Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
anna

anna

08-10-2015 om 17:40

Leesvaardigheid brugklas

Dochter staat voor Nederlands helaas onvoldoende en krijgt binnenkort weer een toets Nederlands.
Wie weet wat de toetsen leesvaardigheid in de brugklas Havo/Vwo inhouden? Dochter heeft binnenkort een toets Nederlands leesvaardigheid die 3 keer meetelt. Ze weet echter niet hoe ze zich moet voorbereiden. Ze gebruiken de methode Op Niveau.
Op de groepschat weet niemand wat ze precies moeten leren. De docent heeft alleen gezegd dat ze bv vragen krijgen over synoniemen.

Wie weet een website waar ze kan oefenen? Hoe kan ze zich voorbereiden op deze toets?

Marijke

Marijke

08-10-2015 om 18:55

Zelfde?

Ben je nu dezelfde als vorige maand met je dochter die woorden moest leren? Dat ging ook over Op Niveau en ook daar was het onduidelijk met wat ze precies moeten leren? Hoe kan dat steeds zo onduidelijk zijn en waarom zou je op een website moeten oefenen voor een toets?

nina

nina

08-10-2015 om 19:00

doorgaans

Doorgaans is leesvaardigheid tekstverklaring en alles wat daar bij hoort. Meestal is 1 paragraaf per hoofdstuk daar aan gewijd. Dus indeling teksten, alines's, kernzinnen, signaalwoorden, betrekkelijke voornaamwoorden etc. Sommigen rekenen er ook woordenschat toe. Het is zeg maar het begrijpend lezen van de basisschool.
Staat er niks in magister? Laat je dochter het de leraar eens vragen, die kan haar zo uitleggen om welke paragrafen het gaat. Van een brugklasser die al een paar maanden meedraait mag dergelijke assertiviteit wel verwacht worden.

Als niemand het weet in de klas.

Dan laat de docent een steekje vallen. Voor een toets leesvaardigheid werden hier gewoon de pagina's opgegeven die doorgelezen moesten worden. Bijvoorbeeld de uitleg over synoniemen. Je kan niet stampen of uit je hoofd leren maar wel begrippen onder de knie krijgen.

Terug naar de docent en als klas om meer duidelijkheid vragen. Er zit ook vaak begrijpend lezen bij, ook geen stampwerk dus, maar inzicht is wel handig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.