Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Bijles basisonderwijs

Beste lezer,

Aan het einde van dit jaar studeer ik af aan de pabo. Ik wil graag een eigen bijlelbedrijf opstarten. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat er veel animo is. Ik zal me aansluiten bij scholen, zodat kinderen op hun eigen school bijles kunnen krijgen. Mijn doel is om kinderen net dat steuntje in de rug te geven waardoor ze op het juiste niveau functioneren in de klas. Dit kan gericht zijn op een specifiek vakgebied, maar dit kan ook enkel gaan om het vergroten/herstellen van het zelfvertrouwen van uw kind.
Mijn vraag aan u is, hoeveel bent u bereid om te betalen voor een gediplomeerde docent die ervaring heeft in het geven van bijles?

Alvast bedankt voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,
Yvonne

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tineke

Tineke

27-01-2013 om 17:11

Een paar dingen

Heel veel scholen hebben niet zomaar ruimte om dit te doen. En ruimte bedoel ik als: geen lokaal, geen rustig plekje. Maar ook: in het lesprogramma kunnen niet altijd leerlingen gemist worden.
Bijlessen (vooral in groep 7, 8) zijn best gewild, maar het moet dus ook na schooltijd kunnen, bij jou thuis. Zinvolle lessen duren meestal een uur, en tien euro is dan misschien niet veel, maar dat is wel een gangbaar tarief.
Maar je kunt geluk hebben, en dan heb je een school die de bezemkast voor je uitpakt, waar je folders mag verspreiden, en waarbij je op een ouderavond mag vertellen wat je doet.

Yvonne91

Yvonne91

27-01-2013 om 19:54 Topicstarter

Bedankt voor de reactie

Dank voor uw reactie. Ik heb echter al een bedrijfsplan en scholen die hebben toegezegd dat ik na schooltijd bij hen als zzp'er terecht kan om kinderen bijles te geven.

Het gaat mij nu echt om mijn prijsbepaling. Hiervoor heb ik de hulp van de ouders nodig. Op dit moment geef ik bijles voor €15 per uur. Straks ben ik afgestudeerd en is het mijn baan en verwacht ik zeker meer dan dit te verdienen per uur.

Dus hopelijk kan ik met binnenkomende reacties een goed prijsniveau vaststellen.

Tineke

Tineke

27-01-2013 om 20:15

Welke kant van het land?

In het noorden wordt er echt niet meer betaald dan 10 euro per uur aan afgestudeerde pabo-ers. Meer hebben ouders er niet voor over. Ik ken verschillende ex-medestudenten die dit nu doen.

Angela67

Angela67

27-01-2013 om 20:24

Verschillende problemen, verschillende tarieven

Yvonne,
Wat ik me als ouder zou afvragen is welk probleem ik opgelost zou willen hebben dan dan zou ik de juiste persoon erbij zoeken.
Want rekenen/taal bijspijkeren daar zou ik niet meer dan 10 euro voor willen betalen, als ik het al niet zelf zou willen doen.
Maar als het erom gaat dat m'n kind nog niet weet 'hoe te leren' of het gevoel heeft dat het 'ten onder gaat' dan ligt er misschien een ander soort probleem aan ten grondslag en dan zou ik eerst zoeken naar de oorzaak en dan pas kijken wat voor soort hulp goed zou zijn. En dan zou ik misschien eerder nog een orthopedagoog/ kinderpsycholoog vragen.
En misschien zou het kind meer geholpen zijn met schrijfhulp of sova training of whatever. Vraag is dus welk 'gat' jij zou kunnen vullen, dan kun je je prijs beter bepalen denk ik.
Groet,
Angela

Tarief

Ik vind het een goed plan. € 15 lijkt mij een heel redelijk tarief, € 10 is toch voor ongeschoold werk (bijv. een schoonmaakster). Dit vind ik wel wat anders hoor.

Ik weet niet of ik er meer voor zou betalen, hangt waarschijnlijk af van de noodzaak voor mijn kind en de vorderingen die het zou maken. In 1e instantie proberen ouders het toch zelf op te lossen.

Succes met je plannen!

Tineke

Tineke

27-01-2013 om 21:12

Het punt is

Die bijlessen doen iets, wat je eigenlijk (gratis) op de basisschool zou moeten krijgen. Dat is onvergelijkbaar met muzieklessen of sporten. Die bijlessen zijn ook al geen therapie voor bijv. leerstoornissen. Het is geen RT, al kan het natuurlijk wel die functie hebben. Maar met uitsluitend een Pabo-diploma ben je gewoon niet zoveel waard als je zou willen. Dan moet je doorstuderen (orthopedagogiek ofzo).
Je biedt iets, wat eigenlijk al in het standaardpakket BO hoort te zitten. Mensen willen niet teveel betalen voor iets wat er eigenlijk al had moeten zijn. Dat is mijn ervaring, vanuit beide posities.

Maylise

Maylise

27-01-2013 om 21:20

Lastig

Twee jaar terug betaalde ik in Nederland 15 euro per uur voor bijles. Dat was echter wel middelbare school. De bijles gever was geen afgestudeerd docent overigens. Daar zag ik voor gewone bijles niet het voordeel van in.

Basisschool is een lastig verhaal inderdaad. Als het puur gaat om spelling en rekenen bij te spijkeren dan zou ik ook niet bereid zijn om veel meer dan dat te betalen. Wederom zie ik dan niet de meerwaarde van een afgestudeerd docent in. De geduldige buurvrouw die goed uit kan leggen is dan net zo waardevol.

Het is een ander verhaal als het gaat om echte serieuze leerproblemen. Dan zou ik bereid zijn om meer te betalen. Echter dan zou ik ook iemand zoeken die echt gespecialiseerd is. Een net afgestudeerde pabo docent zou dan ook niet mijn eerste keuze zijn. Ik zou dan iemand zoeken die van dat specifieke leerprobleem echt verstand heeft en daar al veel ervaring mee heeft opgedaan.

Jij valt daar dus wat tussen in. Te duur waarschijnlijk voor simpele bijlessen maar niet dusdanig opgeleid dat je voor specifieke leerproblemen ingeschakeld zou worden. Lastige positie in de markt dus.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-01-2013 om 23:49

Geen uurprijs

Maar een totaalprijs? Ik vind 15 euro per uur ook best een hoop geld voor iets waarvan ik vind dat ik dat zelf ook kan. Het ligt in mijn ogen echter anders als een bepaald kind tegen een probleem aanloopt dat niet zomaar op te lossen is. Ik vraag me eigenlijk af wat voor soort problemen jij denkt te gaan oplossen bij kinderen. Voor een speciale sovacursus/kanjertraining van een zaterdag of 6 wordt zo 450 euro neergeteld. Als je dat omrekent per uur ben je minstens net zoveel kwijt. Alleen klinkt dat anders.

En daarnaast vraag ik me af of je geen meters kunt maken door meerdere kinderen tegelijk bijles te geven. En die dan ook meteen van elkaar laten leren, sla je twee vliegen in een klap. Dat gebeurt hier in ieder geval weleens als speciale aanpak voor een groepje kinderen dat ergens nogal op uitvalt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-01-2013 om 23:51

Overigens

Snap ik ook best dat jij niet kunt leven van 10 euro per uur.

Wellicht dus dat je zou kunnen nadenken over een iets ander concept. Een soort van bijlesschool ofzo?

Sorry

Maar ik zou er niets voor over hebben. Ik vind ook dat als een kind op de basisschool bijles nodig heeft, de school dit moet regelen. En zo niet, dan zou ik het zelf doen.

mama 5

mama 5

28-01-2013 om 09:14

Ook niet

Ik heb drie kinderen in jouw doelgroep en ik zou er niets voor over hebben. Ik zou ook lichtelijk geïrriteerd zijn, als de school naar zo'n bijles zou verwijzen. Ik vind het een taak van de school, om mijn kinderen bij te spijkeren, als ze ergens achter bij blijven.
Basisschoolstof is nog zo makkelijk te begrijpen, dat kan ik zelf nog wel aan mijn kinderen uitleggen.

Ook 15

Even kort; ik vind ?15 ook redelijk.

Bijlesmoeder

Bijlesmoeder

28-01-2013 om 10:00

Hier

met het risico dat ik het hele forum over mij geen krijg....
onze dochter heeft in groep 8 bijles gehad. Wij betaalden toen iets van 40 euro per uur, het was een opstartend bureau. Nu betaal je 30 euro per half uur voor individuele begeleiding. Dit werd echter gegeven door twee docenten met een jarenlange ervaring in het onderwijs, dus niet helemaal vergelijkbaar.
Dochter bleek door het versnellen en ontbreken van een handelingsplan cruciale stof te hebben gemist. De basisschool zag het probleem niet, want " ze kon toch ook gewoon naar de havo". Bij dat bureau hebben ze uitgezocht wat ze aan kennis miste, een plan gemaakt. Wij hebben de basisschool om ondersteuning gevraagd, wat we niet kregen. Dus zijn we zelf aan de slag gegaan met het bureau. (Even in een notendop)
We hebben toen ingestoken op kennisopbouw, CITO (we hadden nog 4 weken voor de CITO kwam) en later plannen/woordjes leren etc. , als voorbereiding op ode middelbare school. Ook hebben ze tussendoor gekeken of ze er inderdaad aan toe was om naar de middelbare school te gaan, of dat we nog een andere basisschool moesten zoeken voor nog een jaar groep 8.
Enfin, het heeft wat geld gekost, maar het resultaat was goed. Dochter is nu een uitstekende VWO- leerling, die qua planning en leertechnieken nog wat ondersteuning nodig heeften, maar daar waren we voor gewaarschuwd. Het zelf uitzoeken wat dochter aan stof had gemist, was ondoenlijk. Bovendien kost het jezelf veel tijd en geduld om zelf bijles te geven .

Bijlesmoeder

Bijlesmoeder

28-01-2013 om 10:02

Vervolg

ik vraag mij echter af of het rendement met een (ex) Pabostudent even groot was geweest. Zeker is wel dat ik er geen 40 euro per uur voor over had gehad in dat geval.

prink

prink

28-01-2013 om 11:16

Vergelijkbaar met bijlesmoeder

Westelijke randstad, ik betaal zestig euro per uur voor een zeer ervaren leerkracht met rt-aantekening. Zij haalt de hiaten eruit, brengt het plezier erin en oefent de stof zo in dat het blijft hangen.
Ook hier een school die niet wilde meewerken, en het scheelde ook hier een vol VO-niveau omhoog.

Jezelf serieus nemen

Ik denk eerlijk gezegd dat je best met een behoorlijke prijs mag starten. Je bent geschoold, je hebt iets in huis. Dat straal je uit door een serieuze prijs te vragen voor je diensten. 25 euro zou ik heel redelijk vinden, misschien nog wel meer.
Ga je op het bedrag zitten wat je nu vraagt, dan straal je naar mijn mening uit dat je een product verkoopt wat eigenlijk door iedereen gedaan kan worden. Maar omdat mensen geen tijd/zin hebben doe jij het voor ze...
n@nny

Angela67

Angela67

28-01-2013 om 17:14

Welk product dan, n@nny?

N@nny,
ik denk dat daar even het commerciële pijnpunt zit, het is niet duidelijk wat Yvonne verkoopt. Als ze dat duidelijk maakt dan kunnen mensen afwegen of ze het het geld waard vinden. Ik snap wel dat als je 'te goedkoop' gaat zitten dat mensen dan denken: gut dat kan de eerste beste student ook, maar ja, de kunst is natuurlijk iets aanbieden waar mensen voor willen betalen en waar de prijs/prestatieverhouding goed van is.
Angela

Merel

Merel

28-01-2013 om 21:25

Ook 15

Hier voor de middelbare school ook 15 euro per uur. Maar de kinderen moesten standaard 2,5 uur komen. Dus 35 euro per keer. Ze hebben er wel heel veel aan gehad, dat wel!

Best een markt voor

Ik denk dat er best een markt voor is. Niet iedereen is bereid 40/60 euro per uur te betalen voor bijlessen wat sommigen hier blijkbaar wel doen. Bovendien zijn er ouders die geen tijd/zin hebben om het zelf te doen en die strijd aan te gaan met hun kind. Van een nieuwe juf nemen ze toch meer aan.

Ik denk dat het naief is om te denken dat school alle achterstanden en hiaten gaat opvullen, die zullen gewoon zeggen dat er nou eenmaal niveauverschil is en slimmere en minder slimme kinderen. Als ouder moet je soms net dat stapje extra doen als dat nodig is.

guera

guera

29-01-2013 om 09:48

Wat bied je?

het hangt allemaal af ook van hoe je je profileert. Ben je een bijles gever voor af en toe een uurtje lezen? dan zou ik daar niet zoveel voor over hebben. 10 of 15 euro. Bekijk jij mijn kind als individu, doe je een intake om erachter te komen wat eraan schort? maak je een handelingsplan ? dan kun je een pakketje bieden. Intake, handelingsplan, zoveel begeleidingsuren voor een x bedrag. En dan is het niet alleen af en toe lezen maar bied je meer. Ik denk dat je dan wel 35 euro ofzo kan rekenen per uur. Dat is hier ook wel gangbaar. Dus hoe ga je het aanpakken? wat bied je precies? en hoe ga je dat communiceren? (kijk es hier : http://uilutrecht.nl/)

Bijlesjuf of remedial teacher?

Een vriendin van me is remedial teacher en heeft me het verschil uitgelegd tussen een remedial teacher en een bijlesjuf. Voor bijles zou ik niet meer willen betalen dan een tientje per uur of zo. Voor remedial teaching wil ik een stuk meer betalen. Maar dan verwacht ik ook echte deskundigheid op het gebied van leerproblemen, en dus geen bijles. Je schrijft dat je alleen PABO hebt. Dan zou ik niet verwachten dat je genoeg in huis hebt om remedial teaching te geven. Wil je echt die kant op dan lijkt het me raadzaam om te kijken waarin je je wilt specialiseren en wat je daarvoor nodig hebt. Neem eens een kijkje bij de beroepsvereniging voor remedial teachers, die kunnen je vast verder helpen. Veel succes.

Pabo

Ik denk dat alles staat of valt met je inschatting van de deskundigheid van de bijlesjuf. Uit de reacties merk ik een teneur van: "iemand met alleen pabo biedt waarschijnlijk iets dat ik zelf ook nog wel kan. Hier ga ik niet (veel) voor betalen." Dat is prima natuurlijk en dan is het aanbod niet aan jullie besteed. Maar als ik lees dat Yvonne een bedrijfsplan heeft en scholen bereid heeft gevonden met haar mee te werken, dan oogt dat toch wel professioneel. Natuurlijk zul je als ouder eerst kijken of je het zelf op kunt lossen. Maar daarna zou ik de stap naar een bijlesjuf toch wel logisch vinden. En dat deze "alleen maar pabo" heeft zit mij dan absoluut niet in de weg. Jammer dat dit toch wordt weggezet als een minderwaardige of onvolledige opleiding. Ik ken zelf toch flink wat voorbeelden van heel goede leerkrachten met "alleen maar pabo". En ook een aantal kneuzen die op één of andere manier het diploma remedial teacher hebben bemachtigd...
n@nny

Tineke

Tineke

29-01-2013 om 14:14

Pabo

Een groot deel van dat Pabo-papiertje zit in het managen van de klas. Dat gaat over orde, het omgaan met de groep, uitgaan van verschillen, dagschema's, lesopbouw, etc. En precies dat hele stuk heb je niet of nauwelijks nodig bij het geven van individuele bijlessen. Om heel secuur te onderzoeken wat er mis gaat, waarom dat misgaat en hoe je dat kunt oplossen, is vaak meer nodig dan Pabo alleen. Anders bestaat de kans dat je niet verder komt dan herhalen en pre-teaching. Dat zal voor veel kinderen ook heel helpend zijn, maar daarvoor heb je niet specifiek een Pabo-diploma nodig. Dat kan de geduldige buurvrouw ook.
Dus Pabo is een prima opleiding, en als Pabo-gediplomeerde ben je ook best wat waard. Alleen mis je vaardigheden en kennis voor goede RT, en zet je veel leerkrachtspecifieke vaardigheden niet in bij het geven van bijlessen.

bijlesmoeder

bijlesmoeder

29-01-2013 om 16:58

Pabo

Mijn opmerking betreffende "alleen PABO " is gerelateerd aan het tarief, maar ook dat ik mij afvraag of "alleen PABO" genoeg is om het probleem van mijn kind op te lossen.
Dat heeft natuurlijk te maken met ons eigen opleidingsniveau thuis (HBO+/WO), dus in principe kunnen wij het qua kennis allemaal zelf. Maar, wij missen wel het inzicht in leerproblemen of komen er te laat achter. Waar onze bijlesdocenten in een uur al duidelijk hadden waar de hiaten zaten, zouden wij zelf veel langer bezig zijn. En ik vraag mij dus af of een net PABO-afgestudeerde dat ook zo snel zou kunnen. Ik kijk niet neer op een net afgestudeerde, al geloof ik wel dat ervaring een hoop kan doen, maar dat geldt voor elk vak. Ik schrijf dus niet bij voorbaat de net-afgestudeerde af, alleen denk ik dat het voor ons probleem niet de oplossing was.

Hangt af van wat je biedt

Zoals gezegd: hangt af van wat je biedt, maar als mijn kind bv vast zou lopen met rekenen en een juf zou haar kunnen helpen ook ook ons met hoe we door de week het beste zelf kunnen oefenen, dan zou ik daar wel 25 euro per uur voor overhebben.
Maar dan is het label iets zwaarder dan 'bijles', maar hoeft het voor kij nog niet RT te zijn.
Loes

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-01-2013 om 13:58

Bijles

Mijn zoon (2VWO) kreeg vorig jaar een tijdlang wekelijks bijles/studiebegeleiding door een tweedejaarsstudent en ik betaalde 25 euro voor anderhalf uur. Hij hielp met meerdere vakken maar besteedde ook aandacht aan hoe te leren, plannen en agendabeheer. Zoon werd daar enorm mee geholpen (zijn cijfers schoten omhoog) en het gaf hem vooral een uitstekende basis mbt studievaardigheden. 15 euro per uur voor bijles door een student is een normaal tarief. Particuliere bijlesbureaus zijn vaak nog veel duurder om nog maar te zwijgen over de huiswerkbegeleidingsinstituten.
Het extra uurtje bijles op school stelt niets voor; zoon had en heeft daar niets aan.

bibi63

bibi63

31-01-2013 om 16:04

Hier

Ook 2e klas en bijles van een 2e jaar student Engels. De bijles betreft dan ook alleen Engels. Wij betalen 20,00 per uur. Verder is deze student zeer gedreven, leuk en werpt het vruchten af. Voor ons is hij het meer dan waard. Pverigens legt hij van deze 20,00 elke week iets apart. Onze dochter kan nl. punten bij hem verdienen (een voldoende voor PW of SO, of opdrachten die hij haar geeft goed gemaakt). Als zij een x-aantal punten heeft krijgt zij van hem een zelf ontworpen longboard (board is zelf door hem ontworpen) INCL de wielen e.d. Dus ja, wij zijn erg tevreden........, maar goed je moet het wel treffen.
Gr. Bibi

liane

liane

01-02-2013 om 15:01

Achterstanden wegwerken

Yvonne, waarom doe je niet een aanvullende RT opleiding? Dat geeft meerwaarde denk ik. Ik vind 15 euro niet raar.
En ja de school moet achterstanden bijspijkeren, maar als je kinderen in de klas hebt die in groep 3 zitten en niet kunnen hakken en plakken en geen plaatjes herkennen omdat ze geen woorden kennen, niet kunnen rijmen en niet kunnen tellen en cijfers herkennen. En ouders doen thuis niets aan voorlezen, woorden, tellen, spelletjes, wat dan ook, dan kun je soms achterstanden heel moeilijk wegwerken. Ik bedoel bijv. kinderen die waar pet staat, "p-a-s HUIS!" blijven lezen, ook na intensieve begeleiding.

Nou lianne

Kinderen in groep 3 die nog niet kunnen rijmen, tellen, hakken en plakken? En da's dan allemaal de schuld van de ouders? Die kinderen hebben een heel hardnekking leerprobleem wat met liedjes zingen en voorlezen met en door de ouders niet voorkomen had kunnen worden en is door een pas afgestudeerde juf die bijles geeft ook niet bij te fietsen. Want als een kind ook met intensieve begeleiding pet leest als p.a.s.-huis, dan is er echt meer aan de hand dan weinig talige ouders.

skik

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.