Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

paniekje

paniekje

28-05-2009 om 21:53

Wie heeft ervaring met een faillisement van een eigen bedrijf

Wie heeft ervaring met een faillisement van een eigen bedrijf, gedwongen verkoop huis, spullen ect. Hoe ga je om met de kinderen, wat vertel je, wat niet, omgeving.
Lijkt hier wel of het met de dag erger wordt. Dacht alles gehad te hebben komen er nog heel veel rekeningen achteraan en betalen lukt echt niet meer.
Heb echt even steuntje nodig.

Emmawee

Emmawee

28-05-2009 om 22:42

Nee

Sorrie, ik kan je niet wijzer maken, maar ik wil je gewoon even sterkte wensen. Hoe oud zijn je kinderen?
Groeten, Maw.

siem

siem

29-05-2009 om 00:36

Helaas wel

Ja wij hebben wel ervaring met een faillisement en het kwijtraken van je aardse bezittingen. We hebben het net achter de rug en krabbelen nu weer op.
Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn dus ik heb ook geen idee in hoeverre ze begrijpen wat er gaat gebeuren.
Wij hebben ze eigenlijk, toen 6 en 10 jaar oud, wel voor bereid op wat er komen ging. Wel simpel gehouden, papa en mama hebben heel hard hun best gedaan om dit niet te laten gebeuren maar soms lukt het dan toch niet. Als je al een idee hebt waar je in de toekomst kan gaan wonen, tijdelijk of permanent, vertel ze dat dan, behandel het zoveel mogelijk als een gewone verhuizing. Hoe normaler jij het vind, hoe normaler zij het vinden.(kinderen nemen snel jouw houding over).
Benoem zoveel mogelijk alles wat jullie nog wel hebben (elkaar, de kat, school etc.).
Ik weet nu dat je heel veel kwijt kan raken, maar er zijn nog veel meer dingen die bij je blijven.
Als je bang bent voor beslaglegging breng dan de spulletjes die er echt toe doen (het kastje van oma) ergens onder bij vrienden en familie. Licht de mensen in je directe omgeving in, vooral school, school is namelijk een belangrijk houvast voor kinderen zeker als het thuis allemaal anders word, school kan je heel veel steun geven. Ook tegen je vrienden en familie duidelijk zijn, je gaat ze nodig hebben. Als het niet is om een tijdelijk onderkomen dan wel als opslag voor het speelgoed van de kinderen. Je zal zien dat de meeste mensen wel een vierkantemeter vrij kunnen maken voor je.
En jullie gaan nu een vreselijk nare periode in maar bedenk wel dat het eerst flink moet regenen voor je een regenboog kan zien. Het komt allemaal goed uiteindelijk. Jullie zullen er door veranderen en uiteindelijk hele blije huurders van een standaard rijtjeshuisje worden en compleet gelukkig zijn met de meest stompzinnige dingen. Maar dat komt later pas. Ik wil jullie wel echt aanraden om iets van maatschappelijkwerk in te schakelen, een WNSP is beter dan een faillisement, daar kan je ook voor terecht bij het maatschappelijkwerk. Ook kunnen ze mischien van dienst zijn bij het aanvragen voor vervangende woonruimte etc. Schaam je niet, bel ze meteen op en maak een afspraak. Ze zijn er voor mensen zoals jullie, hou ze aan het werk, je kan en hoeft dit niet alleen te doen.
Sterkte.

paniekje

paniekje

29-05-2009 om 08:02

Siem

siem, mag ik met jou evt prive contact opnemen om evt tips/ ervaringen te krijgen. Wil dit niet via "open" kanaal doen. Is te pijnlijk op het moment.

siem

siem

29-05-2009 om 08:07

Paniekje

Jazeker mag dat.
Alleen verkeer ik vandaag in de gelukkige omstandigheid dat ik een langweekend weg ga (gekregen van mijn moeder!) Dus ik zal waarschijnlijk dinsdag pas kunnen reageren. Maar mail me maar op ikbensiem apestaart punt live punt nl

siem-p

siem-p

29-05-2009 om 08:08

Herstel

ikbensiem apestaart live punt nl

Millenia

Millenia

29-05-2009 om 09:30

Siem

Wat een mooie posting. Petje af! Wel eens gedacht aan bijverdienen met schrijven, trouwens?

reina

reina

29-05-2009 om 09:52

Paniekje en siem

Allebei sterkte met jullie situatie. Fijn dat er iemand is die Paniekje goede tips kan geven ( al zou het voor Siem natuurlijk fijner zijn als die ervaring er niet was)

amk

amk

29-05-2009 om 12:15

Blij met oo

en van dit soort berichten wordt ik gewoon blij. Niet om de inhoud, maar wel om de hulp die we elkaar toch bieden.

Wiesje

Wiesje

29-05-2009 om 13:35

Misschien nog een kleine aanvulling op siem

Een kleine aanvulling op Siem (he meid hoe is het?) Ga bij de gemeente langs, zij hebben vaak tips en adressen. Vermeld het inderdaad op school (leerkrachten kinderen). Ik persoonlijk heb meer gehad aan schoolmaatschappelijk werk dan gewoon maatschappelijk werk, maar dat hangt altijd af van de maatscahppelijk werker. Voor de kinderen heb ik geprobeerd alles zoveel mogelijk bij het oude te laten, dus op hun eigen school met hun eigen vriendjes en juffen.
Als je huis wordt verkocht via een executie veiling bljf je zitten met een restschuld. Zelfs al ben je verwikkeld in een faillisement je mag altijd beroep doen op de wet schuldhulpverlening. (Ons was verteld dat dit niet mocht) Als ex-ondernemer kun je terrecht bij daarvoor in (ex)ondernemers gespecialiseerde schuldhulpverleners (minder lange wachtlijsten). Vraag alles aan je curator! Hij (of zij) heeft vaker met dit bijltje gehakt.
Verder, schakel je sociale netwerk in. Je hebt van alles nodig, (tijdelijke) woonruimte, opslag, boodschappen, een luisterend oor en een arm om je heen.
De komende tijd zal niet makkelijk worden, maar probeer te relativeren. Om het cru te stellen, wie is er belangrijker? Jezelf en je gezin of de schuldeiser?
Straks ben je, net als Siem en ik, de gelukkige huurder van een rijtjehuisje :)

Heel veel sterkte en succes!
Groetjes

Jeetje

wat eng om voor zoiets te komen staan met kinderen, ja ik zou ook de spullen waar je aan gehecht bent onderbrengen bij familie en vrienden en de rest, de rest is vervangbaar, komt vast ooit wel weer een moment dat er weer andere spullen komen.

Hou je schrap en sterkte !

Maggie

Maggie

29-05-2009 om 17:15

Vergeet

niet je pc te backuppen. Dan ben je misschien je pc wel kwijt (?) straks maar heb je al je bestanden en foto's nog.

even anders

even anders

29-05-2009 om 19:56

Paniekje

Als je in NL woont, mail me dan (vraag aan forumbeheer, of geef me jouw mailadres). Dan mail ik je het telnr. van een goede vriend, die dit als dagelijks werk heeft en het helemaal geen punt vindt om je vragen te beantwoorden (vooral de bedrijfsmatige, en die over rekeningen etc.)

paniekje

paniekje

29-05-2009 om 20:27

Graag, alle hulp is welkom

op dit moment.ik vraag aan forembeheer je adres.Dank je wel.
Ik merk dat ik vooral veel behoefte heb aan wat steun.In de omgeving hebben we of eigenlijk meer ik geen "vertrouwenspersonen". Man doet nog aan struisvogelpolitiek en is moeilijk benaderbaar.Kinderen voorzichtig uitgelegd dat hun vakantieideetjes dit jaar niet doorgaan, lastig.
( we gaan al 4 jaar niet op vakantie, maar we hadden beloofd dit jaar iets te gaan doen).ga nog wel proberen bij bekenden of we mogen komen kamperen en in ruil zal ik helpen daar.Hebben ze toch iets om naar uit te kijken.
dank jullie wel voor goede ideeen, heb even gevoel er niet helemaal alleen voor te staan.

emmonis

emmonis

29-05-2009 om 20:45

Vakantie

Ik heb geen ervaring, maar weet wel dat je soms op campings een kampeerplaats krijgt in ruil voor hand-en spandiensten. Zeker bij boerderijcampings komt dit voor. Google maar eens op "gratis staanplaatsen" o.i.d.

Woningruil?

Kun je niet aan woningruil doen voor de vakantie?

paniekje

paniekje

01-06-2009 om 09:28

Woningruil

ik zie dat wel zitten, maar manlief heeft geen vakantie en blijft thuis.Is niet echt een lekker idee voor hem dat er dan anderen in huis zijn en ik denk voor evt ruilers het ook niet zo geslaagd is.

Heb nu aan 2 mensen in de ongeving min of meer verteld wat er aan de hand is, en heel lief, hebben ze voor de kinderen een week vakantie activiteit geboekt en betaald.Schoot daar echt van vol, want dat had ik nooit verwacht.gaf wel wat rust nu ik er met anderen overgesproken heb en je hoort nu dat er ook meer mensen zijn die diep in de problemen zitten. Geeft toch ee beetje steun.

Columbus

Columbus

01-06-2009 om 21:02

Paniekje

Allereerst sterkte...

Ik heb twee collega's die te maken kregen met een faillisement van het bedrijf van hun man. En inderdaad, zij raakten alles kwijt.

Ik vond het erg knap hoe ze met de situatie zijn omgegaan. Zelf geven ze altijd aan dat het flink door de zure appel heen bijten was, maar dat er ook altijd steun en hulp van anderen was.

Zij hebben het tegen meerdere personen open kaart gespeeld (niet tegen iedereen). Het gevolg was dat zij hun problemen konden delen, dat lucht op. Maar ook kwam er een toestroom op gang waardoor het, ondanks de moeilijke toestand, te doen was. Tweedehands kleding, overbodige meubels, een wasmachine van een oma die naar een verzorgingstehuis ging, vrijkaartjes voor het één of ander, overbodig speelgoed, twee overgebleven kerstpakketten, een weekendje naar de caravan die er toch al stond. En soms stopten wij als collega's af en toe iets leuks toe (net als veel anderen); vlak voor sinterklaas een paar leuke dekbedhoezen van Ikea etc.

Ik zou school inderdaad betrekken in het hele gebeuren. Dat lijkt me een hele goede partner. Zij weten vaak ook de weg naar andere hulpverleningsinstanties.

Eén collega heeft de caravan ergens anders gestald. Dit is niet helemaal legaal, maar hun oude caravannetje zou heel erg weinig opbrengen maar betekende voor hen zoveel (en betekende voor de kinderen vakantie). Ik zou dus goed nagaan of er spullen zijn waar je echt aan gehecht bent. Deze zou ik elder onderbrengen. Er zijn bepaalde spullen die ze niet mogen verkopen, dat scheelt dan weer.

De gemeente kent (misschien) allerlei kwijtscheldingsregelingen en bv een minimafonds zodat je kinderen kunnen blijven sporten.

paniekje

paniekje

04-06-2009 om 08:23

Redelijk jong

3, 7 en 10

siem

siem

05-06-2009 om 17:06

Dingetjes

Hoi Paniekje,
Ik zou echt even op school een gesprek vragen, via school kan je namelijk school-maatschappelijkwerk aan vragen. Zeker voor je oudste kan dat zeer van pas komen. Er komt dan een maatschappelijkwerker bij je thuis om de situatie in kaart te brengen. Hier was het niet nodig dat de kinderen er zelf bij waren. (vond ik best vreemd eerst) maar dat is om vrijuit te kunnen praten zonder dat de kinderen alle ins en outs horen (met bijbehorende emoties van jou), ze gaan je dan handvaten geven hoe je het beste de kinderen kunt begeleiden (wat vertel je wel, en hoe, wat vertel je niet). Ze komen ook niet alleen voor de kinderen, ze komen voor het gezin, dus ook voor jou en je man. Het was voor ons een grote steun in de rug te weten dat er iemand actief met je mee denkt in het belang van je gezin. Er zijn namelijk legio gezinnen die zo een crisis niet overleven en als je er samen door heen kan komen is dat de ideale situatie (uiteindelijk).
Als je je nog niet hebt ingeschreven voor sociale-woningbouw, meteen doen, kan vaak online, want je word niet snel als urgent gezien (verwijtbaar dakloos ben je dan). Ga nu ook al dossier opbouwen over wat je nu actief doet om je huis te behouden. Daar vragen ze naar. Ook alle stappen die je onderneemt om niet failliet te gaan in het dossier, dat is echt mega belangrijk.
En leuke dingen doen met de kinderen, gewoon doen, hoeft niet duur te zijn, dat is ook goed voor jullie. Kijk op vakantieveiling.nl wij zijn 5 dagen weg geweest voor 100 euro totaal (en daar waren wij na 1,5 jaar vechten ook echt aan toe). Je hebt me niet gemailt dus heb ik hier nog even geschreven wat me binnen schoot wat echt belangrijk is nu.
Ik wens jullie heel veel sterkte toe.

paniekje

paniekje

05-06-2009 om 18:00

Nog even moed

verzamelen, siem. Heb je adres en ben al 3 keer begonnen met schrijven, maar vind het erg moeilijk.
tot snel

paniekje

paniekje

09-06-2009 om 12:39

Wordt gek van onzekerheid

gewoon even hart luchten, loop al een aantal dagen als een kip zonder kop door het huis, probeer alles goe dte bekijken, wat heb ik nog nodig, wat is belangrijk voor de kinderen, wat kan ik weggooien of aan iemand kadeau geven. Kan niet meer gewoon nadenken en loop eigenlijk alleen maar van de ene kamer naar de anderen.
Ik wordt redelijk panisch als er weer een auto voor de deur stopt, meestal weer een deurwaarder. Kinderen ook gek van mij. geprobeert op school het hele verhaal aan te kaarten, maar verder dan tja, probeer het eens bij de sociale dienst komt het niet.
Man ziet alles een stuk positiver, maar ik vraag me af of hij nu werkelijk in ziet hoe het er voor staat.

ik zie alles heel zwart en weet echt niet hoe verder.

Wiesje

Wiesje

09-06-2009 om 16:26

Paniekje

Wat vervelend voor je dat ze je op school niet goed helpen! Probeer in contact te komen met de IB-er, desnoods via de directie. Hier is het de IB-er geweest die mij in contact heeft gebracht met het school maatschappelijk werk.
Is er wel met je man te praten? Heb je je uitgesproken wat je voelt en vind? Wat vind hij? Zijn er al datums bekend? Werk je? (zo ja, kunnen ze je op het werk niet helpen?) Als er deurwaarders beslag komen leggen, zij mogen alleen op de begane grond komen he! (zgn bodembeslag) (dus alles wat *boven* is kan je zonder problemen op laten slaan!)
Het doet me pijn te lezen hoe jij je eenzaam voelt. Ik bedoel *toen* voelde ik me precies zo. Je zult echt zelf hulp moeten zoeken.
Sterkte

Valt niet mee

ik heb geen tips,maar wil je even sterkte wensen in deze ellendige situatie!

Steun zoeken

Beste paniekje, ik heb in mijn omgeving te maken met dreigend faillisement en ik wil je heel veel sterkte wensen. Maar je kunt het niet alleen hoor. Breek erdoorheen bij je man, zoek alle hulp die je kunt krijgen, please. Dit is te zwaar voor jou alleen, echt. Een arm om je heen van een onbekende,
Jonne

Kaaskopje

Kaaskopje

10-06-2009 om 01:38

Ellendig

Ik heb geen ervaring met een faillissement. Wij zijn via de Kredietbank begeleid naar een aanvraag voor WSNP. In de WSNP wordt je met rustgelaten en dat is een heel veilig gevoel. Maar vlak voor we in de WSNP kwamen zat ik met dezelfde paniek als jij nu. Een afschuwelijke situatie die ik werkelijk niemand toewens. Ik kwam niet veel verder dan visioenen van ons op een bank in het park. Onzin natuurlijk, want er zijn opvangadressen als de nood aan de man komt, maar ja... in paniek denk je niet helder. En toch raad ik je aan dat wel te proberen. Ga ábsoluut naar maatschappelijk werk. Die kennen soms toch adresjes die je van de sociale dienst niet krijgt. Zo was dat ook bij ons. De sociale dienst reageerde heel verbaasd 'Hoe weten jullie dat?', alsof we nu een diep geheim hadden ontdekt.
Ik vind tips voor de komende vakantie heel lief bedoeld hoor, maar 100 euro voor een vakantie kun je ook omrekenen naar 2 weken eten als dat er al is. Je kunt ipv vakantie bijvoorbeeld ook gaan picknicken met eigen gemaakte boterhammen. Dat vinden kleine kinderen ook al heel leuk. Probeer dat soort dingen af en toe te doen. Het is nodig om je ook gewoon te vermaken, zodat je erna weer beter tegen kunt.
Ik maak je man niet mee natuurlijk, dus ik weet niet of hij zich positiever voordoet omdat hij niet door heeft wat er loos is of omdat hij weigert toe te geven aan paniek. Dat is een heel verschil. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat jij het gevoel hebt dat je de kar alleen moet trekken. Ik zou dat gewoon tegen mijn man zeggen.
Ik zou zoals eerder is geadviseerd alle registers open trekken om in de WSNP te komen. Ga in budgetbeheer, bij de gemeente en niet bij een een of ander particulier adres, dat wordt vanuit de schuldhulp als zeer positief ervaren. Sowieso wordt gewaardeerd als je zelf intiatief neemt. Als er een brief van een deurwaarder komt, bellen, de situatie uitleggen en kijken of er iets te regelen valt. Daarmee laat je je goede wil zien.
Het nare van deze situatie is dat het moeilijk is om hulp te bieden maar ook te vragen. Kijk heel erg uit met financiële hulp. Als mensen jullie in huis willen nemen, vraag dan wel of ze de consequenties daarvan weten. Verder raad ik je aan je gevoel van schaamte versneld overboord te zetten. Ik heb daar best lang over gedaan en achteraf is dat verspilde energie. Je zult een keer over die schaamte heen zijn, waarom dan maar niet gelijk? Dan ben je er maar doorheen. Hoe meer mensen het weten hoe meer mensen ook iets voor jullie kunnen doen.
Sterkte ermee.

Wsnp - jons, ben jij hier ook?

Ik heb de voorgaande postings even gescand en zag dat het woord WSNP al gevallen is. VZIW hangt het af van de rechtsvrom waarin je onderneming wordt gedreven. Als het een eenmanszaak is (neem ik aan, eigenlijk) hoef je niet persoonlijk failliet te gaan maar kan je proberen in de WSNP te komen en dat is inderdaad te verkiezen, want dan ben je na drie jaar doorbijten van je schulden af.

Vaste forummer Jons zat vziw in precies hetzelfde schuitje: door veel pech ging ondanks hard werken de onderneming ten onder. Zij zit in de WSNP. Kaaskopje is zoals je ziet ook ervaringsdeskundige, maar zij en haar man waren vziw geen ondernemer.

Heel erg veel sterkte gewenst.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

10-06-2009 om 10:31

Klopt temet

Wij waren 'gewoon' in de problemen gekomen, door ontslag, goedkeuring vanuit de WAO, enz.. Hoe gaan die dingen:-(

Temet, hier ben ik

ja, wij hebben inderdaad ons bedrijfje niet overeind kunnen houden, maar hebben het kunnen afsluiten zonder faillisement, want dat kan echt wel. Als eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk en als de schulden dus te groot zijn, kun je failliet gaan. Wij waren dat net voor. Door de verkoop van inboedel ed. hebben wij een restschuld van een 15000 overgehouden en die hebben we gelukkig bij de wnsp kunnen inlijven. de leveranciers gingen daar ook mee akkoord. Nou hadden we daardoor (oa) ook andere schulden opgebouwd en is de wnsp ingezet. Maar het blijft heftig en af en toe echt onbegrijpelijk hoe de regels zijn...

Ik kan me de paniek van Paniekje dan ook heel goed voorstellen, net als Kaaskopje! Volhouden, hulp inroepen en blijven praten/huilen met je partner!

voor praktische vragen kunnen Kaaskopje en ik wellicht nog wat helpen. Laat maar horen.

sterkte!
Jons

Inge

Wij hadden al eerder ons huis verkocht, maar wel met een zwaar verlies, omdat we al eerder merkten dat ons huis ons te duur werd, moest het wel. Nog net kunnen voorkomen dat de bank het bij opbod zou verkopen... Dat is dus ook een deel van onze schuld. Momenteel huren we, in de sociale woningbouw, en dat is een heerlijkheid!
De woningbouwvereniging is ook degene die ons eigenlijk de wNSP ingeduwd heeft, omdat we ook een huurachterstand hadden. Ze dreigden ons anders op straat te zetten.

Sterkte, Inge, probeer toch te voorkomen dat je failliet gaat, opdoeken die handel voor het zover is!

succes en sterkte!!!

Jons

Kaaskopje

Kaaskopje

11-06-2009 om 00:54

Ook huurhuis

Met een koophuis zou ik me heel goed laten voorlichten over wat je verwachten moet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.