Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Jordy

Jordy

20-01-2020 om 13:51

Oudercursus

Goedemorgen

Wij zijn Lilian, Rick & Jordy, 3 studenten aan de Universiteit Leiden. Voor school doen wij een project waarvoor we erg benieuwd zijn naar jullie mening als ouders zijnde.

Tijdens ons onderzoek hebben we geleerd dat de laatste decennia ouders steeds meer betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van hun kind. Ouders gaan het belangrijker vinden dat hun kind goed presteert en stellen ook steeds hogere eisen aan scholen.
De situatie is nu zo dat ouders veel naar de leraren toe gaan met vragen over hun kind. Echter heeft een leraar hier, ook door de steeds groter wordende werkdruk, vaak weinig tijd voor of weet hij/zij hier te weinig van af.

Voor ons project zijn wij een cursus aan het ontwikkelen die aan ouders gegeven zal worden door professionals (psychologie/pedagogiek etc.) op school, mogelijk als vervanging van de ouderavond. Deze cursus zal voornamelijk draaien om hoe jij als ouder je kind kunt ondersteunen op school, wat de leerdoelen zijn voor het betreffende schooljaar en wat je hier van de school/docent in kan verwachten. Maar denk ook aan algemene info over de ontwikkeling van het kind, wat gedragsproblemen zijn en hoe met problemen om te gaan.

Aangezien de ontwikkelingsfase van dit idee nog in de kinderschoenen staat zijn wij benieuwd naar hoe jullie tegenover zo’n cursus staan. Zou jullie deze bezoeken? Hoe staan jullie tegenover deze manier om ouders en school dichter bij elkaar te krijgen betreffende informatievoorziening? Zouden jullie ook komen als er een kleine betaling tegenover staat? Hoe willen jullie zelf meer betrokken raken bij de ontwikkeling van je kind?

Alvast bedankt!

Lastig

Hopelijk vind je wel mensen die er iets mee kunnen. Ik verwacht er niet veel van. Er zijn namelijk al informatie avonden. Als de school de inhoud bepaalt wordt je 'onderwezen' in politiek correcte onderwerpen, hoe school wil dat jij als ouder dat ziet. Aan het 'zenden' zeg maar.
Als ouders dat invullen is het lastig want ouders zijn niet 1 groep en er zijn hele verschillende interesses.
Bovendien zijn de meningen, dwarsdoorsnede van ouders zowel als leerkrachten, nogal verdeeld.
Ouders moeten zich niet met school bemoeien
Ouders moeten alleen gelegenheid geven om huiswerk te maken
Ouders moeten het huiswerk controleren.
Ouders moeten een eigen code hebben voor de electronische leeromgeving. Ouders moeten alleen meekijken met de code van hun kind.
Ouders moeten kinderen helpen met hun huiswerk
Ouders moeten wel of juist niet een extern huiswerkinstituut inschakelen.

Dus ja, zeg het maar. Wat wil je in zo'n informatieavond meegeven aan ouders wat kan helpen om de kloof tussen school en ouders te overbruggen? Dat je, zeg maar, eenzelfde en gedeeld niveau van informatie hebt.

Als iedereen onder druk staat worden de verhoudingen steeds lastiger en gaan mensen slecht gedrag vertonen.
Meer ruimte voor leerkrachten, maar ook voor ouders, en minder druk op scholen helpt denk ik beter.

Autimam

Autimam

20-01-2020 om 14:19

Sceptisch

De meeste scholen hebben al informatie-avonden over hoe de school werkt en wat ouders wel en niet van de leerkrachten kunnen verwachten.

Mijn kinderen gaan naar twee verschillende middelbare scholen en beide hebben ook al informatie-avonden georganiseerd over bijv. smartphone/gameverslaving en over het puberbrein. Daar ga je heen als het jou aanspreekt, anders niet.

Je schrijft: "...algemene info over de ontwikkeling van het kind, wat gedragsproblemen zijn en hoe met problemen om te gaan..." dat laatste is onbegonnen werk. Er zijn zoveel verschillende oorzaken van gedragsproblemen veroorzaken, en de oplossing is voor elk kind uniek. Dat valt niet in een one-size-fits-all-avondje gieten. Onmogelijk. Ik zou het zelfs onwenselijk vinden. Als je mijn ASS-zoon stevig zou aanpakken en veel zou straffen en belonen (wat bij de meeste kinderen misschien wel werkt), zou hij nu straaldepressief thuis zitten.

Het enige advies wat voor iedereen zou kunnen passen is: als je er zelf niet uit komt, zoek dan professionele hulp en die vind je daar-en-daar.

Ely

Ely

20-01-2020 om 15:37

Nope sorry

Ik zou het alleen positief vinden als toevoeging aan een gewone ouderavond. Voor mij gaat het nl vooral ook om het gezamenlijke contact, beelden delen, idee krijgen bij hoe het reilen en zeilen op school gaat en mijn kinderen daarin functioneren. Dat kan een ‘niet-leerkracht’ niet. Wat mij betreft is dit wel een mooi voorbeeld van een typische ontwikkeling in deze tijd; we lijken te denken dat kennis en informatie de sleutel kan zijn tot allerlei oplossingen of verbeteringen. Terwijl dat echt niet de magic bullet is imo, zeker niet zonder de stap van gezamenlijkheid

Uitwisseling

MIj leek het, voor de ouderavond, juist wel een keer goed om als ouders, waar leerkrachten bij waren en meepraten en informatie konden geven, uit te wisselen wat jij deed om je kind te helpen met de schoolcarrière. Als uitwisseling zeg maar, zoals hier bij OOL.
Maar de laatste ouderavond had 0 bezoekers gehad en men hield toch inderdaad liever vast aan de gebruikelijke 'zendingen' als 'verslaving' en 'puberbrein'.
Daarbij had ik de gedachte dat er nog - 0 bezoekers zouden komen.

Nou

'De situatie is nu zo dat ouders veel naar de leraren toe gaan met vragen over hun kind.'

Voor schoolzaken die over mijn kind gaan, snap ik dat. Maar ouders gaan toch niet naar leraren met vragen over de ontwikkeling van kinderen in het algemeen, wat gedragsproblemen zijn en hoe met problemen om te gaan? Daar zou ik zelf een leerkracht niet voor inschakelen, maar bijvoorbeeld een huisarts.

Hanne.

Hanne.

20-01-2020 om 19:00

averechts

Ik ben bang dat het een averechts effect zal hebben. Ik geloof niet dat ouders met algemene ontwikkelingsvragen bij docenten komen, wel met vragen over hoe de docent gaat zorgen dat hun kind de beste op maat aanpak kan krijgen.

Nu is de docent daar in principe specialist in. Maar ouders gaan tijdens de cursus wellicht leren wat 'afwijkend gedrag/ontwikkeling' is en hoe je dat aan moet pakken. Of welke leermethode het beste is. Daarmee zet je de deur open tot veel discussie, want het is vaak helemaal niet zo duidelijjk of een kind iets nodig heeft (maar dr Google zal je altijd leren dat je kind kenmerken heeft van HB/ADHD/ASS/Hooggevoeligheid ed). Maar als ze een cursus hebben gedaan lijken ze ineens ook verstand van de materie te hebben en wellicht bij een docent wat dwingend te willen gaan vertellen hoe hun kind aangepakt moet worden. Ze hebben er nu immers ook een cursus voor gedaan.

Daarbij hebben ouders vooral vragen over de specifieke situatie van hun kind, dat is altijd nét even anders dan in het boekje en dus nét even anders dan tijdens de cursus is behandeld. En dat terwijl het heel vaak niet duidelijk is wat een specifiek kind in een specifieke situatie nodig heeft. Als er al iets nodig is, want de meeste kinderen ontwikkelen zich natuurlijk min of meer gewoon volgens het boekje, en kunnen dus ook min of meer gewoon volgens het boekje les krijgen.

Guera

Guera

21-01-2020 om 10:09

Communicatie cursus

Voor scholen. Dan zijn veel problemen, vragen en gedoetjes opgelost. Scholen en docenten communiceren echt slecht. In elk geval op deze school maar hoor het vaker.
Dat zou mij geruster maken en ervoor zorgen dat ik zelf minder vragen heb. En daardoor zelf minder contact zoek met school

rutiel

rutiel

21-01-2020 om 13:06

"Mijn kind is uniek"

Ik denk eerlijk gezegd dat zo'n cursus niet veel kans van slagen heeft. Meestal willen ouders (ook ikzelf) toch een gesprek dat aansluit bij de specifieke situatie van hun kind. Dus de vraag van ouders is om mee te denken hoe school beter ingericht kan worden naar de behoefte(n) van hun kind.

En (je voelt hem al aankomen): hier zit natuurlijk het spanningsgebied. School heeft geen tijd (en vaak ook geen zin) heel veel te sleutelen aan de inrichting van hun onderwijs zodat het beter tegemoet komt aan de behoefte van teveel individuele leerlingen.

Ouders denken (misschien onterecht, maar toch) dat de situatie van hun kind uniek is. En zullen dus, als ze het gevoel hebben dat school hier te weinig op inspeelt, contact blijven zoeken. Zeker als ze het gevoel hebben niet "gehoord" te worden door school.

Tamar

Tamar

21-01-2020 om 15:22

die communicatiecursus

lijkt me wel wat. Een versie voor ouders. maar ook eentje voor de schoolleiding. Dat zal al een hoop ellende in de kiem smoren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.