Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Astrid

Astrid

28-01-2011 om 10:03

Groep 4 over doen? school wil het niet (dit niveau is toch ook goed...)

Dochter van 7 zit in groep 4. Ze heeft een IQ van 124 maar dat komt er op taal gebied totaal niet uit. Schoolwerk boeit haar ook totaal niet. Thuis lezen wil ze niet.

Vanaf groep 3 heeft ze een grote achterstand opgelopen op taal gebied met E score's en net AVI 1 bij de overgang. Van spelling in groep 3 heeft ze nauwelijks iets mee gekregen. Nu halverwege groep 4 zit ze op AVI 2 niveau en een D score voor spelling en een C voor begrijpend lezen. het was de bedoeling dat die laatste zou voorgelezen worden, maar daar is ze volgens school te goed voor. Als ze dictee's leert haalt ze een 10, maar krijgt ze een variatie op een woord dan schrijft ze die altijd fout. Ze kan het niet toepassen. Ze ziet ook geen verband. Daarnaast schijnt ze volgens school de behandelde spelling van gr. 3 niet te beheersen. Voor rekenen heeft ze altijd een A gehad. Ook rekenen vindt ze niet leuk, maar het kost haar geen moeite.

Als ik het vergelijk met andere scholen had ze groep 3 moeten over doen. Of zo meteen groep 4. Haar basisschool vind dat ze het prima doet en ze roepen nu al dat ze straks gewoon naar groep 5 gaat. Zo wie zo laten ze eigenlijk zelden een kind zitten. Ook niet 1 die op alle gebieden een E score. Die kinderen krijgen gewoon aangepast werk op hun eigen niveau. Je hoeft bij deze school ook niet op een bepaalde AVI te zitten bij de overgang. Mocht ze straks eind gr. 4 AVI 3 hebben, dan maakt dat voor de overgang naar gr. 5 niet uit. Mij kijkt het dat je toch wel een bepaald leesniveau moet hebben wil je aan bv. geschiedenis beginnen (krijgen ze in gr. 5).

Ik denk dat je nu het probleem moet aanpakken en dat ze groep 4 nog een keer moet doen zodat ze een stevigere basis heeft. Dat lijkt me beter dan zo door sukkelen met een steeds groter wordende achterstand. Want die achterstand gaat ze op eigen houtje niet meer inlopen. Maar volgens mij ben ik de enige die me druk maakt....

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Nee

Zittenblijven is geen oplossing. Er moet wat aan dat leesprobleem gedaan worden. Is er dyslexieonderzoek geweest? Wat heb je thuis gedaan om het 'ik wil niet' te doorbreken?
Om het maar even bot te zeggen: ze moet!
Slecht lezen en spellen levert inderdaad cumulerende achterstanden op. Zittenblijven helpt daar niet tegen. Het vergroot het probleem vaak.
Groet,
Miriam Lavell

Moek

Moek

28-01-2011 om 10:16

Achterliggende oorzaken zoeken

Een kind met een hoog IQ kan ook de handdoek in de ring gooien omdat het zo saai is! Of idd dyslectisch zijn. Ze kan dan over een jaar opeens alleen maar A's halen op de CITO's. Been there, done that...

Misschien is er een IB'er met een goede suggestie? Praten met het kind zelf en haar vertellen dat ze slim is helpt misschien ook. En als je er zelf niets uit kan krijgen, misschien een speltherapeut of orthopedagoog?

ayla

ayla

28-01-2011 om 10:20

Precies

Het eerste waar ik aan denk is dyslexie, is ze nooit getest?

Chippie

Chippie

28-01-2011 om 11:15

Dyslexieonderzoek

Wat ik niet begrijp is dat je blijkbaar je kind hebt laten testen (anders heb je geen iq-uitslag) maar dat er dus niet verder is gekeken. Je doet zo'n test niet voor je lol, er was dus al een probleem. Nu weet je alleen dat het niet aan haar cognitieve capaciteiten ligt, maar je weet nog steeds niet waardoor ze problemen houdt met lezen en spelling. Testen dus, en aub bij een andere orthopedagoog/psycholoog.

De citoscores van jouw kind komen erg overeen met die van mijn zoon een jaar geleden. Mijn zoon is ook bovengemiddeld intelligent (H en dyslectisch. Het verbloemt elkaar. Maar voor het kind is deze combinatie extra frustrerend. Dus de omgeving ziet niets en voor het kind is het extra frustrerend dan bv alleen dyslectisch of alleen HB.
Spelling, heel herkenbaar dat het dicteewoord wel goed gaat maar een ander woord niet. Ze moet het hebben van regels en niet van 15 woorden. Rekenen, minder herkenbaar. Maar onze zoon heeft een belachelijk goed rekeninzicht maar rekent nog op de vingers (bekend dyslexieprobleem). Ik kan me dan goed voorstellen dat rekenen dan niet erg boeiend is (niet uitdagend en moeilijk omdat niets geautomatiseerd gaat). Ter illustratie: zoon krijgt plusschrift maar ook extra rijtjes met eenvoudige sommetjes (groep 4 niveau) om het automatiseren bij te slijpen.

En nee, een dyslectisch kind laat je niet zitten omdat het achter loopt met lezen en spelling! Zeker niet als het voldoende slim is. Soms kan het verstandig zijn om het kind net wat meer rust te geven. Maar bij voorkeur niet.

Je hoeft niet een bepaald leesniveau te hebben om aan geschiedenis te beginnen. Er is een wereld aan hulpmiddelen om kinderen daarbij te helpen. Maar de tekst kan ook samen worden gelezen.

Met zittenblijven gaat je kind die achterstand ook niet inlopen. Dan is ze een paar maanden redelijk bij met de andere kinderen van groep 4 en daarna gaan die kinderen alweer sneller. Wel heb je haar faalangst een enorme stimulans gegeven. Ze is zó slecht in lezen dat ze moet blijven zitten.
Ik vind het absurd dat er scholen zijn die kinderen met een te laag AVI niveau laten zitten. Dan zou mijn zoon waarschijnlijk nooit gorep 8 halen.

Hier heeft het etiket dyslectisch heel veel opluchting en begrip bij het kind opgeleverd. Opeens snapte hij waarom hij zo veel moest oefenen met zo weinig resultaat. Frustratie is afgenomen, motivatie is toegenomen.

Je dochter wil niet lezen. Hier geldt ook: het moet. Net als tandenpoetsen. Maar je kunt wel onderzoeken waarom ze het niet wil. Misschien omdat ze het zo moeilijk vindt? Google eens op Ralfi-lezen. Pak een pittige tekst en je dochter doet eindelijk eens een succeservaring op. Samen een moeilijk boek lezen werkt hier ook prima. Of om en om lezen. Maar aub kieper die AVI2 boekjes in de prullenbak, daar bevorder je het leesplezier absoluut niet mee.

Kortom: testen. Misschien is je kind niet dyslectisch. Maar er komt ongetwijfeld iets uit als men verder kijkt.

Primavera

Primavera

28-01-2011 om 12:17

Als iets duidelijk niet werkt, waarom zou het dan bij herhaling

Beste Astrid,
De methode die op school gevolgd wordt sluit om een één of andere reden duidelijk niet aan bij je dochter. Het werkt duidelijk niet en iets wat niet werkt moet je niet gaan herhalen in de hoop dat het dan ineens wel gaat werken. Je krijgt dan een kind wat met lezen nog steeds niks kan en zich ondertussen ook met rekenen niet meer happy voelt, want het niveau raakt dan veel te ver onder haar kunnen.
Wel moet je er iets aan doen natuurlijk. Aan de ene kant kunnen onderzoeken waaar de moeilijkheden zitten helpen en aan de andere kant kan ook (ondertussen) gewoon thuis experimenteren wat wel werkt helpen. Geen zin in lezen is geen excuus. Een kind wat geen zin in tafels leren heeft laat je ook niet zich daarvan ontdrekken. Sommige dingen moeten nou eenmaal, leuk of niet.
Mijn derde kind heeft waarschijnlijk een soort dyslectie-achtig gerelateerd probleem. Hekel aan lezen, vreselijk slecht in spelling en zinsbouw. Vooral karakteristiek is dat de resultaten verschrikkelijk wisselend zijn. Juist als iets specefiek getest wordt doet hij het wel leeftijdsadekwaat. Aan de andere kant is hij erg intelligent, waardoor hij goed genoeg kan compenseren en nog gemiddelde resultaten haalt met af en toe een uitschieter naar onderen. Hierdoor heeft hij geen recht op RT, krijgen we geen onderzoeken vergoed, enz. Er is van alles bij de wet geregeld, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet hij eerst aantoonbaar de soep in lopen en daar ga ik als ouder niet op wachten.
Dus zelf aan de slag. Nu in groep 5 begint hij na een jaar lang verplicht thuis stukjes te lezen ineens weer plezier te krijgen in lezen. Spelling en zinsbouw zal nooit geweldig worden en hij doet er drie keer over voordat er een lopende tekst op schrift staat, maar het is tenminste niet meer zo'n handicap dat het de andere vakken beinvloed. Nou ja, niet beinvloed... het beinvloed het wel wat, maar is dan een 8 ipv een 10 en daar kan ik nou niet zo mee zitten.
Groeten Primavera

Guinevere

Guinevere

28-01-2011 om 13:49

Vraag me af

Ik vraag me af of ze alleen problemen heeft met de inhoud van het vak "taal" en "lezen". Of is het probleem meer gerelateerd aan de schoolse vaardigheden? In dat laatste geval: zie mijn draadje in Zorgenkinderen over zelfstandig werken. Ik overweeg zelf om die reden een doublure van onze zoon (gr.5). Taal etc. zijn ook onder de maat, maar dat komt vooral doordat hij niet weet hoe hij het moet aanpakken.

Evenanderenik

Evenanderenik

28-01-2011 om 14:09

Je dochter lijkt op mij

Ik weet nog steeds dat ik in groep 4 (klas 2) elke dinsdagmiddag een hel vond, want dan kregen we een dictee. Ik ben altijd een zwakke speller gebleven, maar inderdaad zoals iemand hierboven al beschreef wel sterk verbeterd in de loop van de lagere school. Lezen ging aanvankelijk ook moeilijk en aan de tafels heb ik ook hard moeten trekken, dus rekenen was wel aardig maar niet bijzonder in de lagere klassen.
Dit had niets met onderpresteren te maken, ik kon gewoon niet beter. Gelukkig hebben ze me altijd gewoon over laten gaan (in de 2e klas met een 5 1/2 voor taal). In de vierde klas kwamen de zaakvakken aan de orde. Gelukkig las ik tegen die tijd wel vlot en ging opeens negens en tienen halen voor die vakken. Eerst rekenen en later taal gingen steeds beter. Aan het eind van de basisschool maakte ik de beste eindcito van heel de school.
Ik zou wel een onderzoek naar dyslectie laten doen. In mijn jeugd deden ze daar nog niet aan, al twijfel ik of ik dyslectisch ben...
Vooral niet laten zitten. Als ze eind groep 7 nog steeds een achterstand heeft, is dat een beter moment.
Sterkte er mee.

cqcq

cqcq

28-01-2011 om 21:07

Andere school?

Wat ik me afvraag is of je eigenlijk wel genoeg vertrouwen in school hebt om het nog een jaar te proberen. Een school die het wel prima vind, terwijl je dochter helemaal niet laat zien wat ze zou moeten kunnen. Een specialist op gebied van de combi HB en dyslexie is bijvoorbeeld Alja de Bruin. http://www.aljadebruin.nl/, dat is wellicht ook een optie.

Ik zou in elk geval niet zo doormodderen, dat lijkt me niet goed voor je dochter.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.