Home » Forum » Fictieve casus voor school uithuisplaatsing

Fictieve casus voor school uithuisplaatsing

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dion Koster
Fictieve casus voor school uithuisplaatsing

Ik moet voor school een ethisch dilemma bedenken en hier mensen op laten reageren. Vandaar deze post. Alvast bedankt als u de tijd neemt om op mijn post te reageren. Ik zou dat erg waarderen.

Hier de casus:

Hallo mijn naam is Tim Weijen. Ik ben 31 jaar en woon in Rotterdam, Rietscholenbergpad 28. Ik ben afgestudeerd op de pabo en heb daarna een aantal jaar als leraar op het OBS-pluspunt gewerkt. Door de slechte omstandigheden daar wou ik het vak van leraar graag verlaten. Overigens wou ik kinderen nog graag bij mijn werkt betrekken, en het liefste helpen. Hierom kwam ik al snel op het idee van kindercoach. Ik ben op dit moment een gezin aan het helpen, het gezin Schuitemaker. Het gezin bestaat uit de moeder Anna (45 jaar oud), oudste zoon Robbert (17 jaar oud) en het broertje Daan (6 jaar oud). Moeder Anna is alleenstaande moeder en is 4 jaar geleden gescheiden van haar man Antonias. De ruzie die scheiding heeft veroorzaakt was zo heftig dat Antonias zonder iets te zeggen het gezin heeft verlaten en nooit meer iets van zich terug heeft laten horen. Deze scheiding was erg zwaar voor Anna en zij heeft hier dan ook veel psychologische schade aan over gehouden. Om deze scheiding te verwerken heeft Anna houvast gezocht bij de drank waardoor woede-uitbarstingen steeds vaker voorkomen. Door deze psychologische schade en de grote toename aan drank inname is Anna mentaal niet meer stabiel en is zij niet meer in staat om voor haar 2 zoontjes te zorgen. Robbert zorg op dit moment voor zijn moeder Anne en zijn kleine broertje Daan hierom heeft hij zijn studie tot assistent laborant op het ROC (tijdelijk) op moeten geven. Ik behandel dit gezin nu al 4 maanden. Ik heb moeder Anna op een afkickkliniek gezet en hulp gegeven binnen het huis. Ook heb ik haar op eigen verzoek een psychiater toegewezen die met haar over haar problemen kan praten. De genomen acties zette niet aan tot genoeg positieve veranderingen binnen de gezinssituatie. Hierom ben ik nog steeds bang dat veiligheid van de kinderen op het spel staat. Nu sta ik voor een lastige keuze. Moet ik de kinderen een nieuw thuis geven en ze weghalen bij hun moeder met risico voor blijdschap van de kinderen of moet ik doorgaan met hulp verlenen en de veiligheid van de kinderen riskeren? Doordat de kinderen al redelijk oud zijn maken zij dit ook bewust mee en kan Robbert ook zijn eigen mening vormen, wat de keuze nog moeilijker maakt. Ook denk ik niet dat de kinderen, ondanks de manier waarop hun moeder hun nu behandeld, weg willen van huis. Hun moeder heeft namelijk tot voor de scheiding liefdevol voor haar kinderen gezorgd. De mentale situatie van de moeder zal er ook niet beter op worden bij de uithuisplaatsing van de kinderen wat haar ook verder in gevaar zal brengen. Ik zou graag jullie mening hierover willen horen zodat ik het juist besluit kan nemen voor het gezin.

V@@s
dat is effectieve hulp

In vier maanden zowel een afkickkliniek als een psychiater geregeld voor de moeder. Je realiseert je hopelijk dat dat in werkelijkheid niet zo snel gaat?

Ook behandeling kost tijd, dus je bent veel te snel met je conclusies dat het niet voldoende helpt. Ik zou inzetten op NSO voor de jongste, de oudste zsm terug naar school en wellicht een weekeind pleeggezin voor de jongste om het gezin te ontlasten.

Pluis
Mijn 2 centen

Heb je al zicht op het sociale netwerk van dit gezin? Valt daar nog hulp/ondersteuning te vinden of te organiseren?

Inderdaad, zsm de oudste zoon uit de rol van ouder halen en terug naar school laten gaan. Daarnaast de jongste zoon overdag naar BSO of naar familie/buren. Zoveel mogelijk het normale leven hervatten. Ik denk dat ook psychische ondersteuning voor Robbert noodzakelijk is.

Hoe zit het financieel met dit gezin? Werkt de moeder, of heeft ze een uitkering? Zijn er schulden? Schakel dan Schuldhulpverlening in en regel een mentor/beheerder. Robbert kan dat niet op zich nemen.

Hoe gaat het met het huishouden? Redden ze dat zelf, of is er hulp noodzakelijk? Ook hier: is er hulp te vinden in het sociale netwerk tot moeder dat zelf weer kan?

Er komt best nog wat kijken bij het helpen van een gezin. En hier in Nederland loopt dat via heel veel verschillende kanalen. Succes!

AnneJ
Ethisch Dilemma

Wat voor opleiding doe je dat je als kindercoach kunt werken? Ben je wel opgeleid om een gezin te helpen inclusief de ouder? Je bent in dit soort hulpverlening gebonden aan de meldcode. Dat lijkt me nou een ethisch dilemma! Wil je mensen helpen moet je ze aangeven!

Marijne
Anne

Je begrijpt toch wel dat dit fictief is?

AnneJ
Ja Mariene

En dan?

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.