Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Fransien

Fransien

21-02-2019 om 21:41

Frans...

Puberdochter heeft helaas een hekel aan talen in het algemeen en aan Frans in het bijzonder maar weet dat ze het nu eenmaal moet doen en moppert er zo nu en dan wat op.
Haar jongere broer, ook puber, daarentegen heeft een enorme weerzin tegen talen en tegen Frans in het bijzonder. Ik kan hem honderd keer vertellen dat het een mooie taal is, heel handig in Frankrijk en Afrika en wat dies meer zij. Hij gaat blijft mopperen dat het onzin is, tijdsverspilling, absolute nonsens dat het op het lesprogramma staat etc.
Heeft iemand een idee hoe je het leren van Frans leuker of makkelijker kunt maken?


bieb63

bieb63

21-02-2019 om 21:45

Wees blij

dat die aversie niet tegen Engels is. Frans kun je lekker laten vallen na 2 jaar, Engels niet....

Marijne

Marijne

21-02-2019 om 22:19

Negeren

Zeurgedrag van puber gewoon negeren. Ze wonen in Nederland, daar krijg je Frans op school met de mogelijkheid er op een gegeven moment mee te stoppen. Tot die tijd moeten ze hun tijd uitzitten. Wat is er mis met het idee om kinderen te vertellen dat het nou eenmaal moet? Waarom moet jij iets verzinnen om het leuker te maken? Moet alles dat ze minder leuk vinden opgelost worden door hun ouders?

rode krullenbol

rode krullenbol

21-02-2019 om 22:28

In aansluiting op Marijne

Breng het als (een kans op) karaktervorming. Maak desnoods een vergelijking met koud douchen: nogal afzien, maar zooo goed voor je mentale ontwikkeling!

Phryne Fisher

Phryne Fisher

21-02-2019 om 22:44

Herkenbaar

Het was vroeger mijn minst favoriete taal, en bij de kinderen idem dito. Ik denk dat het gewoon heel moeilijk is. Plus als je de basis mist, omdat je in de brugklas liever uit het raam naar de vogeltjes keek, krijg je het nooit meer onder de knie. Het is ook opmerkelijk dat je met zes jaar Frans nog zo loopt te hakkelen, terwijl je met Engels en Duits veel vlotter een gesprek kunt voeren.

Yanea

Yanea

22-02-2019 om 06:56

Nou

Als je het voordeel van Frans wilt laten zien, zit er maar 1 ding op: de vakanties doorbrengen in Frankrijk! En dan in gehuchten waar weinig Engels wordt gesproken.

wimb

wimb

22-02-2019 om 07:19

elke dag

een DuoLingo oefeningetje Frans met als basistaal Engels. Doe ik ook, het is ontzettend leuk en je leert er nog wat van.

wimb

Fransien

Fransien

22-02-2019 om 09:31

de kinderen

Beide pubers weten dat het gewoon een verplicht vak is, daar helpt geen moedertje lief aan. Oudste puber legt zich erbij neer en moppert hooguit zo nu en dan. Jongste puber gaat vol in de contramine en daar hebben we echt wel aangegeven dat het schoolsysteem nou eenmaal zo werkt hier. Helpt niet. Zodra er een proefwerk frans aankomt en ik de jongste puber moet overhoren is de sfeer hier niet te harden. Ik ben op zoek naar wat tips om het leuker te maken voor mijn jongste puber, liefst ook voor de oudste.

Duolingo gaan we eens naar kijken, misschien brengt dat er wat lol in.
Vakantie in Frankrijk doen we al regelmatig, en dan inderdaad bij voorkeur naar de kleine dorpjes, ik hou niet zo van campings waar je alleen maar nederlands hoort, dan heb ik niet het gevoel dat ik echt op vakantie ben.

Jongste puber houdt van gaming youtubers, daar moeten ook franstalige tussen zitten, kent iemand daar eentje die leuk is om te zien?

@Emma

@Emma

22-02-2019 om 10:01

Overhoren

Is het erg als je de jongste een keer niet overhoort? Het is best uit te leggen dat je geen zin hebt in dergelijke confrontaties. Het is denk ik idd beter om dingen te doen waar meer lol aan te beleven is, als je toch al samen iets wil doen.

Bo

Bo

22-02-2019 om 10:45

ach pubers..

Wees blij dat het alleen maar Frans is. Mijn kind vind élk vak een verspilling van zijn tijd.

Dymo

Dymo

22-02-2019 om 11:05

leuke films kijken?

Om de taal wat levender te maken zou je Franse films kunnen kijken.
Le petit Nicholas bijvoorbeeld, maar nog veel leuker vond ik 'C'est la vie' (in Frankrijk ‘La Sens de la fête‘) en 'Bienvenue chez les ch'tis'. Allebei hilarisch. En natuurlijk 'Intouchables'.

Loslaten

Laat het ze zelf uitzoeken. Ze willen het niet dus dring het ze niet op. Met een 5 gaan ze ook over en dat ze het zichzelf lastiger maken qua rapport/overgaan, weten ze ook. Ga anders eens het gesprek aan over hoe ze denken over te gaan als ze op meer vakken slecht staan. En zeg ze ook dag niet alles leuk, nuttig of interessant is. Dat is nu niet en later op hun werk ook niet. Of ga je ze dan ook helpen de rotklussen te doen? Over curlingouders gesproken...

Triva

Triva

22-02-2019 om 11:44

tja

Ik zat precies zo 6/7 jaar geleden maar nee: geen films in het Frans (nog meer pesten) en niets om het leuker te maken. Wel makkelijker: dus helpen zo nodig en dan maar met een zo'n laag mogelijk cijfer het laten vallen. Juist de andere vakken gebruiken om te compenseren maakte dat mijn zoon het volhield. Meer pesten met Frans, zeggen dat het een mooie taal is (en wat maakt dat uit: Chinees en Portugees en Spaans zijn vast ook mooie talen, worden ook veel meer gesproken, van mij mogen ze Frans er zo uitkieperen) en je loopt de kans dat andere vakken ook in de gevarenzone komen. Die battle pick ik niet. Gelukkig kon mijn zoon aardig woordjes leren op een manier dat hij ze de dag erna al weer kwijt was. Schrijven/printen op gekleurd papier (alle le-woorden bij elkaar op een blauw papiertje, alle la-woorden op een roze papiertje, alle les woorden op een andere kleur) en zo heeft hij het gered. Grammatica en spreken waren bagger.

Curlingvraag + beperkt nut

Laat gaan als ze niet op zitten blijven staan. Hun probleem, niet het jouwe. En je hoeft ook niet alles wat je moet doen leuk te vinden. Daarnaast is het nut van schoolfrans beperkt; de fransen hebben de onhebbelijkheid de helft van de woorden in te slikken en de rest aan elkaar te plakken.
De oudere generatie heeft weinig geduld met ons gehakkel omdat ze zelf nooit een vreemde taal hebben leren spreken, jongeren vinden het leuk hun engels te oefenen.

DIe battle pick ik niet?Ik wil niemand op de cupboard hunten , maar waarom toch dat verminkte Engels in plaats van gewoon Nederlands ? Wat is er mis met "Die strijd ga ik niet aan?"

Triva

Triva

22-02-2019 om 12:28

ach

Verminkt Engels is altijd nog beter dan verminkt Frans

Oh dear...

Que de haine er que de tristesse tegen mijn arme taal. Er spelen meerdere dingen hier denk ik.
Wat ik vaak zie, als mentor en als docente Frans, is dat de houding van de ouders onbewust of niet doorgegeven wordt. Dus... als mama of papa zegt “nou dat Frans, das nergens voor nodig” of “ik was er vroeger ook niet goed in”.. dan wordt het vaak klakkeloos overgenomen.
Daarnaast zijn er docente ln Frans die er niets van bakken. Net zo als er docenten wiskunde of Spaans die er niets van bakken. Heel erg jammer maar helaas.
Dat Engels of Duits makkelijker is klopt niet. Engels horen de kinderen overal en de hele tijd, tegen de tijd dat ze op de middelbare school komen is het makkelijker omdat ze een goede basis hebben. Maar goed Engels spreken is verdomd moeilijk, en als ik mijn collega’s van de sectie Engels mag geloven zijn de prestaties van veel kinderen erbarmelijk slecht. Duits lijkt meer op het Nederlands, gescheven Duits is herkenbaar, maar de leerlingen komen van een koude kermis thuis als ze in de bovenbouw Duitse literaire of journalistieke teksten moeten bestuderen. Brrr.
Dat Spaans of Portugees meer gesproken worden (Triva) klopt alleen als je van plan bent om richting Zuid-Amerika te gaan. In Noord-Europa zit je nog steeds aan de “heilige” combinatie Engels-Duits-Frans. Als het zo achterhaald was zou het al lang uitgekieperd zijn. Ga eens even langs in Brussel bij alle Europese instanties: je hoort er heel veel Engels en best veel Frans, vooral bij mensen die zich met wetgeving bezig houden. Daarnaast is Frankrijk ook een van de grootste handelspartners van Nederland. Altijd handig om de taal een beetje te praten. Dat Fransen de helft van de woorden inslikken en de andere helft aan elkaar plakken klopt wel, maar je hebt nooit geprobeerd als Francaise het Nederlands goed te leren beheersen. Na 30 jaar in het land heb ik soms moeite met het feit dat klemtoon op de verkeerde plek betekent dat mensen je raar aankijken.
Ik ben natuurlijk een beetje op mijn pik getrapt, maar ik vind veel van de commentaren hier kortzichtig.
Goed. Nu het kind die niet van Frans houdt. Nogmaals, het kan echt liggen aan het docent die niet leuk lesgeeft, aan een kind die sowieso niet van vreemde talen houdt, aan leren op de verkeerde manier. Je kan negatief motiveren (zitten blijven door teveel tekorten voor een vak dat je niet wil kiezen is bijzonder l...ig) maar er zijn leukere manieren te bedenken.
1) wat zegt de docent(e) Frans? Hem/haar al geraadpleegd?
2) leren van woorden/zinnen gaat het makkelijkste met quizlet. Kijk eens op www.quizlet.com.
3) werkwoorden oefenen met Verbuga.eu
4) ik kan wel doorgaan, heb veel andere leuke sites en tips maar weet niet of je er wat aan hebt.
Ik had zelf een enorme hekel aan wis- en natuurkunde en heb het zo snel mogelijk laten vallen, maar nu 35 jaar later heb ik er veel
Spijt van. Tja...
Sini

Triva

Triva

22-02-2019 om 20:49

Frans

"Dat Spaans of Portugees meer gesproken worden (Triva) klopt alleen als je van plan bent om richting Zuid-Amerika te gaan."
Er stond ook Chinees bij en volgens mij, als je je door Frankrijk door hebt geworsteld kom je op het Iberisch schiereiland waar ze volgens mij ook wel één van die twee talen spreken. Het was overigens een antwoord op dat Frans zo handig is in Frankrijk en Afrika

"In Noord-Europa zit je nog steeds aan de “heilige” combinatie Engels-Duits-Frans. Als het zo achterhaald was zou het al lang uitgekieperd zijn. "
Kun je antwoord geven op de volgende vraag: in hoeveel landen in Europa leer je standaard, dus zonder ervoor te kiezen, Engels, Duits en Frans? Ben je niet van mening dat twee van de drie niet voldoende is om zo de heilige combinatie te volgen? Komen we niet verder in 2 van de 3 als we die andere gewoon een keuze laten? Welke talen leren ze standaard in Frankrijk eigenlijk op de middelbare school?

"Ga eens even langs in Brussel bij alle Europese instanties: je hoort er heel veel Engels en best veel Frans, vooral bij mensen die zich met wetgeving bezig houden. "
Best veel nog wel... Waarom moeten alle Nederlandse kinderen het dan leren? Laat het toch een keuze zijn vanaf de brugklas. Pest er geen pubers mee die er niets mee hebben.

" Daarnaast is Frankrijk ook een van de grootste handelspartners van Nederland. Altijd handig om de taal een beetje te praten."
Dat red je niet met 3 jaar Frans op de middelbare, daar heb je nog een flinke cursus voor nodig. Als je het nodig hebt prima, maar niet standaard aan iedereen. Niet iedereen krijgt lessen boekhouding, hebben ook veel mensen nodig later. Dat doe je als je daarvoor kiest. Kan met Frans ook.

"Ik ben natuurlijk een beetje op mijn pik getrapt, maar ik vind veel van de commentaren hier kortzichtig."

Maak het niet zo persoonlijk. Ik vind gewoon dat vier talen te veel zijn voor de onderbouw, twee liggen al onder een vergrootglas omdat het kernvakken zijn, nog twee erbij vind ik gewoon niet nodig. Eentje verplicht, tweede een keuze en ipv Frans ook Spaans.

Triva

Triva

22-02-2019 om 20:50

oja

Met er uit kieperen bedoel ik niet uit Europa (Frexit) maar uit het middelbare schoolprogramma. Leren ze ook allemaal Frans in Scandinavië?

Angela67

Angela67

22-02-2019 om 21:05

triva

weet je, misschien dat wij in Nederland wel een fantastisch systeem hebben en dat andere landen jaloers zijn. En misschien dat zij wel een fantastisch systeem hebben en dat wij er jaloers op moeten zijn. En ik meen me te herinneren dat jij vanwege dyslexie van zoon je er meer in verdiept hebt, toch? Daarom kun jij veel beter vergelijkingen maken en daarom je ook af kunt vragen waarom er verschillen zijn en wat nou beter zou zijn. En weet je, volgens mij is het allemaal een beetje gerommel in de marge. En dat bedoel ik niet rottig, maar er is niet 1 waarheid. Dus de enige reden waarom het is zo als het is in Nederland, is omdat er hier nooit iets veranderd. Maar ik geloof niet dat er 1 systeem heilig is en beter dan de andere systemen.
gr Angela

Bo

Bo

22-02-2019 om 21:26

ja jeetje Triva

Dan kan je over veel meer vakken beginnen. Dat geschiedenis en natuurkunde ook nergens voor nodig zijn. Laten we dan vanaf de brugklas gelijk met een keuzepakket starten.

Het is voor algemene vorming/ontwikkeling. Het is belangrijk dat je van alle vakken een basiskennis hebt. Er is geen grotere afknapper dan mensen die niks weten.

Al zou ik het wel op prijs stellen als er meer keuze in talen komt: dus naast Frans, Duits ook Spaans of Chinees. En dat kinderen er dan 2 mogen kiezen voor de basisvorming.

Angela67

Angela67

22-02-2019 om 21:34

spelling is ook zo'n ding

"omdat er hier nooit iets *verandert"

gr Angela

Triva

In Frankrijk leren ze Engels vanaf de brugklas en vanaf de tweede of derde Spaans/of Duits/ of Italiaans erbij. In sommige profielen kun je ook nog een derde vreemde taal erbij doen. Mwat je vraag betreft, Wikipedia is your friend:English is the language taught most often at lower secondary level in the EU. There, 93% of children learn English. At upper secondary level, English is even more widely taught. French is taught at lower secondary level in all EU countries except Slovenia. A total of 33% of European Union pupils learn French at this level. At upper secondary level the figure drops slightly to 28%. German is taught in nearly all EU countries. A total of 13% of pupils in the European Union learn German in lower secondary education, and 20% learn it at an upper secondary level.”


Er is overigens wel een reden dat er in Nederlands 3 vreemde talen geleerd worden: het Nederlands is een midden-kleine taalgebied. Met Engels kun je je overal redden, met Frans kun je in bijna heel midden en Zuid-Europa zonder moeite een gesprek aanknopen (behalve Griekenland), met Duits wordt het buiten Duitsland en Nederland al moeilijker.
Ik was altijd verbaasd in de Baltische Staten dat mensen naast het verplicht Engels en Russisch nog vaak Frans of Duits leren. Dus zo vreemd is het niet dat Nederland 3 vreemde talen verplicht.
Als dyslexie een probleem is kunnen er op de meeste scholen dispensaties aangevraagd worden. Het woordbeeld/klank koppeling is in sommige vormen van dyslexie moeilijker te leren in het Frans. Het kan wel, maar vraagt om een specifieke aanpak dat de meeste docenten niet beheersen (ik ook maar ten dele).
Sini

Hoe meer talen hoe meer vreugde

Het probleem ligt voor de meeste leerlingen in het leren van een taal, maar in het leren van een taal op de manier dat genruit wordt op vele scholen. Saai en frustrerend. Je doel is zo snel mogelijk een klein gesprekje aanknopen, niet alle rijtjes van alle onregelmatige werkwoorden te leren.
Sini

Brrr tipfauten

Ligt voor de meeste leerlingen niet...

Triva

Triva

22-02-2019 om 22:17

dyslexie

Alleen de zoon zonder dyslexie heeft zich door Frans heen moeten worstelen. Overigens begon juist hij met die Canadese methode waar je meteen moet spreken. Hij kon er geen touw aan vast knopen en het werd dus juist een drama. Liever gewoon beginnen met het overzichtelijke van vroeger.

Met Frans kun je in heel midden en zuid-Europa een gesprek aanknopen? Serieus? Ik ga het niet betwisten want ik heb het niet geprobeerd maar echt ook in supermarkten?

Met Duits zit je wel mis: je vergeet het een en ander: Duits is in Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein de officiële taal. In Italië(Zuid-Tirol), België (Oostkantons), Zwitserland, Luxemburg en Denemarken(Zuid-Jutland) is het Duits één van de officiële talen.

Nou vooruit, Frans ook nog even in Europa: Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Monaco, de Kanaaleilanden en Italië.

Fransien

Fransien

22-02-2019 om 22:18

Sini

Dank je!
Het is nog nooit in mij op gekomen om de lerares Frans om raad te vragen, zal ik eens doen.
Woordjes leren op de computer werkt helaas niet goed voor de jongste puber, hij onthoudt ze veel sneller en beter door te schrijven. Werkwoorden vervoegen gaan we wel met de site oefenen, eens kijken of dat een beetje blijft hangen.
Meer sites zijn welkom. Oudste puber heeft problemen met de grammatica. Ze heeft een TOS en dat maakt het leren van welke taal dan ook niet makkelijker. Grammatica en zinsvolgorde is voor haar een zwak punt.
Jongste puber kijkt graag gaming Youtubers, ken je daar een van die goed gearticuleerd Frans spreekt? De luistervaardigheid van beide pubers laat te wensen over. De spreekvaardigheid ook, maar dat probeer ik al te corrigeren.

Fransien

Kijk toch eens naar Quizlet, je moet dus eerst zelf alles invoeren (schrijven). Gaming youtubers in het frans ken ik niet maar zal zoon eens vragen. Andere leuke youtubers zijn “Seb la frite” en “Norman fait des videos”. Zet wel de CC functie aan.
Als hij Grandes Lignes of Carte Orange gebruikt is er een leuke website waar alles uitgelegd wordt (grammatica).
Succes!
Sini

Ely

Ely

22-02-2019 om 22:28

Mwoah

Het zal allemaal wel bijzonder nuttig zijn maar ik snap die pubers heel goed. Ik zou ook niet teveel ‘drukken’ op hoe tof en nuttig het allemaal wel niet zou zijn (hoe subjectief dat is blijkt alleen al uit dit draadje) maar gewoon de voordelen benoemen en verder samen uitzoeken hoe je het leren makkelijker kan maken, gewoon omdat het moet, net aks tanden poetsen 😊
Ik snap dat je als Française/docente Frans liever iets anders hoort maar voor veel pubers is het natuurlijk gewoon een vak wat nou eenmaal moet. En het is natuurlijk ook zo, ik bedoel, er zijn niet heel veel vervolgopleidingen waar je t per sé voor nodig hebt en je loopt ook niet superveel banen mis als je het laat vallen. Voor je AO is het natuurlijk heel fijn maar daar slaan weinig pubers op aan

Fransien

Fransien

22-02-2019 om 22:29

nut en noodzaak van talen

Even vooropgesteld dat ik talen geweldig vind, maar gezegend ben met een forse (gediagnosticeerde) dyslexie en daardoor erg blij was dat ik maar één vreemde taal in mijn pakket hoefde te houden, ik spreek ze wel en kan in het Engels en Duits prima uit de voeten. In het Frans kan ik de boodschappen doen, de weg vragen en eigenlijk alle rondleidingen in het Frans volgen en voor de kinderen vertalen. Gewoon een babbeltje over wat dan ook is helaas lastig.
Ik ben blij met de talen die ik op school heb geleerd en had ze achteraf niet willen missen.
Maar wat ik van talenonderwijs vind doet niet ter zake, het is verplicht en mijn kinderen zullen het moeten leren of ze het nu willen of niet.

rode krullenbol

rode krullenbol

22-02-2019 om 23:38

"Begeerte heeft ons aangeraakt"

Je zou het niet verwachten, hè ? Maar zo luidde ooit het motto van een politieke campagne van socialistische signatuur. Wat dit hier ter zake doet? Welnu! Mijn vader kreeg het voor elkaar om mijn interesse voor de Franse taal te wekken met de hitsingle van Gilbert Bécaud: ‘Nathalie’ (


https://youtu.be/TilQ8BIHisw). Toen ik die melodie en doorrookte stem hoorde, *moest* ik gewoon weten waar die man over zong. Begeerte had mij aangeraakt. En dat is een sterke drijfveer.

Nu kunnen smaken verschillen als dag en nacht. Vandaar dat ik hier een lijst met Franstalige hits laat volgen, waarin allerlei muziekstijlen voorkomen. Hopelijk zit er iets bij waarvan de hartjes van je kinderen sneller gaan kloppen, Fransien. Test het gewoon uit door de nummers terloops af te spelen op de televisie in huis, de DVD-speler in de auto of vanaf een zelfgebrande CD.

Als ze je vragen “Wat moet dat?”, kun je desnoods net doen alsof je overmand bent door nostalgie naar die goede oude tijd waarin Frans nog gewoon te horen was op radio en TV. Of je brengt het als een voorbereiding op de vakantie.

Rode krullenbol

Lijst van Franstalige hits

Charles Aznavour, ‘La mamma’ (


https://youtu.be/aR36rhF_mPE)

Guy Béart, ‘La vérité’ (


https://youtu.be/AfpSRnahQig)

Georges Brassens, ‘Les amoureux des bancs publics’ (


https://youtu.be/eztSYUFUe8I)

Jacques Brel, ‘Ne me quitte pas’ (


https://youtu.be/Vz6r0TP4FBI)

Patrick Bruel, ‘Casser la voix’ (


https://youtu.be/UReStyt_6OU)

Julien Clerc ‘Elle voulait qu'on l'appelle Venise’ (


https://youtu.be/iAaoHE_W5yw)

Céline Dion, ‘S'il suffisait d'aimer’ (


https://youtu.be/LHYoq44pmO4)

Jean Ferrat, ‘La montagne’ (


https://youtu.be/F4BrGFGO8O0)

Michel Fugain & Le Big Bazar, ‘Une belle histoire’ (


https://youtu.be/GSRRFxf7lnk)

Grand Corps Malade, John Mamann, ‘15h du matin’ (


https://youtu.be/P2CJ_U3G_kU)

Juliette Gréco, ‘Deshabillez-moi’ (


https://youtu.be/sOpuCHMWNKk)

Grace Jones, ‘La vie en rose’ (


https://youtu.be/J-JfDk_EKxY)

Valérie Lagrange, ‘La Folie’ (


https://youtu.be/SMu-3qTcQRY)

Paris Combo, ‘Fibre de verre’ (


https://youtu.be/I-gTQ1iY72w)

Edith Piaf, ‘Non, Je ne regrette rien’ (


https://youtu.be/JKPvx38D4GM)

Plastic Bertrand, ‘Ça plane pour moi’ (


https://youtu.be/Ln31raI2ezY)

Georges Moustaki, ‘Le métèque’ (


https://youtu.be/G4FRvp9urmA)

Michel Sardou, 'Les lacs du Connemara’ (


https://youtu.be/bpEmjxobvbY)

Stromae , ‘Alors on danse’ (


https://youtu.be/VHoT4N43jK8), ‘Formidable’ (

https://youtu.be/S_xH7noaqTA) en ‘Papaoutai’ (

https://youtu.be/oiKj0Z_Xnjc)

Anne Sylvestre, ‘Le pêcheur de perles’ (


https://youtu.be/mu5tbgrU0NI)

Charles Trenet, ‘La Mer’ (


https://youtu.be/fztkUuunI7g)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.