Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

tonny

tonny

05-10-2009 om 13:35

Wie praat 'ooma' even bij?

27 jaar geleden was ik voor het eerst zwanger. Gewapend met de oerversie van 'Bevallen en Opstaan' en vervolgens 'Baby en Kind' van Penelope Leach ging ik het moederschap tegemoet.
In die tijd bestonden er nog geen maxicosy's en een babybadje was gewoon een langwerpig plastic ding op een inklapbare chromen standaard.
Uit 'Ariadne Baby en Peuter' maakte ik leuke dingetjes -het eerste exemplaar dat ik kocht is stukgelezen en de folders van de VBN waren nog in wording, voorzien van simpele tekeningetjes.
Ik had altijd precies dat echo-apparaat dat géén foto maakte en er bestonden nog langwerpige papieren luiers en plastic luierbroekjes met drukknoopjes.
En strikslips, van die dingen die in de was keihard konden worden. Pampers roken geparfumeerd en bezorgden mijn dochter uitslag. En het 'groene boekje' van het CB veranderde bij elk kind, zo ontdekte ik.
De laatste zwangerschap was 19 jaar geleden een feit.

En nu - nu word ik oma, als alles gaat zoals gehoopt.

Maar ja, ik loop wel achter inmiddels. Wie praat mij kort en bondig even bij? Wat is 'hot' op het gebied van zwanger zijn, bevallen en de babytijd?

Tonny

Wat leuk

dat je oma wordt! Gefeliciteerd. Bijpraten kan ik je niet hoewel het voor mij nog maar 5 jaar geleden is. Maar ik denk dat de aanstaande moeder het met plezier doet. Misschien moet er straks een nieuwe rubriek bij op het forum, omatijd of kleinkinderen oid :)

Haha!

O, leuk, Tonny wordt helemaal een hippe OOma (van harte!!). Lekker straks over een maand of wat zo'n heerlijk bundeltje in je armen...zwijmel. Het hele cb-gedoe zal ongetwijfeld langs je heen gaan denk ik, of ga je vaste dagen oppassen? Of je nu een tummytub of een 'gewoon' badje hebt, het hummeltje wordt wel schoon lijkt me. Als alles wat jij in huis haalt aan bed- bad- en speelgoed maar schoon en fris is, dan zul je de verfijnde instructies wel van de vader en moeder krijgen lijkt me ;-)

Tonny!

gefeliciteerd! Wat ontzettend leuk. Ga jij je maar lekker verdiepen in alle nieuwerwetse babytroepjes van tegenwoordig. Eén ding weet ik zeker....jouw kleinkind boft, die krijgt echt een leuke oma!

Groetjes van Purk

Rembrand

Rembrand

05-10-2009 om 19:54

Tonny.

Veel dingen zijn anders geworden, maar voor borstvoeding heb je nog steeds maar twee dingen nodig : Een borst en een baby ;-))
Ook de brochures van de VBN zijn er nog. Tegenwoordig zien ze er wel veel gelikter uit hoor. Een leuk boek voor de aanstaande moeder is nog steeds "bevallen en opstaan", maar ook het boek dat later uitkwam "veilig zwanger zijn" ( of zoiets). Een goed boek over borstvoeding is nog steeds het boek van Adriënne de Reede-Dunselman, maar ook het boek Borstvoeding van Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes.
Veel ouders hebben nog steeds een babybadje op een standaard, maar er zijn er ook die in het begin een Tummy Tub gebruikten ( wij deden ze gewoon in een emmer ;-))
De strikslips ( ik ken ze ook nog ) zijn door de meeste ouders vervangen door wegwerpluiers, maar de milieubewuste ouders gebruiken voorvervormde katoenen luiers. Er zijn tegenwoordig 3D en zelfs 4D echo's !
Het groene boekje is nog steeds groen, en de groeicurve op www.borstvoeding.com is de beste ( WHO groeicurve ).
Je schoondochter is misschien wel heel erg blij met zelfmaakdingen ( zeker als ze van retro houdt ;-))
Een dikke knuffel,
M.

Asa Torell

Asa Torell

05-10-2009 om 20:22

Wat leuk tonny

en van harte gefeliciteerd! Wat een mooi stukje heb je geschreven, ik zag het echt niet aankomen, lekker suf ;-).

Gefeliciteerd oma!

Leuk zeg, van harte en wat spannend, ik wens je schoondochter een goede en fijne zwangerschap en soepele bevalling !

ehm ik vind dat er in de 6,5 jaar tussen mijn 2 kinderen ook veel veranderd is, producten zijn anders (nog meer lijkt er bij gekomen), adviezen zijn net anders, het groene boekje is anders.

- meer prenatale onderzoeken
- langere lijst van wat je allemaal niet mag eten/doen tijdens de zwangerschap
- eigen bijdrage betalen voor kraamzorg (had ik tenminste)
- baby's moeten op hun rug slapen na de eerste weken, bij voorkeur in een slaapzak
- vast maken met riem in bed tegen buikligging mag niet meer
- je hoeft niets te doen aan het navelstompje, dus geen navelbandjes, ook niet speciaal schoonmaken
- op de buik laten slapen wordt nadrukkelijk afgeraden
- de vaccinaties zijn milder geworden (is mij verteld op het cb, dus minder kans op heftige bijwerkingen)
- je wordt veel meer gepusht om bv te geven, ook fv bedrijven hebben het in elke folder over bv
- pampers zijn nog dunner en mi nog steeds de beste luiers
- meer aanbod van pijnstilling bij de bevalling, moet je wel zelf om vragen (van te voren aangeven) en aandringen tijdens de bevalling
- er wordt sneller gekozen voor een keizersnede omdat de baby's tegenwoordig wat groter zijn en de bekkens niet evenredig mee gegroeid zijn (verhaal van mijn gyn destijds)
- flesjes uitkoken hoeft alleen de 1e weken, daarna gewoon in de vaatwasser (ik kook de speentjes wel elke week een keer uit)

Verder heb je allemaal mooie dingen voor baby's zoals:
- babybjorn (buikdraagzak), gebruiken wij wekelijks
- bugaboo, licht gewicht kinderwagen om te bouwen tot buggy
- tummytub, mooie transparante emmer ipv babybadje (voor de eerste 4 maanden ongeveer)
- triptrap, kinderstoel voor aan tafel gebruiken wij nu al 6 jaar (verstelbaar)
- mooie speelkleden van tinylove (wij hebben zo'n hele dure gekregen)
- brede hals flessen van Avent en andere merken

En heel veel verschillende merken cremetjes, shampoos en zeep, olie, badmelk. Er is gewoon veel meer.

Er is geen vierkante cm baby waar niet een speciaal hulpmiddel of product voor te krijgen is, ik vind het enig en probeer bijna alles uit ;-)

reina

reina

06-10-2009 om 06:52

Grappig (ot)

Ik lees bij de lijst nieuwigheden een aantal dingen die ik toch echt al ken van 23 jaar geleden :-), zoals bijv. geen druppel wijn, tummytub, buikdraagzak ( al zal ie er nu mooier uitzien), ik denk dat de adviezen ook toen al erg afhingen van wie ze gaf en dat is volgens mij nog steeds zo :-).

margje van dijk

margje van dijk

06-10-2009 om 09:38

Gefeliciteerd (o.t.)

Leuk nieuws, Tonny!

Margje

(Janneke)

(Janneke)

06-10-2009 om 09:49

Hahaha

Tonny, ik moest lachen om je paniekaanval:-) Van harte gefeliciteerd. Wat spannend, oma worden!

Ik kan je niet bijpraten, ben ook alweer 14 jaar moeder. Ik heb van het weekend ook opgepast op 2 kleine kindjes (7 maanden en van bijna 2 jaar). Ik moet zeggen dat je een luier verschonen (het zorgen) dat verleer je niet hoor...tis even wennen weer een baby aan te kleden. Maar dat komt allemaal goed.

Wat wel heel erg wennen is....is dat je niet je eigen opvoedregeltjes moet gebruiken en dat je het moet doen zoals de ouders het willen. Want mijn visie is niet altijd de hunne...en dat moet je loslaten.

Het is hun kind en het opvoeden gaat nu zoals zij het willen.

Geniet van het oma worden en straks van het oma zijn!! Dat komt vast allemaal goed. Je zult vast veel advies/tips en trucks krijgen van je (schoon)dochter!! Daar ben ik niet bang voor.

Groetjes Janneke

Guinevere

Guinevere

06-10-2009 om 12:50

Leuk

Leuk Tonny, van harte! Ik kijk zelf ook al uit naar het OOma-schap, ik zag gisteren in een film zoooo'n leuke baby, die wilde ik "hebben"! Helaas zijn mijn zonen pas 7 en 2 dus het kan nog láng duren.
Voor "wat is hot en wat not" verwijs ik je naar de rubriek "Babytijd". Gewoon even een tijdje meelezen, ben je weer helemaal op de hoogte (baby's blijken nog steeds kuren te hebben met slapen, eten, poepen... ;-))

Rieke

Rieke

06-10-2009 om 14:41

Ook gefeliciteerd

vanaf hier. Leuk zeg! Nou volgens mij is het inderdaad een kwestie van babytijd gaan lezen...en als oma heb je toch altijd wel de lusten niet de lasten?? Kun je je vast op verheugen, in ieder geval geen slapeloze nachten.

tonny

tonny

06-10-2009 om 16:10

Dankjewel allemaal!

Nou ja, het duurt nog een hele tijd... Ik vond vroeger zelf de eerste maanden ook zo enorm lang duren.

Mijn eerste plan is bij elke datum 'Nog x maanden' een leuk cadeautje op te sturen. Mocht iemand een origineel idee hebben, welkom!

(en nu maar hopen dat de aanstaande ouders in kwestie niet hier meelezen ;)

tonny

Bellefleur

Bellefleur

06-10-2009 om 16:17

Oei tonny!

Daar heb je wel een punt te pakken. Wat als jij even fijn wilt klagen over de opvoeding van tegenwoordig en gedrag van schoondochters in de rubriek OOma's en desbetreffende schoondochter heeft OOL ook (toevallig) ontdekt... Tijd voor een nieuwe nick dus.
Hoe dan ook, van harte!

(en als kadootje: een oppasbon doet het altijd goed)

tonny

tonny

06-10-2009 om 17:42

Vaarwel tonny?

pfoe, dat valt me zwaar. Ik heb deze nick al zo lang. Raar gevoel om in de 'anonimiteit' te verdwijnen. Ik zal er eens over nadenken.

In elk geval allemaal bedankt voor de leuke reacties! Ik houd jullie tzt op de hoogte.

Tonny

mijk

mijk

06-10-2009 om 20:42

Wel een mijlpaal voor de redactie

De eerste nickwisse wegens volgende generatie ;)

Gefeliciteerd Tonny! Misschien moet je een paar maanden babytijd doorworstelen? Zoveel is er niet veranderd hoor. Mijn kinders lagen ook nog gewoon in strikslips. 5 jaar geleden bestonden ze nog gewoon ;)

Annet

Annet

06-10-2009 om 22:07

Gewoon een omanick voor omadingen

en verder je vaste nick.
Veel plezier!

Klaartje

Klaartje

07-10-2009 om 07:23

Tonny

Gefeliciteerd!! Wat leuk. Nu wordt het wel tijd voor een oma-rubriek want er zullen er ongetwijfeld nog volgen.

Stelle

Stelle

07-10-2009 om 10:53

Laat..

Late reactie, maar alsnog: van harte gefeliciteerd met je naderende omaschap! heel leuk! Mijn moeder laat zich wel eens ontvallen dat ze oma zijn nóg leuker vindt dan moeder zijn, dus dat schept verwachtingen!

Ook laat...

maar niet minder gemeend: van harte Tonny!! Hartstikke leuk, onze eerste (toch??) OO-oma.
En er is een hoop veranderd inderdaad in de tussenliggende tijd. Zelf merkte ik het al tussen mijn oudste en jongste kind (zitten 7 jaar tussen) dat alle heilige huisjes van mijn eerste zwangerschap inmiddels achterhaald waren. Dacht je een ervaren moeder te zijn, kwamen ze bij het consultatiebureau weer met dingen die je blijkbaar bij je eerdere kinderen altijd fout had gedaan. Ach ja, het relativeert ook wel: kinderen worden blijkbaar, ondanks allerlei foute voedings- en andere gewoonten, toch wel groot.
[email protected]

En een nieuwe rubriek!

Gefeliciteerd Tonny!
En kan de redactie ook een nieuwe rubriek eraan toevoegen? 'oma/opaschap' of 'grootouderschap' is dat wat? Of 'grootoudertijd'?
groeten albana

tonny

tonny

08-10-2009 om 14:30

Helemaal niet laat

ik treed pas over ongeveer een half jaar in functie, bij leven en welzijn; jullie gelukwensen zijn dus ruim op tijd.

Jaja, komisch he, al die steeds veranderende inzichten. Zo blijft het werk in de wereld.

tonny

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.