Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Cluster 3 rugzakje

Wordt momenteel voor mijn dochter aangevraagd. Heeft iemand daar ervaringen mee?

Zou graag willen weten wat ik ongeveer kan verwachten aan onderzoeken en dergelijk.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hangt er van af

Het hangt er van af hoe ver jullie al zijn in de molen.

Is er al een onderwijskundig rapport? Is er al extern geobserveerd in de klas?

Heb je al contact gehad met de CvI?
Is er al contact met een REC?

Wat je allemaal nog kunt verwachten aan onderzoeken ed. hangt sterk af van hoe je dochter is en wat er al uit het verleden aan onderzoeken over haar bekend is. En haar leeftijd speelt ook een rol.

En dat verschilt natuurlijk van kind tot kind, dus daar is weinig zinnigs over te zeggen. Als er nog niet zo veel over je kind op papier staat moet je rekening houden met in elk geval observaties, een psychologische test (vaak incl. IQ-test), en waarschijnlijk meerdere vragenlijsten voor jullie als ouders.

De globale procedure kun je hier vinden:

http://www.onderwijsenhandicap.nl/index.cfm?pid=196

T&T

T&T

26-12-2008 om 11:20

Hier cluster 4

Die aanvraag werd via de school gedaan, daar was ook al een heel dossier over onze dochter. Alles wat het REC nodig had was al onderzocht door MKD of school , dus er hoefden geen onderzoeken dubbel. Wel bleef er weer eens e.e.a. in de "papiermolen" hangen... dus blijf erbij wakker! anders kan het onnodig lang duren.
groetjes Tess

Tinus_p

Tinus_p

26-12-2008 om 17:08

Heu

Cluster 3 is 'langdurig ziek'. Als dat medisch duidelijk zo is, wordt er vziw geen extra onderzoek gedaan.

Mari

Mari

26-12-2008 om 19:26

Nee hoor, tinus

Cluster 3 is niet alleen langdurig ziek, maar ook ZMLK, Mytyl en Tytyl.
Als je kijkt op www.oudersenrugzak.nl vind je de criterium die gevraagd is. Op zich met het indienen van een aanvraag hoort alle informatie al verzameld te zijn. Het REC voert zelf geen onderzoek uit, daar hoor je zelf voor te zorgen.

elides

elides

26-12-2008 om 22:59

Klopt mari

cluster 3 is ook zmlk en dergelijke

Nancy

Nancy

27-12-2008 om 13:31

Indicatiestelling rec 3 (of overige cluster scholen)

Hallo,

Onze dochter zit op een REC 3 school (voor langdurig zieke kinderen). Er is een heel proces voorafgaande aan de indicatiestelling geweest. Een dik dossier is voorgelegd aan de indicatiecommissie welke beslist tot toewijzing van een rugzakje of plaatsing. Om in aanmerking te komen dient er o.a. een: psychologische rapportage te komen, medische (zeer uitgebreid vereist, niet van huisartsen maar specialisten) rapportage, rapportage vanuit de eerder bezochte school met allerlei goed onderbouwde voortgangsrapportages van de eerdere jaren, en handelingsplannen van de eerdere schooljaren waaruit blijkt dat men er alles aan gedaan heeft om het kind optimaal te begeleiden etc. Het meest "makkelijke" is nog de rapportage vanuit de ouders zelf. Wat ik begrepen is dat de indicatiestellingsregels sinds 1 augustus jl. weer zijn aangescherpt. We hebben gekozen voor plaatsing ipv een rugzakje omdat we bang waren dat een rugzakje niet voldoende begeleiding zou geven maar natuurlijk is dit voor ieder kind weer anders. Ik wens je veel sterkte en succes met de aanvraag.

Nancy

Nancy

27-12-2008 om 16:03

O ja

Ik zag overigens dat Dirksmama eigenlijk al de antwoorden had gegeven die ik ook gaf. Maar wat ik nog vervat te schrijven is dat wij zeker hulp krijgen van de school maar ook wel zelf achter veel rapportages aan moesten. Het meeste komt dus neer op jezelf....

Informeer je goed

Rugzakjes werken niet altijd even goed.

Mijn ervaring met een cluster 3 leerling die ik zelf in de klas had was dat de instelling alleen eens per maand met mij en mijn duo kwam PRATEN over hoe het met het kindje ging maar dat er verder vanuit het rugzakje geen praktische hulp gegeven werd. Later in het jaar kwam een juf eens in de week een taallesje geven - leuk hoor, maar de tijd daarvoor had ik die al in RT-tijd gegeven, en in principe deed de juf hetzelfde als ik. Was wel fijn natuurlijk dat ik in die tijd een ander kind helpen kon.

Nou was het een schat van een meid, en ze deed het op haar manier heel goed in de klas, maar eerlijk gezegd, van die gesprekken werden we niet echt wijzer (collega had al 35 jaar ervaring bijvoorbeeld, en wist de begeleider vaak nog nieuwe ideeen aan de hand te doen).

Informeer dus HEEL goed voor je een beslissing over rugzak of plaatsing neemt wat voor begeleiding er geboden gaat worden aan je kind (mijn ervaring is dat je bij ambulante begeleiding ook om de haverklap te maken krijgt met personeelswisselingen of mensen die langdurig ziek worden).

Kijk heel goed naar je kind en naar de school waar ze heen gaat. Is JOUW kind op DIE school echt op z'n plaats? Staat de school open voor je kind en de begeleiding of wordt er een beetje gedaan 'omdat het nou eenmaal moet'?
Neem ook een kijkje bij SBO-scholen. Die zijn echt minder eng dan ze lijken hoor!

Nancy

Nancy

29-12-2008 om 13:01

Dirksmama

Hallo Dirksmama,

Even off-topic hoor. (Overigens ook wel goed voor Tebebubbie om te lezen; waarom te kiezen voor plaatsing ipv een rugzakje). Het is nu de 2e keer dat ik iets heb aan een bijdrage van jou in een draad. Een week of 2 geleden ook al over borstvoeding (weet je nog...) en nu over de cluster 3 scholen, rugzakje versus plaatsing. Wij hebben dus gekozen voor plaatsing en hoewel het pas recent is gebeurd en alles nog vers is, weet ik dat het de beste beslissing is geweest, mede nav hetgeen jij schrijft. Nu ik jouw posting lees ben ik daar weer van doordrongen. Daarom ook hiervoor dank.
Groetjes,
Nancy

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.