Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Waterschapsverkiezingen

Omdat mijn eigen grote zus verkiesbaar is bij de waterschappen in de komende verkiezing, ben ik meer betrokken en geinteresseerd dan ik anders wellicht (?) zou zijn.

Hoe zien jullie die verkiezingen? De envellop is binnen, heb je hem doorgelezen, misschien zelfs al opgestuurd, of heb je hem nog gewoon op de stapel liggen en ga je er ook niets mee doen?

Kortom, ik ben nieuwsgierig naar jullie kies-/kiesnietgedrag ;-)

groetjes,
Jons

Kieskompas

;-)

Roos

Roos

14-11-2008 om 21:09

Nee

Het interesseert me helemaal niet, weet niet eens waar het precies over gaat. Sorry.
Roos

Linda99

Linda99

14-11-2008 om 21:14

Ook nee

In mijn geval: don't know don't care.........

Succes voor je zus in elk geval ;)

Nou bijvoorbeeld

gaat het erover of je wil dat grond natuurgebied moet worden ipv landbouwgrond.

Doe nou maar even www.kieskompas.nl en je bent meteen op de hoogte van hoe en wat omdat die vragen wel duidelijkheid geven. Ik heb overigens op de helft van de vragen 'neutraal' gestemd omdat ik echt geen standpunt kon verzinnen.

Ik zat het dichtste bij een groep waar ik de naam al weer van vergeten ben, water natuurlijk, zoiets was het. En ik had het minste met de vvd, wel grappig om te zien dat ik elke keer het verste van de vvd af zit ;-)

nyed

nyed

14-11-2008 om 21:36

Jons ik had ze al zien liggen toen ik thuiskwam

En nu ik jouw draadje zie dacht ik oh ja die enveloppen.
Heb me erin verdiept.
en ja hoor ik ben er uit.
We gaan stemmen!!
Goed dat je even eraan herinnert.
Wij gaan hier voor
Groen WaterLand wil samen met u als inwoner of ondernemer, agrariër of recreant werken aan een doelgericht en slagvaardig hoogheemraadschap, met praktische oplossingen en met beperkte kosten. Niet met papieren plannen, maar met een concrete en realistische aanpak. In samenwerking met alle betrokkenen. Niet met prestigieuze, grootschalige en kostbare projecten, maar met gewone en goedkope oplossingen. Lokaal als het kan en centraal als het moet. Niet met grijze streepjespakken, maar met blauwe overalls aan het werk. Daarom komt Groen WaterLand met maatschappelijk actieve en betrokken bestuurders, met kennis van zaken, onafhankelijk van politieke partijen en belangengroeperingen.
Bedankt.
Nyed

jons

jons

14-11-2008 om 21:47 Topicstarter

Wat leuk, nyed

wat zo'n draadje al niet kan doen, he? Als het kon zou ik natuurlijk zelf voor mijn zus kiezen, maar helaas woon ik net in een ander waterschap en gaat mijn stem voor haar verloren. Wellicht dat een van de noordhollanders toevallig wel op haar gaat stemmen (Sini, Manda?).

dat kieskompas doet inderdaad een hoop goed, Manda, dat vind ik zelf ook altijd! Ik volg niet eens altijd de uitkomst, maar het stelt wel vragen waar je over na kan denken.

groetjes,
Jons

Tirza G.

Tirza G.

14-11-2008 om 22:32

Tuurlijk

Ik stem sowieso altijd op alles, maar lieve help meiden: ik woon in Zééland. Ik leef met, in, tussen, op het water. Ik zal wel moeten :-)

Tirza

tonny

tonny

14-11-2008 om 22:37

Pfoe, tja...

ik heb er heeel weinig mee. En ik denk dat dat zeer ten onrechte is, want bij een foutief waterbeleid gaat een groot deel van het land kopje-onder.

tonny

tonny

tonny

14-11-2008 om 22:43

Hee, wat leuk, dat kieskompas!

dat maakt alles meteen stukken concreter.

Bedankt voor de tip!

tonny (mijn man wist allang dat dat kieskompas bestaat, zo hoor ik net; en die heeft ook veel meer ideeen over waterschappen enzo; op een of andere manier heb ik me er nooit in verdiept...)

cqcq

cqcq

14-11-2008 om 22:53

Ik ga niet stemmen...

Heb tot nu toe alle jaren gestemd voor het waterschap. Maar ik vind het waterschap niets voor politieke partijen. Ik probeerde altijd te stemmen op mensen met verstand van water, die daar goede beslissingen konden nemen. Ik vind het heel jammer dat dit nu ook ten prooi gevallen is aan de partijpolitiek (dan kun je deze verkiezingen beter afschaffen, en de hoogheemraden laten benoemen door de provincie of zo). Voorheen kreeg je een overzicht van de verkiesbare mensen, met kort hun achtergrond. Nu een vage lijst van politieke partijen met standpunten. Terwijl ik alleen maar wil dat deskundigen het bestuur van mijn waterschap vormen. Zodat we èn droge voeten houden, èn schoon water.

Lys Lionne

Lys Lionne

14-11-2008 om 23:54

Die kieswijzer

Zonder kieswijzer had ik werkelijk geen flauw benul gehad op wie/welke partij ik had moeten stemmen. Mocht ik nu dus gaan stemmen (Ben er nog niet over uit) dat weet ik in ieder geval op welke partij ;)

Kieskompas

Zonder het kieskompas had ik wereklijk niet geweten wat ik moest stemmen. En idd, dan nog kon ik een aantal stellingen absoluut niet beoordelen. Uiteindelijk werd het Water Natuurlijk.

angel3

angel3

15-11-2008 om 12:04

Cqcq

er zijn ook niet politieke partij gerelateerde lijsten zoals water natuurlijk. Ik ben het met je eens. Daarom ook voor mij Water NAtuurlijk (ook omdat ik bij een groene org. werk die deze lijst steunt :)

Mamasan

Mamasan

15-11-2008 om 12:18

Kieskompas

Ik heb zojuist Kieskompas ingevuld. Tot mijn vreugde kwam daar de partij uit waar ik al jaren op stem. Het stembiljet staat dus ook al klaar om op de post te gaan.

Let op je eigen stembiljet!

WAARSCHUWING
De waterschapsverkiezingen zijn dit jaar landelijk en volgens een schriftelijke systeem. Ieder krijgt een eigen uniek biljet. Om fraude te voorkomen moet daarop je geboortejaar worden ingevuld. Er is echter geen enkel bestand die jouw unieke biljet aan je kan koppelen dus de verkiezingen zijn echt geheim.
Wat nu de afgelopen dagen veel voorkomt is dat een huishouden twee of meer enveloppen krijgt, alle enveloppen opengemaakt worden en de stembiljet op een hoop worden gelegd. Het is dan niet meer te achterhalen welk stembiljet van wie is. Als je op het stembiljet van je man jouw keuze invult en jouw geboortejaar en je man op die van jou dan zijn dus beiden stemmen ongeldig!!! (tenzij je hetzelfde geboortejaar hebt)
Als dit het geval is en je wilt toch stemmen dan moet je even contact opnemen met je eigen waterschap voor nieuwe biljetten.
Succes met keizen
Judith (medewerkster waterschap, niet belast met de verkiezingen maar twee kamers er vanaf en dus wel al veel telefoontjes gehoord)

Sjillie

Sjillie

15-11-2008 om 16:03

Judith70

maar als mijn man mijn biljet invult en het is anoniem, hoe zie je dan dat mijn man mijn biljet ingevuld heeft?

Nely

Nely

15-11-2008 om 17:22

Ingevuld en opgestuurd

op donderdag waren ze binnen (heb ze zelf bezorgd) en ingevuld, op vrijdagochtend werden ze verstuurd.

Nely.

Sjillie

Als jouw man zijn geboortejaar heeft ingevuld klopt dat niet met de cijfercode van jouw stembiljet, want dat is in de computer gekoppeld met jouw geboortejaar. Als jullie in hetzelfde jaar geboren zijn is er niets aan de hand. De cijfercode is alleen gekoppeld aan je geboortejaar en niet aan je persoon. De anonimiteit is dus wel gegarandeerd.
Persoonlijk vind ik het systeem van stemmen op een stembureau nog steeds het meest geschikte.
Judith

elides

elides

15-11-2008 om 21:50

Ik heb

de enveloppen vandaag opgestuurd. ik heb eerlijk gezegd nog nooit voor waterschap gestemd, nu maar wel gedaan. voor mijn man en mij. inderdaad goed gelet op geboortejaar.
plattelandsbelangen. voor ons hier weer belangrijk.

Kieskompas

Voor mijn waterschap is er helaas geen kieskompas. Vanmiddag wel een helikopter met reclamestaart om ons op te roepen vooral te gaan stemmen. Ook 3 enveloppes. Ook reclames op lokale zender en natuurlijk niet te vergeten op de publieke netten. Borden langs de kant van de weg, flyer in de brievenbus. In mijn ogen een enorme verspilling van belastinggeld. Breng de waterschappen gewoon onder bij het ministerie van verkeer en waterstaat. Ik ga het stembiljet ongeldig ingevuld insturen.

Ook al ingevuld en opgestuurd

Wel eerst kieskompas gebruikt, kwam uit wat ik verwacht had. Dit is de eerste keer dat ik stem voor het waterschap, wist geeneens dat dergelijke verkiezingen er waren! Maar ik heb me er deze keer in verdiept, goed gekeken hoe en wat (ook erg actueel nu, hier veel gedoe over invulling en onderhouden van de natuur in en om de ijssel) en dus gestemd.

Mamasan

Mamasan

16-11-2008 om 18:23

Niet stemmen = niet zeuren

Ik vind het een beetje kinderachtig om je stembiljet ongeldig in te vullen. Dan kun je het beter helemaal laten, scheelt weer een loopje naar de brievenbus. Overigens vind ik ook dat je niet mag zeuren (over het beleid) als je niet stemt. Alleen daarom al stem ik; ik wil wel mogen zeuren ;-)

Mamba

Mamba

16-11-2008 om 20:01

Kieskompas ingevuld, dilemma

En daar kwam de SGP uit. Dat is nu net een partij waar ik helemaal niets mee heb. Wat nu? Ik kan natuurlijk op een andere partij stemmen waar mijn gedachtegoed beter bij aansluit, maar qua waterschap was het echt SGP... Ik weet het nog even niet.

Zeuren

Ik stem wel dus mag ik zeuren, ook al stem ik ongeldig. Ik vind de waterschapsverkiezingen geldverspillende nonsens. En dat nieuwe gebouw in Doetinchem ook al zoiets onbegrijpelijks. Mag 't een onsje minder. http://www.architectenweb.nl/aweb/projects/project.asp?PID=5952

elides

elides

17-11-2008 om 09:43

Persoonlijk

zou ik nooit ongeldig stemmen. ik denk altijd maar aan het recht dat wij gekregen hebben. of eigenlijk waar voor gevochten is. dat dit niet altijd zo is geweest en voor vrouwen later pas. klinkt misschien cliché, maar zo denk ik er wel over. dat we blij mogen zijn dat we ergens voor mogen kiezen in heel veel landen is het niet zo. daar mogen we best dankbaar voor zijn. en ik denk dat door het uitbrengen van een geldige stem meer je meer een teken afgeeft, dan met een ongeldige stem.
nogmaals geen aanval ofzo, maar mijn persoonlijke mening.

Verrassend

Moet eerlijk bekennen dat ik van plan was er niets mee te doen maar ben toch maar even die kieswijzer gaan doen en daar kwam de VVD uit (???). Blijkbaar ben ik qua waterschapsbeheer een rechtse bal dus ik denk dat ik ga stemmen op de VVD en niet op D66.

Maylise

Maylise

17-11-2008 om 12:39

Stemmen

Ik vind dat er een groot verschil is tussen helemaal niet stemmen of een protest stem uitbrengen dmv blanco of ongeldig stemmen. Dat eerste komt toch vaak voort uit desinteresse, het tweede laat zien dat iemand wel is betrokken bij het democratisch proces maar of het helemaal niet eens is met het verloop of geen van de partijen zijn stem waardig vindt.
Ik vind stemmen persoonlijk ook heel belangrijk en waardevol maar een blanco stem is in mijn ogen ook waardevol omdat het niet spreekt van desinteresse maar juist van betrokkenheid bij het verkiezingsproces.

Maylise

Het recht om te stemmen

Ik stem (muv de waterschapsverkiezingen) altijd. Niet omdat ik dat als 'n plicht zie maar omdat ik dat als een voorrecht zie. Ik mag stemmen, ik vind de verkiezing belangrijk, heb me er in verdiept, heb een mening en stem op de partij die het beste aansluit bij mijn standpunten. Ik heb sinds mijn 18e verjaardag geen verkiezing gemist (muv. de waterschapsverkiezingen). Maar nu is mijn mening dat deze verkiezing niet deugt, dat het geld wegsmijten is, dat er veel betere manieren zijn om te komen tot een bestuur van het waterschap. Daar hebben ze mijn (en overigens ook jullie) stem mijns inziens niet voor nodig. Ik kies dus voor afschaffen (niet de waterschappen maar de verkiezingen ervoor) en er is geen partij waarop ik stemmen die in de buurt van dit standpunt komt. Dan kan ik twee dingen doen: helemaal niet stemmen of ongeldig stemmen. Ik kies voor 't laatste. Dat is vast zinloos. Alhoewel: als de opkomst 80% is (20% komt waarschijnlijk meer in de buurt) en daarvan is een erg groot gedeelte ongeldig word er tzt misschien iemand ergens wakker. Dus ik blijf bij bewust ongeldig.

Maylise

Maylise

18-11-2008 om 10:52

Pelle

Nee natuurlijk schiet je er niks mee op :)
Het is denk ik meer zoals Myar ook uitlegt iets symbolisch. Iets wat je voor jezelf doet en niet zo zeer dat er wat mee gedaan wordt. Je hebt je plicht wel gedaan zonder verder je eigen principes daarbij te verloochen (al is dat waarschijnlijk veel te zwaar voor een waterschapsverkiezing :))

In elk geval zo denk ik er over. Het voelt voor mij gewoon anders of je een blanco stem uitbrengt of helemaal niet stemt (hoewel dat laatste ook natuurlijk kan als je het hele democratische proces niet erkend, er niet op vertrouwd dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen of de autoriteit die de verkiezingen heeft uitgeschreven niet erkend dus ook dat kan heel bewust)

Maylise

Jose van Polanen

Jose van Polanen

18-11-2008 om 14:07

Jons

wij hebben hier de envelop niet gekregen. Gebeld. Doorverbonde en wachten. Nu heeft een mevrouw ons adres genoteerd 'voor haar collega' die het kennelijk moet regelen. Wij hopen dat het goed komt. Want ik wil wel stemmen, heb de stemwijzer gedaan en kom uit op 'waterschapspartij'. Geen idee wie dat zijn, trouwens.
Als ze willen dat de mensen stemmen, moeten ze wel hun administratie op orde hebben. Ik hoorde op het nieuws dat meer mensen hun biljet niet hebben gekregen. Tja. Dan straks ook maar niet kermen over een lage respons.
groet,

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.