Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Moeder

Moeder

04-02-2016 om 20:06

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leiden?

Mijn dochter heeft opeens haar zinnen gezet op Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leiden. Helemaal prima. Ze doet beide natuurprofielen op de Havo en haalt goede cijfers maar ik schrik een beetje van de decentrale selectieprocedure. Wat als ze daar niet doorheen komt? Ze heeft nog iets anders in haar hoofd wat ook al via een loting of iets dergelijks gaat maar je mag toch maar voor 1 lotingsstudie inschrijven?

Heeft verder iemand ervaring met die studie? Is er door die selectieprocedure meer kans op werk of is er sowieso weinig werk in?

bieb63

bieb63

05-02-2016 om 09:38

Moeder

Even in z'n algemeenheid: er zijn natuurlijk ontzettend veel studies waar loting aan de orde is. Soms puur loten bij teveel aanmeldingen, soms schifting op basis van resultaat eindexamen, soms allerlei toetsen, testen, rollenspellen en assessments. Dus deels loting ivm teveel aanmeldingen, en deels bepaling of de student geschikt is voor een bepaalde studie.
Ook op het MBO (en HBO) is dat vaak aan de orde.
Ter illustratie: Van de jongeren in mijn omgeving die dit jaar een studie zijn begonnen, hebben allen hiermee te maken gehad (en allen de juiste vooropleiding c.q. profiel/sector):
- Rechercheur (weet even niet de exacte naam van de studie). Betreft uni. Loting ivm teveel aanmeldingen
- Politiekunde (HBO). Sport/conditie test, psychologische test, rollenspel.
- Grondtroepen (o.i.d.) (MBO): sport- en krachttest, psychologische test en nog iets.
- Ondernemer recreatiedieren (MBO): Voor niveau 4: Engels, NL en reken test.
- Hotelmanagement (HBO): schrijfopdrachten, loting (ivm teveel aanmeldingen), assessments.
Kortom, iedereen had daarmee te maken en iedereen een behoorlijke kans niet met de betreffende studie te kunnen beginnen.

Volgens DUO 1 lotingsstudie per jaar

https://duo.nl/particulier/student-hbo-of-universiteit/meedoen-aan-de-loting/aanmelden-voor-een-lotingstudie.jsp

Laboratoriumonderzoek is een heel breed vakgebied met veel specialisatie mogelijkheden. Mijn oudste ging naar het MLO-4 in Leiden voor de biologische kant, maar neigt nu in het 2e jaar naar de chemie omdat die beter past bij interesse, werkomgeving, vervolgopleidingen. De oudste kan het biologische en medische onderzoek wel goed uitvoeren, maar vindt vooral saai in verslaglegging. Na de stages wordt de keuze definitief bepaald, dan is de praktijk bekend.

Ook bij MBO/HBO zonder loting is er een procedure om binnen te komen. Gesprek, toetsen uitvoeren, dag meelopen. Je mag wel bij meerdere opleidingen ingeschreven staan en vriendelijk en op tijd bedanken als de keuze eenmaal is gevallen.

Moeder

Moeder

10-02-2016 om 16:14

hoe kan het dat

je bij de ene opleiding wel een maximaal aantal leerlingen hebt en bij de andere niet? Bijv bij InHolland niet, komt dat omdat die opleiding slecht bekend staat?

Caresse

Caresse

10-02-2016 om 20:22

HLO Leiden

Staat in het bedrijfsleven slecht bekend. Ons lab neemt al geen studenten meer aan; kiezen liever voor studenten uit R'dam.

Caresse

Caresse

10-02-2016 om 20:28

sorry,

Dacht dat het over het HLO ging (chemie). Heb alleen ervaringen met deze opleiding. Dit is natuurlijk een andere tak van sport; hoop dat deze opleiding wel goed aangeschreven staat. Er is sws genoeg werk te vinden in deze bedrijfstak (zeker in de randstad).

Fiorucci

Fiorucci

12-02-2016 om 10:36

Net klaar

Mijn zoon is in september afgestudeerd, net klaar dus.
Hij vond het een heel interessante, leuke opleidimg, en is in december begonnen op t lab in LUMC, in Leiden. Dus als je vragen hebt, hoor ik het wel.

Moeder

Moeder

12-02-2016 om 15:50

Leuk

Mijn zoon gaat morgen naar InHolland in Amsterdam om wat meer te weten te komen over de studie zelf. Als hij daarna nog vragen heeft stel ik die wel even hier, fijn.

Waarom denkt jouw zoon dat er in Leiden decentrale selectie is en in InHolland niet? Is dat omdat die opleiding slecht bekend staat?

Fiorucci

Fiorucci

13-02-2016 om 18:03

Moeder

Geen idee, ik zal het hem vragen.

Fiorucci

Fiorucci

14-02-2016 om 12:22

Gevraagd

Er is gewoon heel veel belangstelling voor deze opleiding in Leiden, dat is de reden van de selectieprocedure. Er is een maximaal aantal plekken, 198, meen ik.Hij heeft niet de ervaring dat de opleiding slecht bekend staat, integendeel zelfs. Hij heeft zelf gemerkt de afgelopen vier jaar dat er veel belangstelling is, maar ook dat veel studenten het eerste jaar afhaken. Ze hebben geen goed beeld van de inhoud van de opleiding. De school organiseert dan ook voor nieuwe studenten informatie bijeenkomsten waarin studenten van hogere leerjaren uitleggen wat de opleiding inhoudt, om uitstroom te beperken.

Dat is dan heel erg verandert

in de tijd dat ik op het HLO zat, zat het nog in Leiderdorp. Daar was een soort thuis komen. Ik ben i.v.m. werk een keer daar terug geweest. Mijn ervaring was toen dat het groter, massaler, maar vooral ook afstandelijker was geworden.

Dat het door het bedrijfsleven als wisselend wordt ervaren, komt mij ook bekend voor.
Ik werk nu in de medische hoek en wij krijgen vooral mensen uit Amsterdam; zowel HLO als MLO. Mijn ervaring is dat MLO weinig kennis aan studenten biedt. De echte kennis komt vanuit de stageplaatsen. Soms zit er een heel goede stagiair tussen, die weet dan meer. Het wordt blijkbaar wel aangeboden, maar niet voor iedereen helder. Misschien dat zoiets zich ook in Leiden nu afspeelt.

to succes met de uiteindelijke keuze.

Fiorucci

Fiorucci

14-02-2016 om 16:49

Urslau

Dat afstandelijke valt enorm mee. Mijn zoon had een zwaar eerste jaar door epilepsie, maar de docenten waren er voor hem, erg goede ervaringen dus, en dat was ook merkbaar bij de diploma uitreiking.

Moeder

Moeder

14-02-2016 om 20:21

verkeerd begrepen

Ik was niet duidelijk blijkbaar, ik dacht dat InHolland slecht bekend stond en daarom niet aan numerus fixus deed maar gisteren hoorden we dat ze vorig jaar daar wel een numerus fixus hadden. Dit jaar niet omdat ze het eerste jaar heel breed opleiden. Dat jaar is gelijk voor vier opleidingen:
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Biotechnologie, Chemie en
Food Commerce and Technology.

Wat vooral verwarrend is nu is dat we er niet goed uitkwamen met inschrijven. Zoon wil heel graag naar Leiden en weet nog niet of hij wel of niet naar Amsterdam wil als Leiden niet lukt maar in Leiden is hij nog niet geweest.

Ik had begrepen dat je je voor vier HBO-opleidingen kan inschrijven en maar voor één numerus fixus. Beide leek mogelijk dus maar er ontstond een soort spraakverwarring met iemand die hetzelfde probleem had over aanmelden en inschrijven.

Nou ja, zoon hoort pas half juli of hij is aangenomen in Leiden en dan heeft hij nóg tijd om zich in te schrijven in Amsterdam en daar wordt hij dan alsnog aangenomen omdat hij voldoet aan de eisen.

Is er in Leiden ook een algemeen gemeenschappelijk jaar want dat kon ik nergens vinden dus ik denk van niet? Het leek mij wel prettig omdat je dan alsnog een andere richting kan kiezen.

Fiorucci en moeder

Fiorucci: dat is dan erg fijn. Ik hoor helaas via stagiaires ook andere verhalen.

Moeder: toen ik naar het HLO ging was het eerste jaar een gemeenschappelijk jaar, dus medisch en chemisch. Daarna moest er gekozen worden. Hoe dat nu gaat, durf ik helaas niet te zeggen. Ik ging toentertijd naar het hlo met de intentie chemisch te doen. Na dat jaar werd het medisch.
Ik hoop voor jullie dat hij in Leiden aangenomen wordt. Eerste keuze is vaak te keuze waar een kind zich prettig bij voelt.
Ik zie dat nu ook bij mijn oudste. Die is niet gelukkig met zijn huidige school. Het was niet zijn keuze. Door hem te blijven motiveren hopen we dat hij voldoende vaardigheden zichzelf aan kan leren om naar een gewone school te gaan (nu lwoo).

Fiorucci

Fiorucci

18-02-2016 om 14:33

Moeder

Er is geen breed eerste jaar zoals jij schrijft, maar binnen biologie en medisch labonderzoek zijn vier afstudeerrichtingen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.