Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Anneke

Anneke

29-12-2011 om 13:10

Wel of geen verbod op vuurwerk?

Wat vinden jullie? Moet er wel of geen verbod op vuurwerk komen en zo ja is dat weer niet de doodsteek voor al die fietsenwinkels en andere winkeliers die in deze dagen hun jaar omzet flink kunnen verhogen? Hoe compenseren we dat?

Diana

Diana

29-12-2011 om 13:28

Van mij mag het

ik heb niks met vuurwerk en het met al dat illegale levensgevaarlijke spul, ik hou mijn hart weer vast de komende dagen.

Chippie

Chippie

29-12-2011 om 14:09

Ik heb er niets mee...

Ik heb er neits mee, maar het is traditie, dus van mij mag het blijven. Ach, en stiekem geniet ik zelf toch wel van het prachtige, dure siervuurwerk wat men afsteekt.
Ik zou wel graag willen dat het pas vanaf 31 december mag worden afgestoken (en dus ook verkocht?) en dat er strenger wordt opgetreden tegen eerder afsteken en er strengere controle komt op illegaal vuurwerk.
Het zou fijn zijn dat ouders meer hun eigen kinderen in de gaten houden. Niet afsteken door kinderen onder de 12 jaar zonder volwassen begeleiding zou heel wat overlast schelen.

Chippie

"Het zou fijn zijn dat ouders meer hun eigen kinderen in de gaten houden. Niet afsteken door kinderen onder de 12 jaar zonder volwassen begeleiding zou heel wat overlast schelen. "

Hoe stel jij je dat voor? Ik sluit niet uit dat er heel wat jongetjes (altijd jongetjes, zo te zien) met vuurwerk lopen te k...en van wie de ouders het ten strengste zouden afkeuren en hun spruiten op hun falie zouden geven als ze ervan zouden weten. Je kan toch moeilijk je kinderen ophokken gedurende de hele kerstvakantie. Ze willen ook wel eens buiten spelen met vriendjes enzo...

Groeten,

Temet

Roosje Katoen

Roosje Katoen

29-12-2011 om 15:30

Lijkt me prima

Ik vind het doodeng en hou mijn kinderen zo lang mogelijk binnen met oudjaar ;-) Vooral dat illegale spul is levensgevaarlijk.

Wat mij betreft wordt het verboden en komen er overal professionele vuurwerkshows.

"Ik vind dat te ver gaan en wat dat betreft mag het van mij iig eens als proef dat er vijf jaar lang professioneel vuurwerk wordt afgestoken in elke gemeente. Laat maar eens kijken of het zelf afsteken dan af gaat nemen"

Ik geloof zelf helemaal niet dat daardoor het zelf afsteken gaat afnemen, of in elk geval de overlast door zelf afsteken niet. De meeste overlast komt door opgeschoten jochies met knalvuurwerk. En de kick is volgens mij juist het zelf afsteken, en de harde knal die je daarmee veroorzaakt. Dat ondervang je niet met een professionele vuurwerkshow. Die trekt denk ik vooral de mensen die genieten van siervuurwerk, van wie een groot aantal het niet zelf wil afsteken, en een aantal misschien ook wel.

Ik kan de lol van zelf afsteken trouwens wel snappen, en heb dat dan ook wel eens gedaan (samen met een vriendin van mij, even pyromaan als ik). Geen knalvuurwerk overigens, daar hou ik niet van. Omdat ik de lol van zelf afsteken wel snap moet ik ook even slikken bij de gedachte aan een totaalverbod, maar er zijn vermoedelijk heel goede redenen voor de bedenken. Hoewel: afsteken voor 31 december mag nu ook al niet, en ik krijg niet de indruk dat dat verbod erg veel zoden aan de dijk zet.

Groeten,

Temet

Chippie

Chippie

29-12-2011 om 16:56

Temet

Mijn kinderen mogen geen vuurwerk meenemen uit huis. We hebben het nog niet eens in huis, maar anders zou het ergens op de kast liggen. Ik vind het prima als ze het op oudejaarsdag voor ons huis afsteken, zodat ik een oogje in het zeil kan houden.
Afsteken voor 31 december mag niet, daar is ook (beperkte) controle op. Dan kun je toch ook een regel instellen dat kinderen onder begeleiding vuurwerk mogen afsteken (geen idee trouwens of dat scheelt in ongelukken, heb het gevoel dat het dan meer gaat om volwassen stunters).

blauwke

blauwke

29-12-2011 om 16:57

300 mensen oogletsel vorig jaar

2006-2007 960 10% 3
2007-2008 1100 5% 1
2008-2009 790 14% 0
2009-2010 770 7% 0
2010-2011 710 17% 2

Dit zijn de ongevalstatistieken van de laatste vijf jaar. tweede kolom is EHBO-behandelingen, derde is percentages opname na EHBO, vierde is aantal doden.

Ik ben voor inperking van het vuurwerk voor 'amateurs'.

Chippie en p

Chippie: "Mijn kinderen mogen geen vuurwerk meenemen uit huis"

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons in de buurt wordt al volop geknald. Geen idee hoe oud die jongens zijn trouwens, het is meestal 's avonds en ik zie ze niet. Maar goed, waar het mij om gaat: officieel begint de verkoop pas vandaag. Rara, waar komen die voortijdige knallen dan vandaan? Restjes van vorig jaar, die door de ouders op zolder (ik moet aan een oud draadje in een andere rubriek denken) worden bewaard?

Lijkt me niet. Er lopen kereltjes rond die aan vuurwerk weten te komen, buiten de officiële verkoop om, die het weer aan andere kereltjes geven en zo voort en zo verder. Daar komt, heb ik het akelige vermoeden, geen ouder aan te pas. Als jouw kind toevallig bevriend is met een groepje waar zo'n jochie inzit die een oudere broer heeft die... enfin, je snapt m.

Kortom: je kan verbieden vuurwerk uit huis mee te nemen, je kan zelfs verbieden dat ze überhaupt vuurwerk afsteken buiten jouw aanwezigheid, maar het is maar ernstig de vraag of dat voorkomt dat je kind op straat aan rotjes kan komen.

P: het afsteken van professioneel vuurwerk heeft naar mijn idee alleen maar het door jou genoemde voordeel als de mensen die nu zoveel afsteken naar dat vuurwerk gaan kijken in plaats van zelf af te steken. En dat geloof ik eigenlijk niet. Dat wil zeggen: ik vermoed dat de mensen die naar het professionele vuurwerk gaan kijken nu juist de mensen zijn die of geen vuurwerk kopen, of het wel kopen maar het alleen afsteken indien voorzien van lont, vuurwerkbril en verzwaarde flessen. Kortom: de groep waar je toch al weinig last van had.

De roekeloze knallers ondertussen vieren gewoon hun eigen feestje.

Nou ja, dat is dus mijn vermoeden in elk geval.

Groeten,

Temet

Fietsenwinkels?

"Moet er wel of geen verbod op vuurwerk komen en zo ja is dat weer niet de doodsteek voor al die fietsenwinkels en andere winkeliers die in deze dagen hun jaar omzet flink kunnen verhogen? Hoe compenseren we dat?" Waarom zouden 'we' dat moeten compenseren dan? Als je je fietsenwinkel alleen draaiende kan houden door drie dagen per jaar vuurwerk te kopen moet je je als fietsenmaker eens achter de oren krabben of je wel logisch bezig bent.

Ik denk dat een verbod geen draagkracht heeft, vuurwerk
afsteken is al zo lang een traditie. Ik vind legaal vuurwerk afgestoken tussen 24.00 en 20.00 uur hartstikke leuk, jochies voor Oud en Nieuw te pas en te onpas met rotjes of erger lopen te gooien niet.

Laatst hoorde ik het vriendje van mijn achtjarige zoon zeggen: mag jij al vuurwerk afsteken van je moeder? Want mijn papa is al naar België geweest en het leek me wel leuk om samen met jou pijlen en rotjes af te steken. Brrrr. En nog erger brrrr, mijn broer woont boven een hele grote vuurwerkwinkel. Daar zit ik met kerst echt niet zo op mijn gemak.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2011 om 18:15

Ondanks de risico's

vind ik amateur vuurwerk toch nog steeds het leukst. Ik zou het missen als het niet meer mocht. Wij hebben twee keer per jaar professioneel vuurwerk in de stad en dan pakken ze echt flink uit, maar ik heb niet altijd zin om daar heen te gaan. Het is er dan ook barstens druk. Gezellig hoor, maar om daar nou om 12 uur 's nachts nog naar toe te moeten, nou nee. Ik kijk een half uurtje om me heen vanuit de tuin of net daarbuiten als het 12 uur geweest is en dan vind ik het weer mooi geweest. Daarna geniet ik van het geknal en de flitsen die ik vanuit de huiskamer meekrijg.

neteret mut

neteret mut

29-12-2011 om 18:20

Rare wereld

Vroeger in NL verging horen en zien je, vooral op bepaalde plekken( bv waar we 3 huizen geleden woonden , je kon daar de voordeur niet opendoen op oudjaarsdag want dan vlogen de kruitdampen je tegemoet). En steeds weer "vuurwerk halen we in Belgie". Nu wonen we alweer ruim 5 jaar in Belgie. Heerlijk rustig, een heel enkel knalletje vlak na 12 uur. Geen reclamefolders in de bus, ik weet ook werkelijk niet waar je vuurwerk kunt kopen.En om te mogen afsteken moet je ruim op tijd een vergunning halen bij het gemeentehuis. Zelf afsteken speelt hier niet. Kan zijn dat het dichter bij de grens wel gebeurt.

Geen verbod maar

65 miljoen de lucht in!! En maar klagen dat we moeten bezuinigen????

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2011 om 19:47

[email protected]

Dat soort bedragen verbazen mij ook iedere keer. Er is blijkbaar gemiddeld genomen nog een hoop geld 'over'.

Chippie

Chippie

29-12-2011 om 20:02

[email protected] en kaaskopje

Dat is 3 euro per persoon, 12 euro per gemiddeld gezin. Gewoon om het even weer in perspectief te zien.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-12-2011 om 00:28

Jaja:-)

Ook weer gemiddeld genomen is het inderdaad maar een kleine 4 euro per inwoner, maar als we het even niet gemiddeld nemen is de realiteit natuurlijk dat er mensen zijn die er echt enorm veel geld insteken. Ieder zijn meug. Plezier maken mag gelukkig nog steeds. Wij geven inderdaad iets meer aan de supermarkt uit met kerst. Maar het is toch een feit dat het uitgeven van zo'n groot bedrag aan vuurwerk wat wonderlijk afsteekt tegen een achtergrond van recessie, pensioenfondsen die niet op de oude voet door kunnen gaan, bedrijven die het niet redden, etc.. Het kan blijkbaar nog.

Tinus_p

Tinus_p

30-12-2011 om 12:04

Om over na te denken

Anneke:
"Moet er wel of geen verbod op vuurwerk komen en zo ja is dat weer niet de doodsteek voor al die fietsenwinkels en andere winkeliers die in deze dagen hun jaar omzet flink kunnen verhogen?"
Vervang vuurwerk door cocaine en realiseer je hoe absurd deze uitspraak is.

Tinus_p

Tinus_p

30-12-2011 om 12:08

Sporthal

temet:
Hoe stel jij je dat voor? Ik sluit niet uit dat er heel wat jongetjes (altijd jongetjes, zo te zien) met vuurwerk lopen te k...en van wie de ouders het ten strengste zouden afkeuren en hun spruiten op hun falie zouden geven als ze ervan zouden weten. Je kan toch moeilijk je kinderen ophokken gedurende de hele kerstvakantie. Ze willen ook wel eens buiten spelen met vriendjes enzo..."
Ik heb nog steeds het geweldige plan om op 31 dec/1 januari een grote sporthal af te huren en iedereen onder de 18 met vuurwerk en/of met illegaal vuurwerk en/of te vroeg afgestoken vuurwerk te verplichten om van 31 december 10 uur tot 1 januari 2 uur in die sporthal te wachten tot het vuurwerkseizoen weer voorbij is.

(sowieso ben ik voor een verbod op vuurwerk voor minderjarigen, het blijft belachelijk dat er met oud en nieuw dingen op straat mogen, die je op een chemisch lab ontslag op staande voet zouden opleveren).

krin

krin

30-12-2011 om 12:10

Die traditie

heeft niet bepaald een eerbiedwaardige leeftijd, hoor. Eind jaren zestig is het zo'n beetje begonnen, als je het carbidschieten in een paar Nederlandse contreien en het meer algemene (en minder gevaarlijke) 'lawaai maken' van de Germanen niet meetelt.
http://www.kennislink.nl/publicaties/vuurwerk-knallen-en-kleuren

Tinus_p

Tinus_p

30-12-2011 om 12:11

Vuurwerkbom viral

Ik hoorde trowuens op de radio, dat veel vuurwerkbom filmpjes op youtube virals zijn van illegaalvuurwerkhandelaren, bedoeld om de handel in dat vuurwerk te stimuleren.

Tinus_p

Tinus_p

30-12-2011 om 12:15

Ging het niet om

P:
"Ik zou niet weten waarom je dat moet vervangen voor cocaïne! Die winkeliers hebben verplicht een paar jaar terug enorme dure uitgaven moeten doen om te blijven bestaan (speciale bunkers bouwen) en fietsenwinkels hebben het in deze maanden erg zwaar. Als de overheid ze eerst verplicht dure uitgaven te doen en vervolgens de handel gaat verbieden moet je ze (in mijn ogen) schadeloos stellen."
Daar ging het niet om. het ging er om, of het moreel verantwoord is om fietsenhandelaren geld te laten verdienen aan de verkoop van bijzonder gevaarlijke zaken, ook al is dat (volgens Anneke) een levensbelangrijke bijverdienste.

krin

krin

30-12-2011 om 12:18

Verbod

Ik zou geen moeite hebben met een verbod, maar ik zou er ook niet de straat voor opgaan. Zoals Sheila Sitalsing in haar Vk-column vanmorgen schreef, zijn het aantal doden en gewonden en de kosten van de vernielingen altijd nog stukken lager dan bij autorijden, drinken, roken en grote voetbalwedstrijden.
Zelf vind ik het ellendig spul, dat wel. Vooral het manvolk tussen de 10 en 20 dat ermee losloopt op straat mag van mij in die sporthal van Tinus verdwijnen.
Die vuurwerkshows, dat lijkt me dan wel weer wat. En al die mensen die zo graag met vuurwerk spelen, kunnen zich dan laten opleiden tot vuurwerkshowafsteker, toch? Ik vind vuurwerk namelijk best mooi als ik op afstand, buiten bereik van geur en herrie, naar de lichtshow kan kijken. Gelukkig vier ik regelmatig Oud & Nieuw op een plek waar ik aan drie kanten die mooie lichtshow aan de horizon heb, en bijna niets binnen stink- en knalafstand.

Sitalsing

Ik heb die column van Sitalsing ook gelezen en moest er wel om lachen (O&N in Suriname is zo te lezen ook geen lolletje). Maar volgens mij legt zij de vinger aardig op de zere plek: de handhaving is nu al niet bijster effectief.

Vuurwerk afsteken mag alleen met oudjaarsavond. Iedereen die nu loopt te knallen is dus al in overtreding en kan bestraft worden. Dat sporthalidee van Tinus is vermoedelijk met wat kleine aanpassingen in de strafwetgeving ook nu al uitvoerbaar. Maar het gebeurt niet. Of onvoldoende. Dan kan je je ernstig afvragen of een verbod wel zo verschrikkelijk veel zin heeft, behalve dan als symboolwetgeving: kijk nu eens hoe sterk we dit afkeuren.

En Tinus, dat viralverhaal van jou... gatverdamme. Hoe cynisch kan een mens bezig zijn. Maar goed, wie illegaal vuurwerk verhandelt is waarschijnlijk toch al geen lekkertje.

Groeten,

Temet

Ok, maar dat maakt voor de rest van mijn verhaal weinig uit. Het is nog geen Oudjaarsdag en ik hoor al wekenlang regelmatig geknal. Allemaal overtreders dus, en als de lange arm der wet daar al achterheen zit helpt het zo te horen niet veel.

Groeten,

Temet

tonny

tonny

30-12-2011 om 22:42

Elders

vorig jaar hadden we in de regio Rotterdam vanwege de grote taizémeeting veel europeanen uit verschillende landen te gast. Deze mensen waren zeer verbaasd over het vuurwerkgedrag hier. In hun landen was dat totaal niet gebruikelijk, dat zomaar iedere amateur vuurwerk kan kopen en afsteken.

Het is maar net wat je gewend bent.

Voor mijn part komt er in elke woonplaats een groot vuurwerk en wordt het verder verboden, inclusief gooede handhaving. Elk jaar gebeuren er afgrijselijke ongelukken en veel mensen durven dezer dagen amper de straat op.

Ely

Ely

30-12-2011 om 23:39

Mijn zorg

Is mijn-klein-wereldje vergeef mij. Oudste is 10 (ja een jongen) en is wezenloos van vuurwerk. Klaagt dat in Nederland de regels stom streng zijn en België bv niet. Klaagt dat het om twee uur al klaar moet zijn. ik vroeg hoeveel hij wil afsteken als hij na twee uur nog niet uitgeknald is maar hij wil tussendoor pauze kunnen houden?! Ik probeer elk jaar weer even een krantenberichtje over het gevaar van vuurwerk oid onder zijn aandacht te brengen. Ik hoop dat het helpt als ik niet de enige ben (samen met zijn vader maar daar zegt hij dit soort dingen minder tegen). Hij weet en snapt volgens mij wel dat het gevaarlijk is maar hij raakt echt excited en volgens mij is er dan nog weinig nadenken bij. Afsteken gebeurt alleen samen met zijn vader en dat gaat echt veilig maar zoals eerder geschreven hierboven, je zit er niet altijd bovenop.
Overigens had ik een paar jaar geleden hier nog geen last van. Dan was hij super excited van te voren maar rende bij de eerste knal huilend naar binnen. Ik blij hihi.
Ik las net geen capuchon als tip, nog niet eerder in me opgekomen.

Ergo: schaf de boel maar af en laten we een andere leuke traditie verzinnen. Ook al vind ik het zelf echt wel leuk om naar te kijken...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tinus_p

Tinus_p

31-12-2011 om 13:34

Lange tenen?

P:
"Het kunnen bijzonder gevaarlijke zaken zijn maar ze zijn gewoon legaal dus ik snap je vergelijking niet. Waarom is het volgens Anneke een levensgevaarlijke bijverdienste? Waar zegt ze dat?"

P:
"Ik wacht nog op antwoord ;) Titel: Uhh tinus.... Rubriek: Werk, Recht en Geld
Datum: Di, 20 December 2011 20:30 Afzender: P [adres bekend bij de redactie] Wil je het dan hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dertiende_maand ook even rechtzetten?"
Goh, wat ben je fel. Heb ik iets van je aan?

(overigens; ik schreef niet dat Anneke schreef dat vuurwerk een levensgevaarlijke bijverdienste is -beter lezen ;-)

Tinus_p

Tinus_p

31-12-2011 om 13:39

Vergelijking uitleggen

P:
"Het kunnen bijzonder gevaarlijke zaken zijn maar ze zijn gewoon legaal dus ik snap je vergelijking niet."
Zowel cocaine als vuurwerk zijn levensgevaarlijk (mijn mening, niet die van draadjesstartster). Dus moet de handel/verbruik in beide ontmoedigd en/of verboden worden.

Bijzonder effectief (merk ik vandaag, gezien het aantal minderjarigen) zou een totaalverbod op vuurwerkbezit door minderjarigen zijn. Dat strikt wordt gehandhaafd.

Tinus_p

Tinus_p

01-01-2012 om 13:45

Ot wiki fout

Wikipedia was niet zozeer fout, maar onvolledig. De specifieke betaling wordt bijzonder belast, juist om ervoor te zorgen dat het op jaarbasis klopt.

Tinus_p

Tinus_p

01-01-2012 om 13:45

Gelukkig 2012 ;-)

Sancy

Sancy

01-01-2012 om 14:51

Ot tinus

Ook jij een fijn 2012!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.