik denk ook dat ik mijn baan vooralsnog aan zou houden. Alleen: met zoveel geld heb je wel de vrijheid om alles precies zo in te richten als je prettig vindt. Misschien een dag minder werken of zo. En de wetenschap dat je zó weg bent als het niet meer naar je zin is.
Of je begint dat bedrijfje dat je eigenlijk al zo lang wilde.

tonny

tonny

21-05-2010 om 08:57

Het lastigste lijkt me

dat iedereen heel anders tegen je aan gaat kijken en zich anders gaat gedragen.
Je kunt er zelf wel naar streven om gewoon te blijven en bijvoorbeeld je werk te blijven doen, maar de wereld om je heen verandert doordat mensen anders naar je gaan kijken, andere verwachtingen hebben.

Nee hoor, het lijkt me niet begerenswaard, zo'n megaprijs. Veel liever een kleinere prijs!

Wij zouden niet stoppen met werken

Maar naast het betere "kruimelwerk" (nieuwe motor enz) inderdaad een paar andere dromen verwezenlijken, die nu niet van de grond komen wegens gebrek aan geld. En daar hoort wel een soort van bedrijfje bij. Maar een ander huis staat bijvoorbeeld totaal niet bovenaan de dromenlijst. Maar goed, gezien de frequentie waarmee wij een lot kopen, is de kans helemaal verwaarloosbaar dat we er ooit aan toe komen :)

Ellen Wouters

Ellen Wouters

21-05-2010 om 11:45

Tonny

Moet je het artikel eens lezen waar ik naar linkte, die prijswinnaarbegeleider (wat een woord) had daar allemaal nuttige tips voor. Zoals: wel melden dat je een prijs hebt gewonnen, maar dan een veel lager bedrag noemen. Dat verklaart dan wel dat je bv op reis gaat, maar mensen gaan je niet meteen anders behandelen.

Nee, dat soort bezwaren daar zou ik wel overheen kunnen komen ;-)

Tinus_p

Tinus_p

21-05-2010 om 13:47

Rentenieren is leuk

Chiquita:
"Rentenieren is juist leuk!"
Duh. Ik ga gewoon de hele dag OO-en ;-))

Oh mijn favoriete onderwerp

ja totaal niet rationeel maar wat geeft dat nou.

27,5 miljoen, ja ik heb daar allerlei geweldige ideen bij, het begint al bij het feit dat ik automatisch meespeel en dan opeens internetbankieren op start en dat er dan opeens zo'n bedrag tussen de rest staat. Dat ervaren lijkt mij gewoon heel erg leuk. Overigens toen mandarijntje geboren was en ik uitermate gelukkig was heb ik eens gezegd "zo moet het voelen als je de jackpot wint", zo intens blij met alles en de toekomst etc.

Ok en wat zijn de afspraken verder: het bedrag wordt keurig in 2én gesplits tussen vriend en ik om ruzies te voorkomen (ja slaat nergens op maar zo gedetailleerd ben ik nu eenmaal met het plan van aanpak mbt de jackpotdroom). Eerst langs bij de directe familie, wat miljoenen verdelen terwijl we aan de gourmette tafel zitten, dus lekker onverwachts wat cheques (hoe gaat dat eigenlijk bij zo'n groot bedrag, je kan het moeilijk in een envelopje stoppen).

Dan ga ik lekker 3 dagen in de week met al dat geld allerlei goede doelen af, als baan dus, iets van een stichting ofzo starten en als een sinterklaas problemen oplossen met geld.

Wat wil ik dan zelf: een oud herenhuis met tuin rondom, nog op fietsafstand van de school, wel nog een leuke kindvriendelijke omgeving, helemaal renoveren en geweldig inrichten met kunst en mooi en nog meer mooi. En een paar reizen maken, en natuurlijk elke vakantie even weg. En dat is het verder wel.

Ik zou een ton ook geweldig vinden, dan kunnen we het huis verder afbouwen en ook reizen maken etc. 10.000 is ook prima, dan laten we de tuin doen, terrassen en nieuwe schuur, nieuwe dakkapel.

Oh ik weet bij elk bedrag wel wat en hoe ;-)

Trouwens betaal je dan ib over dat bedrag

wat zijn de regels daar eigenlijk van, moet je dat dan opgeven als inkomsten en betaal ej daar dan niet gewoon ib over ?

Biene M.

Biene M.

21-05-2010 om 18:36

Belasting

Godzijdank geen IB! Wel vermogensbelasting natuurlijk. Maar dat zou ik met liefde afdragen.

Ik zou het ook weten!

Ik ben niet zo van het liefdadige geloof, wel zou ik mijn directe familie helpen.
Maar ik zou een bepaalde Master in Londen gaan doen, stoppen of veel minder gaan werken (kinderen nog wel 1 a 2 dagen naar kdv om tijd voor mezelf te hebben)
1 huis met tuin in leuke buurt, 2e auto en veel reizen. Wellicht 2e huis in Zuid-Frankrijk of spanje, anders elk vakantie een fijn penthouse huren met tig badkamers (en dan mogen er een hoop vrienden en familie komen om ook eens te genieten van deze lifestyle). Verder veel goede wijn kopen, goed eten, kunst en boeken. Alle driesterrenrestaurants in Europa afgaan.
Veel reizen met eht gezin, een half jaartje naar Latijns-America of zo. een werkster en een strijkservice in huren. Een paar echt goede kleren/couture, altijd een goede kapper en andere zelfverwennerij. Natuurlijk reserves voor de kinderen aanleggen.

Maar ik zou niet in Laren of Wassenaar gaan wonen, en ook geen nanny of au pair nemen. Een fonds oprichten ook niet, dan moet je weer bestuursleden gaan vragen, vergaderen, dat is teveel als "werk".

Prijswinnaar

Prijswinnaar

21-05-2010 om 23:08

Viridantia e.a.

Allereerst; het leuke van 27,5 miljoen (al zou 5 miljoen ook voldoende zijn) is dat je echt never nooit meer hoeft na te denken of het eigenlijk niet te duur is. Je kunt blijven werken, maar kunt ook stoppen. Je kunt op vakantie gaan waarheen en hoevaak je ook wilt of je blijft thuis etc.

Wij hebben, sommigen zullen het draadje nog wel kennen, ruim een jaar geleden een groot bedrag in handen gekregen. Ik had geen idee wat we daarmee zouden gaan doen. Inmiddels zijn we een jaar verder en om eerlijk te zijn, we hebben nog maar weinig uitgegeven. We komen niet los van ons gevoel van niet-nodig-of-is-dit-het-geld-nu-echt-waard. Manlief heeft iets groots gekocht wat hij al heel lang wilde. Onze droomauto kunnen we nu met gemak betalen, maar staat dus niet voor onze deur. Hij komt er ook niet, denk ik. We kopen soms (ik zeg dus soms) een iets luxere uitvoering van iets wat we nodig hebben. Ik had een nieuwe fiets nodig. Deze keer is het geen Gazelle geworden maar een Koga (maar dan nog één van de goedkoopste middelen, haha). Als de kinderen een hele stapel nieuwe spijkerbroeken nodig hebben, dan koop ik ook wel eens een Vinginobroek.
Het grappige vind ik dat ik drie jaar geleden dus ook dacht dat als ik veel geld zou hebben dat ik dan die en die auto zou kopen (Volvo XC90; lijkt me nu vooral onhandig), iedere maand naar schoonheidsspecialiste zou gaan (nog nooit geweest), mijn kledingkast flink zou uitbreiden (niet dus), etc.

Dit is dus om aan te geven waarom 27,5 miljoen zoveel aantrekkelijker is dan 270.000 euro. 27,5 miljoen betekent 'nooit-meer-financiele-zorgen-en-alles-kunnen-doen-wat-je-wilt' (ik zeg neit dat je daar gelukkig van wordt).

Ellen Wouters

Ellen Wouters

22-05-2010 om 00:08

Prijswinnaar

Superleuk voor je dat je een flink bedrag gewonnen hebt. Dat voedt ook voor ons allemaal weer even het idee van "zie je wel, het gebeurt soms echt" ;-).

'nooit-meer-financiele-zorgen-en-alles-kunnen-doen-wat-je-wilt\'

Ach, misschien dat ook daar weer dingen in verschuiven. Toen ik op een bovenwoning zat, was het rijtjeshuis waar we nu in wonen een droomhuis. Nu woon ik zeer naar tevredenheid, maar ik kijk toch wel met begerige blik naar de snoezige rietgedekte villaatjes in de buurt hier. Ik wens altijd een stapje meer dan ik feitelijk heb.

Manlief zou graag zijn vliegbrevet voor een cessnaatje halen. Nu een te dure droom (vooral het bijhouden), maar met zo'n loterijprijs kan dat. Maar zie John Travolta: die heeft een Boeing 747 en een baan in zijn achtertuin waar dat ding op kan landen (!). En als je dat soort wensen hebt, dan is 27,5 miljoen niet eens zo gek veel. Kortom: misschien groeien de wensen van echt rijke mensen wel mee :-)

elke

elke

22-05-2010 om 14:45

Financiele onafhankelijkheid

Als ik 'um zou winnen, lijkt me de fianciele onafhankelijkheid me zo heerlijk. NIet meer elke maand puzzelen; komen we nog rond, eten we weer macarini met alleen maar kaas en tomaat, waar is het vlees in de aanbieding, hopelijk gaat de wasmachine niet kapot; je kent 't wel, dat soort dingen. Oh, dat lijkt me zo heerlijk! Gewoon naar de keurslager, de AH en kopen wat je nodig hebt. Gewoon drie weken op vakantie, met 't vliegtuig naar een warm land, in een hotel, in plaats van weer thuisblijven en naar 't park. Ik heb geen leuke baan, maar ik moet wel, er zal toch brood op de plank moeten komen. Ik heb 't niet slecht hoor, zeker niet in vergelijking met ontwikkelingslanden of zo, maar die financiele onafhankelijkheid, dat lijkt me nou zo heerlijk! O, het idee, op het werk te kunnen zeggen: ik trakteer vandaag want het is m'n laatste dag, DOEI!

Wat leuk

je hebt eens vaker over dit onderwerp gepost, leuk om te lezen dat jullie juist niet de dingen hebben gekocht die je van te voren wou hebben.

Het lijkt mij ergens ook wel mooi, dan heb je het geld en dan is dat wat je zo graag wou niet meer zo fantastisch. Zo werkt het volgens mij, al hoewel ik na ruim 3 jaar nog steeds heel blij ben met onze mooie auto en ons mooie huis. Dus ik heb wel de indruk dat ik oprecht blij ben met wat ik wel heb en dat redelijk lang vast hou.

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

22-05-2010 om 19:07

Maar...

ik zou dus zelf... na nagedacht te hebben over jullie reacties... me eigen absoluut niet veilig voelen met zoveel geld, ik zou als de dood zijn dat ze één van mijn 3 kinderen meenemen bijvoorbeeld en pas weer terug geven voor veel geld, of ben ik nu een erge doemdenker? nee ik zou het echt niet willen die 27,5 miljoen...ik zou er niet gelukkig van worden dat weet ik nu al...ik ga dus maar gewoon voor een vijfde lot, zodat de prijs in ieder geval niet te hoog kan worden ;-)))

Oh ja

veiligheid, hm tja. Dat is iets wat ik nog niet overdacht heb, als meer dan de directe incrowd weet dat je iets gewonnen hebt dan veranderen er natuurlijk dingen. Aan de andere kant er zijn toch villawijken vol met rijke stinkerds, zijn die dan de hele tijd bang dat hun kinderen ontvoerd worden, dat lijkt mij niet.

Ik vraag mij wel af of je vriendschappen (vrienden ga ik bjvoorbeeld geen geld geven) dan niet naar de knoppen gaan. Als je in een veel groter huis gaat wonen, veel vaker dure dingen koopt, vaker duur op vakantie gaat, misschien wordt het dan té scheef ? Voel je je dan verplicht om duurdere kado's te kopen, meer te trakteren ? Dat lijkt mij wel rot aan zo'n prijs, dat andere mensen ook andere verwachtingen van je krijgen.

Nee, misschien dan maar hopen op die ton, dan hoeven we niets weg te geven en een ton gunt iedereen ons wel zonder daar verwachtingen bij te hebben denk ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.