Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Dyslexie op VO

Onze zoon zit in de brugklas van het VWO. Op de basisschool was er al vermoeden van dyslexie maar zjn citoscore op spelling was af en toe een 4 (ipv altijd een 5) waardoor hij niet in aanmerking kwam voor een diagnose traject.

Nu merken wij op het VO dat er toch wel problemen zijn op spelling, tempo en leren van Frans. Op de VO school testen ze niet op dyslexie.

Nu willen wij dat traject wel zelf starten. Alleen geen idee waar te beginnen. School doet op dit vraagstuk niets. Kunnen wij zelf een bureau benaderen? Of moeten we via de huisarts een indicatie aanvragen?

En hoe ziet het traject er verder uit?

Graag advies.

Triva

Triva

18-03-2019 om 16:26

Jacobien

Het werd niet vergoed maar elk kind mag een dyslexieonderzoek krijgen, daar rust geen verbod op.

Hilde

Hilde

18-03-2019 om 17:59

Taalhulp

www.stichtingtaalhulp.nl

Zij weten wat je het beste kunt doen

esther

esther

18-03-2019 om 20:05

inderdaad zelf regelen

hebben wij ook gedaan, nadeel is wel dat je dan vaak ook nog zelf het half jaar RT moet regelen om aan te tonen dat het niet komt door gebrek aan instructie.

vlinder72

vlinder72

18-03-2019 om 20:08

Ook gedaan

Onze zoon ia in de 2e van het vwo getest. Hij viel uit op alle talen en wiskunde .

Wij hoefden geen RT vooraf te regelen. Wij hebben iemand gevraagd om hem te testen en daar kwam dyslexie uit. Met die verklaring krijgt hij nu wat meer rijd en spelfouten tellen niet of anders mee. Verder is er geen programma maar dat heeft hij ook niet nodig.

Zelf regelen

Je zoon zal de eerste niet zijn waar dyslexie pas op het VO wordt vastgesteld. Het probleem op de basisschool is dat de leerling een absolute achterstand moet hebben wil er onderzoek worden gedaan. Voor veel leerlingen wordt het op de basisschool nooit moeilijk genoeg voor een absolute achterstand en kunnen ze blijven compenseren. Een relatieve achterstand is er vaak wel.

Tegenwoordig betaalt de verzekering niks meer op het gebied van psychosociale ondersteuning van jeugd; dat gaat allemaal via de gemeente en dan moet er een verwijzing komen. Die krijg je hier vermoedelijk niet voor. Je kunt altijd zelf het onderzoek laten doen en bekostigen. Ook als de school zelf het onderzoek niet doet hebben ze ongetwijfeld wel een voorkeur voor een bepaald testbureau, dus daar zou ik zeker naar vragen.

Bij een degelijk onderzoek moet je echt wel denken aan twee dagen testen, althans dat is mijn ervaring met mijn eigen kinderen en met mijn leerlingen. Als er inderdaad een dyslexieverklaring ligt heeft je zoon recht op extra tijd bij het maken van toetsen, wordt er rekening gehouden met dyslexie in zijn spelling (als het goed is) en kan hij op sommige scholen ook gebruik maken van speciale computerprogramma's gericht op dyslexie. Het doet geen wonderen en de handicap blijft, maar het kan soms wel het verschil zijn tussen het wel of niet halen. Helaas is er voor de automatiseringsproblemen die ook vaak bij dyslexie komen geen compensatie mogelijk - dat kan erg frustrerend zijn.

Esther

Esther

18-03-2019 om 20:22

Tja

Een diagnose mag pas gesteld worden als aangetoond is dat extra hulp niet helpt. Daar zouden ze wel wat beter de hand aan mogen houden blijkbaar.

Jacobien

Jacobien

18-03-2019 om 21:28 Topicstarter

Diagnose

Maar is het dan zo dat er eerst extra hulp ingezet moet worden of kan er direct al een diagnosetraject gestart worden?

En wat zijn de kosten van een dergelijk traject?

Ook taalhulp

Hier liet de vo in de brugklas alle lln screenen via een organisatie, ik meen Taalhulp. De lln met een matige taalvaardigheid kregen paar maanden extra onderwijs, waarna ze opnieuw getest werden. Wie dan nog steeds slecht scoorde, kwam in aanmerking voor een dyslexieverklaring.

Jacobien

Jacobien

18-03-2019 om 21:38 Topicstarter

Flanagan

Maar de school doet niets. Geen screening en geen extra begeleiding.

Dus zoek ik de weg hoe je dat dan zelf moet regelen. En of dat een beetje betaalbaar is.

esther

esther

18-03-2019 om 22:01

bij ons ging het zo

Je doet eerst een screening om achterstand aan te tonen, daarna dus RT en dan na een half jaar de test.

Jacobien,

Taalhulp is in ieder geval bekend met screenen en behandelen van lln op VO.

Zelf had kind op PO al een tijd een verklaring; buiten school om. Eerst meer dan anderhalf jaar bij de logopedie. Dat werd vergoed. Daarna bij een centrum een test en de beoogde verklaring. Ook niet goedkoop. Op PO duurt het lang voor een zorgdossier genoeg is voor het beoogde briefje.
Als taalhulp een versnelde methode heeft, ligt daar je winst.

Hilde

Hilde

18-03-2019 om 23:24

Didactisch resistent

Flanagan:
" De lln met een matige taalvaardigheid kregen paar maanden extra onderwijs, waarna ze opnieuw getest werden. Wie dan nog steeds slecht scoorde, kwam in aanmerking voor een dyslexieverklaring."

Na een paar maanden extra hulp zonder vooruitgang kom je in aanmerking voor een dyslexieonderzoek, daarna eventueel een dyslexieverklaring als blijkt dat er sprake is van dyslexie.

Je bent didactisch resistent als je niet goed reageert op interventieprogramma's van de school. Daarna moet er nog een dyslexieonderzoek plaatsvinden.

Flavia

Flavia

19-03-2019 om 06:35

Hilde

de school mag daarin ook een eigen beleid voeren dat ruimer is dan standaard.Op school van dochter gaan ze ook ruimhartig met verklaringen om. Vooral om kinderen de ruimte te geven te groeien en te leren.

Hilde

Hilde

19-03-2019 om 07:14

vraag

De vraag is dan natuurlijk of de school ook ruimhartig kan zijn zonder diagnoses. Of alle kinderen de ruimte krijgen om te ontwikkelen en te leren. Ik denk het niet. Dat vraagt een hele andere visie op leren en onderwijs. De meeste scholen beginnen daar niet aan.

Enna M.

Enna M.

19-03-2019 om 09:19

heeft een dyslexieverklaring zin?

Wij zitten ook een beetje met het vraagstuk van kinderen bij wie de talen niet goed gaan. Behalve dat je meer tijd kunt krijgen bij toetsen e.d., wat heb je verder aan een dyslexieverklaring?

Esther

Esther

19-03-2019 om 09:34

vrijstelling tweede vreemde taal op het VWO

Die vrijstelling kan wel ook zonder verklaring bij een NT/NG profiel, maar veel scholen doen daar moeilijk over. Met dyslexieverklaring is dat gemakkelijker.

Fouten

Hier werden de spellingsfouten, die terug kwamen op de spellingsfoutenlijst voor de vreemde talen, niet fout gerekend.
Tijdens examens en PTA, audioondersteuning.
Docent: Iets meer begrip ipv onwil?

Flavia

Flavia

19-03-2019 om 09:48

Hilde

school van dochter in elk geval wel.

met 4 flexible uren per week en 2 dagen persoonlijk rooster voor de toetsweek kun je veel sturen.
Daton uren vul je zelf of samen met je mentor kan zijn: dyslexie training, faalangst training, workshops begrijpend lezen, anglia lessen, huiswerk training. Hetzelfde voor de uren voor de toetsweek.

Bij deze uren en de persoonlijk rooster uren zit 1 mavo tot 5 havo door elkaar bij de docent van hun keuze, dus als je zelf docent A hebt maar docent B voor hetzelfde vak prettiger vindt uitleggen ga je naar docent B in die vrije uren.

Niet alles is goed op deze school, maar dit stukje uit hun folder komen ze wel na.

Hilde

Hilde

19-03-2019 om 10:59

Flavia

Wat ik bedoel is eigenlijk iets als de inhoud van dit artikel

https://www.pravoo.com/blog-luc-koning

Bij mijn dochter in de klas op de basisschool had meer dan de helft van de kinderen een dyslexieverklaring. De directeur beweerde dat dat kwam omdat de ouders kunstenaars zijn, dus veelal niet erg handig met lezen. Schaamteloos!

Die flexibele uren op jullie school klinken goed!

Enna M.

Enna M.

19-03-2019 om 11:46

Flanagan

"Hier werden de spellingsfouten, die terug kwamen op de spellingsfoutenlijst voor de vreemde talen, niet fout gerekend."

Oh echt? Dat zou héél veel schelen bij onze oudste. Spellingsfouten kosten hem bij Duits soms wel 5 punten op zijn cijfer.

Enna M.

Sommige fouten; niet allemaal!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.