Home » Forum » Pecas

Pecas?

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Shonagh
Pecas?

Is het jouw dochter die nu in Nederland studeert ?
Mag ik vragen of ze Nederlandse studiefinanciering krijgt, ze heeft toch de NL nationaliteit ? Onze jongste vroeg me pas of hij ook in NL zou kunnen studeren, vandaar.

Mariel81
Mijn broertje wel

Mijn broertje krijgt gewoon StuFi en woonde tot zijn achttiende in het buitenland (Luxemburg, Brazilie, Indonesie). Ik kreeg trouwens ook StuFi voor het studeren in Engeland.

Mariel (broer en ik allebei Ned paspoort)

Shonagh
Mariel

Dat is interessant, waar woonden jouw ouders officieel toen jij deze StuFi kreeg ?

Mariel81
Die woonden in

Luxemburg toen ik dat kreeg. Ik heb trouwens zes jaar in Engeland gestudeerd, nooit in Nederland en heb ook nog een jaar herhaald en ook dat jaar heb ik StuFi gehad.

Mijn broer studeert in Delft maar mijn ouders wonen nog steeds buiten Nederland (nu Duitsland). Ze zijn in Luxemburg belastingplichtig (zijn dus geen grenswerkers).

Ik neem aan dat je al op de site van DUO (zo heet IBG tegenwoordig) hebt gekeken.

Overigens heb ik ook een keer geprobeerd een lening van de Student Loan Company aan te vragen maar dat lukte niet wegens niet woonachtig zijn in Engeland voor het beginnen van studie.

Mariel

PS Ben benieuwd wat Pecas zegt, bedenk me nu pas dat het toch wel een meevallertje is die StuFi.

kroet-28
Sofi nummber

volgens mij moet je in elk geval een sofi nummer hebben. kunnen je kinderen ook rkijgen als ze niet in NL geboren zijn, je moet er wel voor naar een NL belastingkantoor.
verder weet ik er (nog) niks van, maar veel succes!

Shonagh
Duo website

word ik eigenlijk niet wijzer van, kan niets vinden over in het buitenland wonende Nederlanders. Onder het kopje buitenland gaat het over in het buitenland studeren.
Onze kinderen zijn in NL geboren en hebben misschien wel een SoFi nummer ?
Ik wacht ook op Pecas :o)

Mariel81
Sofi nummer

Ik moest mijn sofi nummer ophalen, persoonlijk, bij het belastingkantoor. Mijn broer geloof ik ook. Dat staat me nog bij omdat het zo'n idioot gedoe was.

Ik heb het gewoon aangevraagd, zonder van te voren te bellen of dingen uit te vissen en het is gewoon toegewezen, net als bij mijn broer.

Mariel (die niet meer weet of het sofi nummer nodig was voor StuFi, ik had het nodig voor een vakantiebaantje)

PS Als ze in Ned gaan studeren moeten ze dat Sofi nummer toch regelen voor eventueel werk dus daar kan je nu al achteraan.

Shonagh
Sofi nummer - 2

Ik heb gezocht maar kan geen Sofi nummer van de kinderen vinden, ook niet van mezelf trouwens :o). Ik ga hierover even in een andere rubriek een vraag stellen.

pecas
Sorry shonagh, hier ben ik

Mijn dochter woont al wel in NL maar haar studie begint pas in Februari. Maar wat ik heb kunnen uitvinden kan ze gewoon stufi krijgen. Kijk maar op de site van DUO (www.ib-groep.nl)

Wat betreft Sofinummer, ik heb het teruggevonden op onze oude paspoorten (ik had nog fotokopies) Op de nieuwe kan ik het niet terugvinden maar eerst stond het er wel op, een 9-talig nummer. Anders google je even op "sofi-nummer kwijt" en dan krijg je vanalles. Heb net met dat bijltje gehakt want om in te schrijven in NL had ze dat nodig, vandaar.

Wij wonen al weer 8 jaar in het buitenland, en mijn kinderen hebben maar 4 jaar in NL gewoont, maar hebben wel altijd een NL paspoort gehad. Trouwens in bv Engeland krijgen de engelsen ook gewoon financiering ook al wonen ze in het buitenland hoor, dus zo vreemd is het niet.

1 van de redenen dat we toch maar gepushed hebben dat mijn dochter in NL naar de uni gaat en niet in de UK! Scheelt bakken met geld!

Waar woon je trouwens Shonagh?

Groetjes,
Pecas

pecas
Ib groep/duo

Ik lees net dat je niks hebt kunnen vinden. Ik weet toch zeker dat ik het zwart op wit gelezen heb vorig jaar, ik zal het nog eens doorlezen. Ik herinner me het nog goed want ik was zo blij :))

Pecas
Ok gevonden

Ga naar de web en dan in het menu naar Studiefinanciering and download dan de folder (rechts) "Alles over studiefinanciering"

Er staat, "nederlandse nationaliteit". Nergens staat iets dat je X jaar in Nederland gewoont moet hebben, wat trouwens wel het geval is om Stufi te krijgen als je in een ander land gaat studeren (zoals Mariel). Dan moet je min. 4 jaar (geloof ik me te herinneren) vlak vóór je studie in Nederland gewoont hebben.

Pecas

Mariel81
Wat raar - beetje ot

Dat is dan waarschijnlijk veranderd. Ik heb vanaf mijn elfde niet in Nederland gewoond en heb voor mijn hele studie in Engeland StuFi gehad.

Overigens is (was?) het in Engeland een beetje anders. Je moet drie jaar in Engeland hebben gewoond om een Student Loan aan te vragen. Daarom gingen veel kinderen bij mij op school terug om hun A levels te doen. Overigens was dat buiten Europa, weet niet hoe het binnen Europa ligt.

Ingewikkeld allemaal! Hoop dat Shonagh er uit komt...
Trouwens kan je dochter ook niet even zoeken ;-)

Mariel (die haar StuFi vanuit Spanje moest regelen tijdens haar Gap Year maar gelukkig wel een moeder had die meelevend andere dingen regelde toen dat via de telefoon echt niet lukte)

Shonagh
Pecas

Dank je voor je reacties.
We wonen in Glasgow, de kinderen hadden geen eigen paspoort toen we 13 jaar geleden emigreerden, dus daar kan ik het SOFI/BSN nummer niet vanaf halen.
Enne..........ik kan de info echt niet vinden, kan je me de link geven ? Toen de oudste 5 jaar geleden hier begon te studeren had ik al op de website gekeken en inderdaad moet je recent in Nl gewoond hebben on Stufi te krijgen, dus Mariel heeft geboft!
Hier krijgen we helemaal niets/ noppes, alle onkosten zijn voor de ouders. Al hoeft momenteel het collegegeld niet te worden terug betaald na het afstuderen, maar dat zal met de volgende regering wel weer afgeschaft worden :o) Doordat we in een stad wonen met veel mogelijkheden kunnen ze gelukkig thuis blijven wonen. En de oudste is nu afgestudeerd en heeft een baan, dat is een behoorlijke "loonsverhoging" voor ons.

Shonagh
Mariel

Je hebt toendertijd heel erg geboft, geen Stufi meer voor Nedrelanders in den vreemde. Het is zoonlief die me dit vroeg en ik zal het voorwerk wel doen, daar zijn moeders toch voor ?
Dochter is nu een jaar in Amerika aan het studeren en moet dit helemaal zelf bekostigen ( nou ja met wat sponsorgeld van pa en ma). Ze heeft er 2 jaar hard voor gewerkt/ gespaard en geniet nu met volle teugen.

Shonagh
Mariel 2

Nog even, dan begrijp ik de StuFi van je broer(tje) even niet. Maar ja de regels veranderen dus steeds...........

Shonagh
Mariel 3

Sorry, je broertje studeert dus in Delft, dus dat zou vergelijkbaar zijn met Pecas' dochter en eventueel mijn zoon.

Mariel81
Beetje simpel misschien

Ik zou haast geneigd zijn al het papierwerk eerlijk in te vullen en kijken of je het toch toegewezen krijgt. Al die veranderingen!

Maar inderdaad mijn broer(tje) studeert nog maar studeert in Delft.

Overigens heeft de dochter van vrienden van mijn ouders extra StuFi gekregen omdat ze iets in het buitenland studeerde dat in Nederland niet kon (business and Chinese in Sheffield geloof ik). Die woonde van haar 14e ongeveer in Europees buitenland tot ze ging studeren. Dat zou misschien nog een loophole zijn.

Mariel

Shonagh
Mariel

Je bedoelt StuFi aan te vragen voor zoon ( en evt dochter) en erop hopen dat de studie die ze hier doen in NL niet bekend is ? Het is zelden precies hetzelfde. Zoon zit in z'n eerste jaar, maar dochter is al 2 jaar bezig.
Ik zal het eens aan ze voorleggen :o)

mirreke
Stufi als je in nld studeert

Volgens mij heeft het te maken met een of andere Europese regeling dat de voorwaarden voor kinderen/jongeren die binnen een land studeren gelijk moeten zijn, zoiets. Dus er mag geen voordeel zijn voor autochtone leerlingen (in dit geval in Nld. woonachtig en Nederlands) ten opzichte van allochtone leerlingen? Hier studeren nl. veel Duitse jongeren in Nld in Nijmegen en Arnhem, en die kunnen allemaal Nederlandse stufi krijgen, je hoeft er dus niet Nederlands voor te zijn, en zelfs niet in Nederland te wonen. Ik denk dat dat mede één van de redenen is waarom veel kinderen hier voor een Nederlandse opleiding kiezen. In Dld. bestaat nl. ook niet zoiets als stufi (of het is iets wat erg lastig te krijgen is, misschien een soort beloningsbeurs of zo).
De UK is nog steeds geen lid van de EU, misschien dat je daarom nog wat extra complicaties hebt?
Ik hou trouwens mijn hart vast en hoop dat de stufi-regeling niet net helemaal wordt afgeschaft door dit afschaffingskabinet, net voordat mijn dochter 18 wordt...

mirreke
Kortom

Ik zou er vanuit gaan dat je kinderen in Nld stufi krijgen als ze in Nld gaan studeren.
Lastig is natuurlijk dat je dat vantevoren moet aanvragen en daarvoor dat sofinr. nodig hebt. Heb je al iets gevonden?
Anders bij de volgende vakantie bij de basisadministratie in Den Haag langs...

Shonagh
Mirreke

Ik wacht eerst maar eens af hoe serieus de NL-studie-plannen gaan worden, maar ik weet in ieder geval dat een sofi nummer nodig is.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.