Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Emma B

Emma B

05-05-2009 om 10:21

Wie heeft de vlag uitgehad de laatste dagen en waarom?

Ik heb voor het eerst in mijn leven de vlag uitgehangen dit jaar. Mijn ouders hingen vroeger nooit de vlag uit met deze dagen, voor mijn gevoel hing er altijd een enorm stoffig imago om die vlag. Iets voor heel oude mensen met een enorme oranjegezindheid.
Ik ben vorig jaar verhuisd en tot mijn verbazing hangen er hier in deze oude wijk overal vlaggen uit. Heb nog nooit zoveel vlaggen bij elkaar gezien. Zulk feestelijk vertoon heeft mij aangestoken en ik heb er ook maar eentje opgehangen. De straat hangt vol hier.
Nu kan het komen omdat deze oude huizen allemaal zo'n vaste houder voor de vlag hebben en dat dat zo uitnodigend en drempelverlagend werkt, dat er heel veel vlaggen worden opgehangen. Maar wij dachten dat al dat vlagvertoon misschien ook wel met iets anders te maken zou kunnen hebben. Ik denk niet zozeer aan Geert Wilders, want die is bij ons in de wijk helemaal niet populair. Maar buurvrouw dacht dat het te maken kon hebben met nostalgie naar vroeger dagen. Naar zakspringen en eierlopen en dat soort dingen..:-)
Oke, wat ik nu zou willen weten is: Hebben jullie een vlag hangen en waarom wel/niet?

Jacoline29

Jacoline29

05-05-2009 om 11:13

Vlag

koninginnedag ja, 4 mei,normaal gesproken ook, maar niemand had vlag uitgehangen,ik ook niet gedaan.
Vandaag 5 mei,vlag uit.
Waarom?
Ik wil mijn kinderen wel wat v/d 2e wereldoorlog meegeven.Tegenwoordig hebben de mensen door de recessie andere dingen aan het hoofd en schiet dit er bij in.
Ik kan het mijn kinderen uitleggen dmv een computerspel die hun vader heeft.Settlers ,Rise of an empire.
Dan moet je een stad bouwen en een vijand verslaan(slechteriken),zo heb ik het ook uitgelegd aan de kinderen.

Tirza G.

Tirza G.

05-05-2009 om 12:36

Gewoonte

Wij vlaggen op 30 april, 4 mei vanaf 18 uur halfstok en vandaag (5 mei). Uit gewoonte, beiden van huis uit meegekregen. Tirzaman woont al vanaf kind in dit huis en herinnert zich vooral de wedloop tussen de vlaggende buurmannen (zijn vader dus): wie heeft hem het eerst uithangen......Tegenwoordig wordt er wat minder gevlagd hier in de straat en dit jaar is het helemaal dunnetjes omdat bijna de hele straat op vakantie is.
Ik hoop hem half juni uit te mogen hangen met een schooltas er aan!!

Tirza

Bastet

Bastet

05-05-2009 om 12:44

Nee

Ik heb geen houder,misschien doe ik het wel,volgend jaar,als mijn oudste hopelijk eindexamen doet.Ik ga niet vlaggen op 30 april,ik ben niet zo koningsgezind.Maar vier en vijf mei,ja,ik denk dat ik dat dan wel doe.
Groetjes,Bastet

Nee, en waarom

Echtgenoot was vorig jaar april jarig tijdens de verhuizing naar het nieuwe huis en ik vond een vlag met houder wel een leuk cadeau. Het heeft er alleen nooit gehangen, want wij zijn errug onattent vrees ik. Ik kom halverwege koninginnedag erachter dat wij ook zo'n vlag hebben, en met 4 mei ook al vergeten. Vandaag vond ik het ook sneu om hem pas om 13:00 te hijsen (toen had ik inmiddels zoveel vlaggen gezien dat het me weer -te laat- te binnen schoot). Ik denk eigenlijk dat ik hem net als Bastet alleen met vreugde en vol overtuiging laat wapperen als nummer 1 zijn examens heeft gehaald.

Hier

Wij hebben een vlag +houder gekocht toen oudste kind examen deed op het VO.
bij elk geslaagd kind hangt ie buiten,en verder nooit......vergeet het gewoon altijd,terwijl vroeger bij ons thuis altijd de vlag uithing,bij elke verjaardag van een lid van de koningklijke familie!

Maylise

Maylise

05-05-2009 om 17:23

Nee

Wij hebben geen vlag en vlaggenhouder dus de vlag uithangen doen we ook niet. De reden hier achter is dat ik weinig tot niks heb met vlaggengewapper. Op 30 april zou ik het sowieso al niet doen als republikein zijnde. 4 en 5 mei kan natuurlijk wel maar ik ben niet nationalistisch genoeg om welke vlag dan ook buiten te hangen. Ik heb geen feeling met de vlag zeg maar. Herdenken van doden en vieren van vrijheid doe ik liever zonder een vlag.
Onze kinderen moesten het helaas ook zonder vlag doen op hun eindexamen. Ik vond vorig jaar nog een oude pace vlag en een vlag van vaticaansstad in huis maar zoon wilde niet dat ik die uithing toen hij geslaagd was :)
Hebben we dus ook maar niet gedaan.

Maylise

Lys Lionne

Lys Lionne

05-05-2009 om 17:44

Regelmatig

Op 30 april gaat 'ie altijd in top, al stop ik halverwege even om mijn schoonvader te herdenken die 6 jaar geleden op 30 april overleed. Op 4 mei van 18.00 tot 21.00 gaat 'ie halfstok en op 5 mei weer fier in de top. Mijn kinderen weten idd waarom we dit zo doen en ik wil ook dat ze op 4 mei om 20.00 uur met hun bezigheden stoppen. En hoewel ik er gisteravond niet bij was bleken ze goed 'gedrild' te zijn, want ze kwamen even voor achten bij opa en oma binnen terwijl ze toch lekker aan het buitenspelen waren....
Hier vlaggen wij ook met eigen verjaardagen en 3 jaar geleden hing 'ie bijvoorbeeld in top inclussief een speelgoedauto van zoon omdat ik mijn rijbewijs gehaald had ;-))

Nivea

Nivea

05-05-2009 om 18:31

Hier ook voor het eerst...

Omdat een vlaggenmast echt hoort bij het huis dat we nu hebben. Dan moet je dus ook vlaggen ;)
Zonder gekheid, hier op 30 april, 4 en 5 mei (is dat een regel dat ie op 4 mei pas om 18.00 uur halfstok moet worden gehesen?). Ook met verjaardagen met een tros ballonnen eraan.
Ik ben niet enorm oranjegezind, maar vind het wel feestelijk staan, zo'n straat vol wapperende vlaggen. Op 4 en 5 mei is het om te gedenken. (De opa van mijn man heeft vroeger in het verzet gezeten...)

Nivea

Nivea

05-05-2009 om 18:33

Silone, herkenbaar

De vlaggenmast stond er al een half jaartje. Waar hadden we de vlag nu gelaten??? Paniek, om negen uur 's morgens. Gelukkig was de Gamma open...

Wilma

Wilma

05-05-2009 om 18:34

Koninginnedag wel

Toen heeft ie gehangen tot na die ramp in Apeldoorn, toen was de vreugde van het vlaggen er wel af. Gister en vandaag moet ik eerlijk zeggen dat ik er niet aan gedacht heb, er hingen er ook geen in de straat, nu ik er zo over nadenk. Met koninginnedag hingen hier wel een stuk of tien in de straat.

En ja, je mag vlaggen wat je wilt volgens mij. Hier deden mijn ouders (Friezen in ZuidLimburg) de Friese vlag uit als er een Elfstedentocht gehouden werd, we zijn er zelfs een keer mee in de krant gekomen.

Groetjes,

Wilma

Annet

Annet

05-05-2009 om 19:32

Ook zeer oude wijk

en hier wordt veel gevlagd.
Eigenlijk op zowel koninginnedag, 4 mei als 5 mei.
Dus als je hier bent komen wonen, dan had je gemerkt dat vlaggen heel gewoon is. Ik heb geen verschil gemerkt met andere jaren.
Ik had wel het idee dat het met dodenherdenking (de plaatselijke versie) drukker was dan andere jaren. Maar wij waren dit keer veel later dan anders dus misschien zien wij andere jaren die mensen niet zo.

reina

reina

05-05-2009 om 20:50

Dit keer niet

Als we thuis zijn op Koninginnedag hangen we de vlag altijd uit (een van de weinigen hier) en dan hang ik 'm 5 mei ook weer buiten, omdat we gisteravond pas thuiskwamen heeft ie met koninginnedag niet gehangen en heb ik er vanmorgen helemaal niet aan gedacht.

Nivea

Nivea

05-05-2009 om 22:29

Cobi

"want sorry, sorry, ik vind het verschrikkelijk burgerlijk"

De angst om burgerlijk te zijn/worden, dát is pas burgerlijk.

"Maar ik ik was oprecht aangedaan door De Zucht, dus volgend jaar vlag ik ook voor Bea."

Dus door één zuchtje, zie je Bea ineens als een 'leuk mens'? Of kijk je nu anders tegen de monarchie aan? Vreemd (wel grappig).

Nivea

Nivea

05-05-2009 om 22:30

Sinilind

Ja, volgens mij mag dat wel.

Vrienden van ons (Nederlands/Italiaans) willen zelf een vlag fabriceren door een halve NL en een halve IT vlag. Tja, dat staat me ergens tegen. Vlagschennis.

Nivea

Ik schiet ook altijd in de lach als iemand voorál niet-burgerlijk wil zijn. Maar misschien heb ik wel een verwrongen beeld van burgelijk. Ik denk dan altijd dat mensen ánders willen zijn dan een ander. Trouwen is burgelijk, setjes van twee aan twee gelijke blokker-vensterbankprullaria zijn burgelijk, crocs zijn burgerlijk, moeders die 2 dagen p/w werken zijn burgelijk....nou ja zoiets. Maar misschien bedoeld Cobi met burgerlijk wel iets heel anders: een volks wij-gevoel waar ze zich niet bij thuis voelt, of een niet maatschappijkritische blik, zoiets. Zou kunnen. Ik ben tot op het bot burgerlijk, maar vergeet toch echt te vlagen, ondanks 'de zucht'.

Vlagen?

Nou zelfs bij vlagen ga ik niet vlaggen....

Frieze vlag

die hing hier in de straat toen er verderop een kindje geboren werd, overduidelijk Fries.
Ach toen ik uit protest tijdens de olympische spelen de Tibetaanse vlag uit had hangen dacht iedereen dat het de vlag 'uit jouw land' was. Ik heb een aziatische kop maar die vlag was niet Koreaans, die was dus Tibetaans. Ik heb dus een paar straatgenoten dat moeten uitleggen, zucht...

verder geen enkele behoefte om te vlaggen, ik wil ook geen geboortevlag, dat vind ik tacky, zo'n invliegende ooievaar is natuurlijk nog erger.

Ik vind wel dat ik in een super burgerlijke wijk woon, allemaal keurige stoepjes, keurige auto's, keurige huizen, keurige mensen met keurige kinderen met keurige namen met buurvrouwen die indd 2 a 3 dagen werken en telkens toch wel laten weten dat ze meer van ons willen weten en ik die mij wat afzijdig hou. En als dan onze vriend (rocker met bontmuts + grote vrouwenzonnebril) met zijn dochtertje in de aftandse buggy hier voor de deur staat (krop zelf gekweekte sla in de hand) wordt er wel eens zorgerlijk gekeken.

Ja ik woon in burgerlijke wijk en dat went vrij snel maar toch voel ik een afstand, haha.

joer

joer

07-05-2009 om 11:06

De vlag uit op....

Wij vlaggen altijd op koninginnedag en bevrijdingsdag.

En dit jaar hopelijk voor het eerst voor onze eindexamen kandidaat!

Nadat bij ons het bericht binnen was gekomen van de aanslag op koninginnedag hebben we de vlag direct binnengehaald. Ook op bevrijdingsdag hebben we daarom niet gevlagd.

Groeten JOER.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-05-2009 om 11:36

Ja zeker

Sinds twee jaar, toen mijn oudste dochter examen moest doen op school, hebben wij dan ook eindelijk een vlag. We hebben tegenwoordig én een Nederlandse vlag én een Alkmaarse. De Alkmaarse heeft samen met de Nederlandse gewapperd toen AZ kampioen werd en op koninginnedag hing hij ook buiten. Binnenkort krijgt mijn dochter weer een diploma, dan prikken we de vlag weer aan de muur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik totaal niet bij hou wanneer welk lid van het koningshuis jarig is, dus dan geen vlaggen. Halfstok kan niet bij de huidige vlag. Misschien dat we daar een keer een andere vlaggestok voor moeten aanschaffen. Die mogelijkheid wil ik toch wel hebben eigenlijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-05-2009 om 11:39

Niet van huis uit meegekregen

Ik lees dat sommigen het van vroeger meegekregen hebben. Ik niet. Ik ben dus echt een type die het in de agenda moet zetten voor sommige dagen. Ik ben het op bevrijdingsdag bijvoorbeeld totaal vergeten. Volgend jaar beter.

Treurwilg

Treurwilg

07-05-2009 om 13:09

Half stok

Zondag, drie mei, is mijn schoonvader overleden. Die dag zelf heb ik gemist omdat we op vakantie waren en alleen maar bezig waren met terugreizen. Maar ik vond het een geweldige troost om de dag erna de vlaggen halfstok te zien hangen. Het is natuurlijk volkomen onzin. Maar ik had het gevoel dat de hele stad met ons meeleefde. We krijgen pa er niet mee terug, maar het voelde toch prettig. Dus voor iedereen in Amsterdam-West met vlag: Dank je wel!

Tirza G.

Tirza G.

07-05-2009 om 19:26

Grappig tops

Je doet uit principe niet aan principes. Ik vinnum leuk.

Tirza

Tijgeroog

Tijgeroog

08-05-2009 om 17:07

Kaaskopje en hier

Kaaskopje, onze vlag kan eigenlijk ook niet halfstok, maar als we een touwtje aan het lusje vastmaken en dat aan het haakje doen (jaja... :-)) kan het wel.

Hier hangen we de vlag met koninginnedag, 4 en 5 mei en de verjaardagen van de kinderen. Dus dit jaar ook op de verjaardag van Maxima (dan vieren we een verjaardag)
Vroeger wel op 4 en 5 mei, maar niet op koninginnedag, maar de kinderen vinden het zo leuk dat we dat nu ook doen. Er hangen hier (nieuwbouwwijk) trouwens nauwelijks vlaggen.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-05-2009 om 21:57

Tijgeroog

Ik zal eens prutsen, het gaat me vast lukken!

Tango

Tango

08-05-2009 om 22:48

Halfstok

Wij prutsen inderdaad ook altijd maar wat met een extra touwtje. Nooit geweten dat er speciale stokken zijn waarmee je de vlag halfstok kan hangen. Een extra haakje is natuurlijk nog handiger, maar kan je er ook zelf indraaien.
Vlaggen doen we altijd met koninginnedag, afgelopen keer hebben we de vlag wel weggehaald na de ramp in Apeldoorn. Niet halfstok gehangen. Meestal vlaggen we ook met 4 en 5 mei, maar dit jaar waren we op vakantie, dus hebben we onze vlagmomenten van dit jaar weer gehad.

Marianne

Marianne

08-05-2009 om 23:14

Ik ben een enthousiaste vlagger

Niet van huis uit, mijn moeder had niet eens een vlag. Ik vond dat op Koninginnedag altijd zo sneu dat ik van wat papiertjes zelf een vlaggetje aan elkaar plakte en aan het balkon hing.
Sinds ik zelf een huis heb, wordt er gevlagd: geboorte van de kinderen, alle verjaardagen, Koninginnedag, 4 en 5 mei en op 1 april gaat de Geuzenvlag uit.

Marianne

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.